StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvojoš ima mjesta

U prvih šest mjeseci ove godine u Dubrovniku čak 270 zahtjeva za registraciju novih apartmana

Piše Maja Rilović Koprivec
13. lipnja 2024. - 10:31

U prvih šest mjeseci ove godine županijski Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko neretvanske županije zaprimio je  270 novih zahtjeva  za registraciju privatnog smještaja. Nakon što je koncem prošle godine izjava gradonačelnika Mata Frankovića da je moguća zabrana otvaranja ovih apartmana u povijesnoj jezgri i stambenim zgradama, Ured za izdavanje dozvola za registraciju i kategorizaciju novih apartmana bio zasut novim zahtjevima građana.

image

Apartmani u dubrovackoj povijesnoj jezgri

Božo Radić/hanza Media/

Preostali stanovnici povijesne jezgre koji se uopće ne bave iznajmljivanjem požurili su podnijeti zahtjeve kako sutra njihova djeca ne bi ostala bez prava da se bave ovom lukrativnom djelatnošću. Pred mjerodavnim uredom broj zahtjeva dvostruko je narastao u odnosu na isto razdoblje godinama prije. Situacija se na proljeće pomalo smirila, pa se doznajemo u Upravnom odjelu obavljanje registracije apartmana, izdavanje dozvola vratilo u normalnu dinamiku za ovo doba godine sve do nedavne odluke Gradskog vijeća Grada Dubrovnika kada se raspravljalo o nosivom kapacitetu povijesne jezgre. Ljudi su to očito shvatili kao najavu mogućih novih ograničenja pa se broj zahtjeva ponovno pojačao, kažu u županijskom uredu.

Novi Zakon o turizmu omogućuje jedinicama lokalne samouprave da reguliraju razvoj, ograničavaju i uređuju djelatnost turizma na svom području, kažu, i oni će dakako poštovati sve provedbene akte Grada Dubrovnika o tome kada se oni jednom donesu. Međutim, novi Zakon još čeka izradu i donošenje niza pravilnika, provedbenih odluka, pa ograničenja, ako ih i bude ne treba očekivati prije toga.

13. lipanj 2024 10:32