stdClass Object ( [id] => 1111994 [title] => Plejboj, ratnik i kozar iz Slivna, 30 godina kasnije: Često mi dođu suborci iz rata, pa pričamo o tim vremenima... Dok smo živi, neće nam nitko mazat oči [alias] => plejboj-ratnik-i-kozar-iz-slivna-30-godina-kasnije-cesto-mi-dodu-suborci-iz-rata-pa-pricamo-o-tim-vremenima-dok-smo-zivi-nece-nam-nitko-mazat-oci [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vidiš, otkad san ovde, ništa me ne boli. Ne trni mi noga ka u Splitu, ova liva. Inače trni od nerada. Od grada. I skinija sam petnajst kila jer radin fizički, kopan i brinem za životinje. Spasija san se – priznaje Miro Lozina, legenda Domovinskog rata, kapetan bojnog broda i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske.

Danas, ratar i stočar, rančer koji brine za stado od čak stotinjak koza u blizini Slivna; na djedovini, u zaseoku Lozine Gornje. Tamo gdje je čovjek i Bogu i sam sebi bliže nego u bilo kojem gradu.

Pastir Albanac

Lozina je jedan od onih koji su bili nukleus, srce osnutka Hrvatske ratne mornarice, a čija će se slavna obljetnica obilježiti sredinom rujna: okrugla trideseta. Toliko je godina prošlo otkad je Lozina, danas 65-godišnjak, a onomad mlad čovjek, odlučio svoj život staviti u ruke domovini. Taj ga plamen drži i danas, još se zažareno prisjeća trenutaka kad se kovala povijest, još se kune da bi odmah isto učinio da nedajbože zarati, da nas opet napadnu. Mobilizirao bi se i stavio na raspolaganje kao onomad, Hrvatskoj vojsci koja se tek formirala. A dok rata nema, Miro rečeni Lozina uživa svoje mirne, vitalne umirovljeničke dane u staroj kući, koju danas malo po malo renovira...

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Ima se iz Splita što voziti do tamo, ali isplati se. Lijepo je čak i ljeti, kad je vrućina nesnosna, a muhe napadaju kao da ničega drugog nema nego Lozininog ranča i čeljadi u njemu za napadati. Čeljadi doduše nema puno: na ranču žive samo on i njegov pastir, Albanac zvani Šef. No, navrate prijatelji, dođu Miroslavovi brojni unuci, djeca...

Za našeg posjeta u sjenici ispred kuće, pored kuje zvane Medo sjedio je Mladen Braco Milošević (69) iz Ploča, također ratna legenda, Mirov suborac i prvi načelnik HRM-a za jug; u Pločama je bila prva ratna luka, odmah napominje, i on gorljiv u nakani da slavne dane kad su zajedno ratovali otme zaboravu.

Neobično je Lozinino zdanje u kojemu sad stanuje; graniči sa susjedovom kućom koja je pak – opasana bodljikavom žicom. Kao da je u njoj ekspozitura instituta Pfizer gdje se po tajnoj recepturi proizvodi lijek za karcinom. A ne ranč u pitomom zaseoku Lozine Gornje. Ali dobro, to su susjedova posla...

Do Mira se stiže putem s druge strane, kaldrmicom koju će urediti bude li zaživio njegov plan o otvaranju radionice za djecu s Downovim sindromom. Lozina ima preslatku unučicu upravo s tom dijagnozom, pa zna koliko bi njoj sličnu djecu veselilo igrati se s malim životinjama poput kunića, upoznati "najzdraviju mljekaricu" – kozu – ili pak zajahati pitomog konjića. Kaže da ih dovodi komada dva, već su naručeni, štala je u pripremi.

Gotovina, Barba...

Spuštamo se tako do Lozinine "nove palube" na rodnoj grudi, nudi nas da sjednemo. Ispred kuće miriše seoska zemlja, možete zamisliti kako to čovjeka iz grada začas razgali. Iz zvučnika se ori Katolički radio, dok u dnevnom boravku na televizoru upravo ide prijenos sjednice Hrvatskog sabora. Na zidu dominira stara slika u drvenu okviru; prikazuje Isusa kao dobrog pastira. Ima i fotografija iz ratnih dana koje prikazuju Lozinu u društvu svojih suboraca i zapovjednika: Ante Gotovine, admirala Svete Letice Barbe, Mile Bosanca (Antića Buljana) i drugih. Inženjera Lea Miše koji je s Milom Ivićem u Trogiru proizveo prvi kućni torpedo kao prototip ostalih; njime je raznesen jugoslavenski patrolni čamac "Mukos", a Kadijević protjeran na crnogorski komadić Jadrana.

---

image
Uspomene na Domovinski rat
Joško Šupić/Cropix
---

Vojnika koje je Lozina, ratni zapovjednik i šef tajnih operacija regrutirao direktno iz svog kafića "Bumerang" kao ratnog kriznog štaba devedesetih; među njima ima i konobara, ljudi koji nisu imali pojma o ratovanju, ali su imali srca. Za oružje i strategiju se pobrinuo Lozina u suradnji s vojnim vrhom HRM-a u osnutku, i Četvrte gardijske koja mu je bila prva brigada, također tada u formiranju. Ljudi, boraca, gardista, kolega; svi su ostali na nekoj od izblijedjelih fotografija na zidovima stare Lozinine kuće u općini Runovići. Neki više nisu među živima; odnio ih je rat, ili život u poraću.

Na kauču ispod velike slike Isusa – dobrog pastira sjedi, pak, jarac. Točnije, mali kozlić; kad su nam se oči priviknule na polumrak s vanjske ljetne jare, i kad smo uvidjeli što je kućni ljubimac ratnog kapetana bojnog broda – priznajemo – šokirali smo se. Mislili smo da su dva psa i desetak mačaka dovoljni "za u kuću".

