stdClass Object ( [id] => 1046918 [title] => Sela razasutog Zabiokovlja dolina su mozgova. U Župi 30 doktora, u Luetićima njih 20. Hvale mještani i Roglića i Buljubašića. A di su tek ostali... [alias] => sela-razasutog-zabiokovlja-dolina-su-mozgova-u-zupi-30-doktora-u-lueticima-njih-20-hvale-mjestani-i-roglica-i-buljubasica-a-di-su-tek-ostali [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Snig neve, carozza rotta, mula cota, monte Turija…pasja vira!" Tim je klimavim poznavanjem jezika poštar Marko Luetić uputio kablogram iz snijegom zametene Župe obavještavajući ondašnju francusku upravu u Zadru o vremenskim (ne)prilikama u Zabiokovlju.

Trebalo je vremena tadašnjoj službenoj administraciji dešifrirati poruku iz te međubrdske razderotine smještene između Biokove i oštrog Metokita koju je na koncu Jozef ili po naški Jozo Trtin uspio odgonetnuti u smislu: napadao snijeg, poštanska kočija ne može, ne može ni mula jer je ozlijedila nogu, a pješke je još gore jer je na Turiji pasja i snježna vira. Zatvorilo za sav promet Napoleonovu cestu onu istu za koju se tvrdilo da je izgrađena kao čarolijom i prije nego li je slavni monsieur le general Marmont uzjahao i sjahao sa svog dorata, cesta je već bila dovršena.

Osim te na daleko poznate prometnice druga veza Župe sa svijetom bila je već spomenuta pošta, prva takva u cijeloj Imotskoj krajini.

- Tako je. Prije je ovde bila pošta nego u Imotskom.

---

image
Stara zgrada škole prenamjenjuje se u Centar za posjetitelje Parka prirode Biokovo
Ivo Ravlić/Cropix
---

Tamo neke godine izgradio Buzolić još bolju suvremeniju i onda 2012. godine, za svagda zatvorila svoja vrata. Ta je pošta obavljala sve velike poslove, zna si kada je ko' naš umro ili se rodio u Splitu, Zagrebu, Novom Zelandu… Danas nema svita, mladi odselili, stari pomrli. Onu nacrtanu telefonsku slušalicu kraj ceste uklonili, a na njenom mjestu podigli antene za mobitele - dočekao nas je sedamdesetdevetogodišnji Marko Luetić u svojoj prigodno okićenoj konobi. Ne onaj rečeni upravnik pošte iz Napoleonova doba koji je vijesti iz Zabiokovlja slao drndavom jezdećom diližansom, već njegov imenjak i prezimenjak po zanimanju šofer koji je cijeli svoj radni vijek proveo za volanom autobusa i to onog, pogađate…, poštanskog.

---

image
Marko Luetić
Ivo Ravlić/Cropix
---

'Danas nas četiri...'

- Sjećam se vremena kada je ovom cestom prolazilo dvanaest autobusa. Šest u jednom smjeru i isto toliko u drugom. Samo u Luetićima nazad pedesetak godina bile 32 obitelji, neka je prosječno bilo po pet članova kućanstva i sad ti računaj. Danas samo nas četiri stanovnika - izračunao je Marko i prije nas brojno stanje stanovnika u svom zaseoku, koji unatoč lošim demografskim kretanjima ima samo riječi hvale za svoje selo.

Po nekakvom izračunu u cijeloj Župi danas je tridesetak doktora dok je samo zaseok Luetići iznjedrio njih dvadesetak živućih, nekoliko medicinskih sestara, akademika, povjesničara i nebrojeno inžinjera, učitelja pravnika.

I u poduzetničkim vodama ne zaostaju ni milimetra za puno razvijenijim sredinama. Hvale Župljani svoje perjanice Branka Roglića i Juroslava Buljubašića dvojac koji nose epitet najbogatijih Dalmatinaca. Jednostavno kazano proći Turiju znači zaći u dolinu mozgova.
- Stoga se mi ne bojimo. Ovde korona neće od straja. Boji se taj nesritni virus puste medicine onda nas bolje zaobić. A ne boj se i bez toga nas svi zaobilaze. Dođu naši, grišio bi dušu kada bi reka drugačije. Vole oni svoj kraj, ali nakon par dana svak svojim putem za obavezama. Mi koji ostajemo nas ubi samoća, pogotovo zimi. I ovako nas je malo, a opet svak se svojim vratima zatvara. Ne preostaje ti ništa nego da staneš pred ogledalo i nazdravljaš sve dok poznaš onoga u kojeg gledaš - upućuje nas Marko u seoske navike, ističući kako je obišao svijeta i vidio ono što drugi nisu imali priliku.

Kao član plavih kaciga UN-a boravio je šest mjeseci na Sinaju, obiša Gazu, Aleksandriju, Arish, skoro se oženio Arapkinjom, a opet svoj će životni put završiti u Župi za koju kaže, da je naljepše mjesto na svijetu. Ni Tito, Naser ni Nehru ni cijeli pokret nesvrstanih ne bi mogli utjecat na njegovu odluku da nakon vojno-vozačke karijere nastavi živjeti u tom kamenom gnjizdu u osinu biokovskog masiva.

