stdClass Object ( [id] => 1251556 [title] => Stanovnici sela u Zagori ‘navukli‘ su se na radionice: ‘Ovo je zlata vridan program za nas starije, družimo se, a koristan je i za one koje obiđemo. Svima nam je dobro!‘ [alias] => stanovnici-sela-u-zagori-navukli-su-se-na-radionice-ovo-je-zlata-vridan-program-za-nas-starije-druzimo-se-a-koristan-je-i-za-one-koje-obidemo-svima-nam-je-dobro [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"S obzirom da je Općina Lećevica jedinica lokalne zajednice vrlo skromnih financijskih mogućnosti, osnovni proračun je oko 1.000.000 kuna, a bespovratnih sredstava povučenih kroz EU projekte nekih 15 milijuna kuna, to zaista pokazuje kolika je vrijednost EU projekata pogotovo onih financiranih iz Europskog socijalnog fonda za pomoć u zajednici", kaže nam Danira Kujundžić, pročelnica Upravnog odjela za opće i pravne poslove, te EU fondove u Općini Lećevica.

Ta općina ima površinu od 87,37 km² što čini 1,93% ukupne površine Splitsko-dalmatinske županije, a sastoji se od naselja Lećevica, Radošić, Kladnjice i Divojevići. Prema posljednjem popisu ima svega 493 stanovnika, a kućanstva su uglavnom staračka i samačka. Nizom projekata različite tematike, financiraih iz EU fondova u Općini Lećevica poboljšavaju uvjete života na svom području, a poseban je naglasak na pružanje podrške procesu deinstitucionalizacije i socijalnim uslugama u zajednici.

A koliko je radosti u provedbi jednog od tih EU projekata uvjerili smo se na licu mjesta.

---

image

Danira Kujundžić

Nikola Vilic/Cropix
------
image

Petar Bogić se također veseli radionicama

Nikola Vilic/Cropix
---

U obnovljenoj zgradi nekadašnje škole, a danas društvenom domu u Radošiću na radionici kukičanja, jednoj od brojnih radionica u okviru projekta "Svi za Lećevicu", okupili su se ljudi koji jedva čekaju svaku radionicu kako bi se družili i kroz druženje nešto novo naučili.

Kako nam kazuje Danira Kujundžić, taj projekt provodi se od 17. ožujka 2021. do 17.ožujka 2023. s ciljem aktivnog uključivanja i poboljšanja zapošljivosti te razvoja inovativnih i socijalnih usluga za ranjive skupine unutar 7 urbanih aglomeracija područja Osijek, Pula, Slavonski Brod, Rijeka, Split, Zadar i Zagreb. Ukupna vrijednost projekta je 2.473.050 kuna, a u stopostotnom iznosu financira se iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali".

Taj je projekt nastavak ranijih projekata na tragu socijalnog uključivanja i povećanja zapošljivosti. Općina Lećevica tako je bila partner u projektu Zaželi I, gdje je je kroz program zapošljavanja žena zaposlena ukupno 31 žena iz 5 općina Dalmatinske zagore kao i provedena izobrazba za 10 žena.

Kroz projekt "Svi za Lećevicu" II. faza projekta Zaželi, koji je završio u studenom ove godine, zaposleno je 16 žena, od kojih su se njih 13 educirale za poslove gerontodomaćice, a dvije položile vozački ispit.

U provedbi je i projekt "Svi za Lećevicu 2" III. faza projekta Zaželi kroz koji je zaposleno 16 žena s područja Općine Lećevica, dok je 96 krajnjih korisnika.

Ljerka Rašić jedna je od žena koja je posao našla kao gerontodomaćica, a rado dolazi i na svaku radionicu u okviru ovog projekta. Čuvala je, kaže, starije ljude i prije, a prošle godine su imali predavanja, polagali ispite, dobili diplome. Sada kao gerontodomaćica brine o šestero ljudi.

---

image

Plaznice radionice Ljerka Rašić i Marica Gjirlić

Nikola Vilic/Cropix
------
image

Koordinatorica Marina Dujmović

Nikola Vilic/Cropix
---

- Dobro je i za starije ljude koje obiđemo, malo im pomognemo, ako treba što oprati, skuhati, očistiti kuću, družimo se, svima nam je to dobro – kaže Ljerka koja uz to stječe i nova znanja kroz novi EU projekt.

- Idem svaki put na radionicu i odlično nam je, koordinatorica nam je dobra, super nam je druženje. Volim ovo i uživam. Ovo je odlično za nas koji ovdje živimo, da ne moramo putovati u Split i Kaštela– kazala nam je.

Zadovoljni su i ostali korisnici, koji su ovoga puta za vrijeme našeg posjeta bili na radionici kukičanja koju drži Vesna Marasović.

- Ovo je zlata vridan program za nas starije koji smo sami, koji živimo na selu. Družimo se, svi smo skupa i nismo otuđeni. Takvi su naši krajevi, kuće su raštrkane, nas je ostalo svega nekoliko stotina i ovaj program kao da je izmišljen za nas – kaže Petar Bogić.

Marija Klepić također živi u Lećevici i kaže da joj je ovo super.

- Ovo je stvarno da malo klizneš iz kuće, da se družiš. Poznajemo se otprije, ali sad se još više družimo i učimo neke nove stvari. Kukičanje znam od malih nogu, ali kad smo radili ukrase na bocama to nisam znala otprije. Ovo je stvarno lipo druženje, prije vrime prođe, meni je ovo super – kazuje Marija.

