StoryEditorOCM
ZabavaZaboravili smo ih

Mnoge se biljke smatra korovom, a neke od njih ne samo da su jestive, već su i ljekovite

Piše dv
14. rujna 2023. - 22:01

Samoniklo bilje možete pronaći na livadi, travnjaku, pored putova, u živicama, šumama ili kako vire iz neke pukotine u opločenju, piše Dom i dizajn. Podsjećaju nas kako se u prirodi nalazi i jestivo bilje koje držimo korovom, a u biti je čak i ljekovito.

Maslačak

image

maslačak

/Shutterstock

Vrijeme ubiranja listova je prije cvatnje, u vrlo rano proljeće. Korijen maslačka je također jestiv. U jesen, s pojavom mrazova iz lista i korijena odlazi gorčina i tada su ponovo pogodni za branje i konzumaciju. List maslačka je izvrstan u krumpir-salati ili miješanim zelenim salatama, a korijen možete sitno nasjeckati i prepržiti na ulju s vlascem i medvjeđim lukom. Maslačak ima više beta karotena od mrkve, više željeza, kalija i kalcija od špinata, sadrži mnoštvo vitamina.

Kopriva

image

kopriva

Shutterstock

Lišće i sjemenke koprive ima ljekovita svojstva. U prehrani se koriste mladi listovi koji se beru dok su još uvijek mekani i prije nego stvore mnogo žarećih iglica. Listove je prije upotrebe potrebno blanširati. Ima visoke razine vitamina C, karotena i minerala poput željeza, fosfora i kalcija.

Divlja šparoga

image

šparoge

Branka Malnar/

Oštrolisna šparoga je jedina od svih šparoga koja nije zaštićena i stoga se može slobodno brati. Izdanci se beru dok su mladi i to onaj dio koji pri savijanju pukne. Svatko zna kako su slasne.

Ljubičica

Kod ove proljetne ljepotice su jestivi mladi listovi, cvjetni pupoljci i cvjetovi. Mogu se brati tijekom zime i proljeća i pripremaju se na salatu, a cvjetovi se koriste i kao jestivi ukras na desertima.

Vlasac

image

vlasac

/Shutterstock

Vlasac je lako prepoznatljiva biljka izrazito tankih listova koji rastu u manjim ili većim busenima. Najčešće se konzumira kao začin ili u salatama, a pogodan je i za sušenje.

Jestivo je čak i lišće drveća, pa se tako mladi listovi javora mogu koristiti sirovi ili kuhani, a imaju okus sličan kelju. Mladi listovi divlje trešnje mogu se koristiti u salatama, juhama i varivima, a imaju okus sličan bademu i trešnji. Mladi listovi smreke i jele najčešće se koriste utopljeni u med za pomoć prilikom kašlja.

Ako želite doznati više pojedinosti, posjetite stranice Doma i dizajna.

Pripazite

Biljke valja brati samo ukoliko ste sigurni što berete! Izbjegavajte ih brati u blizini pruga i prometnica, ali i industrijskih postrojenja. Oranice, voćnjaci i vinogradi s intenzivnim poljoprivrednim uzgojem mogu biti potencijalan izvor štetnih tvari u biljkama zbog pretjerane upotrebe herbicida i onečišćenja teškim metalima.

Bilje valja brati u rano proljeće, u kasnijoj dobi mogu se stvoriti štetni spojevi ili neugodni okusi. Važno je ne ubirati ugrožene vrste biljaka, u zaštićenim područjima prirode zaboravite na berbu.

28. travanj 2024 05:20