'Nismo razmišljali o rđavim stvarima'

U toj istoj zavjetrini o vrućim jutrima, duhanskim putevima, hajducima minama, Marmontu, fratrima i kubicima o teškom životu oslobođenom bilo kakvog vanjskog utjecaja pričala nam je i osamdesetogodišnja baka Nediljka Garmaz. Rodila je kaže sedmero djece, a danas ima jedanaest unučadi i troje praunučadi. Udala se sa dvadeset godina i nema škrape ni dočića od Sv. Roka na Sutvidu do Sv. Jure u kojeg nije ulizla. Živila je sa svekrom i svekrvom četvrt stoljeća i nikada nije ni pomislila da ih napusti.

---

image
Nediljka Garmaz
Ivo Ravlić/Cropix
------
image
Kroničar Župe Davor Turić
Ivo Ravlić/Cropix
---

- Živili smo sretno i zadovoljno. Vladao je mir, tolerancija, ljubav. Nisi ti ima kada razmišljat o rđavim stvarima. Šila sam, tkala orala, nosila, polivala…, ne znam ni ja što li sam sve radila. Nikada se nisam potužila. Djeca pomagala i onda malo pomalo svi otišli, a ostala stara majka, sin Zlatko i dvi koze.
U selu smo imali već spomenutu poštu, zadrugu, školu, ali kada je došlo vrijeme da je naše njihovo nesta i tih simbola civilizacije. U nasljeđe nam osta struja, voda i telefon i kombi koji svako treći dan navraća u selo sa potrebnim namirnicama samo u malo kojoj kući da svijetli ili da telefon zvoni - prisjeća se baka Nediljka "revolucijskih tekovina" i svega lošeg i dobrog koji su obilježili njen i život svih Župljana Biokovskih.

I kakva bi to bila kuća kada ne bi imala doktora. Pa nam se svojim unukom budućim medicinarom pohvalila i baka Nediljka. Kaže kako je donji dio sela misleći na Luetiće bio dosta bogatiji u ono siromašno vrime, pa su mogli školovat dicu. Njima je preostalo tek par razreda osnovne škole, pa motiku na rame i stoku predase i goni u planinu.
Jopet joj je drago što selo zaživi barem liti ili preko vikenda.

- Eno čujem da je i Branko Roglić kupio kokoši za jaja. Čovik koji ima i nije mu potriba, a opet voli svoj kraj. Ranu mu ih neki susidi. Lipo je to kada imaš domaće jaje. Ma virujem da nije njemu do jaja već da može doći tu i tamo do Župe, ako zbog ničega onda zbog kokoša - ne sumnja baka Nedilja Garmaz u Roglićev lokalpatriotizam.

Što se tiče tog patriotizma u njemu se već dokazao Davor Turić. Taj danas šezdesetrogodišnjak otukao je bojišnica i nagledao se ratnih strahota. Predsjednik je udruge veterana 40. inžinjerijske bojne u Splitu, a od prije sedamnaest godina glavni i jedini kroničar Župe Biokovske. Osnovao je internetsku stranicu Bijakova.com na kojoj uz društvene mreže promovira mjesto svog rođenja.

Pomalo izolirani

- Tisuće utrošenih sati rada na stotine neprospavanih noći ništa je u usporedbi sa ljubavlju koju sam uložio u ovaj projekt. Sve je krenulo 2003. godine kada sam se vratio u Župu i pogleda nesređenu knjigu umrlih, sam sam sebi rekao da moram nešto učiniti. Uhvatio sam se posla i uredio nešto što je na prvi pogled bilo nemoguće. Još me više ponukala smrt bake i djeda koji su pokopani u dalekom Novom Zelandu gdje i danas žive njihovi potomci. Htio sam se malo poigrati, a taj moj projekt krenio je u jednom sasvim drugom smjeru. Uz pomoć sina programera izradili smo internetsku stranicu i prenijeli sve podatke koje sam godinama skupljao. Na taj sam način pomogao na stotine ljudi iz cijelog svijeta da nađu svoje korijene.

Koliko samo istraživačkog posla u samostanu u Zaostrogu, Zadru, nebrojenim pročitanim povijesnim knjigama, fotografiranja, snimanja dronovima i sve to bez kune tuđe pomoći. Sam plaćam domenu i server i mogu reći da se radi isključivo o privatnoj stranici. Bez nametanja i želja nekih dušebrižnika sa strane - kazuje nam Davor Turić o svojim informatičkim dosezima.
Na njegovim stranicama nema događaja koji nije evidentiran od 3000. godine p.n.e do današnjih dana. O Ilirima, Osmanlijama, carskoj Austriji do onih vrlo važnih za vrijeme francuske uprave u Župi kada je započela izgradnja posljednje dionice Napoleonova puta preko planinskog prijevoja Turija.

I ono kada je u Župu 1809. godine došao prvi krumpir s francuskim vojnicima. Svidio se Biokovcima pa ga unatoč crkvenom uvjeravanju da svi plodovi koji rastu ispod zemlje šalje sotona, počeli konzumirati. Koju godinu kasnije već je svaka kuća sadila krumpire u tolikoj mjeri da je taj prezreni gomolj od strane crkve, postao osnovna prehrana gladnom stanovništvu tog kraja.
- Ono što nas najviše zabrinjava to je odlazak stanovništva.

