StoryEditorOCM
GastroUBERI OBJED

Čupamo je i bacamo, a za 10 minuta od nje možemo napraviti vrhunsku pitu

Piše dh
25. travnja 2023. - 11:07

U pravilu je čupamo iz đardina i bacamo, a kopriva se na tržnici prodaje za oko jedan euro po vrećici, donosi Dobra hrana. Gotovo da nema mjesta gdje kopriva ne raste i definitivno je zelenje od kojega se može napraviti kompletan ručak. Koriste se samo listovi, koji se najprije blanširaju u vrućoj vodi, a potom se od nje mogu napraviti juhe, pite, slane štrudle, može je se dodati kajgani, napraviti kao špinat na mlijeku, a od nje se mogu raditi sok i rakija. Dobra hrana ovog puta se odlučili za slastan quiche sa sirom i pršutom ili slaninom.

Potrebno nam je:

Za tijesto

240 g brašna (pola glatko, pola oštro)

120 g maslaca

1 jaje

1 žlica punomasnog kiselog vrhnja ili milerama

malo soli

Za nadjev

500 g kopriva

200 g svježeg kravljeg ili kozjeg sira

3-4 žlice milerama ili punomasnog kiselog vrhnja

sol

1 jaje

par šnita pršuta ili slanine

100 g cheddara ili drugog sira po želji

Priprema:

Zamijesiti tijesto i ostaviti ga dva sata u frižideru. Ako vam se žuri, bit će dobro i bez hlađenja. Koprive očistiti rukavicama tako da nakidate samo listove. Zatim listove staviti u kipuću vodu na par minuta i dobro ih ocijediti. Narezati, odnosno usitniti malo koprivu nožem, narezati i pršut na manje komadiće pa u zdjeli pomiješati sve navedene sastojke za nadjev. Tijesto razvaljati, staviti u lim za quiche ili onaj za tortu tako da rubovi tijesta budu malo uzdignuti. Izliti pripremljenu smjesu i posuti naribanim cheddarom. Peći na 180 stupnjeva oko pola sata. Quiche rezati mlak kad se malo stisne.

10. svibanj 2024 01:40