StoryEditorOCM
ZagoraUŽAS U SINJU

Sinjanke nose suzavac kako bi se obranile od pasa lutalica: ‘Pogledajte ove rane, moju mirnu mješanku je napao...‘

Piše Toni Paštar
21. lipnja 2023. - 17:36

Na sinjskom području psi bez nadzora postaju pošast, ali i izravna opasnost za građane. Najviše ih je upravo tamo gdje građani svakodnevno provode slobodno vrijeme, ponajprije u neposrednoj blizini sportskog aerodroma na Piketu, u Gradskom parku i drugdje. Mnogi od njih su vjerojatno gladni pa prilaze ljudima u očekivanju da će im dati kakvu hranu. Sve učestalije je i njihovo agresivno ponašanje. O pravom hororu koji je preživjela kod Piketa šetajući sa svojim malim kućnim ljubimcem, vodeći ga na povodcu, ispričala nam je jedna Sinjanka, koja nije željela da joj se navodi ime.

image

Č I T A T E LJ I C A

– Zbog zdravstvenih razloga preporučena mi je svakodnevna šetnja. Da ne bih bila sama, redovito sa sobom povedem svojega psića držeći ga sve vrijeme na konopcu. Tako je bilo i ovom prilikom. Kod Piketa se pored nas iznenada stvorio jedan veliki pas. Privukla sam svoga psića sebi, ali taj je veliki pas, uz kojega nije bio nitko, odjednom skočio na mojega psića i snažno ga ugrizao. Pokušala sam ga zaštititi, ali nisam uspjela pa je od ugriza te velike psine mojemu psiću razderan dio kože. Kad sam vidjela s kakvom agresijom je taj veliki pas napao mojega psića, nije mi bilo svejedno. Pobojala sam se da će napasti i mene. Vikala sam, a kako su naišli još neki šetači, ta psina je pobjegla, a ja sam svojemu teško ozlijeđenom psiću otišla potražiti pomoć veterinara – ispričala nam je spomenuta Sinjanka, navodeći da svoga psa, omanju mješanku u tipu posavca, redovno vodi na preglede, uvijek je na uzici. No ovo je veći drugi put da je napadnuta.

image

Č i t a t e lj i c a

– Obožavam pse, oni su moja ljubav. Ali pas je odlika svoga gospodara, isto je i s ljudima. Ako loše odgojite djecu, dobit ćete loše ljude. Psi još više upijaju. Ako ih dresirate da ubiju, ubijat će, ako ih učite da vole, voljet će. Ljudi nisu protiv pasa, moju mješanku svi vole i maze jer nema ni mrvu agresije u njoj. Ali problem su psi na metar lanca na ovoj vrućini, problem su bahati vlasnici koji psa kupe kao dar, a onda ga, kad djeci dosadi, ostave. Pas je, moja se cijela obitelj osvjedočila, odličan prijatelj i družba, ali, kao i sve druge stvari, može postati oružje u rukama neodgovornih i agresivnih pojedinaca. I tu očekujem da komunalni redari reagiraju, a njih nigdje nema... – rekla nam je ta Sinjanka, koju je već napao podivljali staford. Međutim, tada je obranila sebe i psa – peper-sprejem.

image

Č I T A T E LJ I C A

– Od tada me zovu Ksena, princeza ratnica. Ali zamislite da moramo u gradski park nositi oružje da bismo se obranili od divljih pasa i još "divljijih" vlasnika – kaže nam ta Sinjanka, koja nam je poslala i fotografije ozlijeđenog psa, koji je sada na injekcijama, antibioticima....

Skitnja pasa lutalica ili pasa bez izravnog nadzora njihova vlasnika redovita je pojava u sinjskom Gradskom parku, gdje se po lijepom vremenu znade okupiti na desetke djece, najviše onih najmlađe dobi. Oni trčkaraju među djecom bez brnjice, ostavljaju za sobom izmet jer gdje stignu obavljaju malu i veliku nuždu, a samo je pitanje kada će neki od tih pasa napasti i ozbiljno ugroziti neko dijete. Pse lutalice može se susresti i na izletištima. Takvih je sve više. Njihovi vlasnici su ih se zasitili pa ih vozilom odvezu u 20-ak kilometara udaljenu prirodu, tu ih puste iz automobila i onda se punim gasom udalje, a životinja ostaje prepuštena sama sebi.

Na sve nabrojene pojave vrlo često se mogu pročitati objave ili komentari građana na društvenim mrežama. Redom se osuđuje nepoznate pojedince koji se na tako nehuman način nastoje riješiti psa, ali kako se takvi slučajevi stalno ponavljaju, oni su davno prestali biti slučajevi i prerasli su u pojavu.

Stoga smo o svemu upitali nadležne u sinjskoj gradskoj upravi. Dobili smo pisani odgovor u kojemu se, među ostalim, navodi: "Člankom 62. Zakona o zaštiti životinja propisano je da jedinice lokalne samouprave organiziraju i financiraju poslove sakupljanja napuštenih i izgubljenih životinja. Grad Sinj je putem javne nabave za te poslove izabrao koncesionara tvrtku ‘As EKO‘ iz Šibenika, s kojom je potpisan ugovor o izvršenju usluge sakupljanja, prevoženja i smještaja napuštenih i izgubljenih životinja na ugovorno razdoblje od jedne godine.

Slijedom tako ostvarenih zakonskih i materijalnih pretpostavki naglašavamo da Grad Sinj putem komunalnog redarstva svakodnevno obavlja nadzor javnih površina na gradskom području u cilju sprečavanja ovakve i slične problematike nesavjesnog držanja pasa koji postaju lutalice. Priom ističemo da nas građani svakodnevno na različite načine upozoravaju na pojedinačne slučajeve lutanja pasa, na što naši službenici i predstavnici tvrtke koncesionara pravovremeno reagiraju. Djelujući na taj način u 2023. godini zbrinuto je 20-ak pasa lutalica. Ta brojka se kroz dugogodišnje razdoblje kreće oko 50-ak jedinki u jednoj kalendarskoj godini. Naši komunalni redari uz nadzor zasnovan na zakonskim propisima nastoje edukativno djelovati među vlasnicima pasa. Ovakvom pozitivnom praksom nastavit ćemo i ubuduće, sve kako bismo prevenirali neželjene slučajeve poput ovoga, kada je veliki pas lutalica napao i ozlijedio malog psića kojega je vlasnica uredno vodila na konopcu." Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 14:12