stdClass Object ( [id] => 1133500 [title] => Svima su puna usta demografije, a pogledajte gdje djeca u Zagori čekaju autobus. Dio roditelja ‘platio‘ je nezadovoljstvo uskraćivanjem dostave vode!? [alias] => svima-su-puna-usta-demografije-a-pogledajte-gdje-djeca-u-zagori-cekaju-autobus-dio-roditelja-platio-je-nezadovoljstvo-uskracivanjem-dostave-vode [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Želimo li hrvatsko selo spasiti od izumiranja, promjene moraju biti brze i sveobuhvatne.

Poticanje infrastrukturnih projekata, digitalna transformacija i ekološki programi, brojni projekti za mlade i djecu, tek su neka od obećanja koja svakodnevno, a najviše uoči izbora, slušamo od političara koji ​busajući se u prsa tvrde kako je to jedina i dugoročna vizija za razvoj i napredak ruralnih područja".

Kao što to često biva u Lijepoj našoj, svi ti projekti iz prethodnog komentara jednoga građanina, u velikoj većini slučajeva ostanu tek puka obećanja i mrtvo slovo na papiru, o čemu najbolje svjedoči i primjer sela Bristivica u zagorskom dijelu općine Seget.

Na poziv mještana zaputili smo se prema tom dijelu trogirskog zaleđa koje ni danas nema vodovod, a naši sugovornici tvrde da im se, ako se imalo pobune protiv katastrofalnog komunalnog stanja, prijeti kako im se voda neće dostaviti cisternama, zdravstvena skrb je vrlo loša, mladima koji se želi zadržati na kućnom pragu ne nudi se apsolutno ništa, a o svemu najbolje svjedoči primjer učenice Petre Zulim.

Autobus kojim putuje do škole, maturantica trogirske gimnazije čeka sjedeći na kamenu uz rub ceste. Pristojna stanica, a kamoli nadstrešnica, za nju i njezine sumještane je nedosanjani san, a kako bi na nastavu stigla u 8 sati, na livadi uz županijsku prometnicu mora biti već oko 6.20 sati premda od Bristivice do Trogira ima tek 20-ak minuta vožnje.

– Što da vam kažem, problemi koje sam ovo ljeto proživljavao su nevjerojatni. Nisam imao više izbora nego se obratiti medijima, jer kad ti vlast uskrati dovoz vode, što je civilizacijski minimum, apsurdno je više o ičemu pričati – kaže Željko Zulim, branitelj koji sa svojom obitelji stanuje u Bristivici, te dodaje:

– Zbog brojnih problema koje imamo u selu putem e-maila obratio sam se činovnicima u Općini, načelniku Ivi Soriću, pisao sam Županiji i na još neke adrese.

Tražio sam preko Općine da mi se dostavi cisterna vode, a kada su vidjeli da su moji problemi poslani na više adresa, doslovno su podivljali. Kazna zbog odaslanog maila na više adresa bila je uskraćivanje dostave vode. Možete li to zamisliti, da usred ljeta ostaneš bez vode, a o drugim problemima da i ne pričam.

Pokraj kuća nemamo javne rasvjete, jer vjerojatno nisam podoban, premda sam upravo ja osnivao HDZ u našem selu. Djeca nam stoje po livadama čekajući autobuse, kisnu, zebu…

Da ne spominjem kako ustaju u 5.30 sati radi škole, a kući se vraćaju u 17 sati. Nastava im završi oko 13 sati, a kako nemaju autobus sve do nešto prije 17 sati, prisiljeni su vrijeme provoditi po kafićima. Kakvu poruku to naša općinska vlast šalje mladima, a u našem selu ih je oko 40, što je za Dalmatinsku zagoru poput četiri tisuće u gradu.

Kako izgleda putovanje Zulimove kćeri Petre do škole i natrag, suvišno je komentirati.

– Kad mi je nastava ujutro, na nogama sam već oko 5.30 sati. Na livadi gdje čekam autobus moram biti oko 6.20, nekada čekam bus do sedam, nekada dođe u 6.20, uglavnom normalnog voznog reda – nema.

