StoryEditorOCM
Zagorau čast junacima

Učenici u Zagvozdu oduševili odavanjem počasti Vukovaru: ‘Na replici smo radili od početka školske godine...‘

Piše Braco Ćosić
17. studenog 2023. - 20:42

Diljem Imotske krajine večeras svijetli na tisuće lampiona u spomen na junake Vukovara, grada heroja i u povodu 32. obljetnice njegovog pada.

Posebno i dostojanstveno lampione su upalili učenici svih osnovnih i srednjih imotskih škola, od Ciste Velike do Slivna, od Imotskog do Zagvozda.

image
Braco Ćosić/
image
Braco Ćosić/

Upravo u Zagvozdu učenici te škole, zajedno sa svojim nastavnicima i roditeljima uistinu će pamtiti ovu obljetnicu. Svojim vrijednim rukama i s puno ljubavi na školskom igralištu izradili su repliku Memorijalnog groblja koje u Vukovaru svjedoči o brojnim žrtvama u obrani toga grada.

Bijeli križevi, središnji križ, lampioni, tišina i dostojanstvenost malih Zagvožđana i njihovih nastavnika i roditelja, učinilo.je nezaboravnu sliku.

Zastajali su automobili na obližnjoj prometnici, ljudi su fotografirali scena za pamćenje. Kapa do poda ideji i realizaciji toga vrijednog projekta, za kojega ravnateljica škole Antonela Filipović kaže da se pripremao još od početka ove školske godine. Osim toga u školi je predstavljena i vrlo zanimljiva izložba o Vukovaru uz prikaz vojne opreme, fotografija koje svjedoče o junaštvu branitelja Vukovara.

image
Braco Ćosić

Imotski pak osnovci od lampiona su izradili krunice koje su nosili branitelji Vukovara, mještani Ciste Velike su tradicionalno vatrenim kuglama ispisali ime grada heroja, imali su i.prigodna predavanja o junaštvu branitelja. Svakako, ni jaka bura koja je zapuhala pred večer u Imotskoj krajini možda je i utrnula poneki lampion, ali nije mogla onaj plamen i onu vatru u srcima Imoćana,čiji su izdanci branili Vukovar i ostavili svoje živote za njegovu slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 10:29