StoryEditorOCM
Zagorai dalje poplavljeno

LIVEZrmanja opet počela rasti i ugrožavati Obrovac, stigao Božinović: ‘Ovo je kritična točka‘; Zabranjeni posjeti NP Krka

Piše Hina Vijesti SD
16. svibnja 2023. - 07:36

Gradonačelnik Obrovca: Zamka je bila naše uvjerenje da je ovaj protupoplavni zid apsolutna zaštita

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović da je izjavu jutros u poplavljenom Obrovcu gdje je, kazao je, noć protekla bez novih većih problema, nema ozlijeđenih osoba, a žurne službe sprječavaju štetu i brinu o sigurnosti građana, prenosi Zadarski.hr.

- Pozdravljam vas u Obrovcu, tu smo praktički od sinoć, uz sve naše žurne službe koje su radile od samog početka ove bujične poplave koja je zadesila Obrovac na način da se ovako nešto ne pamti ... Sve sastavnice sustava Civilne zaštite angažirane su na pomoći građanima Obrovca kojima ovom prilikom zahvaljujem jer su se sami i uz vodstvo žurnih službi maksimalno angažirali na otklanjanju opasnosti... Ključno je da nema žrtava, što se tiče šteta o tome ćemo razgovarati kad se situacija smiri. Vremenska situacija je nepovoljna, kiša i dalje pada u cijeloj Hrvatskoj i daleko je od toga da možemo reći da je opasnost prošla, rastu vodostaji Une, Kupe i Save... To je opasnost sama za sebe. Obrovac je kritična točka s obzirom na zaleđinu Velebita i krško zemljište, voda se nakuplja i izbija svaki put na drugom mjestu... Prati se situacija i ja sam uvjeren da sve sastavnice stručnih službi odrađuju velik posao, kvalitetno i profesionalno, a vidjet ćemo na što ćemo dodatno morati angažirati snage u danima koji dolaze. Danas je situacija u Obrovcu bolja, vodostaj opada, ali sve ovisi o tome što će se danas događati u Gračacu s Otučom i Velebitom. Zrmanja se podigla kao nikad u povijesti, tome je pridonijelo i jugo i morska plima s jedne strane i velika količina kiše s druge strane. To se sudarilo u Obrovcu i rezultate vidimo.

Moramo osvijestiti na razini cijele države da su poplave i požari ono što Hrvatsku čini najranjivijom u pogledu klimatskih promjena. Ovdje je napravljen obrambeni zid 2008. godine temeljem 100-godišnje procjene. Išlo se 30 centimetara više od najviše razine, ali postoji i faktor taloga koji se stvara godinama. Predstavnici Hrvatskih voda napravili su geološku podlogu i na ovoj lokaciji trebat će više aktivnosti, s jedne strane čišćenje dna od pijeska i mulja, s druge strane i podizanje zida što je jeftinije nego čistiti dno, ali ako nećemo odmuljivati Zrmanju pitanje je gdje ćemo završiti s tim zidovima u visini. Klimatske promjene više nisu teoretsko već praktično pitanje, ekstremne vrućine, požari... moramo i ovo ljeto računati na to - rekao je Božinović u Obrovcu.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Gradonačelnik Obrovca Ante Župan rekao je da je vodeni val u Obrovcu bio potpuno neočekivan.

- Količina padalina je bila u periodu od jednog dana kao od godišnjeg vodenog vala. Druga zamka je bila naše uvjerenje da je ovaj protupoplavni zid apsolutna zaštita da se nikad ovo ne može dogoditi. Dogodilo se i prelilo u kratkom roku. Nakon toga stožer i građani su sve učinili što su mogli. Imali smo pripremljeno 2 tisuće vreća. Za ovakav val trebalo bi puno više. Zadnji put pokušaj odmuljivanja bio je prije 17 godina. Angažirali smo jedan brod koji je trebao čistiti pijesak, taj se brod pokvario, drugi više nismo mogli naći. Što se tiče odmuljivanja, tu se godinama vadio pijesak s kojim se pola Zadra izgradilo prije nego što su se kamenolomi otvorili... - prekinula je Antu Župana jaka kiša u Obrovcu gdje je vodostaj Zrmanje dosegao povijesna 302 centimetra.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Problemi i u NP Krka

Obilne oborine izazvale su probleme i u Nacionalnom parku Krka (NP), pa su zbog velike količine kiše zabranjeni posjeti dvama najatraktivnijim lokalitetima.