Danas u cijeloj Župi, a nju djelimo na Gornju, Srednju i Donju odnosno na jedanaest zaselaka, danas živi tek pedesetak stanovnika isključivo starije dobi. Krivulja nažalost ne ide u pozitivnom smjeru kao i svuda u Zagori. Pomalo smo izolirani, a opet uživamo u blagodatima koje imamo, a to je svakako mir i nedirnuta priroda - tvrdi Turić.

Prva ljubav mu je ipak bila ganga.

Zavolio je sa dvadeset godina i od tada zajedno sa povijesnim podacima vezanim za svoju Župu skuplja i deseteračke gangaške napjeve. Najdraža mu je ipak ona kroz koju se ogledava trenutna situacija: "Proklete su obe Amerike, satraju te gore od motike, nema sveca ni slobodni dana, ni derneka kod Sv. Ivana, ni bukare vina kraj komina, blagoslova nema materina. Nemaš kada ni zaplakati, a kamoli gangu zapivati".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ima tamo nešto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => ima tamo nešto 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-08-27 11:59:53 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-09-26 16:52:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-09-26 16:52:37 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 46 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/08\/27\/14481982.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/27\/14482006.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/27\/14482002.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/27\/14482010.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/27\/14482004.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/27\/14481996.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/27\/14481984.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/27\/14481986.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/27\/14481976.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/27\/14481970.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/27\/14481964.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/27\/14481962.jpg","\/images\/slike\/2020\/08\/27\/14481954.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ulaz u \u017dupu","Stara zgrada \u0161kole prenamjenjuje se u Centar za posjetitelje Parka prirode Biokovo","Panorama \u017dupe","Stara zgrada \u0161kole prenamjenjuje se u Centar za posjetitelje Parka prirode Biokovo","Panorama \u017dupe","Autobusna \u010dekaonica napravljena u potpunosti od betonskih rubnika","Marko Lueti\u0107","Marko Lueti\u0107","Nediljka Garmaz","Zaselak Garmazi","Kroni\u010dar \u017dupe Davor Turi\u0107","Kroni\u010dar \u017dupe Davor Turi\u0107","Zaselak Lueti\u0107i"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_14481982_1280.jpg":"1280x1280","k_14481982_1024.jpg":"1024x1024","k_14481982_640.jpg":"640x640","k_14481982_480.jpg":"480x480","k_14481982_340.jpg":"340x340","k_14481982_220.jpg":"220x220","o_14481982_1280.jpg":"1280x853","o_14481982_1024.jpg":"1024x682","o_14481982_640.jpg":"640x426","o_14481982_480.jpg":"480x320","o_14481982_340.jpg":"340x226","o_14481982_220.jpg":"220x146","h_14481982_1280.jpg":"1280x854","h_14481982_1024.jpg":"1024x683","h_14481982_640.jpg":"640x427","h_14481982_480.jpg":"480x320","h_14481982_340.jpg":"340x227","h_14481982_220.jpg":"220x147","pp_14481982_1280.jpg":"1006x1280","pp_14481982_1024.jpg":"805x1024","pp_14481982_640.jpg":"503x640","pp_14481982_480.jpg":"377x480","pp_14481982_340.jpg":"267x340","pp_14481982_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14482006_1280.jpg":"1280x1280","k_14482006_1024.jpg":"1024x1024","k_14482006_640.jpg":"640x640","k_14482006_480.jpg":"480x480","k_14482006_340.jpg":"340x340","k_14482006_220.jpg":"220x220","o_14482006_1280.jpg":"1280x853","o_14482006_1024.jpg":"1024x682","o_14482006_640.jpg":"640x426","o_14482006_480.jpg":"480x320","o_14482006_340.jpg":"340x226","o_14482006_220.jpg":"220x146","h_14482006_1280.jpg":"1280x854","h_14482006_1024.jpg":"1024x683","h_14482006_640.jpg":"640x427","h_14482006_480.jpg":"480x320","h_14482006_340.jpg":"340x227","h_14482006_220.jpg":"220x147","pp_14482006_1280.jpg":"1006x1280","pp_14482006_1024.jpg":"805x1024","pp_14482006_640.jpg":"503x640","pp_14482006_480.jpg":"377x480","pp_14482006_340.jpg":"267x340","pp_14482006_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14482002_1280.jpg":"1280x1280","k_14482002_1024.jpg":"1024x1024","k_14482002_640.jpg":"640x640","k_14482002_480.jpg":"480x480","k_14482002_340.jpg":"340x340","k_14482002_220.jpg":"220x220","o_14482002_1280.jpg":"1280x853","o_14482002_1024.jpg":"1024x682","o_14482002_640.jpg":"640x426","o_14482002_480.jpg":"480x320","o_14482002_340.jpg":"340x226","o_14482002_220.jpg":"220x146","h_14482002_1280.jpg":"1280x854","h_14482002_1024.jpg":"1024x683","h_14482002_640.jpg":"640x427","h_14482002_480.jpg":"480x320","h_14482002_340.jpg":"340x227","h_14482002_220.jpg":"220x147","pp_14482002_1280.jpg":"1006x1280","pp_14482002_1024.jpg":"805x1024","pp_14482002_640.jpg":"503x640","pp_14482002_480.jpg":"377x480","pp_14482002_340.jpg":"267x340","pp_14482002_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14482010_1280.jpg":"1280x1280","k_14482010_1024.jpg":"1024x1024","k_14482010_640.jpg":"640x640","k_14482010_480.jpg":"480x480","k_14482010_340.jpg":"340x340","k_14482010_220.jpg":"220x220","o_14482010_1280.jpg":"1280x853","o_14482010_1024.jpg":"1024x682","o_14482010_640.jpg":"640x426","o_14482010_480.jpg":"480x320","o_14482010_340.jpg":"340x226","o_14482010_220.jpg":"220x146","h_14482010_1280.jpg":"1280x854","h_14482010_1024.jpg":"1024x683","h_14482010