Nakon nastave imam četiri sata praznog hoda, pa idemo u kafić izgubiti vrijeme, nekada odem na trening, nekada do prijateljice. Zimi odlazim po mraku i vraćam se kući po mraku. Dođem iza 17 sati. Iako budem mrtva umorna, moram učiti tako da mi cijeli dan bude zauzet školom –​ prepričava maturantica.

Prema njezinim riječima, mladi ljudi u selu prepušteni su sami sebi, nema nikakvih aktivnosti, igralište je obraslo u korov, dok su tribine – raspadnute. Teren je opremljen velebnim reflektorima, golovima za rukomet i mali nogomet, ali sve je uništeno, obraslo u dvometarsku travurinu...

U Zagori skoro svakodnevno među građanima borave novoizabrani mladi lokalni vijećnici Luka Jadrić i Ante Barada s nezavisne liste "Vrime je", zajedno sa svojim kolegama.

– Upoznati smo sa situacijom vezanom za uskraćivanje cisterne vode obitelji Zulim u Bristivici i najoštrije je osuđujemo. Uoči svakih izbora slušamo obećanja o izgradnji vodoopskrbnog sustava, i tako već gotovo 30 godina.

Vodovod koji se radi i koji je najavljen u prošloj kampanji sufinanciraju Europska unija i Županija. Općina je u 30 godina mogla riješiti navedeni problem, no nije.

Načelnik Ivo Sorić (HDZ) u svojoj imovinskoj kartici prijavio je veliku ušteđevinu, a ljudima uskraćuje mogućnost da se napiju vode, istuširaju, zaliju vrt i napoje životinje.

Očito je da je "novi" čelnik naslijedio vrstu vladavine od svog prethodnika Vinka Zulima (HDZ), aktualnog saborskog zastupnika – ističe vijećnik Barada pokazujući nam vozni red za autobusnu liniju koja vozi kroz sela Zagore.

Barada i njegovi kolege iz vijećničkog kluba tvrde kako su dužni prozvati i Mirjanu Odak, predsjednicu Povjerenstva za razvoj zagorskog djela općine.

– U ovom mandatu njezina mjesečna naknada iznosi 500 kuna, dok je u prethodnom bila 2000 kuna. Dovoljno je provesti jedan dan u Zagori da se uvjerimo kako ona, ne da je obnovljena i razvijena, nego je do temelja uništena.

Umjesto da se subvencionira dodatna autobusna linija, djeca su primorana u najosjetljivijim godinama po nekoliko sati između završetka nastave i polaska autobusa provoditi vrijeme u trogirskim kafićima.

Za izvanškolske aktivnosti, ako obitelj nema automobil, gubi se mogućnost. Autobusne stanice u Bristivici su derutne, dok slušamo kako se u okolnim općinama i gradovima stavljaju pametne klupe, naše u Zagori nemaju ni nadstrešnice – tvrdi Jadrić.

Segetski oporbenjaci tvrde da su načelnik Sorić i predsjednica Odak itekako upućeni u sve spomenute probleme, ali ih "nije briga za svoje sugrađane".

– Školu je trebalo obnoviti i vratiti u funkciju, a igralište samo održavati. Gospodo iz vlasti, iskoristite EU fondove za otvaranje dječjeg vrtića, sufinancirajte dodatne autobusne linije i tako vratite život u Zagoru, nemojte dopustiti da najljepši dio života djeca provode u autobusu i kafićima – poručuju Barada i Jadrić.

---

‘Autobuse ćemo riješiti, a uskraćivanje vode je priča za malu djecu‘

Probleme koje su nam iznijeli građani Bristivice komentirao je Ivo Sorić, prvi čovjek Segeta, koji je desetljećima slovio kao desna ruka dojučerašnjeg čelnika Zulima.

– Svjesni smo da ima određenih problema u zagorskom djelu općine i nastojimo ih promptno rješavati. Što se tiče prijevoza učenika do škole u Trogir moram kazati kako se iz našeg proračuna za subvencioniranje linija godišnje izdvaja gotovo dva milijuna kuna. Ne možete uvijek svima udovoljiti: jedni se žale kako im linije ne odgovaraju zbog odlaska na posao, a s druge strane imamo probleme kad su u pitanju učenici.