- Zbog obilnih padalina posjet Skradinskom buku i Roškom slapu nije moguć do povlačenja vode. Također, zbog visokog vodostaja, izleti brodom trenutno nisu dostupni. Zahvaljujemo na razumijevanju - poručili su iz Uprave NP-a.

Odroni na cestama ugrožavaju promet

Zbog veće količine vode na kolniku i odrona za sav promet zatvorene su državne ceste Gračac-Knin, Zaton Obrovački-Karin zbog odrona na ulazu u Obrovac iz smjera Zadra i Karina, kao i Dvor-Hrvatska Kostajnica u mjestu Kuljani te u Koritinji, ali i podvožnjak ispod Jadranske magistrale u Biogradu.

Zatvorene su i mnoge poplavljene županijske ceste zbog odrona i klizišta: Dobroselo-Mazin-Bruvno, Dobroselo-Srb-Otrić, Žažina-Mala Gorica i Košutarica-Mlaka.

Božinović: ‘Moramo računati na klimatske promjene‘

Ministar Davor Božinović je obišao Obrovac.

- Danas je situacija bolja. Kiša pada, ali vodostaj opada. Situacija ovisi o onom što se događa na Velebitu. Bitno je i što se događa s Otučom i drugim rijekama koje se ulijevaju u Zrmanju. Pridonijelo je i jugo koje je podiglo i plimu, rekao je Božinović i dodao da je zaštitni zid u Obrovcu napravljen prema procjenama iz 2008. godine.

- Moramo računati na klimatske promjene. Moramo računati i na ovo ljeto da su mogući požari. To se događa zbog ljudskog djelovanja. Događa se svuda po svijetu, ne samo u Hrvatskoj, upozorio je Božinović i dodao da je potrebno raditi više kada je u pitanju prostorno planiranje.

Crveno upozorenje DHMZ-a zbog jake i olujne bure

Državni hidrometeorološki zavod je izdao crveno upozorenje za područje Velebitskog kanala zbog moguće jake i vrlo jake, tijekom noći i jutra mjestimice olujne bure koja će malo oslabjeti prema kraju dana. Najjači udari vjetra bit će 35-85 čvorova (65-160 km/h).

Za područje Zagreba, Karlovca, Istre, Rijeke, Kvarnera, sjeverne, srednje i južne Dalmacije izdano je narančasto upozorenje zbog obilne kiše, pljuskova i mogućnosti bujičnih poplava. Za ostatak zemlje je na snazi žuto upozorenje DHMZ-a.

Nakon noćašnjeg opadanja, vodostaj rijeke Zrmanje na mjernom mjestu kod cestovnog mosta u središtu grada jutros iznosi 257 centimetara.

Premda je ta razina ćudljive, krške rijeke još uvijek gotovo pola metra niža od rekorda zabilježenih tijekom proteka dva dana, kada se popela do 302 centimetra, nove oborine i dotok vode s slijevnih područja s ličke strane Velebita već radi svoje.

Pripreme za poplave i u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici

Opasnost prijeti i Hrvatskoj Kostajnici jer vodostaj Une raste nekoliko centimetara na sat. Za obranu od poplava priprema se i Karlovac.

Jutros u 6 sati je vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici porastao, no HRT javlja da još ne prijeti proglašenje izvanrednog stanja. Za to bi vodostaj morao porasti na 450 centimetara.

U Obrovcu poplavljeno još nekoliko stanova i poslovnih prostora

Vodostaj Zrmanje u Obrovcu raste u odnosu na ranija mjerenja jutros. Prema podacima Hrvatskih voda, u 6.30 sati je bio 257 cm.

Zapovjednik DVD-a Obrovac je za HRT objasnio da su ispumpavali vodu, a voda se noćas povukla za oko 50 centimetara. Na terenu su i dalje vatrogasci i djelatnici Hrvatskih voda. Popunjavaju se nasipi, a ljudi se opskrbljuju hranom i vodom. Poplavljeno je još nekoliko stanova i poslovnih prostora.