- Hvala Europskoj uniji što su nam ovo odobrili, da se možemo družiti, da nismo u samoći. Puno dobivam, jer sam u društvu s ljudima, jer nisam osamljen. Društvo je najbitnije, jedva čekam kad će ovo doći, samo se bojim da ne bi bio kraj jer što je lipo kratko traje – poručuje Ilija Kužić.

---

image

Načelnik Ante Baran
 

Nikola Vilic/Cropix
------
image
Nikola Vilic/Cropix
------
image

Ilija Kužić

Nikola Vilic/Cropix
---

Ante Baran, načelnik Općine Lećevica ističe kako je ovaj projekt izuzetno dobro primljen.

- Ovaj program dobar je za Općinu, a posebno za žene i muškarce koji pružaju uslugu, koji zarađuju neke novce i ljude koji dolaze, druže se, stječu nova iskustva i vještine. S obzirom na raštrkanost naše općine, na velikom prostoru živi vrlo malo ljudi, ovo je prilika da se susretnu, zabave i nešto novo nauče. Većina su starije životne dobi, mlađi su otišli, tako da im ovo dobro dođe. Jako su zadovoljni pružateljem usluge – kaže Baran.

U okviru projekta adaptirane su dvije prostorije ukupno 250 m2 u svrhu održavanja projektnih aktivnosti, te su opremljene namještajem i informatičkom opremom. Tu je i nova kuhinja u kojoj polaznici imaju radionicu.

Danira Kujundžić kaže kako u ovom projektu socijalne uključivosti ranjivih skupina, imaju 35 osoba starijih od 54 godine, 10 osoba s invaliditetom, a dio polaznika edukativnih radionica su osobe mlađe od 25 godina i nezaposleni. Provodi se i program osposobljavanja 10 nezaposlenih osoba za zanimanje gerontodomaćin/-ca i njegovatelj/-ica.

- Njihovo socijalno uključivanje provodi se kroz 11 tematskih modula. To su radionice suhozida, klesarske, likovne, radionice decoupage, o održivom razvoju, radionice društvenih igara, šivanja, kukičanja, kulturnih aktivnosti, kuhanja i radionice volontiranja. Njima to doista znači. Ostaju u svom domu, imaju i društveni život – ističe Danira Kujundžić.

Za provođenje programa radionica angažiran je Centar za kulturu i cjeloživotno učenje Zlatna vrata iz Splita sa stručnjacima iz svakog pojedinog područja. Marina Dujmović, koordinatorica aktivnosti brine se da sve ide po planu, a vodi računa i o prijevozu polaznika radionica.

---

image

Marina Dujmović i Vesna Marasović ispred lokalne škole









 

Nikola Vilic/Cropix
---

- Prilikom organiziranja svake radionice odobren nam je najam kombi vozila za prijevoz ciljanih skupina. To nam puno znači. Oni ne bi mogli drugačije dolaziti s obzirom da se radi o starijem stanovništvu na području od gotovo 90 km2, mi se dogovorimo, imamo našu grupu, sve se zna, koja radionica, u koliko sati i onda ih prije toga animiramo, tko će moći doći, tko neće, tko ima svojih obveza. Uglavnom nema nagovaranja, oni jedva čekaju. Uključili su se, druže se, projekt zbilja ima svoju svrhu, ispunjava svoj cilj. Naučili su puno toga kroz radionice, i dekupaža, kuhanja, i likovne, volontiranja, održivog razvoja uskoro će i suhozid i klesarske radionice. Cilj projekta je da se oni socijalno uključe i steknu nova iskustva, usavrše se u nekim znanjima i vještinama i to se ostvaruje – ističe Marina Dujmović.

---

image

Radionica kukičanja

Nikola Vilic/Cropix
------
image

Pribor za kukičanje

Nikola Vilic/Cropix
------
image

Marija Klepić sa oslikanom stolicom

Nikola Vilic/Cropix
---

Ostajemo u svom domu, a više nismo sami i jedva čekamo svaku radionicu kako bi se družili i kroz druženje nešto novo naučili

---

image

EU smo mi

Sd/
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Svi za Lećevicu‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘Svi za Lećevicu‘ 2 0 7290 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-22 09:16:20 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => Ljubica Vuko [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-24 17:00:29 [modified_by] => 3159 [publish_up] => 2022-12-24 16:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 63 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Stanovnici sela u Zagori 'navukli' su se na radionice: 'Ovo je zlata vridan program za nas starije, družimo se, a koristan je i za one koje obiđemo. Svima nam je dobro!' [metakey] => eutosmomi, lećevica, radionica za starije, Zaželi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/22\/23985856.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/22\/24039886.png","\/images\/slike\/2022\/12\/22\/23985860.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/22\/23985858.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/22\/23985853.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/22\/23985852.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/22\/23985850.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/22\/23985849.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/22\/23985848.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/22\/23985847.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/22\/23985846.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/22\/23985845.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/22\/23985844.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/22\/23985843.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/22\/23985842.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/22\/23985841.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/22\/23985840.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/22\/23985838.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vilic\/Cropix","Sd\/","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Svi jedva \u010dekaju kad \u0107e na radionice!<\/p>","

EU smo mi<\/p>","

Vesna Marasovi\u0107 jedna je od polaznica radionica<\/p>","

Danira Kujund\u017ei\u0107<\/p>","

Na\u010delnik Ante Baran
\n\u00a0<\/p>","

Petar Bogi\u0107 se tako\u0111er veseli radionicama<\/p>","

Lutke iz radionice<\/p>","","

Marina Dujmovi\u0107\u00a0i Vesna Marasovi\u0107\u00a0ispred lokalne \u0161kole
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Radionica kuki\u010danja<\/p>","

Pribor za kuki\u010danje<\/p>","

Marija Klepi\u0107 sa oslikanom stolicom<\/p>","