Imali smo razgovor sa splitskim "Prometom" i odlučili da će prioritet biti djeca. Mogu potvrditi kako će se u idućih 15 dana autobusni polasci prilagoditi potrebama djece. Riješit ćemo i dječje igralište u dogovoru sa Županijom, koja ima u planu kompletnu obnovu škole i povratak djece na nastavu u Bristivicu – izjavio je Sorić i dodao kako će "umjesto 'Prometa' Općina će na sebe prebaciti posao postavljanja nadstrešnica na stanicama jer će ga odraditi brže".

Na pitanje zbog čega se mještaninu Zulimu ovog ljeta nije željela dostaviti cisterna s vodom, načelnik je kazao kako s dostavom vode nema nikakvih problema.

– Gospodin Zulim ima moj broj mobitela i mogao me nazvati, a ne slati mailove. On je prvi koji je u Općinu poslao mail. To što tvrdi su priče za malu djecu – dodao je Sorić i poručio kako su u tijeku radovi na izgradnji vodoopskrbe za sva naselja zagorskog djela općine.

Treba napomenuti kako je ovo prvi put u zadnjih gotovo 20 godina da smo uspjeli razgovarati s jednim segetskim čelnikom i pritom dobiti izjavu, poznato je kako se bivši načelnik Zulim nikada nije javljao na pozive, a i kada bi se odazvao, što je bilo rijetko, sasuo bi salvu uvreda i – poklopio slušalicu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUKE PO BRISTIVICI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => MUKE PO BRISTIVICI 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-01 13:04:43 [created_by] => 3138 [created_by_alias] => Jakov Žarko [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-08 16:20:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-10-08 16:20:34 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 60 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/01\/19517448.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/01\/19517440.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/01\/19517434.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/01\/19517524.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/01\/19517432.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/01\/18117576.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Josko Supic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Gimnazijalka Petra na 'stanici' uz \u017eupanijsku cestu \u010deka liniju za koju se nikada ne zna kada \u0107e sti\u0107i","'Tra\u017eio sam preko Op\u0107ine da mi se dostavi cisterna vode, a kada su vidjeli da su moji problemi poslani na vi\u0161e adresa, ostao sam bez opskrbe', ka\u017ee Bristivi\u010danin","\u017deljko Zulim s oporbenim lokalnim vije\u0107nicima Antom Baradom i Lukom Jadri\u0107em","Nekada\u0161nja \u0161kola 'Mijo \u0106udina' se uru\u0161ava, iz tribina na igrali\u0161tu raste dvometarska travurina","","JO\u0160KO \u0160UPI\u0106\/CROPIX"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1185","hd_19517448_1920.jpg":"1920x1080","k_19517448_1280.jpg":"1280x1280","k_19517448_1024.jpg":"1024x1024","k_19517448_640.jpg":"640x640","k_19517448_480.jpg":"480x480","k_19517448_340.jpg":"340x340","k_19517448_220.jpg":"220x220","o_19517448_1280.jpg":"1280x790","o_19517448_1024.jpg":"1024x632","o_19517448_640.jpg":"640x395","o_19517448_480.jpg":"480x296","o_19517448_340.jpg":"340x209","o_19517448_220.jpg":"220x135","h_19517448_1280.jpg":"1280x854","h_19517448_1024.jpg":"1024x683","h_19517448_640.jpg":"640x427","h_19517448_480.jpg":"480x320","h_19517448_340.jpg":"340x227","h_19517448_220.jpg":"220x147","pp_19517448_1280.jpg":"1006x1280","pp_19517448_1024.jpg":"805x1024","pp_19517448_640.jpg":"503x640","pp_19517448_480.jpg":"377x480","pp_19517448_340.jpg":"267x340","pp_19517448_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1205","hd_19517440_1920.jpg":"1920x1080","k_19517440_1280.jpg":"1280x1280","k_19517440_1024.jpg":