'Bumerang' i Ferrari

– Ništa se ne bojte, to je Rajan. Tako smo ga Šef i ja nazvali po "Spašavanju vojnika Rajana" (ratni film, nap. a.). I njega smo spasili; bija je bez matere i nikakav. A vidi ga sad; ne bi ga zakla, nema tih para. Dođi, Rajane – vabi Lozina kozlića. Kaže, slavili su on i Šef (radnik – Albanac) Rajanov rođendan prije neki dan.

---

image
Albanac Ragib, zvani Šef, Mirov je pomoćnik obučen za sve
Joško Šupić/Cropix
---

– Pa koliko je kozlinu godina? Izgleda malen – primjećujemo.

– Ima četri miseca on. Slavimo mu rođendan svaki misec – zaljubljeno će Lozina, dok Rajan nezainteresirano gleda sjednicu Hrvatskog sabora. A potom je jednako ravnodušno išetao do obližnjeg vrta prezalogajiti malo lišća s nekoga grmića. Dobro je Rajanu s gazdom Lozinom, a ni Šef se ne žali.

Lozina kojega neupućeni mogu zamijeniti za bilo kojeg sličnog, krotkog farmera, u Domovinskom je ratu bio žestok igrač. Nije morao; bio je mlad, zgodan, tata troje, a onda i četvero male djece. Imao je poslovne prostore, od kojih je najpoznatiji kultni kafić "Bumerang" u Vukovarskoj (tada Balkanskoj) ulici u Splitu. Mnogi se sjećaju i restorana "Majstor s mora"; e, i to je bilo u portfelju obitelji Mira Lozine, kao i strojevi za proizvodnju plastike, klub "Admiral" u Splitu i butik u Trogiru. Vozio je tada tridesetogodišnji Miroslav Ferrarija, imao je vazda debeo novčanik, i bio galantan, pratio ga je imidž plejboja.

Livno i Ante Roso

Mogao je uzeti novaca koliko je htio i tih ranih devedesetih izmisliti obiteljski problem u Njemačkoj, ili bilo gdje drugo u svijetu, i privremeno se odseliti. Pratiti razvoj ratnih zbivanja sa sigurne udaljenosti za sebe i obitelj, a kasnije pričati priče iz inozemstva. Oprati savjest humanitarnim donacijama koje će slati u Hrvatsku skupa s razglednicama iz Njemačke ili Amerike. Ali ne; Lozina je s familijom ostao u napadnutoj Hrvatskoj, u "Bumerangu" osnovao regrutni centar za hrvatsku vojsku, ujedno i jedno od prvih pristupnih mjesta za učlanjenje u HDZ koji je tada figurirao kao pokret otpora. Tih se godina lomilo pitanje karaktera; jasno se vidjelo tko je ratnik, a tko kandidat za slanje razglednica iz inozemstva.

---

image
'Evo mojih ljubimaca'
Joško Šupić/Cropix
---

– Često mi dođu prijatelji, suborci iz rata – ka moj Braco – fala Bogu, puno ih je živih. Pa pričamo o tim vremenima, ka da je jučer bilo. A puno toga triba ispričat, ima tu iskrivljavanja povijesti, nepravde, svega; ali dok smo mi živi i zdrave pameti, neće nam nitko mazat oči – najavljuje Lozina.

Često se tako prepričaju zbivanja poput prelaska iz slavne Četvrte u HRM pod zapovijedanjem Barbe (Svete Letice), u osnutku. Tri mjeseca borbe na Livanjskom polju, uz Barbin blagoslov, a u suradnji s generalom Antom Rosom. Te 1992. godine priključio im se i general Gotovina; iz Livna se, kaže Lozina, obranio i Brač i Imotski, to je bila ta crta obrane.

– Da smo pustili Livno, došli bi četnici na Kamensko; iz Livna smo, također, obranili i naše more. I Ratko Mladić je reka su su "na Livnu polomili zube" – Lozina će.

Šleper iz Viteza

Pa oslobađanje svih ročnika 1991. godine iz vojarne na Visokoj; to je bila dirljiva epizoda uoči najžešćeg ratnog vihora.

– Bili su svih nacionalnosti, dica; izvukli smo ih u osvit rata, poslali u Crveni križ da ih obuku u civile, dali im novce za autobusnu kartu za povratak kućama. Nije nam bija cilj ubijat ničiju dicu – sjeća se Lozina.

Otmica jugoslavenskog ratnog broda iz remontnog "Grebena" na Korčuli filmska je epizoda; tada je posredstvom Ivana Barčota i zahvaljujući ravnatelju remonta Žanetiću bivšoj JNA otet brod oznake DJČ-103 (desantno jurišni čamac) od 24 metra, te ploveći tajno duž Brača skriven u kanjon Cetine. U toj su akciji sudjelovali i Ante Franičević i Ivan Matić (nekadašnji konobar iz Lozinina kafića), te čovjek prezimenom Zlokić. Teško se i sjetiti svih imena...

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Ipak, Lozina se još živo sjeća detalja ratnih operacija, poput naručivanja plastičnog eksploziva privatnim kanalima i pod embargom; 1991. se domogao punog šlepera iz tvornice "Vitezit" iz Viteza uz pomoć Marka Lujića; dvije tone eksploziva potom je skrio u bratovu kuću u Podstrani, a kasnije su trotilom punjene bojeve glave za potrebe mlade Hrvatske vojske.