Ivana Bo\u017ei\u0107, Vesna Marasovi\u0107\u00a0i Ana Guji\u0107<\/p>","","

Ilija Ku\u017ei\u0107<\/p>","

Plaznice radionice Ljerka Ra\u0161i\u0107\u00a0i Marica Gjirli\u0107<\/p>","

Koordinatorica Marina Dujmovi\u0107<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23985856_1920.jpg":"1920x1080","k_23985856_1280.jpg":"1280x1280","k_23985856_1024.jpg":"1024x1024","k_23985856_640.jpg":"640x640","k_23985856_480.jpg":"480x480","k_23985856_340.jpg":"340x340","k_23985856_220.jpg":"220x220","o_23985856_1280.jpg":"1280x853","o_23985856_1024.jpg":"1024x682","o_23985856_640.jpg":"640x426","o_23985856_480.jpg":"480x320","o_23985856_340.jpg":"340x226","o_23985856_220.jpg":"220x146","h_23985856_1280.jpg":"1280x854","h_23985856_1024.jpg":"1024x683","h_23985856_640.jpg":"640x427","h_23985856_480.jpg":"480x320","h_23985856_340.jpg":"340x227","h_23985856_220.jpg":"220x147","pp_23985856_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985856_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985856_640.jpg":"640x814","pp_23985856_480.jpg":"480x611","pp_23985856_340.jpg":"340x432","pp_23985856_220.jpg":"220x280"},{"size0":"3375x2250","hd_24039886_1920.png":"1920x1080","k_24039886_1280.png":"1280x1280","k_24039886_1024.png":"1024x1024","k_24039886_640.png":"640x640","k_24039886_480.png":"480x480","k_24039886_340.png":"340x340","k_24039886_220.png":"220x220","o_24039886_1280.png":"1280x853","o_24039886_1024.png":"1024x682","o_24039886_640.png":"640x426","o_24039886_480.png":"480x320","o_24039886_340.png":"340x226","o_24039886_220.png":"220x146","h_24039886_1280.png":"1280x854","h_24039886_1024.png":"1024x683","h_24039886_640.png":"640x427","h_24039886_480.png":"480x320","h_24039886_340.png":"340x227","h_24039886_220.png":"220x147","pp_24039886_1280.png":"1280x1628","pp_24039886_1024.png":"1024x1303","pp_24039886_640.png":"640x814","pp_24039886_480.png":"480x611","pp_24039886_340.png":"340x432","pp_24039886_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23985860_1920.jpg":"1920x1080","k_23985860_1280.jpg":"1280x1280","k_23985860_1024.jpg":"1024x1024","k_23985860_640.jpg":"640x640","k_23985860_480.jpg":"480x480","k_23985860_340.jpg":"340x340","k_23985860_220.jpg":"220x220","o_23985860_1280.jpg":"1280x1920","o_23985860_1024.jpg":"1024x1536","o_23985860_640.jpg":"640x960","o_23985860_480.jpg":"480x720","o_23985860_340.jpg":"340x510","o_23985860_220.jpg":"220x330","h_23985860_1280.jpg":"1280x854","h_23985860_1024.jpg":"1024x683","h_23985860_640.jpg":"640x427","h_23985860_480.jpg":"480x320","h_23985860_340.jpg":"340x227","h_23985860_220.jpg":"220x147","pp_23985860_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985860_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985860_640.jpg":"640x814","pp_23985860_480.jpg":"480x611","pp_23985860_340.jpg":"340x432","pp_23985860_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23985858_1920.jpg":"1920x1080","k_23985858_1280.jpg":"1280x1280","k_23985858_1024.jpg":"1024x1024","k_23985858_640.jpg":"640x640","k_23985858_480.jpg":"480x480","k_23985858_340.jpg":"340x340","k_23985858_220.jpg":"220x220","o_23985858_1280.jpg":"1280x853","o_23985858_1024.jpg":"1024x682","o_23985858_640.jpg":"640x426","o_23985858_480.jpg":"480x320","o_23985858_340.jpg":"340x226","o_23985858_220.jpg":"220x146","h_23985858_1280.jpg":"1280x854","h_23985858_1024.jpg":"1024x683","h_23985858_640.jpg":"640x427","h_23985858_480.jpg":"480x320","h_23985858_340.jpg":"340x227","h_23985858_220.jpg":"220x147","pp_23985858_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985858_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985858_640.jpg":"640x814","pp_23985858_480.jpg":"480x611","pp_23985858_340.jpg":"340x432","pp_23985858_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23985853_1920.jpg":"1920x1080","k_23985853_1280.jpg":"1280x1280","k_23985853_1024.jpg":"1024x1024","k_23985853_640.jpg":"640x640","k_23985853_480.jpg":"480x480","k_23985853_340.jpg":"340x340","k_23985853_220.jpg":"220x220","o_23985853_1280.jpg":"1280x853","o_23985853_1024.jpg":"1024x682","o_23985853_640.jpg":"640x426","o_23985853_480.jpg":"480x320","o_23985853_340.jpg":"340x226","o_23985853_220.jpg":"220x146","h_23985853_1280.jpg":"1280x854","h_23985853_1024.jpg":"1024x683","h_23985853_640.jpg":"640x427","h_23985853_480.jpg":"480x320","h_23985853_340.jpg":"340x227","h_23985853_220.jpg":"220x147","pp_23985853_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985853_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985853_640.jpg":"640x814","pp_23985853_480.jpg":"480x611","pp_23985853_340.jpg":"340x432","pp_23985853_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23985852_1920.jpg":"1920x1080","k_23985852_1280.jpg":"1280x1280","k_23985852_1024.jpg":"1024x1024","k_23985852_640.jpg":"640x640","k_23985852_480.jpg":"480x480","k_23985852_340.jpg":"340x340","k_23985852_220.jpg":"220x220","o_23985852_1280.jpg":"1280x853","o_23985852_1024.jpg":"1024x682","o_23985852_640.jpg":"640x426","o_23985852_480.jpg":"480x320","o_23985852_340.jpg":"340x226","o_23985852_220.jpg":"220x146","h_23985852_1280.jpg":"1280x854","h_23985852_1024.jpg":"1024x683","h_23985852_640.jpg":"640x427","h_23985852_480.jpg":"480x320","h_23985852_340.jpg":"340x227","h_23985852_220.jpg":"220x147","pp_23985852_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985852_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985852_640.jpg":"640x814","pp_23985852_480.jpg":"480x611","pp_23985852_340.jpg":"340x432","pp_23985852_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23985850_1920.jpg":"1920x1080","k_23985850_1280.jpg":"1280x1280","k_23985850_1024.jpg":"1024x1024","k_23985850_640.jpg":"640x640","k_23985850_480.jpg":"480x480","k_23985850_340.jpg":"340x340","k_23985850_220.jpg":"220x220","o_23985850_1280.jpg":"1280x853","o_23985850_1024.jpg":"1024x682","o_23985850_640.jpg":"640x426","o_23985850_480.jpg":"480x320","o_23985850_340.jpg":"340x226","o_23985850_220.jpg":"220x146","h_23985