"1024x1024","k_19517440_640.jpg":"640x640","k_19517440_480.jpg":"480x480","k_19517440_340.jpg":"340x340","k_19517440_220.jpg":"220x220","o_19517440_1280.jpg":"1280x803","o_19517440_1024.jpg":"1024x642","o_19517440_640.jpg":"640x401","o_19517440_480.jpg":"480x301","o_19517440_340.jpg":"340x213","o_19517440_220.jpg":"220x138","h_19517440_1280.jpg":"1280x854","h_19517440_1024.jpg":"1024x683","h_19517440_640.jpg":"640x427","h_19517440_480.jpg":"480x320","h_19517440_340.jpg":"340x227","h_19517440_220.jpg":"220x147","pp_19517440_1280.jpg":"1006x1280","pp_19517440_1024.jpg":"805x1024","pp_19517440_640.jpg":"503x640","pp_19517440_480.jpg":"377x480","pp_19517440_340.jpg":"267x340","pp_19517440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1108","hd_19517434_1920.jpg":"1920x1080","k_19517434_1280.jpg":"1280x1280","k_19517434_1024.jpg":"1024x1024","k_19517434_640.jpg":"640x640","k_19517434_480.jpg":"480x480","k_19517434_340.jpg":"340x340","k_19517434_220.jpg":"220x220","o_19517434_1280.jpg":"1280x738","o_19517434_1024.jpg":"1024x590","o_19517434_640.jpg":"640x369","o_19517434_480.jpg":"480x277","o_19517434_340.jpg":"340x196","o_19517434_220.jpg":"220x126","h_19517434_1280.jpg":"1280x854","h_19517434_1024.jpg":"1024x683","h_19517434_640.jpg":"640x427","h_19517434_480.jpg":"480x320","h_19517434_340.jpg":"340x227","h_19517434_220.jpg":"220x147","pp_19517434_1280.jpg":"1006x1280","pp_19517434_1024.jpg":"805x1024","pp_19517434_640.jpg":"503x640","pp_19517434_480.jpg":"377x480","pp_19517434_340.jpg":"267x340","pp_19517434_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1193","hd_19517524_1920.jpg":"1920x1080","k_19517524_1280.jpg":"1280x1280","k_19517524_1024.jpg":"1024x1024","k_19517524_640.jpg":"640x640","k_19517524_480.jpg":"480x480","k_19517524_340.jpg":"340x340","k_19517524_220.jpg":"220x220","o_19517524_1280.jpg":"1280x795","o_19517524_1024.jpg":"1024x636","o_19517524_640.jpg":"640x397","o_19517524_480.jpg":"480x298","o_19517524_340.jpg":"340x211","o_19517524_220.jpg":"220x136","h_19517524_1280.jpg":"1280x854","h_19517524_1024.jpg":"1024x683","h_19517524_640.jpg":"640x427","h_19517524_480.jpg":"480x320","h_19517524_340.jpg":"340x227","h_19517524_220.jpg":"220x147","pp_19517524_1280.jpg":"1006x1280","pp_19517524_1024.jpg":"805x1024","pp_19517524_640.jpg":"503x640","pp_19517524_480.jpg":"377x480","pp_19517524_340.jpg":"267x340","pp_19517524_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1193","hd_19517432_1920.jpg":"1920x1080","k_19517432_1280.jpg":"1280x1280","k_19517432_1024.jpg":"1024x1024","k_19517432_640.jpg":"640x640","k_19517432_480.jpg":"480x480","k_19517432_340.jpg":"340x340","k_19517432_220.jpg":"220x220","o_19517432_1280.jpg":"1280x795","o_19517432_1024.jpg":"1024x636","o_19517432_640.jpg":"640x397","o_19517432_480.jpg":"480x298","o_19517432_340.jpg":"340x211","o_19517432_220.jpg":"220x136","h_19517432_1280.jpg":"1280x854","h_19517432_1024.jpg":"1024x683","h_19517432_640.jpg":"640x427","h_19517432_480.jpg":"480x320","h_19517432_340.jpg":"340x227","h_19517432_220.jpg":"220x147","pp_19517432_1280.jpg":"1006x1280","pp_19517432_1024.jpg":"805x1024","pp_19517432_640.jpg":"503x640","pp_19517432_480.jpg":"377x480","pp_19517432_340.jpg":"267x340","pp_19517432_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_18117576_1920.jpg":"1920x1080","k_18117576_1280.jpg":"1280x1280","k_18117576_1024.jpg":"1024x1024","k_18117576_640.jpg":"640x640","k_18117576_480.jpg":"480x480","k_18117576_340.jpg":"340x340","k_18117576_220.jpg":"220x220","o_18117576_1280.jpg":"1280x854","o_18117576_1024.jpg":"1024x683","o_18117576_640.jpg":"640x427","o_18117576_480.jpg":"480x320","o_18117576_340.jpg":"340x227","o_18117576_220.jpg":"220x146","h_18117576_1280.jpg":"1280x854","h_18117576_1024.jpg":"1024x683","h_18117576_640.jpg":"640x427","h_18117576_480.jpg":"480x320","h_18117576_340.jpg":"340x227","h_18117576_220.jpg":"220x147","pp_18117576_1280.jpg":"1006x1280","pp_18117576_1024.jpg":"805x1024","pp_18117576_640.jpg":"503x640","pp_18117576_480.jpg":"377x480","pp_18117576_340.jpg":"267x340","pp_18117576_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38384421 