Lozina je ponosan na svoje ratne dane, ali nije sretan poratnim zbivanjima. I još nešto: od države Hrvatske koja mu se odužila odlikovanjima, nije uzeo ni lipe. Nije htio ići u penziju, još ima radnu knjižicu. Smatra se radno sposobnim i dovoljno situiranim... Tek sad je došao u redovnu fazu dobno uvjetovane mirovine i zato se planira povući skroz na selo. Tu mu je, ponavlja, super: na svojoj zemlji, u staroj kući koju će srediti, popraviti, dograditi.

Ragib i Štef Deverić

– Posadija san svega: poma, kupusa, paprike, kapule. Posolija san i pedeset kila inćuna tu, u konobi; iman i svoje vino. Životinja koliko oćeš; jedino mi je malo muka šta mi je lisica ukrala oko osamdeset kokošiju otkad san ovde. Ali sve se može uzgojit, othranit, posadit. Šef puši, pa je sebi tamo posadija duvan – pokazuje Miro Lozina u jedan kut oranice.

– Kako je Šefu ime? – pitamo. Malo se zamislio.

Ragbi – sjeti se Lozina.

Ragib – sramežljivo ga ispravi Albanac, i nestane. Uskoro saznajemo da na ražnju u pečenjari u sklopu kuće vrti Rajanova rođaka, pa ne stiže puno pričati s nama. A malko je i sramežljiv.

U posjet stiže i Štef Deverić; legenda Dinama koji je od 1984. do 1987. igrao i u Hajduku. Sad je na nekim trenerskim pripremama u Međugorju, svratio se javiti prijatelju Lozini u Slivno.

– Vidiš kako je meni ovde zabavno iako san se razveja, a dica su mi odrasla; dođu ljudi, dođe mi i unučad. Bija san i osnivač udruge za pomoć braniteljima, udruge marinaca Hrvatske "Knez Domagoj"; odbija san uzet 120 tisuća državnih kuna jer nisam ima konkretan projekt za utrošit sredstva pa mi se činilo da nije fer uzet nekome kome baš triba. Sad bi volija da se od tih novaca pomogne generalu Rosi, bivšem legionaru, koji se liječi na pluća u Korzici...

Ćevapi u 'Anđelke'

On i Šef su tandem, familija. Idu, kaže, skupa vatat ženske u Split; najviše po Pazaru.

– Najdraže nam je doć na pazar auta nediljon i udrit ćevape ili na Pazar u Splitu, kupit pečenu kokoš i otić je pojist kod naše prijateljice u buffet "Anđelka". Nekad Šefa odvedem na more u Makarsku, tamo nam je najbliže. Ali ne smimo dugo izostajat ni ljetovat zbog koza i drugih životinja. Šta bi ja da se njemu šta dogodi – ozbiljno će pukovnik i rančer Miro Lozina, pa nježno pogladi kozlina Rajana.