850_1280.jpg":"1280x854","h_23985850_1024.jpg":"1024x683","h_23985850_640.jpg":"640x427","h_23985850_480.jpg":"480x320","h_23985850_340.jpg":"340x227","h_23985850_220.jpg":"220x147","pp_23985850_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985850_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985850_640.jpg":"640x814","pp_23985850_480.jpg":"480x611","pp_23985850_340.jpg":"340x432","pp_23985850_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23985849_1920.jpg":"1920x1080","k_23985849_1280.jpg":"1280x1280","k_23985849_1024.jpg":"1024x1024","k_23985849_640.jpg":"640x640","k_23985849_480.jpg":"480x480","k_23985849_340.jpg":"340x340","k_23985849_220.jpg":"220x220","o_23985849_1280.jpg":"1280x853","o_23985849_1024.jpg":"1024x682","o_23985849_640.jpg":"640x426","o_23985849_480.jpg":"480x320","o_23985849_340.jpg":"340x226","o_23985849_220.jpg":"220x146","h_23985849_1280.jpg":"1280x854","h_23985849_1024.jpg":"1024x683","h_23985849_640.jpg":"640x427","h_23985849_480.jpg":"480x320","h_23985849_340.jpg":"340x227","h_23985849_220.jpg":"220x147","pp_23985849_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985849_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985849_640.jpg":"640x814","pp_23985849_480.jpg":"480x611","pp_23985849_340.jpg":"340x432","pp_23985849_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23985848_1920.jpg":"1920x1080","k_23985848_1280.jpg":"1280x1280","k_23985848_1024.jpg":"1024x1024","k_23985848_640.jpg":"640x640","k_23985848_480.jpg":"480x480","k_23985848_340.jpg":"340x340","k_23985848_220.jpg":"220x220","o_23985848_1280.jpg":"1280x853","o_23985848_1024.jpg":"1024x682","o_23985848_640.jpg":"640x426","o_23985848_480.jpg":"480x320","o_23985848_340.jpg":"340x226","o_23985848_220.jpg":"220x146","h_23985848_1280.jpg":"1280x854","h_23985848_1024.jpg":"1024x683","h_23985848_640.jpg":"640x427","h_23985848_480.jpg":"480x320","h_23985848_340.jpg":"340x227","h_23985848_220.jpg":"220x147","pp_23985848_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985848_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985848_640.jpg":"640x814","pp_23985848_480.jpg":"480x611","pp_23985848_340.jpg":"340x432","pp_23985848_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23985847_1920.jpg":"1920x1080","k_23985847_1280.jpg":"1280x1280","k_23985847_1024.jpg":"1024x1024","k_23985847_640.jpg":"640x640","k_23985847_480.jpg":"480x480","k_23985847_340.jpg":"340x340","k_23985847_220.jpg":"220x220","o_23985847_1280.jpg":"1280x853","o_23985847_1024.jpg":"1024x682","o_23985847_640.jpg":"640x426","o_23985847_480.jpg":"480x320","o_23985847_340.jpg":"340x226","o_23985847_220.jpg":"220x146","h_23985847_1280.jpg":"1280x854","h_23985847_1024.jpg":"1024x683","h_23985847_640.jpg":"640x427","h_23985847_480.jpg":"480x320","h_23985847_340.jpg":"340x227","h_23985847_220.jpg":"220x147","pp_23985847_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985847_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985847_640.jpg":"640x814","pp_23985847_480.jpg":"480x611","pp_23985847_340.jpg":"340x432","pp_23985847_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23985846_1920.jpg":"1920x1080","k_23985846_1280.jpg":"1280x1280","k_23985846_1024.jpg":"1024x1024","k_23985846_640.jpg":"640x640","k_23985846_480.jpg":"480x480","k_23985846_340.jpg":"340x340","k_23985846_220.jpg":"220x220","o_23985846_1280.jpg":"1280x853","o_23985846_1024.jpg":"1024x682","o_23985846_640.jpg":"640x426","o_23985846_480.jpg":"480x320","o_23985846_340.jpg":"340x226","o_23985846_220.jpg":"220x146","h_23985846_1280.jpg":"1280x854","h_23985846_1024.jpg":"1024x683","h_23985846_640.jpg":"640x427","h_23985846_480.jpg":"480x320","h_23985846_340.jpg":"340x227","h_23985846_220.jpg":"220x147","pp_23985846_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985846_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985846_640.jpg":"640x814","pp_23985846_480.jpg":"480x611","pp_23985846_340.jpg":"340x432","pp_23985846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23985845_1920.jpg":"1920x1080","k_23985845_1280.jpg":"1280x1280","k_23985845_1024.jpg":"1024x1024","k_23985845_640.jpg":"640x640","k_23985845_480.jpg":"480x480","k_23985845_340.jpg":"340x340","k_23985845_220.jpg":"220x220","o_23985845_1280.jpg":"1280x1920","o_23985845_1024.jpg":"1024x1536","o_23985845_640.jpg":"640x960","o_23985845_480.jpg":"480x720","o_23985845_340.jpg":"340x510","o_23985845_220.jpg":"220x330","h_23985845_1280.jpg":"1280x854","h_23985845_1024.jpg":"1024x683","h_23985845_640.jpg":"640x427","h_23985845_480.jpg":"480x320","h_23985845_340.jpg":"340x227","h_23985845_220.jpg":"220x147","pp_23985845_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985845_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985845_640.jpg":"640x814","pp_23985845_480.jpg":"480x611","pp_23985845_340.jpg":"340x432","pp_23985845_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23985844_1920.jpg":"1920x1080","k_23985844_1280.jpg":"1280x1280","k_23985844_1024.jpg":"1024x1024","k_23985844_640.jpg":"640x640","k_23985844_480.jpg":"480x480","k_23985844_340.jpg":"340x340","k_23985844_220.jpg":"220x220","o_23985844_1280.jpg":"1280x853","o_23985844_1024.jpg":"1024x682","o_23985844_640.jpg":"640x426","o_23985844_480.jpg":"480x320","o_23985844_340.jpg":"340x226","o_23985844_220.jpg":"220x146","h_23985844_1280.jpg":"1280x854","h_23985844_1024.jpg":"1024x683","h_23985844_640.jpg":"640x427","h_23985844_480.jpg":"480x320","h_23985844_340.jpg":"340x227","h_23985844_220.jpg":"220x147","pp_23985844_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985844_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985844_640.jpg":"640x814","pp_23985844_480.jpg":"480x611","pp_23985844_340.jpg":"340x432","pp_23985844_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23985843_1920.jpg":"1920x1080","k_23985843_1280.jpg":"1280x1280","k_23985843_1024.jpg":"1024x1024","k_23985843_640.jpg":"640x640","k_23985843_480.jpg":"480x480","k_23985843_340.