_640.jpg":"640x427","h_14482010_480.jpg":"480x320","h_14482010_340.jpg":"340x227","h_14482010_220.jpg":"220x147","pp_14482010_1280.jpg":"1006x1280","pp_14482010_1024.jpg":"805x1024","pp_14482010_640.jpg":"503x640","pp_14482010_480.jpg":"377x480","pp_14482010_340.jpg":"267x340","pp_14482010_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14482004_1280.jpg":"1280x1280","k_14482004_1024.jpg":"1024x1024","k_14482004_640.jpg":"640x640","k_14482004_480.jpg":"480x480","k_14482004_340.jpg":"340x340","k_14482004_220.jpg":"220x220","o_14482004_1280.jpg":"1280x853","o_14482004_1024.jpg":"1024x682","o_14482004_640.jpg":"640x426","o_14482004_480.jpg":"480x320","o_14482004_340.jpg":"340x226","o_14482004_220.jpg":"220x146","h_14482004_1280.jpg":"1280x854","h_14482004_1024.jpg":"1024x683","h_14482004_640.jpg":"640x427","h_14482004_480.jpg":"480x320","h_14482004_340.jpg":"340x227","h_14482004_220.jpg":"220x147","pp_14482004_1280.jpg":"1006x1280","pp_14482004_1024.jpg":"805x1024","pp_14482004_640.jpg":"503x640","pp_14482004_480.jpg":"377x480","pp_14482004_340.jpg":"267x340","pp_14482004_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_14481996_1280.jpg":"1280x1280","k_14481996_1024.jpg":"1024x1024","k_14481996_640.jpg":"640x640","k_14481996_480.jpg":"480x480","k_14481996_340.jpg":"340x340","k_14481996_220.jpg":"220x220","o_14481996_1280.jpg":"1280x1920","o_14481996_1024.jpg":"1024x1536","o_14481996_640.jpg":"640x960","o_14481996_480.jpg":"480x720","o_14481996_340.jpg":"340x510","o_14481996_220.jpg":"220x330","h_14481996_1280.jpg":"1280x854","h_14481996_1024.jpg":"1024x683","h_14481996_640.jpg":"640x427","h_14481996_480.jpg":"480x320","h_14481996_340.jpg":"340x227","h_14481996_220.jpg":"220x147","pp_14481996_1280.jpg":"1006x1280","pp_14481996_1024.jpg":"805x1024","pp_14481996_640.jpg":"503x640","pp_14481996_480.jpg":"377x480","pp_14481996_340.jpg":"267x340","pp_14481996_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14481984_1280.jpg":"1280x1280","k_14481984_1024.jpg":"1024x1024","k_14481984_640.jpg":"640x640","k_14481984_480.jpg":"480x480","k_14481984_340.jpg":"340x340","k_14481984_220.jpg":"220x220","o_14481984_1280.jpg":"1280x853","o_14481984_1024.jpg":"1024x682","o_14481984_640.jpg":"640x426","o_14481984_480.jpg":"480x320","o_14481984_340.jpg":"340x226","o_14481984_220.jpg":"220x146","h_14481984_1280.jpg":"1280x854","h_14481984_1024.jpg":"1024x683","h_14481984_640.jpg":"640x427","h_14481984_480.jpg":"480x320","h_14481984_340.jpg":"340x227","h_14481984_220.jpg":"220x147","pp_14481984_1280.jpg":"1006x1280","pp_14481984_1024.jpg":"805x1024","pp_14481984_640.jpg":"503x640","pp_14481984_480.jpg":"377x480","pp_14481984_340.jpg":"267x340","pp_14481984_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_14481986_1280.jpg":"1280x1280","k_14481986_1024.jpg":"1024x1024","k_14481986_640.jpg":"640x640","k_14481986_480.jpg":"480x480","k_14481986_340.jpg":"340x340","k_14481986_220.jpg":"220x220","o_14481986_1280.jpg":"1280x1920","o_14481986_1024.jpg":"1024x1536","o_14481986_640.jpg":"640x960","o_14481986_480.jpg":"480x720","o_14481986_340.jpg":"340x510","o_14481986_220.jpg":"220x330","h_14481986_1280.jpg":"1280x854","h_14481986_1024.jpg":"1024x683","h_14481986_640.jpg":"640x427","h_14481986_480.jpg":"480x320","h_14481986_340.jpg":"340x227","h_14481986_220.jpg":"220x147","pp_14481986_1280.jpg":"1006x1280","pp_14481986_1024.jpg":"805x1024","pp_14481986_640.jpg":"503x640","pp_14481986_480.jpg":"377x480","pp_14481986_340.jpg":"267x340","pp_14481986_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14481976_1280.jpg":"1280x1280","k_14481976_1024.jpg":"1024x1024","k_14481976_640.jpg":"640x640","k_14481976_480.jpg":"480x480","k_14481976_340.jpg":"340x340","k_14481976_220.jpg":"220x220","o_14481976_1280.jpg":"1280x853","o_14481976_1024.jpg":"1024x682","o_14481976_640.jpg":"640x426","o_14481976_480.jpg":"480x320","o_14481976_340.jpg":"340x226","o_14481976_220.jpg":"220x146","h_14481976_1280.jpg":"1280x854","h_14481976_1024.jpg":"1024x683","h_14481976_640.jpg":"640x427","h_14481976_480.jpg":"480x320","h_14481976_340.jpg":"340x227","h_14481976_220.jpg":"220x147","pp_14481976_1280.jpg":"1006x1280","pp_14481976_1024.jpg":"805x1024","pp_14481976_640.jpg":"503x640","pp_14481976_480.jpg":"377x480","pp_14481976_340.jpg":"267x340","pp_14481976_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14481970_1280.jpg":"1280x1280","k_14481970_1024.jpg":"1024x1024","k_14481970_640.jpg":"640x640","k_14481970_480.jpg":"480x480","k_14481970_340.jpg":"340x340","k_14481970_220.jpg":"220x220","o_14481970_1280.jpg":"1280x853","o_14481970_1024.jpg":"1024x682","o_14481970_640.jpg":"640x426","o_14481970_480.jpg":"480x320","o_14481970_340.jpg":"340x226","o_14481970_220.jpg":"220x146","h_14481970_1280.jpg":"1280x854","h_14481970_1024.jpg":"1024x683","h_14481970_640.jpg":"640x427","h_14481970_480.jpg":"480x320","h_14481970_340.jpg":"340x227","h_14481970_220.jpg":"220x147","pp_14481970_1280.jpg":"1006x1280","pp_14481970_1024.jpg":"805x1024","pp_14481970_640.jpg":"503x640","pp_14481970_480.jpg":"377x480","pp_14481970_340.jpg":"267x340","pp_14481970_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_14481964_1280.jpg":"1280x1280","k_14481964_1024.jpg":"1024x1024","k_14481964_640.jpg":"640x640","k_14481964_480.jpg":"480x480","k_14481964_340.jpg":"340x340","k_14481964_220.jpg":"220x220","o_14481964_1280.jpg":"1280x1920","o_14481964_1024.jpg":"1024x1536","o_14481964_640.jpg":"640x960","o_14481964_480.jpg":"480x720","o_14481964_340.jpg":"340x510","