Threads: 3 Questions: 7097101430 Slow queries: 3300193 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608324719 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/svima-su-puna-usta-demografije-a-pogledajte-gdje-djeca-u-zagori-cekaju-autobus-dio-roditelja-platio-je-nezadovoljstvo-uskracivanjem-dostave-vode-1133500 [printLink] => /dalmacija/zagora/svima-su-puna-usta-demografije-a-pogledajte-gdje-djeca-u-zagori-cekaju-autobus-dio-roditelja-platio-je-nezadovoljstvo-uskracivanjem-dostave-vode-1133500?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243386 [name] => Seget Donji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => seget-donji [link] => /tag/seget-donji ) [1] => stdClass Object ( [id] => 652256 [name] => Bristivica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-08 18:20:50 [main_article_id] => 0 [alias] => bristivica [link] => /tag/bristivica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 394146 [name] => autobus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => autobus [link] => /tag/autobus ) [3] => stdClass Object ( [id] => 652257 [name] => Dalmatinka zagora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-08 18:20:50 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatinka-zagora [link] => /tag/dalmatinka-zagora ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUKE PO BRISTIVICI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svima su puna usta demografije, a pogledajte gdje djeca u Zagori čekaju autobus. Dio roditelja ‘platio‘ je nezadovoljstvo uskraćivanjem dostave vode!? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3138 [name] => Jakov Žarko [username] => jakov-arko [email] => jakov-arko@sd.hr [password] => $2y$10$iAjsPMM7cHn4PTuG59F54uNjEr9jW2Ue9N0fuZ.RSJE.wXiOk40QS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jakov-zarko-3138 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1656 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/efb23e4e6b0db2acde2ffbc24f874b0d?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/19517448.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => Gimnazijalka Petra na 'stanici' uz županijsku cestu čeka liniju za koju se nikada ne zna kada će stići [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/19517448.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixGimnazijalka Petra na 'stanici' uz županijsku cestu čeka liniju za koju se nikada ne zna kada će stići ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/19517440.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix'Tražio sam preko Općine da mi se dostavi cisterna vode, a kada su vidjeli da su moji problemi poslani na više adresa, ostao sam bez opskrbe', kaže Bristivičanin ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/19517434.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixŽeljko Zulim s oporbenim lokalnim vijećnicima Antom Baradom i Lukom Jadrićem ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/19517524.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixNekadašnja škola 'Mijo Ćudina' se urušava, iz tribina na igralištu raste dvometarska travurina ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/19517432.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/01/18117576.jpg [title] => Josko Supic/CropixJOŠKO ŠUPIĆ/CROPIX ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