---

image
U Splitu 2001.
Ante Čizmić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOD MIRA LOZINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => KOD MIRA LOZINE 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-04 15:23:27 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => Lenka Gospodnetić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-11 21:20:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-07-11 21:20:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 28 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/04\/18431012.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/04\/18431024.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/04\/18431022.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/04\/18431020.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/04\/18431016.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/04\/18431014.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/04\/18431008.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/04\/18431006.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/04\/18431000.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/04\/18430998.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/04\/18430990.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/04\/18430988.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/04\/870649.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Miro, kozli\u0107 Rajan uz sliku Isusa, dobroga pastira","Pukovnikovo stado na ran\u010du u Lozinama Gornjim","'Evo mojih ljubimaca'","","Ima i koko\u0161iju i pataka...","Albanac Ragib, zvani \u0160ef, Mirov je pomo\u0107nik obu\u010den za sve","Uspomene na Domovinski rat","","","","","Na Mirovu OPG-u nema \u010dega nema...","U Splitu 2001."],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1441","hd_18431012_1920.jpg":"1920x1080","k_18431012_1280.jpg":"1280x1280","k_18431012_1024.jpg":"1024x1024","k_18431012_640.jpg":"640x640","k_18431012_480.jpg":"480x480","k_18431012_340.jpg":"340x340","k_18431012_220.jpg":"220x220","o_18431012_1280.jpg":"1280x960","o_18431012_1024.jpg":"1024x768","o_18431012_640.jpg":"640x480","o_18431012_480.jpg":"480x360","o_18431012_340.jpg":"340x255","o_18431012_220.jpg":"220x165","h_18431012_1280.jpg":"1280x854","h_18431012_1024.jpg":"1024x683","h_18431012_640.jpg":"640x427","h_18431012_480.jpg":"480x320","h_18431012_340.jpg":"340x227","h_18431012_220.jpg":"220x147","pp_18431012_1280.jpg":"1006x1280","pp_18431012_1024.jpg":"805x1024","pp_18431012_640.jpg":"503x640","pp_18431012_480.jpg":"377x480","pp_18431012_340.jpg":"267x340","pp_18431012_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_18431024_1920.jpg":"1920x1080","k_18431024_1280.jpg":"1280x1280","k_18431024_1024.jpg":"1024x1024","k_18431024_640.jpg":"640x640","k_18431024_480.jpg":"480x480","k_18431024_340.jpg":"340x340","k_18431024_220.jpg":"220x220","o_18431024_1280.jpg":"1280x854","o_18431024_1024.jpg":"1024x683","o_18431024_640.jpg":"640x427","o_18431024_480.jpg":"480x320","o_18431024_340.jpg":"340x226","o_18431024_220.jpg":"220x146","h_18431024_1280.jpg":"1280x854","h_18431024_1024.jpg":"1024x683","h_18431024_640.jpg":"640x427","h_18431024_480.jpg":"480x320","h_18431024_340.jpg":"340x227","h_18431024_220.jpg":"220x147","pp_18431024_1280.jpg":"1006x1280","pp_18431024_1024.jpg":"805x1024","pp_18431024_640.jpg":"503x640","pp_18431024_480.jpg":"377x480","pp_18431024_340.jpg":"267x340","pp_18431024_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_18431022_1920.jpg":"1920x1080","k_18431022_1280.jpg":"1280x1280","k_18431022_1024.jpg":"1024x1024","k_18431022_640.jpg":"640x640","k_18431022_480.jpg":"480x480","k_18431022_340.jpg":"340x340","k_18431022_220.jpg":"220x220","o_18431022_1280.jpg":"1280x854","o_18431022_1024.jpg":"1024x683","o_18431022_640.jpg":"640x427","o_18431022_480.jpg":"480x320","o_18431022_340.jpg":"340x227","o_18431022_220.jpg":"220x146","h_18431022_1280.jpg":"1280x854","h_18431022_1024.jpg":"1024x683","h_18431022_640.jpg":"640x427","h_18431022_480.jpg":"480x320","h_18431022_340.jpg":"340x227","h_18431022_220.jpg":"220x147","pp_18431022_1280.jpg":"1006x1280","pp_18431022_1024.jpg":"805x1024","pp_18431022_640.jpg":"503x640","pp_18431022_480.jpg":"377x480","pp_18431022_340.jpg":"267x340","pp_18431022_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_18431020_1920.jpg":"1920x1080","k_18431020_1280.jpg":"1280x1280","k_18431020_1024.jpg":"1024x1024","k_18431020_640.jpg":"640x640","k_18431020_480.jpg":"480x480","k_18431020_340.jpg":"340x340","k_18431020_220.jpg":"220x220","o_18431020_1280.jpg":"1280x854","o_18431020_1024.jpg":"1024x683","o_18431020_640.jpg":"640x427","o_18431020_480.jpg":"480x320","o_18431020_340.jpg":"340x227","o_18431020_220.jpg":"220x146","h_18431020_1280.jpg":"1280x854","h_18431020_1024.jpg":"1024x683","h_18431020_640.jpg":"640x427","h_18431020_480.jpg":"480x320","h_18431020_340.jpg":"340x227","h_18431020_220.jpg":"220x147","pp_18431020_1280.jpg":"1006x1280","pp_18431020_1024.jpg":"805x1024","pp_18431020_640.jpg":"503x640","pp_18431020_480.jpg":"377x480","pp_18431020_340.jpg":"267x340","pp_18431020_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1309","hd_18431016_1920.jpg":"1920x1080","k_18431016_1280.jpg":"1280x1280","k_18431016_1024.jpg":"1024x1024","k_18431016_640.jpg":"640x640","k_18431016_480.jpg":"480x480","k_18431016_340.jpg":"340x340","k_18431016_220.jpg":"220x220","o_18431016_1280.jpg":"1280x872","o_18431016_1024.jpg":"1024x698","o_18431016_640.jpg":"640x436","o_18431016_480.jpg":"480x327","o_18431016_340.jpg":"340x231","o_18431016_220.jpg":"220x149","h_18431016_1280.jpg":"1280x854","h_18431016_1024.jpg":"1024x683","h_18431016_640.jpg":"640x427","h_18431016_480.jpg":"480x320","h_18431016_340.jpg":"340x227","h_18431016_220.jpg":"220x147","pp_18431016_1280.jpg":"1006x1280","pp_18431016_1024.jpg":"805x1024","pp_18431016_640.jpg":"503x640","pp_18431016_480.jpg":"377x480","pp_18431016_340.jpg":"267x340","pp_18431016_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_18431014_1920.jpg":"1920x1080","k_18431014_1280.jpg":"1280x1280","k_18431014_1024.jpg":"1024x1024","k_18431014_640.jpg":"640x640","k_18431014_480.jpg":"480x480","k_18431014_340.jpg":"340x340","k_18431014_220.jpg":"220x220","o_18431014_1280.jpg":"1280x854","o_18431014_1024.jpg":"1024x683","o_18431014_640.jpg":"640x427","o_18431014_480.jpg":"480x320","o_18431014_340.jpg":"340x227","o_18431014_220.jpg":"220x146","h_18431014_1280.jpg":"1280x854","h_18431014_1024.jpg":"1024x683","h_18431014_640.jpg":"640x427","h_18431014_480.jpg":"480x320","h_18431014_340.jpg":"340x227","h_18431014_220.jpg":"220x147","pp_18431014_1280.jpg":"1006x1280","pp_18431014_1024.jpg":"805x1024","pp_18431014_640.jpg":"503x640","pp_18431014_480.jpg":"377x480","pp_18431014_340.jpg":"267x340","pp_18431014_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1268","hd_18431008_1920.jpg":"1920x1080","k_18431008_1280.jpg":"1280x1280","k_18431008_1024.jpg":"1024x1024","k_18431008_640.jpg":"640x640","k_18431008_480.jpg":"480x480","k_18431008_340.jpg":"340x340","k_18431008_220.jpg":"220x220","o_18431008_1280.jpg":"1280x845","o_18431008_1024.jpg":"1024x676","o_18431008_640.jpg":"640x422","o_18431008_480.jpg":"480x317","o_18431008_340.jpg":"340x224","o_18431008_220.jpg":"220x145","h_18431008_1280.jpg":"1280x854","h_18431008_1024.jpg":"1024x683","h_18431008_640.jpg":"640x427","h_18431008_480.jpg":"480x320","h_18431008_340.jpg":"340x227","h_18431008_220.jpg":"220x147","pp_18431008_1280.jpg":"1006x1280","pp_18431008_1024.jpg":"805x1024","pp_18431008_640.jpg":"503x640","pp_18431008_480.jpg":"377x480","pp_18431008_340.jpg":"267x340","pp_18431008_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2489","hd_18431006_1920.jpg":"1920x1080","k_18431006_1280.jpg":"1280x1280","k_18431006_1024.jpg":"1024x1024","k_18431006_640.jpg":"640x640","k_18431006_480.jpg":"480x480","k_18431006_340.jpg":"340x340","k_18431006_220.jpg":"220x220","o_18431006_1280.jpg":"1280x1659","o_18431006_1024.jpg":"1024x1327