o_14481964_220.jpg":"220x330","h_14481964_1280.jpg":"1280x854","h_14481964_1024.jpg":"1024x683","h_14481964_640.jpg":"640x427","h_14481964_480.jpg":"480x320","h_14481964_340.jpg":"340x227","h_14481964_220.jpg":"220x147","pp_14481964_1280.jpg":"1006x1280","pp_14481964_1024.jpg":"805x1024","pp_14481964_640.jpg":"503x640","pp_14481964_480.jpg":"377x480","pp_14481964_340.jpg":"267x340","pp_14481964_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14481962_1280.jpg":"1280x1280","k_14481962_1024.jpg":"1024x1024","k_14481962_640.jpg":"640x640","k_14481962_480.jpg":"480x480","k_14481962_340.jpg":"340x340","k_14481962_220.jpg":"220x220","o_14481962_1280.jpg":"1280x853","o_14481962_1024.jpg":"1024x682","o_14481962_640.jpg":"640x426","o_14481962_480.jpg":"480x320","o_14481962_340.jpg":"340x226","o_14481962_220.jpg":"220x146","h_14481962_1280.jpg":"1280x854","h_14481962_1024.jpg":"1024x683","h_14481962_640.jpg":"640x427","h_14481962_480.jpg":"480x320","h_14481962_340.jpg":"340x227","h_14481962_220.jpg":"220x147","pp_14481962_1280.jpg":"1006x1280","pp_14481962_1024.jpg":"805x1024","pp_14481962_640.jpg":"503x640","pp_14481962_480.jpg":"377x480","pp_14481962_340.jpg":"267x340","pp_14481962_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14481954_1280.jpg":"1280x1280","k_14481954_1024.jpg":"1024x1024","k_14481954_640.jpg":"640x640","k_14481954_480.jpg":"480x480","k_14481954_340.jpg":"340x340","k_14481954_220.jpg":"220x220","o_14481954_1280.jpg":"1280x853","o_14481954_1024.jpg":"1024x682","o_14481954_640.jpg":"640x426","o_14481954_480.jpg":"480x320","o_14481954_340.jpg":"340x226","o_14481954_220.jpg":"220x146","h_14481954_1280.jpg":"1280x854","h_14481954_1024.jpg":"1024x683","h_14481954_640.jpg":"640x427","h_14481954_480.jpg":"480x320","h_14481954_340.jpg":"340x227","h_14481954_220.jpg":"220x147","pp_14481954_1280.jpg":"1006x1280","pp_14481954_1024.jpg":"805x1024","pp_14481954_640.jpg":"503x640","pp_14481954_480.jpg":"377x480","pp_14481954_340.jpg":"267x340","pp_14481954_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38906589 Threads: 4 Questions: 7134451713 Slow queries: 3314365 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609279775 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/sela-razasutog-zabiokovlja-dolina-su-mozgova-u-zupi-30-doktora-u-lueticima-njih-20-hvale-mjestani-i-roglica-i-buljubasica-a-di-su-tek-ostali-1046918 [printLink] => /dalmacija/zagora/sela-razasutog-zabiokovlja-dolina-su-mozgova-u-zupi-30-doktora-u-lueticima-njih-20-hvale-mjestani-i-roglica-i-buljubasica-a-di-su-tek-ostali-1046918?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 16616 [name] => zabiokovlje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zabiokovlje [link] => /tag/zabiokovlje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 304946 [name] => Branko Roglić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-roglic [link] => /tag/branko-roglic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 243888 [name] => juroslav buljubašić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => juroslav-buljubasic [link] => /tag/juroslav-buljubasic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ima tamo nešto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sela razasutog Zabiokovlja dolina su mozgova. U Župi 30 doktora, u Luetićima njih 20. Hvale mještani i Roglića i Buljubašića. A di su tek ostali... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/14481982.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] => Ulaz u Župu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/14481982.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixUlaz u Župu ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/14482006.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixStara zgrada škole prenamjenjuje se u Centar za posjetitelje Parka prirode Biokovo ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/14482002.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixPanorama Župe ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/14482010.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixStara zgrada škole prenamjenjuje se u Centar za posjetitelje Parka prirode Biokovo ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/14482004.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixPanorama Župe ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/14481996.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixAutobusna čekaonica napravljena u potpunosti od betonskih rubnika ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/14481984.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixMarko Luetić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/14481986.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixMarko Luetić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/14481976.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixNediljka Garmaz ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/14481970.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixZaselak Garmazi ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/14481964.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixKroničar Župe Davor Turić ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/14481962.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixKroničar Župe Davor Turić ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/08/27/14481954.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixZaselak Luetići ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

