StoryEditorOCM
Zagora34. OBLJETNICA

Plenkovića u Imotskom dočekala puna dvorana: ‘Znamo koliko su Imoćani dali...‘ Pogledajte tko je bio na proslavi

Piše Braco Ćosić
27. siječnja 2024. - 21:21

Trideset i četvrta obljetnica utemeljenja HDZ-a za Imotsku krajinu okupila je u prepunoj dvorani Gradskoga kina u Imotskom brojne hrvatske političare, osnivače stranke, ali i brojne goste iz susjednih gradova, kao i susjednih gradova Bosne i Hercegovine.

Obljetnici imotskih hadezeovaca nazočio je predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, ministri Branko Bačić, Šime Erlić, Vili Beroš, potpredsjednik Sabora i predsjednik županijskog HDZ-a Ante Sanader, glavni tajnik te stranke Krunoslav Katičić, župan Blaženko Boban, brojni saborski zastupnici, zastupnici u EU parlamentu inače članovi HDZ-a, brojni gradonačelnici te načelnici susjednih gradova, generali Damir Krstičević i Josip Lucić, te mnogi drugi.

Velikom skupu prvi se obratio Tomislav Misir, jedan od utemeljitelja HDZ-a za Imotsku krajinu, koji je opisao tijek utemeljenja stranke za Imotsku krajinu i njen početni rad i djelatnost. Govorio je potom i gradonačelnik Imotskog i predsjednik HDZ-a Imotski Ivan Budalić, ističući projekte u kojima je svojom pomoći sudjelovala Vlada RH, te najavio i čitav niz radnji koje su u planu na području samoga grada, ali i Imotske krajine.

image

Andrej Plenković u Imotskom

Braco Ćosić/Slobodna Dalmacija
image

Andrej Plenković u Imotskom

Braco Ćosić/Slobodna Dalmacija

Josip Šarić, saborski zastupnik, gradonačelnik Otoka u Vukovarsko-srijemskojžupaniji i jedan od utemeljitelja HDZ-a, istaknuo je uspjehe te stranke, dok je Ante Sanader govorio o uskoj vezi Imoćana sa stvaranjem hrvatske države, ali i njihovim povjerenjem u HDZ, čime svjedoče već 34 godine dajući im priliku da vode grad Imotski i većinu općina u Imotskoj krajini.

Obol u Domovinskom ratu

- Naša stranka zna što Imotski znači za našu stranku i čestitam im na tome - istaknuo je Andrej Plenković.

- Znamo svi koliko su Imoćani dali u Domovinskom ratu za slobodu domovine, a ne sjećam se da smo ikada u obilježavanju ovakvih obljetnica bili sami u ovoj dvorani, već uvijek zajedno sa prepunom dvoranom. I to svjedoči koliko naša stranka njima znači i koliko prepoznaju naš rad za Hrvatsku.

Drago mi je da su ovdje čelni ljudi gradova i općina iz susjedstva Imotskog i iz susjedne Bosne i Hercegovine. Svi smo jedan narod i brinemo jedni o drugima. I ministri Butković i Bačić bili su nedavno u susjednoj državi kako bi nizom projekata učinila lagodniji život tamošnjem hrvatskom življu.

Uostalom nisu Ursula von der Leyen i Mark Rutker došli u Bosnu i Hercegovinu jer nisu imali gdje, već smo zajedno došli da uputimo snažnu poruku Bosni i Hercegovini oko otvaranja pristupnih pregovora za ulazak u Europsku uniju. Očekujem da tu odluku donesemo već u ožujuk.

Kada govorimo o trenutku u kojem se nalazi naša stranka, u poziciji smo uputiti znakovitu poruku da po svim relevantnim anketama imamo itekakvu prednost nad ostalim strankama, što je očito prepoznavanje našega rada i rezultata od strane naših građana i da nikada nismo bili u takvoj prednosti pred ostalim strankama.

Sve je to znakovito, posebno nakon osam godina našega vođenja države. Pa sjećate se na početku toga prvog mandata, propast Agrokora, velike krize sa hrvatskim brodogradilištima, potresima, pandemiji... Sve su to bili poroci s kojima smo se nosili.

S jedne strane smo građanima obećali provedbu našega plana i naših vizija napretka, a s druge strane smo se borili s ovim što nas je zateklo.

I sve smo to prebrodili, pokazali smo snagu države. Da ne govorim danas kada je, recimo, prosječna plaća 1208 eura. Usporedite samo mandate SDP 2011. -2015. kada je prosječna plaća povećana za 40 eura. Pa sam rast BDP-a u apsolutnom iznosu od 47 milijardi 2016. do skoro 70 milijardi danas, sam po sebi govori kako i kuda idemo.

image

Andrej Plenković u Imotskom

Braco Ćosić/Slobodna Dalmacija

O tome, dragi moji, netko vodi itekako računa. Lako je prozivati, opstruirati, odlaziti iz Sabornice, treba raditi i doći do ovih rezultata.

Kada bi se oslanjali na medijsko-internetski prostor, nećete toga puno vidjeti ni čuti. Da ja to sada kažem na nekoj press konferenciji o tim uspjesima, odmah bi rekli, eno ga hvali se. Zašto? Zato što sve ovo što radimo veliko je za te i takve, normalno i o tome ne treba govoriti, već tražiti nešto malo, neke male točkice od kojih se onda digne halabuka.

Hrvatski narod je mudar i pametan i znade tko mu misli i radi dobro.

Pred nama su još veliki planovi i zadaci, izgradnja svih brzih cesta, sva važna središta povezana, radit ćemo nove plinovode, razmišljamo o obnovljivim izvorima energije, LNG terminal jetu, prije dva dana smo u Grubišnom polju otvorili podzemno skladiše plina, što je energetska sigurnost.

Hrvatska vojska sutra sa 12 Rafala,12 Crnih jastrebova, ulaganja u kopnenu vojsku u Hrvatsku ratnu mornaricu, Hrvatsku policiju, njenu opremljenost. Sve to govori da smo osnažili državu. A da ne govorim da je naš međunarodni položaj i u NATO-u i u EU - u takav da imamo sve više prijatelja, poluga, saveznika i više sredstava za rješenje svih naših ciljeva - istaknuo je Plenković praćen dugotrajnim pljeskom nazočnih.

image

Andrej Plenković u Imotskom

Braco Ćosić/Slobodna Dalmacija
image

Andrej Plenković u Imotskom

Braco Ćosić/Slobodna Dalmacija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 12:43