"Želimo li hrvatsko selo spasiti od izumiranja, promjene moraju biti brze i sveobuhvatne.

Poticanje infrastrukturnih projekata, digitalna transformacija i ekološki programi, brojni projekti za mlade i djecu, tek su neka od obećanja koja svakodnevno, a najviše uoči izbora, slušamo od političara koji ​busajući se u prsa tvrde kako je to jedina i dugoročna vizija za razvoj i napredak ruralnih područja".

Kao što to često biva u Lijepoj našoj, svi ti projekti iz prethodnog komentara jednoga građanina, u velikoj većini slučajeva ostanu tek puka obećanja i mrtvo slovo na papiru, o čemu najbolje svjedoči i primjer sela Bristivica u zagorskom dijelu općine Seget.

Na poziv mještana zaputili smo se prema tom dijelu trogirskog zaleđa koje ni danas nema vodovod, a naši sugovornici tvrde da im se, ako se imalo pobune protiv katastrofalnog komunalnog stanja, prijeti kako im se voda neće dostaviti cisternama, zdravstvena skrb je vrlo loša, mladima koji se želi zadržati na kućnom pragu ne nudi se apsolutno ništa, a o svemu najbolje svjedoči primjer učenice Petre Zulim.

Autobus kojim putuje do škole, maturantica trogirske gimnazije čeka sjedeći na kamenu uz rub ceste. Pristojna stanica, a kamoli nadstrešnica, za nju i njezine sumještane je nedosanjani san, a kako bi na nastavu stigla u 8 sati, na livadi uz županijsku prometnicu mora biti već oko 6.20 sati premda od Bristivice do Trogira ima tek 20-ak minuta vožnje.

– Što da vam kažem, problemi koje sam ovo ljeto proživljavao su nevjerojatni. Nisam imao više izbora nego se obratiti medijima, jer kad ti vlast uskrati dovoz vode, što je civilizacijski minimum, apsurdno je više o ičemu pričati – kaže Željko Zulim, branitelj koji sa svojom obitelji stanuje u Bristivici, te dodaje:

– Zbog brojnih problema koje imamo u selu putem e-maila obratio sam se činovnicima u Općini, načelniku Ivi Soriću, pisao sam Županiji i na još neke adrese.

Tražio sam preko Općine da mi se dostavi cisterna vode, a kada su vidjeli da su moji problemi poslani na više adresa, doslovno su podivljali. Kazna zbog odaslanog maila na više adresa bila je uskraćivanje dostave vode. Možete li to zamisliti, da usred ljeta ostaneš bez vode, a o drugim problemima da i ne pričam.

Pokraj kuća nemamo javne rasvjete, jer vjerojatno nisam podoban, premda sam upravo ja osnivao HDZ u našem selu. Djeca nam stoje po livadama čekajući autobuse, kisnu, zebu…

Da ne spominjem kako ustaju u 5.30 sati radi škole, a kući se vraćaju u 17 sati. Nastava im završi oko 13 sati, a kako nemaju autobus sve do nešto prije 17 sati, prisiljeni su vrijeme provoditi po kafićima. Kakvu poruku to naša općinska vlast šalje mladima, a u našem selu ih je oko 40, što je za Dalmatinsku zagoru poput četiri tisuće u gradu.

Kako izgleda putovanje Zulimove kćeri Petre do škole i natrag, suvišno je komentirati.

– Kad mi je nastava ujutro, na nogama sam već oko 5.30 sati. Na livadi gdje čekam autobus moram biti oko 6.20, nekada čekam bus do sedam, nekada dođe u 6.20, uglavnom normalnog voznog reda – nema.

Nakon nastave imam četiri sata praznog hoda, pa idemo u kafić izgubiti vrijeme, nekada odem na trening, nekada do prijateljice. Zimi odlazim po mraku i vraćam se kući po mraku. Dođem iza 17 sati. Iako budem mrtva umorna, moram učiti tako da mi cijeli dan bude zauzet školom –​ prepričava maturantica.

Prema njezinim riječima, mladi ljudi u selu prepušteni su sami sebi, nema nikakvih aktivnosti, igralište je obraslo u korov, dok su tribine – raspadnute. Teren je opremljen velebnim reflektorima, golovima za rukomet i mali nogomet, ali sve je uništeno, obraslo u dvometarsku travurinu...