"Snig neve, carozza rotta, mula cota, monte Turija…pasja vira!" Tim je klimavim poznavanjem jezika poštar Marko Luetić uputio kablogram iz snijegom zametene Župe obavještavajući ondašnju francusku upravu u Zadru o vremenskim (ne)prilikama u Zabiokovlju.

Trebalo je vremena tadašnjoj službenoj administraciji dešifrirati poruku iz te međubrdske razderotine smještene između Biokove i oštrog Metokita koju je na koncu Jozef ili po naški Jozo Trtin uspio odgonetnuti u smislu: napadao snijeg, poštanska kočija ne može, ne može ni mula jer je ozlijedila nogu, a pješke je još gore jer je na Turiji pasja i snježna vira. Zatvorilo za sav promet Napoleonovu cestu onu istu za koju se tvrdilo da je izgrađena kao čarolijom i prije nego li je slavni monsieur le general Marmont uzjahao i sjahao sa svog dorata, cesta je već bila dovršena.

Osim te na daleko poznate prometnice druga veza Župe sa svijetom bila je već spomenuta pošta, prva takva u cijeloj Imotskoj krajini.

- Tako je. Prije je ovde bila pošta nego u Imotskom.

---

image
Stara zgrada škole prenamjenjuje se u Centar za posjetitelje Parka prirode Biokovo
Ivo Ravlić/Cropix
---

Tamo neke godine izgradio Buzolić još bolju suvremeniju i onda 2012. godine, za svagda zatvorila svoja vrata. Ta je pošta obavljala sve velike poslove, zna si kada je ko' naš umro ili se rodio u Splitu, Zagrebu, Novom Zelandu… Danas nema svita, mladi odselili, stari pomrli. Onu nacrtanu telefonsku slušalicu kraj ceste uklonili, a na njenom mjestu podigli antene za mobitele - dočekao nas je sedamdesetdevetogodišnji Marko Luetić u svojoj prigodno okićenoj konobi. Ne onaj rečeni upravnik pošte iz Napoleonova doba koji je vijesti iz Zabiokovlja slao drndavom jezdećom diližansom, već njegov imenjak i prezimenjak po zanimanju šofer koji je cijeli svoj radni vijek proveo za volanom autobusa i to onog, pogađate…, poštanskog.

---

image
Marko Luetić
Ivo Ravlić/Cropix
---

'Danas nas četiri...'

- Sjećam se vremena kada je ovom cestom prolazilo dvanaest autobusa. Šest u jednom smjeru i isto toliko u drugom. Samo u Luetićima nazad pedesetak godina bile 32 obitelji, neka je prosječno bilo po pet članova kućanstva i sad ti računaj. Danas samo nas četiri stanovnika - izračunao je Marko i prije nas brojno stanje stanovnika u svom zaseoku, koji unatoč lošim demografskim kretanjima ima samo riječi hvale za svoje selo.

Po nekakvom izračunu u cijeloj Župi danas je tridesetak doktora dok je samo zaseok Luetići iznjedrio njih dvadesetak živućih, nekoliko medicinskih sestara, akademika, povjesničara i nebrojeno inžinjera, učitelja pravnika.