","o_18431006_640.jpg":"640x829","o_18431006_480.jpg":"480x622","o_18431006_340.jpg":"340x440","o_18431006_220.jpg":"220x285","h_18431006_1280.jpg":"1280x854","h_18431006_1024.jpg":"1024x683","h_18431006_640.jpg":"640x427","h_18431006_480.jpg":"480x320","h_18431006_340.jpg":"340x227","h_18431006_220.jpg":"220x147","pp_18431006_1280.jpg":"1006x1280","pp_18431006_1024.jpg":"805x1024","pp_18431006_640.jpg":"503x640","pp_18431006_480.jpg":"377x480","pp_18431006_340.jpg":"267x340","pp_18431006_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_18431000_1920.jpg":"1920x1080","k_18431000_1280.jpg":"1280x1280","k_18431000_1024.jpg":"1024x1024","k_18431000_640.jpg":"640x640","k_18431000_480.jpg":"480x480","k_18431000_340.jpg":"340x340","k_18431000_220.jpg":"220x220","o_18431000_1280.jpg":"1280x854","o_18431000_1024.jpg":"1024x683","o_18431000_640.jpg":"640x427","o_18431000_480.jpg":"480x320","o_18431000_340.jpg":"340x227","o_18431000_220.jpg":"220x146","h_18431000_1280.jpg":"1280x854","h_18431000_1024.jpg":"1024x683","h_18431000_640.jpg":"640x427","h_18431000_480.jpg":"480x320","h_18431000_340.jpg":"340x227","h_18431000_220.jpg":"220x147","pp_18431000_1280.jpg":"1006x1280","pp_18431000_1024.jpg":"805x1024","pp_18431000_640.jpg":"503x640","pp_18431000_480.jpg":"377x480","pp_18431000_340.jpg":"267x340","pp_18431000_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2222","hd_18430998_1920.jpg":"1920x1080","k_18430998_1280.jpg":"1280x1280","k_18430998_1024.jpg":"1024x1024","k_18430998_640.jpg":"640x640","k_18430998_480.jpg":"480x480","k_18430998_340.jpg":"340x340","k_18430998_220.jpg":"220x220","o_18430998_1280.jpg":"1280x1481","o_18430998_1024.jpg":"1024x1185","o_18430998_640.jpg":"640x740","o_18430998_480.jpg":"480x555","o_18430998_340.jpg":"340x393","o_18430998_220.jpg":"220x254","h_18430998_1280.jpg":"1280x854","h_18430998_1024.jpg":"1024x683","h_18430998_640.jpg":"640x427","h_18430998_480.jpg":"480x320","h_18430998_340.jpg":"340x227","h_18430998_220.jpg":"220x147","pp_18430998_1280.jpg":"1006x1280","pp_18430998_1024.jpg":"805x1024","pp_18430998_640.jpg":"503x640","pp_18430998_480.jpg":"377x480","pp_18430998_340.jpg":"267x340","pp_18430998_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1297","hd_18430990_1920.jpg":"1920x1080","k_18430990_1280.jpg":"1280x1280","k_18430990_1024.jpg":"1024x1024","k_18430990_640.jpg":"640x640","k_18430990_480.jpg":"480x480","k_18430990_340.jpg":"340x340","k_18430990_220.jpg":"220x220","o_18430990_1280.jpg":"1280x864","o_18430990_1024.jpg":"1024x691","o_18430990_640.jpg":"640x432","o_18430990_480.jpg":"480x324","o_18430990_340.jpg":"340x229","o_18430990_220.jpg":"220x148","h_18430990_1280.jpg":"1280x854","h_18430990_1024.jpg":"1024x683","h_18430990_640.jpg":"640x427","h_18430990_480.jpg":"480x320","h_18430990_340.jpg":"340x227","h_18430990_220.jpg":"220x147","pp_18430990_1280.jpg":"1006x1280","pp_18430990_1024.jpg":"805x1024","pp_18430990_640.jpg":"503x640","pp_18430990_480.jpg":"377x480","pp_18430990_340.jpg":"267x340","pp_18430990_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_18430988_1920.jpg":"1920x1080","k_18430988_1280.jpg":"1280x1280","k_18430988_1024.jpg":"1024x1024","k_18430988_640.jpg":"640x640","k_18430988_480.jpg":"480x480","k_18430988_340.jpg":"340x340","k_18430988_220.jpg":"220x220","o_18430988_1280.jpg":"1280x854","o_18430988_1024.jpg":"1024x683","o_18430988_640.jpg":"640x427","o_18430988_480.jpg":"480x320","o_18430988_340.jpg":"340x227","o_18430988_220.jpg":"220x146","h_18430988_1280.jpg":"1280x854","h_18430988_1024.jpg":"1024x683","h_18430988_640.jpg":"640x427","h_18430988_480.jpg":"480x320","h_18430988_340.jpg":"340x227","h_18430988_220.jpg":"220x147","pp_18430988_1280.jpg":"1006x1280","pp_18430988_1024.jpg":"805x1024","pp_18430988_640.jpg":"503x640","pp_18430988_480.jpg":"377x480","pp_18430988_340.jpg":"267x340","pp_18430988_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1656x1249","hd_870649_1920.jpg":"1920x1080","k_870649_1280.jpg":"1280x1280","k_870649_1024.jpg":"1024x1024","k_870649_640.jpg":"640x640","k_870649_480.jpg":"480x480","k_870649_340.jpg":"340x340","k_870649_220.jpg":"220x220","o_870649_1280.jpg":"1280x965","o_870649_1024.jpg":"1024x772","o_870649_640.jpg":"640x482","o_870649_480.jpg":"480x362","o_870649_340.jpg":"340x256","o_870649_220.jpg":"220x165","h_870649_1280.jpg":"1280x854","h_870649_1024.jpg":"1024x683","h_870649_640.jpg":"640x427","h_870649_480.jpg":"480x320","h_870649_340.jpg":"340x227","h_870649_220.jpg":"220x147","pp_870649_1280.jpg":"1006x1280","pp_870649_1024.jpg":"805x1024","pp_870649_640.jpg":"503x640","pp_870649_480.jpg":"377x480","pp_870649_340.jpg":"267x340","pp_870649_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38901470 Threads: 3 Questions: 7134019164 Slow queries: 3314185 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609268954 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/plejboj-ratnik-i-kozar-iz-slivna-30-godina-kasnije-cesto-mi-dodu-suborci-iz-rata-pa-pricamo-o-tim-vremenima-dok-smo-zivi-nece-nam-nitko-mazat-oci-1111994 [printLink] => /dalmacija/zagora/plejboj-ratnik-i-kozar-iz-slivna-30-godina-kasnije-cesto-mi-dodu-suborci-iz-rata-pa-pricamo-o-tim-vremenima-dok-smo-zivi-nece-nam-nitko-mazat-oci-1111994?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 643496 [name] => miro lozina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-11 23:21:20 [main_article_id] => 0 [alias] => miro-lozina [link] => /tag/miro-lozina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 395504 [name] => branitelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branitelj [link] => /tag/branitelj ) [2] => stdClass Object ( [id] => 335596 [name] => Slivno [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slivno [link] => /tag/slivno ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOD MIRA LOZINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Plejboj, ratnik i kozar iz Slivna, 30 godina kasnije: Često mi dođu suborci iz rata, pa pričamo o tim vremenima... Dok smo živi, neće nam nitko mazat oči [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18431012.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] => Miro, kozlić Rajan uz sliku Isusa, dobroga pastira [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18431012.jpg [title] => Joško Šupić/CropixMiro, kozlić Rajan uz sliku Isusa, dobroga pastira ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18431024.jpg [title] => Joško Šupić/CropixPukovnikovo stado na ranču u Lozinama Gornjim ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18431022.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix'Evo mojih ljubimaca' ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18431020.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18431016.jpg [title] => Joško Šupić/CropixIma i kokošiju i pataka... ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18431014.jpg [title] => Joško Šupić/CropixAlbanac Ragib, zvani Šef, Mirov je pomoćnik obučen za sve ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18431008.jpg [title] => Joško Šupić/CropixUspomene na Domovinski rat ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18431006.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18431000.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18430998.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18430990.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/18430988.jpg [title] => Joško Šupić/CropixNa Mirovu OPG-u nema čega nema... ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/04/870649.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixU Splitu 2001. ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Vidiš, otkad san ovde, ništa me ne boli. Ne trni mi noga ka u Splitu, ova liva. Inače trni od nerada. Od grada. I skinija sam petnajst kila jer radin fizički, kopan i brinem za životinje. Spasija san se – priznaje Miro Lozina, legenda Domovinskog rata, kapetan bojnog broda i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske.