Uskoro se očekuju izjave za medije ministra Božinovića u Obrovcu, nakon čega će on obići Gračac.

image

Zrmanja se izlila iz korita

Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Prognoza za danas: kiša, lokalni pljuskovi i grmljavina

Prevladavat će promjenjivo, mjestimice i pretežno oblačno vrijeme s kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom, prognozira za utorak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Ponegdje će biti obilne oborine, osobito u središnjim i gorskim predjelima.

Puhat će umjeren, mjestimice i jak sjeveroistočni i istočni vjetar, na krajnjem istoku i jugoistočni.

Na sjevernom Jadranu umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim, u prvom dijelu dana lokalno i orkanskim udarima, a u Dalmaciji jugo.

Najviša dnevna temperatura između 18 i 22, u središnjim i gorskim krajevima od 14 do 17 Celzijevih stupnjeva.

Razdoblje intenzivne i obilne oborine koje na području gotovo čitave zemlje, s manjim prekidima, traje od prošlog tjedna uzorkovalo je probleme poplavljivanja na više mjesta, izvijestio je u ponedjeljak Državni hidrometeorološki zavod u ponedjeljak.

Nakon kratkotrajnog prekida koji je nastupio u ponedjeljak, oborine se nastavljaju i sljedećih dana te mogu uzrokovati dodatne probleme.

Obzirom da je podzemlje i tlo već zasićeno vodom smanjena je njegova mogućnost infiltracije nove oborine te već i manja količina oborine može uzrokovati probleme

Prema trenutnim izračunima hidroloških modela može se očekivati izraženi porast vodostaja na gotovo svim rijekama u Hrvatskoj. Na pojedine vodostaje dodatno utječu i dotoci iz susjednih zemalja, a koji su također povećani radi aktualnih oborinskih prilika.

Posebno valja istaknuti porast vodostaja na slivovima Kupe i Une koji bi mogli ući u izvanredno stanje mjera obrane od poplava. Desni pritoci Save iz Bosne i Hercegovine donose dodatne količine vode te će doprinijeti porastu vodostaja na Savi, gdje se također očekuje ulazak u značajne mjere obrana od poplava.

Manji vodotoci koji su pretežito bujičnog karaktera također će zbog zasićenog tla intenzivnije reagirati na nove oborine te je potrebno pratiti vremensku prognozu za sljedeće dane i stanje na terenu.

Božinović stigao u Obrovac

Ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović stigao je u Obrovac te konstatirao da je noć protekla "bez novih većih problema".

- Unatoč zabrinutosti zbog nepovoljne vremenske prognoze, noć u Obrovcu je protekla bez novih većih problema - napisao je Božinović na Twitteru.

- Sve žurne službe nastavljaju s naporima na sprječavanju štete i brizi o sigurnosti građana zbog eventualnog pogoršanja situacije. Za sada nema ozlijeđenih osoba - zaključio je ministar.

Vodostaj Zrmanje u padu

Prema mjerenjima Hrvatskih voda koja su obavljena u utorak u 4:30 sati, vodostaj Zrmanje na postaji Obrovac iznosio je 252 centimetra. Usporedbe radi, vodostaj Zrmanje na postoji Obrovac u utorak je u 1:00 sati iznosio je 273 centimetra.

Već su pali svi rekordi, a ne nazire se kraj: Hrvatske vode nemaju dobre vijesti, poznato je kada će biti najgore

Vodostaj Zrmanje kod postaje za mjerenje Jankovića buk u 4:00 sati pala je za sedam centimetara te trenutno iznosi 367 centimetara, 20 manje nego što iznosio u ponedjeljak u 21 sat.

Vodostaj Zrmanje na postaji Žegar nizvodno pao je u 5:00 sati za jedan centimetar te trenutno iznosi 471. Taj je vodostaj kontinuirano pada od ponedjeljka u 20 sati kada je iznosio 520 centimetara.

Konačno, vodostaj Zrmanje kod Mokrog polja pao je u 4:00 sati za dva centimetra te trenutno iznosi 176 centimetara.

Vodostaj Une u porastu, poplave u Hrvatskoj Kostajnici nisu isključene

Vodostaj Une i dalje je u porastu pa se ne isključuje mogućnost da voda preplavi ulice u Hrvatskoj Kostajnici gdje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, a zbog vode na kolniku kod Kuljana je prekinut promet na državnoj cesti 47 između Hrvatske Kostajnice i Dvora.

Vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici bio je u ponedjeljak u 22 sata iznosio 430 centimetara, javlja HRT. Izvanredno stanje proglašava se kada Una dosegne četiri i pol metra.