jpg":"340x340","k_23985843_220.jpg":"220x220","o_23985843_1280.jpg":"1280x853","o_23985843_1024.jpg":"1024x682","o_23985843_640.jpg":"640x426","o_23985843_480.jpg":"480x320","o_23985843_340.jpg":"340x226","o_23985843_220.jpg":"220x146","h_23985843_1280.jpg":"1280x854","h_23985843_1024.jpg":"1024x683","h_23985843_640.jpg":"640x427","h_23985843_480.jpg":"480x320","h_23985843_340.jpg":"340x227","h_23985843_220.jpg":"220x147","pp_23985843_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985843_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985843_640.jpg":"640x814","pp_23985843_480.jpg":"480x611","pp_23985843_340.jpg":"340x432","pp_23985843_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23985842_1920.jpg":"1920x1080","k_23985842_1280.jpg":"1280x1280","k_23985842_1024.jpg":"1024x1024","k_23985842_640.jpg":"640x640","k_23985842_480.jpg":"480x480","k_23985842_340.jpg":"340x340","k_23985842_220.jpg":"220x220","o_23985842_1280.jpg":"1280x853","o_23985842_1024.jpg":"1024x682","o_23985842_640.jpg":"640x426","o_23985842_480.jpg":"480x320","o_23985842_340.jpg":"340x226","o_23985842_220.jpg":"220x146","h_23985842_1280.jpg":"1280x854","h_23985842_1024.jpg":"1024x683","h_23985842_640.jpg":"640x427","h_23985842_480.jpg":"480x320","h_23985842_340.jpg":"340x227","h_23985842_220.jpg":"220x147","pp_23985842_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985842_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985842_640.jpg":"640x814","pp_23985842_480.jpg":"480x611","pp_23985842_340.jpg":"340x432","pp_23985842_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23985841_1920.jpg":"1920x1080","k_23985841_1280.jpg":"1280x1280","k_23985841_1024.jpg":"1024x1024","k_23985841_640.jpg":"640x640","k_23985841_480.jpg":"480x480","k_23985841_340.jpg":"340x340","k_23985841_220.jpg":"220x220","o_23985841_1280.jpg":"1280x853","o_23985841_1024.jpg":"1024x682","o_23985841_640.jpg":"640x426","o_23985841_480.jpg":"480x320","o_23985841_340.jpg":"340x226","o_23985841_220.jpg":"220x146","h_23985841_1280.jpg":"1280x854","h_23985841_1024.jpg":"1024x683","h_23985841_640.jpg":"640x427","h_23985841_480.jpg":"480x320","h_23985841_340.jpg":"340x227","h_23985841_220.jpg":"220x147","pp_23985841_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985841_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985841_640.jpg":"640x814","pp_23985841_480.jpg":"480x611","pp_23985841_340.jpg":"340x432","pp_23985841_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23985840_1920.jpg":"1920x1080","k_23985840_1280.jpg":"1280x1280","k_23985840_1024.jpg":"1024x1024","k_23985840_640.jpg":"640x640","k_23985840_480.jpg":"480x480","k_23985840_340.jpg":"340x340","k_23985840_220.jpg":"220x220","o_23985840_1280.jpg":"1280x853","o_23985840_1024.jpg":"1024x682","o_23985840_640.jpg":"640x426","o_23985840_480.jpg":"480x320","o_23985840_340.jpg":"340x226","o_23985840_220.jpg":"220x146","h_23985840_1280.jpg":"1280x854","h_23985840_1024.jpg":"1024x683","h_23985840_640.jpg":"640x427","h_23985840_480.jpg":"480x320","h_23985840_340.jpg":"340x227","h_23985840_220.jpg":"220x147","pp_23985840_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985840_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985840_640.jpg":"640x814","pp_23985840_480.jpg":"480x611","pp_23985840_340.jpg":"340x432","pp_23985840_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23985838_1920.jpg":"1920x1080","k_23985838_1280.jpg":"1280x1280","k_23985838_1024.jpg":"1024x1024","k_23985838_640.jpg":"640x640","k_23985838_480.jpg":"480x480","k_23985838_340.jpg":"340x340","k_23985838_220.jpg":"220x220","o_23985838_1280.jpg":"1280x853","o_23985838_1024.jpg":"1024x682","o_23985838_640.jpg":"640x426","o_23985838_480.jpg":"480x320","o_23985838_340.jpg":"340x226","o_23985838_220.jpg":"220x146","h_23985838_1280.jpg":"1280x854","h_23985838_1024.jpg":"1024x683","h_23985838_640.jpg":"640x427","h_23985838_480.jpg":"480x320","h_23985838_340.jpg":"340x227","h_23985838_220.jpg":"220x147","pp_23985838_1280.jpg":"1280x1628","pp_23985838_1024.jpg":"1024x1303","pp_23985838_640.jpg":"640x814","pp_23985838_480.jpg":"480x611","pp_23985838_340.jpg":"340x432","pp_23985838_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38268603 Threads: 3 Questions: 7089543027 Slow queries: 3298390 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608138372 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/stanovnici-sela-u-zagori-navukli-su-se-na-radionice-ovo-je-zlata-vridan-program-za-nas-starije-druzimo-se-a-koristan-je-i-za-one-koje-obidemo-svima-nam-je-dobro-1251556 [printLink] => /dalmacija/zagora/stanovnici-sela-u-zagori-navukli-su-se-na-radionice-ovo-je-zlata-vridan-program-za-nas-starije-druzimo-se-a-koristan-je-i-za-one-koje-obidemo-svima-nam-je-dobro-1251556?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 699869 [name] => eutosmomi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-12 15:59:34 [main_article_id] => 0 [alias] => eutosmomi [link] => /tag/eutosmomi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 345307 [name] => Lećevica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lecevica [link] => /tag/lecevica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 700963 [name] => radionica za starije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-24 17:58:15 [main_article_id] => 0 [alias] => radionica-za-starije [link] => /tag/radionica-za-starije ) [3] => stdClass Object ( [id] => 327174 [name] => ZAŽELI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zazeli [link] => /tag/zazeli ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Svi za Lećevicu‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stanovnici sela u Zagori ‘navukli‘ su se na radionice: ‘Ovo je zlata vridan program za nas starije, družimo se, a koristan je i za one koje obiđemo. Svima nam je dobro!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985856.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilic/Cropix [mainImageDesc] =>