Danas, ratar i stočar, rančer koji brine za stado od čak stotinjak koza u blizini Slivna; na djedovini, u zaseoku Lozine Gornje. Tamo gdje je čovjek i Bogu i sam sebi bliže nego u bilo kojem gradu.

Pastir Albanac

Lozina je jedan od onih koji su bili nukleus, srce osnutka Hrvatske ratne mornarice, a čija će se slavna obljetnica obilježiti sredinom rujna: okrugla trideseta. Toliko je godina prošlo otkad je Lozina, danas 65-godišnjak, a onomad mlad čovjek, odlučio svoj život staviti u ruke domovini. Taj ga plamen drži i danas, još se zažareno prisjeća trenutaka kad se kovala povijest, još se kune da bi odmah isto učinio da nedajbože zarati, da nas opet napadnu. Mobilizirao bi se i stavio na raspolaganje kao onomad, Hrvatskoj vojsci koja se tek formirala. A dok rata nema, Miro rečeni Lozina uživa svoje mirne, vitalne umirovljeničke dane u staroj kući, koju danas malo po malo renovira...

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Ima se iz Splita što voziti do tamo, ali isplati se. Lijepo je čak i ljeti, kad je vrućina nesnosna, a muhe napadaju kao da ničega drugog nema nego Lozininog ranča i čeljadi u njemu za napadati. Čeljadi doduše nema puno: na ranču žive samo on i njegov pastir, Albanac zvani Šef. No, navrate prijatelji, dođu Miroslavovi brojni unuci, djeca...

Za našeg posjeta u sjenici ispred kuće, pored kuje zvane Medo sjedio je Mladen Braco Milošević (69) iz Ploča, također ratna legenda, Mirov suborac i prvi načelnik HRM-a za jug; u Pločama je bila prva ratna luka, odmah napominje, i on gorljiv u nakani da slavne dane kad su zajedno ratovali otme zaboravu.

Neobično je Lozinino zdanje u kojemu sad stanuje; graniči sa susjedovom kućom koja je pak – opasana bodljikavom žicom. Kao da je u njoj ekspozitura instituta Pfizer gdje se po tajnoj recepturi proizvodi lijek za karcinom. A ne ranč u pitomom zaseoku Lozine Gornje. Ali dobro, to su susjedova posla...