Radnici Vodoprivrede tijekom ponedjeljka su podizali zečje nasipe uz Ulicu Nine Marakovića, na kojoj su učvršćivali šahtove kako ih voda ne bi izbila. U pripravnosti su i pripadnici kostajničkog DVD-a.

U Općini Gračac voda je u protekla dva dana prodrla u najmanje 59 kuća, no točan broj se ne zna jer vlasnici mnogih kuća ne žive u njima već u Srbiji ili u Njemačkoj, rekao je Hini načelnik te općine Robert Juko izrazivši zadovoljstvo jer su svi ljudi na vrijeme evakuirani i na sigurnom su.

Prema službenim podacima, u protekla dva dana je u Gračacu palo 334 litara kiše, ali u pet dana ukupno 425 litara, što je više nego ikada ukupno u svibnju, jer je svibanjski rekord za Gračac 330 litara kiše po četvornom metru. To znači da je tlo zasićeno vodom i očekivane nove količine u naredna bi dva dana mogle prouzročiti nove nevolje.

Obilna je kiša u ponedjeljak izazvala poteškoće i u Nacionalnom parku Krka, javlja HRT. Zbog izlijevanja rijeke po obližnjim stazama, iz sigurnosnih razloga za sve posjetitelje zatvoreni su Skradinski buk i Roški slap. Vrata najposjećenijih lokacija Nacionalnog parka Krka ostat će zatvorena sve dok se vodena bujica ne smiri.

- Zbog obilnih padalina posjet Skradinskom buku i Roškom slapu nije moguć od 15. svibnja od 17 sati do povlačenja vode. Također, zbog visokog vodostaja, izleti brodom trenutno nisu dostupni. Zahvaljujemo na razumijevanju - poručili su iz Javne ustanove NP Krka.

U ponedjeljak je u večernjim satima došlo do blagog pada vodostaja Zrmanje za 7-10 centimetara.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obići će u utorak poplavljena područja Obrovca i Gračaca u kojima su zabilježene ekstremne oborine, dok će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić obići Banovinu, potvrđeno je iz Vlade.

Poplavljena područja u Obrovcu i Gračacu, u kojima su se zbog ekstremnih oborina iz korita izlile rijeke Zrmanja i Otuča, Božinović će posjetiti sutra ujutro. Ministar će se u 8,15 sati u Obrovcu sastati s nadležnim službama i lokalnom zajednicom, a u 9,30 sati posjetit će Gračac.

Na Banovini će biti ministri Medved i Banožić. U 10 sati u Hrvatskoj Kostajnici sastat će se sa sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom, gradonačelnikom Daliborom Bišćanom i generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem. Potom će ministri otići u Petrinju i obići kritične pozicije na nasipu (lokacije Drenčina).

HAK: Zbog vode na kolniku i odrona zatvorene neke državne ceste

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog veće količine vode na kolniku i odrona za sav promet zatvorene su neke državne i županijske ceste, izvijestio je u utorak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

 

Zbog mjestimice obilnije kiše ponegdje se zadržava veća količine vode na kolniku, te su mogući su odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali.

Na dijelu autoceste A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići brzina je ograničena na 40 kilometara na sat.

Zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene su autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice, te autocesta A7 Rupa-Rijeka-Žuta Lokva između čvorova Škurinje i Orehovica, te Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Zbog veće količine vode na kolniku i odrona za sav promet zatvorene su državne ceste Gračac-Knin, Zaton Obrovački-Karin kao i Dvor-Hrvatska Kostajnica u mjestu Kuljani te u Koritinji, ali i podvožnjak u Biogradu.

Za sav je promet zatvoren Krčki most, a na Jadranskoj magistrali od Bakra do Novog Vinodolskog te od Senja do Karlobaga zabrana još vrijedi za dostavna i teretna vozila.

Zatvorene su i mnoge poplavljene županijske ceste zbog odrona i klizišta: Žažina-Mala Gorica, Košutarica-Mlaka, Dobroselo-Mazin-Bruvno, Dobroselo-Srb-Otrić, Pila-Sljeme (zbog odrona).

 

HAK poziva vozače da se prije polaska na put dobro informiraju o stanju na cesti i prohodnosti te da odgode put ako je moguće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 06:56