U Zagori skoro svakodnevno među građanima borave novoizabrani mladi lokalni vijećnici Luka Jadrić i Ante Barada s nezavisne liste "Vrime je", zajedno sa svojim kolegama.

– Upoznati smo sa situacijom vezanom za uskraćivanje cisterne vode obitelji Zulim u Bristivici i najoštrije je osuđujemo. Uoči svakih izbora slušamo obećanja o izgradnji vodoopskrbnog sustava, i tako već gotovo 30 godina.

Vodovod koji se radi i koji je najavljen u prošloj kampanji sufinanciraju Europska unija i Županija. Općina je u 30 godina mogla riješiti navedeni problem, no nije.

Načelnik Ivo Sorić (HDZ) u svojoj imovinskoj kartici prijavio je veliku ušteđevinu, a ljudima uskraćuje mogućnost da se napiju vode, istuširaju, zaliju vrt i napoje životinje.

Očito je da je "novi" čelnik naslijedio vrstu vladavine od svog prethodnika Vinka Zulima (HDZ), aktualnog saborskog zastupnika – ističe vijećnik Barada pokazujući nam vozni red za autobusnu liniju koja vozi kroz sela Zagore.

Barada i njegovi kolege iz vijećničkog kluba tvrde kako su dužni prozvati i Mirjanu Odak, predsjednicu Povjerenstva za razvoj zagorskog djela općine.

– U ovom mandatu njezina mjesečna naknada iznosi 500 kuna, dok je u prethodnom bila 2000 kuna. Dovoljno je provesti jedan dan u Zagori da se uvjerimo kako ona, ne da je obnovljena i razvijena, nego je do temelja uništena.

Umjesto da se subvencionira dodatna autobusna linija, djeca su primorana u najosjetljivijim godinama po nekoliko sati između završetka nastave i polaska autobusa provoditi vrijeme u trogirskim kafićima.

Za izvanškolske aktivnosti, ako obitelj nema automobil, gubi se mogućnost. Autobusne stanice u Bristivici su derutne, dok slušamo kako se u okolnim općinama i gradovima stavljaju pametne klupe, naše u Zagori nemaju ni nadstrešnice – tvrdi Jadrić.

Segetski oporbenjaci tvrde da su načelnik Sorić i predsjednica Odak itekako upućeni u sve spomenute probleme, ali ih "nije briga za svoje sugrađane".

– Školu je trebalo obnoviti i vratiti u funkciju, a igralište samo održavati. Gospodo iz vlasti, iskoristite EU fondove za otvaranje dječjeg vrtića, sufinancirajte dodatne autobusne linije i tako vratite život u Zagoru, nemojte dopustiti da najljepši dio života djeca provode u autobusu i kafićima – poručuju Barada i Jadrić.

---

‘Autobuse ćemo riješiti, a uskraćivanje vode je priča za malu djecu‘

Probleme koje su nam iznijeli građani Bristivice komentirao je Ivo Sorić, prvi čovjek Segeta, koji je desetljećima slovio kao desna ruka dojučerašnjeg čelnika Zulima.

– Svjesni smo da ima određenih problema u zagorskom djelu općine i nastojimo ih promptno rješavati. Što se tiče prijevoza učenika do škole u Trogir moram kazati kako se iz našeg proračuna za subvencioniranje linija godišnje izdvaja gotovo dva milijuna kuna. Ne možete uvijek svima udovoljiti: jedni se žale kako im linije ne odgovaraju zbog odlaska na posao, a s druge strane imamo probleme kad su u pitanju učenici.

Imali smo razgovor sa splitskim "Prometom" i odlučili da će prioritet biti djeca. Mogu potvrditi kako će se u idućih 15 dana autobusni polasci prilagoditi potrebama djece. Riješit ćemo i dječje igralište u dogovoru sa Županijom, koja ima u planu kompletnu obnovu škole i povratak djece na nastavu u Bristivicu – izjavio je Sorić i dodao kako će "umjesto 'Prometa' Općina će na sebe prebaciti posao postavljanja nadstrešnica na stanicama jer će ga odraditi brže".