Do Mira se stiže putem s druge strane, kaldrmicom koju će urediti bude li zaživio njegov plan o otvaranju radionice za djecu s Downovim sindromom. Lozina ima preslatku unučicu upravo s tom dijagnozom, pa zna koliko bi njoj sličnu djecu veselilo igrati se s malim životinjama poput kunića, upoznati "najzdraviju mljekaricu" – kozu – ili pak zajahati pitomog konjića. Kaže da ih dovodi komada dva, već su naručeni, štala je u pripremi.

Gotovina, Barba...

Spuštamo se tako do Lozinine "nove palube" na rodnoj grudi, nudi nas da sjednemo. Ispred kuće miriše seoska zemlja, možete zamisliti kako to čovjeka iz grada začas razgali. Iz zvučnika se ori Katolički radio, dok u dnevnom boravku na televizoru upravo ide prijenos sjednice Hrvatskog sabora. Na zidu dominira stara slika u drvenu okviru; prikazuje Isusa kao dobrog pastira. Ima i fotografija iz ratnih dana koje prikazuju Lozinu u društvu svojih suboraca i zapovjednika: Ante Gotovine, admirala Svete Letice Barbe, Mile Bosanca (Antića Buljana) i drugih. Inženjera Lea Miše koji je s Milom Ivićem u Trogiru proizveo prvi kućni torpedo kao prototip ostalih; njime je raznesen jugoslavenski patrolni čamac "Mukos", a Kadijević protjeran na crnogorski komadić Jadrana.

---

image
Uspomene na Domovinski rat
Joško Šupić/Cropix
---

Vojnika koje je Lozina, ratni zapovjednik i šef tajnih operacija regrutirao direktno iz svog kafića "Bumerang" kao ratnog kriznog štaba devedesetih; među njima ima i konobara, ljudi koji nisu imali pojma o ratovanju, ali su imali srca. Za oružje i strategiju se pobrinuo Lozina u suradnji s vojnim vrhom HRM-a u osnutku, i Četvrte gardijske koja mu je bila prva brigada, također tada u formiranju. Ljudi, boraca, gardista, kolega; svi su ostali na nekoj od izblijedjelih fotografija na zidovima stare Lozinine kuće u općini Runovići. Neki više nisu među živima; odnio ih je rat, ili život u poraću.

Na kauču ispod velike slike Isusa – dobrog pastira sjedi, pak, jarac. Točnije, mali kozlić; kad su nam se oči priviknule na polumrak s vanjske ljetne jare, i kad smo uvidjeli što je kućni ljubimac ratnog kapetana bojnog broda – priznajemo – šokirali smo se. Mislili smo da su dva psa i desetak mačaka dovoljni "za u kuću".

'Bumerang' i Ferrari

– Ništa se ne bojte, to je Rajan. Tako smo ga Šef i ja nazvali po "Spašavanju vojnika Rajana" (ratni film, nap. a.). I njega smo spasili; bija je bez matere i nikakav. A vidi ga sad; ne bi ga zakla, nema tih para. Dođi, Rajane – vabi Lozina kozlića. Kaže, slavili su on i Šef (radnik – Albanac) Rajanov rođendan prije neki dan.

---

image
Albanac Ragib, zvani Šef, Mirov je pomoćnik obučen za sve
Joško Šupić/Cropix
---

– Pa koliko je kozlinu godina? Izgleda malen – primjećujemo.

– Ima četri miseca on. Slavimo mu rođendan svaki misec – zaljubljeno će Lozina, dok Rajan nezainteresirano gleda sjednicu Hrvatskog sabora. A potom je jednako ravnodušno išetao do obližnjeg vrta prezalogajiti malo lišća s nekoga grmića. Dobro je Rajanu s gazdom Lozinom, a ni Šef se ne žali.

Lozina kojega neupućeni mogu zamijeniti za bilo kojeg sličnog, krotkog farmera, u Domovinskom je ratu bio žestok igrač. Nije morao; bio je mlad, zgodan, tata troje, a onda i četvero male djece. Imao je poslovne prostore, od kojih je najpoznatiji kultni kafić "Bumerang" u Vukovarskoj (tada Balkanskoj) ulici u Splitu. Mnogi se sjećaju i restorana "Majstor s mora"; e, i to je bilo u portfelju obitelji Mira Lozine, kao i strojevi za proizvodnju plastike, klub "Admiral" u Splitu i butik u Trogiru. Vozio je tada tridesetogodišnji Miroslav Ferrarija, imao je vazda debeo novčanik, i bio galantan, pratio ga je imidž plejboja.

Livno i Ante Roso

Mogao je uzeti novaca koliko je htio i tih ranih devedesetih izmisliti obiteljski problem u Njemačkoj, ili bilo gdje drugo u svijetu, i privremeno se odseliti. Pratiti razvoj ratnih zbivanja sa sigurne udaljenosti za sebe i obitelj, a kasnije pričati priče iz inozemstva. Oprati savjest humanitarnim donacijama koje će slati u Hrvatsku skupa s razglednicama iz Njemačke ili Amerike. Ali ne; Lozina je s familijom ostao u napadnutoj Hrvatskoj, u "Bumerangu" osnovao regrutni centar za hrvatsku vojsku, ujedno i jedno od prvih pristupnih mjesta za učlanjenje u HDZ koji je tada figurirao kao pokret otpora. Tih se godina lomilo pitanje karaktera; jasno se vidjelo tko je ratnik, a tko kandidat za slanje razglednica iz inozemstva.

---

image
'Evo mojih ljubimaca'
Joško Šupić/Cropix
---

– Često mi dođu prijatelji, suborci iz rata – ka moj Braco – fala Bogu, puno ih je živih. Pa pričamo o tim vremenima, ka da je jučer bilo. A puno toga triba ispričat, ima tu iskrivljavanja povijesti, nepravde, svega; ali dok smo mi živi i zdrave pameti, neće nam nitko mazat oči – najavljuje Lozina.