I u poduzetničkim vodama ne zaostaju ni milimetra za puno razvijenijim sredinama. Hvale Župljani svoje perjanice Branka Roglića i Juroslava Buljubašića dvojac koji nose epitet najbogatijih Dalmatinaca. Jednostavno kazano proći Turiju znači zaći u dolinu mozgova.
- Stoga se mi ne bojimo. Ovde korona neće od straja. Boji se taj nesritni virus puste medicine onda nas bolje zaobić. A ne boj se i bez toga nas svi zaobilaze. Dođu naši, grišio bi dušu kada bi reka drugačije. Vole oni svoj kraj, ali nakon par dana svak svojim putem za obavezama. Mi koji ostajemo nas ubi samoća, pogotovo zimi. I ovako nas je malo, a opet svak se svojim vratima zatvara. Ne preostaje ti ništa nego da staneš pred ogledalo i nazdravljaš sve dok poznaš onoga u kojeg gledaš - upućuje nas Marko u seoske navike, ističući kako je obišao svijeta i vidio ono što drugi nisu imali priliku.

Kao član plavih kaciga UN-a boravio je šest mjeseci na Sinaju, obiša Gazu, Aleksandriju, Arish, skoro se oženio Arapkinjom, a opet svoj će životni put završiti u Župi za koju kaže, da je naljepše mjesto na svijetu. Ni Tito, Naser ni Nehru ni cijeli pokret nesvrstanih ne bi mogli utjecat na njegovu odluku da nakon vojno-vozačke karijere nastavi živjeti u tom kamenom gnjizdu u osinu biokovskog masiva.

'Nismo razmišljali o rđavim stvarima'

U toj istoj zavjetrini o vrućim jutrima, duhanskim putevima, hajducima minama, Marmontu, fratrima i kubicima o teškom životu oslobođenom bilo kakvog vanjskog utjecaja pričala nam je i osamdesetogodišnja baka Nediljka Garmaz. Rodila je kaže sedmero djece, a danas ima jedanaest unučadi i troje praunučadi. Udala se sa dvadeset godina i nema škrape ni dočića od Sv. Roka na Sutvidu do Sv. Jure u kojeg nije ulizla. Živila je sa svekrom i svekrvom četvrt stoljeća i nikada nije ni pomislila da ih napusti.

---

image
Nediljka Garmaz
Ivo Ravlić/Cropix
------
image
Kroničar Župe Davor Turić
Ivo Ravlić/Cropix
---

- Živili smo sretno i zadovoljno. Vladao je mir, tolerancija, ljubav. Nisi ti ima kada razmišljat o rđavim stvarima. Šila sam, tkala orala, nosila, polivala…, ne znam ni ja što li sam sve radila. Nikada se nisam potužila. Djeca pomagala i onda malo pomalo svi otišli, a ostala stara majka, sin Zlatko i dvi koze.
U selu smo imali već spomenutu poštu, zadrugu, školu, ali kada je došlo vrijeme da je naše njihovo nesta i tih simbola civilizacije. U nasljeđe nam osta struja, voda i telefon i kombi koji svako treći dan navraća u selo sa potrebnim namirnicama samo u malo kojoj kući da svijetli ili da telefon zvoni - prisjeća se baka Nediljka "revolucijskih tekovina" i svega lošeg i dobrog koji su obilježili njen i život svih Župljana Biokovskih.

I kakva bi to bila kuća kada ne bi imala doktora. Pa nam se svojim unukom budućim medicinarom pohvalila i baka Nediljka. Kaže kako je donji dio sela misleći na Luetiće bio dosta bogatiji u ono siromašno vrime, pa su mogli školovat dicu. Njima je preostalo tek par razreda osnovne škole, pa motiku na rame i stoku predase i goni u planinu.
Jopet joj je drago što selo zaživi barem liti ili preko vikenda.

- Eno čujem da je i Branko Roglić kupio kokoši za jaja. Čovik koji ima i nije mu potriba, a opet voli svoj kraj. Ranu mu ih neki susidi. Lipo je to kada imaš domaće jaje. Ma virujem da nije njemu do jaja već da može doći tu i tamo do Župe, ako zbog ničega onda zbog kokoša - ne sumnja baka Nedilja Garmaz u Roglićev lokalpatriotizam.

Što se tiče tog patriotizma u njemu se već dokazao Davor Turić. Taj danas šezdesetrogodišnjak otukao je bojišnica i nagledao se ratnih strahota. Predsjednik je udruge veterana 40. inžinjerijske bojne u Splitu, a od prije sedamnaest godina glavni i jedini kroničar Župe Biokovske. Osnovao je internetsku stranicu Bijakova.com na kojoj uz društvene mreže promovira mjesto svog rođenja.

Pomalo izolirani

- Tisuće utrošenih sati rada na stotine neprospavanih noći ništa je u usporedbi sa ljubavlju koju sam uložio u ovaj projekt. Sve je krenulo 2003. godine kada sam se vratio u Župu i pogleda nesređenu knjigu umrlih, sam sam sebi rekao da moram nešto učiniti. Uhvatio sam se posla i uredio nešto što je na prvi pogled bilo nemoguće. Još me više ponukala smrt bake i djeda koji su pokopani u dalekom Novom Zelandu gdje i danas žive njihovi potomci. Htio sam se malo poigrati, a taj moj projekt krenio je u jednom sasvim drugom smjeru. Uz pomoć sina programera izradili smo internetsku stranicu i prenijeli sve podatke koje sam godinama skupljao. Na taj sam način pomogao na stotine ljudi iz cijelog svijeta da nađu svoje korijene.