Svi jedva čekaju kad će na radionice!

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985856.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix

Svi jedva čekaju kad će na radionice!

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/24039886.png [title] => Sd/

EU smo mi

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985860.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix

Vesna Marasović jedna je od polaznica radionica

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985858.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix

Danira Kujundžić

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985853.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix

Načelnik Ante Baran
 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985852.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix

Petar Bogić se također veseli radionicama

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985850.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix

Lutke iz radionice

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985849.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985848.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix

Marina Dujmović i Vesna Marasović ispred lokalne škole









 

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985847.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix

Radionica kukičanja

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985846.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix

Pribor za kukičanje

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985845.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix

Marija Klepić sa oslikanom stolicom

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985844.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix

Ivana Božić, Vesna Marasović i Ana Gujić

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985843.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985842.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix

Ilija Kužić

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985841.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix

Plaznice radionice Ljerka Rašić i Marica Gjirlić

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985840.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix

Koordinatorica Marina Dujmović

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/22/23985838.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

"S obzirom da je Općina Lećevica jedinica lokalne zajednice vrlo skromnih financijskih mogućnosti, osnovni proračun je oko 1.000.000 kuna, a bespovratnih sredstava povučenih kroz EU projekte nekih 15 milijuna kuna, to zaista pokazuje kolika je vrijednost EU projekata pogotovo onih financiranih iz Europskog socijalnog fonda za pomoć u zajednici", kaže nam Danira Kujundžić, pročelnica Upravnog odjela za opće i pravne poslove, te EU fondove u Općini Lećevica.

Ta općina ima površinu od 87,37 km² što čini 1,93% ukupne površine Splitsko-dalmatinske županije, a sastoji se od naselja Lećevica, Radošić, Kladnjice i Divojevići. Prema posljednjem popisu ima svega 493 stanovnika, a kućanstva su uglavnom staračka i samačka. Nizom projekata različite tematike, financiraih iz EU fondova u Općini Lećevica poboljšavaju uvjete života na svom području, a poseban je naglasak na pružanje podrške procesu deinstitucionalizacije i socijalnim uslugama u zajednici.

A koliko je radosti u provedbi jednog od tih EU projekata uvjerili smo se na licu mjesta.