Na pitanje zbog čega se mještaninu Zulimu ovog ljeta nije željela dostaviti cisterna s vodom, načelnik je kazao kako s dostavom vode nema nikakvih problema.

– Gospodin Zulim ima moj broj mobitela i mogao me nazvati, a ne slati mailove. On je prvi koji je u Općinu poslao mail. To što tvrdi su priče za malu djecu – dodao je Sorić i poručio kako su u tijeku radovi na izgradnji vodoopskrbe za sva naselja zagorskog djela općine.

Treba napomenuti kako je ovo prvi put u zadnjih gotovo 20 godina da smo uspjeli razgovarati s jednim segetskim čelnikom i pritom dobiti izjavu, poznato je kako se bivši načelnik Zulim nikada nije javljao na pozive, a i kada bi se odazvao, što je bilo rijetko, sasuo bi salvu uvreda i – poklopio slušalicu.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Josko Supic/Cropix
Ante Čizmić/Cropix
Gimnazijalka Petra na 'stanici' uz županijsku cestu čeka liniju za koju se nikada ne zna kada će stići
Ante Čizmić/Cropix
'Tražio sam preko Općine da mi se dostavi cisterna vode, a kada su vidjeli da su moji problemi poslani na više adresa, ostao sam bez opskrbe', kaže Bristivičanin
Ante Čizmić/Cropix
Željko Zulim s oporbenim lokalnim vijećnicima Antom Baradom i Lukom Jadrićem
Ante Čizmić/Cropix
Nekadašnja škola 'Mijo Ćudina' se urušava, iz tribina na igralištu raste dvometarska travurina
Josko Supic/Cropix
JOŠKO ŠUPIĆ/CROPIX
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/svima-su-puna-usta-demografije-a-pogledajte-gdje-djeca-u-zagori-cekaju-autobus-dio-roditelja-platio-je-nezadovoljstvo-uskracivanjem-dostave-vode-1133500 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=04384477bc3f1c247e501ec1b635d3e38c0f2f63 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svima+su+puna+usta+demografije%2C+a+pogledajte+gdje+djeca+u+Zagori+%C4%8Dekaju+autobus.+Dio+roditelja+%E2%80%98platio%E2%80%98+je+nezadovoljstvo+uskra%C4%87ivanjem+dostave+vode%21%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fsvima-su-puna-usta-demografije-a-pogledajte-gdje-djeca-u-zagori-cekaju-autobus-dio-roditelja-platio-je-nezadovoljstvo-uskracivanjem-dostave-vode-1133500 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fsvima-su-puna-usta-demografije-a-pogledajte-gdje-djeca-u-zagori-cekaju-autobus-dio-roditelja-platio-je-nezadovoljstvo-uskracivanjem-dostave-vode-1133500 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MUKE PO BRISTIVICI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraMUKE PO BRISTIVICI

Svima su puna usta demografije, a pogledajte gdje djeca u Zagori čekaju autobus. Dio roditelja ‘platio‘ je nezadovoljstvo uskraćivanjem dostave vode!?

Piše Jakov Žarko
8. listopada 2021. - 18:20
Gimnazijalka Petra na 'stanici' uz županijsku cestu čeka liniju za koju se nikada ne zna kada će stićiAnte Čizmić/Cropix

"Želimo li hrvatsko selo spasiti od izumiranja, promjene moraju biti brze i sveobuhvatne.

Poticanje infrastrukturnih projekata, digitalna transformacija i ekološki programi, brojni projekti za mlade i djecu, tek su neka od obećanja koja svakodnevno, a najviše uoči izbora, slušamo od političara koji ​busajući se u prsa tvrde kako je to jedina i dugoročna vizija za razvoj i napredak ruralnih područja".

Kao što to često biva u Lijepoj našoj, svi ti projekti iz prethodnog komentara jednoga građanina, u velikoj većini slučajeva ostanu tek puka obećanja i mrtvo slovo na papiru, o čemu najbolje svjedoči i primjer sela Bristivica u zagorskom dijelu općine Seget.

Na poziv mještana zaputili smo se prema tom dijelu trogirskog zaleđa koje ni danas nema vodovod, a naši...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 19:52