Koliko samo istraživačkog posla u samostanu u Zaostrogu, Zadru, nebrojenim pročitanim povijesnim knjigama, fotografiranja, snimanja dronovima i sve to bez kune tuđe pomoći. Sam plaćam domenu i server i mogu reći da se radi isključivo o privatnoj stranici. Bez nametanja i želja nekih dušebrižnika sa strane - kazuje nam Davor Turić o svojim informatičkim dosezima.
Na njegovim stranicama nema događaja koji nije evidentiran od 3000. godine p.n.e do današnjih dana. O Ilirima, Osmanlijama, carskoj Austriji do onih vrlo važnih za vrijeme francuske uprave u Župi kada je započela izgradnja posljednje dionice Napoleonova puta preko planinskog prijevoja Turija.

I ono kada je u Župu 1809. godine došao prvi krumpir s francuskim vojnicima. Svidio se Biokovcima pa ga unatoč crkvenom uvjeravanju da svi plodovi koji rastu ispod zemlje šalje sotona, počeli konzumirati. Koju godinu kasnije već je svaka kuća sadila krumpire u tolikoj mjeri da je taj prezreni gomolj od strane crkve, postao osnovna prehrana gladnom stanovništvu tog kraja.
- Ono što nas najviše zabrinjava to je odlazak stanovništva.

Danas u cijeloj Župi, a nju djelimo na Gornju, Srednju i Donju odnosno na jedanaest zaselaka, danas živi tek pedesetak stanovnika isključivo starije dobi. Krivulja nažalost ne ide u pozitivnom smjeru kao i svuda u Zagori. Pomalo smo izolirani, a opet uživamo u blagodatima koje imamo, a to je svakako mir i nedirnuta priroda - tvrdi Turić.

Prva ljubav mu je ipak bila ganga.

Zavolio je sa dvadeset godina i od tada zajedno sa povijesnim podacima vezanim za svoju Župu skuplja i deseteračke gangaške napjeve. Najdraža mu je ipak ona kroz koju se ogledava trenutna situacija: "Proklete su obe Amerike, satraju te gore od motike, nema sveca ni slobodni dana, ni derneka kod Sv. Ivana, ni bukare vina kraj komina, blagoslova nema materina. Nemaš kada ni zaplakati, a kamoli gangu zapivati".

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix
Ulaz u Župu
Ivo Ravlić/Cropix
Stara zgrada škole prenamjenjuje se u Centar za posjetitelje Parka prirode Biokovo
Ivo Ravlić/Cropix
Panorama Župe
Ivo Ravlić/Cropix
Stara zgrada škole prenamjenjuje se u Centar za posjetitelje Parka prirode Biokovo
Ivo Ravlić/Cropix
Panorama Župe
Ivo Ravlić/Cropix
Autobusna čekaonica napravljena u potpunosti od betonskih rubnika
Ivo Ravlić/Cropix
Marko Luetić
Ivo Ravlić/Cropix
Marko Luetić
Ivo Ravlić/Cropix
Nediljka Garmaz
Ivo Ravlić/Cropix
Zaselak Garmazi
Ivo Ravlić/Cropix
Kroničar Župe Davor Turić
Ivo Ravlić/Cropix
Kroničar Župe Davor Turić
Ivo Ravlić/Cropix
Zaselak Luetići
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/sela-razasutog-zabiokovlja-dolina-su-mozgova-u-zupi-30-doktora-u-lueticima-njih-20-hvale-mjestani-i-roglica-i-buljubasica-a-di-su-tek-ostali-1046918 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=05f19774da2ecb1869156fca4ff5558f7f8cd2af [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sela+razasutog+Zabiokovlja+dolina+su+mozgova.+U+%C5%BDupi+30+doktora%2C+u+Lueti%C4%87ima+njih+20.+Hvale+mje%C5%A1tani+i+Rogli%C4%87a+i+Buljuba%C5%A1i%C4%87a.+A+di+su+tek+ostali...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fsela-razasutog-zabiokovlja-dolina-su-mozgova-u-zupi-30-doktora-u-lueticima-njih-20-hvale-mjestani-i-roglica-i-buljubasica-a-di-su-tek-ostali-1046918 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fsela-razasutog-zabiokovlja-dolina-su-mozgova-u-zupi-30-doktora-u-lueticima-njih-20-hvale-mjestani-i-roglica-i-buljubasica-a-di-su-tek-ostali-1046918 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ima tamo nešto [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Zagoraima tamo nešto

Sela razasutog Zabiokovlja dolina su mozgova. U Župi 30 doktora, u Luetićima njih 20. Hvale mještani i Roglića i Buljubašića. A di su tek ostali...

26. rujna 2020. - 18:52

"Snig neve, carozza rotta, mula cota, monte Turija…pasja vira!" Tim je klimavim poznavanjem jezika poštar Marko Luetić uputio kablogram iz snijegom zametene Župe obavještavajući ondašnju francusku upravu u Zadru o vremenskim (ne)prilikama u Zabiokovlju.

Trebalo je vremena tadašnjoj službenoj administraciji dešifrirati poruku iz te međubrdske razderotine smještene između Biokove i oštrog Metokita koju je na koncu Jozef ili po naški Jozo Trtin uspio odgonetnuti u smislu: napadao snijeg, poštanska kočija ne može, ne može ni mula jer je ozlijedila nogu, a pješke je još gore jer je na Turiji pasja i snježna vira. Zatvorilo za sav promet Napoleonovu cestu onu istu za koju se tvrdilo da je izgrađena kao čarolijom i prije nego li je slavni monsieur le general Marmont...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 20:55