---

image

Danira Kujundžić

Nikola Vilic/Cropix
------
image

Petar Bogić se također veseli radionicama

Nikola Vilic/Cropix
---

U obnovljenoj zgradi nekadašnje škole, a danas društvenom domu u Radošiću na radionici kukičanja, jednoj od brojnih radionica u okviru projekta "Svi za Lećevicu", okupili su se ljudi koji jedva čekaju svaku radionicu kako bi se družili i kroz druženje nešto novo naučili.

Kako nam kazuje Danira Kujundžić, taj projekt provodi se od 17. ožujka 2021. do 17.ožujka 2023. s ciljem aktivnog uključivanja i poboljšanja zapošljivosti te razvoja inovativnih i socijalnih usluga za ranjive skupine unutar 7 urbanih aglomeracija područja Osijek, Pula, Slavonski Brod, Rijeka, Split, Zadar i Zagreb. Ukupna vrijednost projekta je 2.473.050 kuna, a u stopostotnom iznosu financira se iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali".

Taj je projekt nastavak ranijih projekata na tragu socijalnog uključivanja i povećanja zapošljivosti. Općina Lećevica tako je bila partner u projektu Zaželi I, gdje je je kroz program zapošljavanja žena zaposlena ukupno 31 žena iz 5 općina Dalmatinske zagore kao i provedena izobrazba za 10 žena.

Kroz projekt "Svi za Lećevicu" II. faza projekta Zaželi, koji je završio u studenom ove godine, zaposleno je 16 žena, od kojih su se njih 13 educirale za poslove gerontodomaćice, a dvije položile vozački ispit.

U provedbi je i projekt "Svi za Lećevicu 2" III. faza projekta Zaželi kroz koji je zaposleno 16 žena s područja Općine Lećevica, dok je 96 krajnjih korisnika.

Ljerka Rašić jedna je od žena koja je posao našla kao gerontodomaćica, a rado dolazi i na svaku radionicu u okviru ovog projekta. Čuvala je, kaže, starije ljude i prije, a prošle godine su imali predavanja, polagali ispite, dobili diplome. Sada kao gerontodomaćica brine o šestero ljudi.

---

image

Plaznice radionice Ljerka Rašić i Marica Gjirlić

Nikola Vilic/Cropix
------
image

Koordinatorica Marina Dujmović

Nikola Vilic/Cropix
---

- Dobro je i za starije ljude koje obiđemo, malo im pomognemo, ako treba što oprati, skuhati, očistiti kuću, družimo se, svima nam je to dobro – kaže Ljerka koja uz to stječe i nova znanja kroz novi EU projekt.

- Idem svaki put na radionicu i odlično nam je, koordinatorica nam je dobra, super nam je druženje. Volim ovo i uživam. Ovo je odlično za nas koji ovdje živimo, da ne moramo putovati u Split i Kaštela– kazala nam je.

Zadovoljni su i ostali korisnici, koji su ovoga puta za vrijeme našeg posjeta bili na radionici kukičanja koju drži Vesna Marasović.

- Ovo je zlata vridan program za nas starije koji smo sami, koji živimo na selu. Družimo se, svi smo skupa i nismo otuđeni. Takvi su naši krajevi, kuće su raštrkane, nas je ostalo svega nekoliko stotina i ovaj program kao da je izmišljen za nas – kaže Petar Bogić.

Marija Klepić također živi u Lećevici i kaže da joj je ovo super.

- Ovo je stvarno da malo klizneš iz kuće, da se družiš. Poznajemo se otprije, ali sad se još više družimo i učimo neke nove stvari. Kukičanje znam od malih nogu, ali kad smo radili ukrase na bocama to nisam znala otprije. Ovo je stvarno lipo druženje, prije vrime prođe, meni je ovo super – kazuje Marija.

- Hvala Europskoj uniji što su nam ovo odobrili, da se možemo družiti, da nismo u samoći. Puno dobivam, jer sam u društvu s ljudima, jer nisam osamljen. Društvo je najbitnije, jedva čekam kad će ovo doći, samo se bojim da ne bi bio kraj jer što je lipo kratko traje – poručuje Ilija Kužić.

---

image

Načelnik Ante Baran
 

Nikola Vilic/Cropix
------
image
Nikola Vilic/Cropix
------
image

Ilija Kužić

Nikola Vilic/Cropix
---

Ante Baran, načelnik Općine Lećevica ističe kako je ovaj projekt izuzetno dobro primljen.

- Ovaj program dobar je za Općinu, a posebno za žene i muškarce koji pružaju uslugu, koji zarađuju neke novce i ljude koji dolaze, druže se, stječu nova iskustva i vještine. S obzirom na raštrkanost naše općine, na velikom prostoru živi vrlo malo ljudi, ovo je prilika da se susretnu, zabave i nešto novo nauče. Većina su starije životne dobi, mlađi su otišli, tako da im ovo dobro dođe. Jako su zadovoljni pružateljem usluge – kaže Baran.

U okviru projekta adaptirane su dvije prostorije ukupno 250 m2 u svrhu održavanja projektnih aktivnosti, te su opremljene namještajem i informatičkom opremom. Tu je i nova kuhinja u kojoj polaznici imaju radionicu.

Danira Kujundžić kaže kako u ovom projektu socijalne uključivosti ranjivih skupina, imaju 35 osoba starijih od 54 godine, 10 osoba s invaliditetom, a dio polaznika edukativnih radionica su osobe mlađe od 25 godina i nezaposleni. Provodi se i program osposobljavanja 10 nezaposlenih osoba za zanimanje gerontodomaćin/-ca i njegovatelj/-ica.

