StoryEditorOCM
Zdravljejednostavan recept

Jeste li znali? Ovo je vino toliko ljekovito da snaži imunitet, regulira probavu i potiče mokrenje

Piše Živim.hr
29. rujna 2023. - 08:30

Znate li da se od koprive može napraviti ljekovito vino koje, kao i čaj, blagotvorno djeluje na cijeli organizam, snaži imunitet, regulira probavu i potiče mokrenje?, piše Živim.hr.

Priprema se tako da se dvije žlice mladih listova i dvije žlice cvjetova koprive sedam dana namaču u litri domaćeg bijelog vina. Nakon toga se procijedi i čuva na tamnom i hladnom mjestu. Pije se u svrhu liječenja dva tjedna ujutro natašte mala količina.

Za kosu i kožu

Veliku primjenu kopriva ima i u kozmetičke svrhe, posebno je učinkovita u liječenju akni i prištića, a ekstrakt korijena čest je u proizvodima protiv opadanja kose. Čaj protiv opadanja kose priprema se jednostavno: u litru vode dodajte punu šaku kopriva, kada zakipi, ostavite 15-ak minuta. Ohlađeni čaj koristi se svakodnevno za ispiranje.

Nemojte pretjerati

Koliko god kopriva bila ljekovita, u nekim situacijama s njom treba biti na oprezu. Ona je, naime, snažan diuretik te kod česte primjene treba pripaziti na gubitak kalija, a kao nadoknadu treba uzimati hranu bogatu tim mineralom. Zbog djelovanja na izlučivanje vode iz tijela osobe s izrazito niskim krvnim tlakom trebaju oprezno i postupno uvoditi kuru s koprivom. I kod raznih narodnih recepata kod kojih se sugerira oralna upotreba svježeg soka koprive treba biti oprezan.

Premda je koprivin sok vitaminska i mineralna bomba, potrebno ga je kratko prokuhati, jer u suprotnom može izazvati jak nadražaj sluznice probavnih organa. Najbolje ga je uvijek uzimati razrijeđenog s vodom. Trebate pažljivo birati i gdje ćete brati koprivu ili od koga ćete je kupiti. Kopriva svoju snagu crpi iz zemlje na kojoj raste i zato je treba brati što dalje od prometnica kako biste bili sigurni da nije povukla i olovo iz okoline.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:23