- Njihovo socijalno uključivanje provodi se kroz 11 tematskih modula. To su radionice suhozida, klesarske, likovne, radionice decoupage, o održivom razvoju, radionice društvenih igara, šivanja, kukičanja, kulturnih aktivnosti, kuhanja i radionice volontiranja. Njima to doista znači. Ostaju u svom domu, imaju i društveni život – ističe Danira Kujundžić.

Za provođenje programa radionica angažiran je Centar za kulturu i cjeloživotno učenje Zlatna vrata iz Splita sa stručnjacima iz svakog pojedinog područja. Marina Dujmović, koordinatorica aktivnosti brine se da sve ide po planu, a vodi računa i o prijevozu polaznika radionica.

---

image

Marina Dujmović i Vesna Marasović ispred lokalne škole









 

Nikola Vilic/Cropix
---

- Prilikom organiziranja svake radionice odobren nam je najam kombi vozila za prijevoz ciljanih skupina. To nam puno znači. Oni ne bi mogli drugačije dolaziti s obzirom da se radi o starijem stanovništvu na području od gotovo 90 km2, mi se dogovorimo, imamo našu grupu, sve se zna, koja radionica, u koliko sati i onda ih prije toga animiramo, tko će moći doći, tko neće, tko ima svojih obveza. Uglavnom nema nagovaranja, oni jedva čekaju. Uključili su se, druže se, projekt zbilja ima svoju svrhu, ispunjava svoj cilj. Naučili su puno toga kroz radionice, i dekupaža, kuhanja, i likovne, volontiranja, održivog razvoja uskoro će i suhozid i klesarske radionice. Cilj projekta je da se oni socijalno uključe i steknu nova iskustva, usavrše se u nekim znanjima i vještinama i to se ostvaruje – ističe Marina Dujmović.

---

image

Radionica kukičanja

Nikola Vilic/Cropix
------
image

Pribor za kukičanje

Nikola Vilic/Cropix
------
image

Marija Klepić sa oslikanom stolicom

Nikola Vilic/Cropix
---

Ostajemo u svom domu, a više nismo sami i jedva čekamo svaku radionicu kako bi se družili i kroz druženje nešto novo naučili

---

image

EU smo mi

Sd/
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilic/Cropix Sd/ Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix
Nikola Vilic/Cropix

Svi jedva čekaju kad će na radionice!

Sd/

EU smo mi

Nikola Vilic/Cropix

Vesna Marasović jedna je od polaznica radionica

Nikola Vilic/Cropix

Danira Kujundžić

Nikola Vilic/Cropix

Načelnik Ante Baran
 

Nikola Vilic/Cropix

Petar Bogić se također veseli radionicama

Nikola Vilic/Cropix

Lutke iz radionice

Nikola Vilic/Cropix

Marina Dujmović i Vesna Marasović ispred lokalne škole









 

Nikola Vilic/Cropix

Radionica kukičanja

Nikola Vilic/Cropix

Pribor za kukičanje

Nikola Vilic/Cropix

Marija Klepić sa oslikanom stolicom

Nikola Vilic/Cropix

Ivana Božić, Vesna Marasović i Ana Gujić

Nikola Vilic/Cropix

Ilija Kužić

Nikola Vilic/Cropix

Plaznice radionice Ljerka Rašić i Marica Gjirlić

Nikola Vilic/Cropix

Koordinatorica Marina Dujmović

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/stanovnici-sela-u-zagori-navukli-su-se-na-radionice-ovo-je-zlata-vridan-program-za-nas-starije-druzimo-se-a-koristan-je-i-za-one-koje-obidemo-svima-nam-je-dobro-1251556 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d41833441f27f4a9ba986e71962a3d34829ee17a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stanovnici+sela+u+Zagori+%E2%80%98navukli%E2%80%98+su+se+na+radionice%3A+%E2%80%98Ovo+je+zlata+vridan+program+za+nas+starije%2C+dru%C5%BEimo+se%2C+a+koristan+je+i+za+one+koje+obi%C4%91emo.+Svima+nam+je+dobro%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fstanovnici-sela-u-zagori-navukli-su-se-na-radionice-ovo-je-zlata-vridan-program-za-nas-starije-druzimo-se-a-koristan-je-i-za-one-koje-obidemo-svima-nam-je-dobro-1251556 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fstanovnici-sela-u-zagori-navukli-su-se-na-radionice-ovo-je-zlata-vridan-program-za-nas-starije-druzimo-se-a-koristan-je-i-za-one-koje-obidemo-svima-nam-je-dobro-1251556 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘Svi za Lećevicu‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Zagora‘Svi za Lećevicu‘

Stanovnici sela u Zagori ‘navukli‘ su se na radionice: ‘Ovo je zlata vridan program za nas starije, družimo se, a koristan je i za one koje obiđemo. Svima nam je dobro!‘

Piše Ljubica Vuko
24. prosinca 2022. - 17:57

"S obzirom da je Općina Lećevica jedinica lokalne zajednice vrlo skromnih financijskih mogućnosti, osnovni proračun je oko 1.000.000 kuna, a bespovratnih sredstava povučenih kroz EU projekte nekih 15 milijuna kuna, to zaista pokazuje kolika je vrijednost EU projekata pogotovo onih financiranih iz Europskog socijalnog fonda za pomoć u zajednici", kaže nam Danira Kujundžić, pročelnica Upravnog odjela za opće i pravne poslove, te EU fondove u Općini Lećevica.

Ta općina ima površinu od 87,37 km² što čini 1,93% ukupne površine Splitsko-dalmatinske županije, a sastoji se od naselja Lećevica, Radošić, Kladnjice i Divojevići. Prema posljednjem popisu ima svega 493 stanovnika, a kućanstva su uglavnom staračka i samačka. Nizom projekata različite tematike, financiraih...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 11:42