Često se tako prepričaju zbivanja poput prelaska iz slavne Četvrte u HRM pod zapovijedanjem Barbe (Svete Letice), u osnutku. Tri mjeseca borbe na Livanjskom polju, uz Barbin blagoslov, a u suradnji s generalom Antom Rosom. Te 1992. godine priključio im se i general Gotovina; iz Livna se, kaže Lozina, obranio i Brač i Imotski, to je bila ta crta obrane.

– Da smo pustili Livno, došli bi četnici na Kamensko; iz Livna smo, također, obranili i naše more. I Ratko Mladić je reka su su "na Livnu polomili zube" – Lozina će.

Šleper iz Viteza

Pa oslobađanje svih ročnika 1991. godine iz vojarne na Visokoj; to je bila dirljiva epizoda uoči najžešćeg ratnog vihora.

– Bili su svih nacionalnosti, dica; izvukli smo ih u osvit rata, poslali u Crveni križ da ih obuku u civile, dali im novce za autobusnu kartu za povratak kućama. Nije nam bija cilj ubijat ničiju dicu – sjeća se Lozina.

Otmica jugoslavenskog ratnog broda iz remontnog "Grebena" na Korčuli filmska je epizoda; tada je posredstvom Ivana Barčota i zahvaljujući ravnatelju remonta Žanetiću bivšoj JNA otet brod oznake DJČ-103 (desantno jurišni čamac) od 24 metra, te ploveći tajno duž Brača skriven u kanjon Cetine. U toj su akciji sudjelovali i Ante Franičević i Ivan Matić (nekadašnji konobar iz Lozinina kafića), te čovjek prezimenom Zlokić. Teško se i sjetiti svih imena...

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

Ipak, Lozina se još živo sjeća detalja ratnih operacija, poput naručivanja plastičnog eksploziva privatnim kanalima i pod embargom; 1991. se domogao punog šlepera iz tvornice "Vitezit" iz Viteza uz pomoć Marka Lujića; dvije tone eksploziva potom je skrio u bratovu kuću u Podstrani, a kasnije su trotilom punjene bojeve glave za potrebe mlade Hrvatske vojske.

Lozina je ponosan na svoje ratne dane, ali nije sretan poratnim zbivanjima. I još nešto: od države Hrvatske koja mu se odužila odlikovanjima, nije uzeo ni lipe. Nije htio ići u penziju, još ima radnu knjižicu. Smatra se radno sposobnim i dovoljno situiranim... Tek sad je došao u redovnu fazu dobno uvjetovane mirovine i zato se planira povući skroz na selo. Tu mu je, ponavlja, super: na svojoj zemlji, u staroj kući koju će srediti, popraviti, dograditi.

Ragib i Štef Deverić

– Posadija san svega: poma, kupusa, paprike, kapule. Posolija san i pedeset kila inćuna tu, u konobi; iman i svoje vino. Životinja koliko oćeš; jedino mi je malo muka šta mi je lisica ukrala oko osamdeset kokošiju otkad san ovde. Ali sve se može uzgojit, othranit, posadit. Šef puši, pa je sebi tamo posadija duvan – pokazuje Miro Lozina u jedan kut oranice.

– Kako je Šefu ime? – pitamo. Malo se zamislio.

Ragbi – sjeti se Lozina.

Ragib – sramežljivo ga ispravi Albanac, i nestane. Uskoro saznajemo da na ražnju u pečenjari u sklopu kuće vrti Rajanova rođaka, pa ne stiže puno pričati s nama. A malko je i sramežljiv.

U posjet stiže i Štef Deverić; legenda Dinama koji je od 1984. do 1987. igrao i u Hajduku. Sad je na nekim trenerskim pripremama u Međugorju, svratio se javiti prijatelju Lozini u Slivno.

– Vidiš kako je meni ovde zabavno iako san se razveja, a dica su mi odrasla; dođu ljudi, dođe mi i unučad. Bija san i osnivač udruge za pomoć braniteljima, udruge marinaca Hrvatske "Knez Domagoj"; odbija san uzet 120 tisuća državnih kuna jer nisam ima konkretan projekt za utrošit sredstva pa mi se činilo da nije fer uzet nekome kome baš triba. Sad bi volija da se od tih novaca pomogne generalu Rosi, bivšem legionaru, koji se liječi na pluća u Korzici...

Ćevapi u 'Anđelke'

On i Šef su tandem, familija. Idu, kaže, skupa vatat ženske u Split; najviše po Pazaru.

– Najdraže nam je doć na pazar auta nediljon i udrit ćevape ili na Pazar u Splitu, kupit pečenu kokoš i otić je pojist kod naše prijateljice u buffet "Anđelka". Nekad Šefa odvedem na more u Makarsku, tamo nam je najbliže. Ali ne smimo dugo izostajat ni ljetovat zbog koza i drugih životinja. Šta bi ja da se njemu šta dogodi – ozbiljno će pukovnik i rančer Miro Lozina, pa nježno pogladi kozlina Rajana.

---

image
U Splitu 2001.
Ante Čizmić/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Joško Šupić/Cropix
Miro, kozlić Rajan uz sliku Isusa, dobroga pastira
Joško Šupić/Cropix
Pukovnikovo stado na ranču u Lozinama Gornjim
Joško Šupić/Cropix
'Evo mojih ljubimaca'
Joško Šupić/Cropix
Ima i kokošiju i pataka...
Joško Šupić/Cropix
Albanac Ragib, zvani Šef, Mirov je pomoćnik obučen za sve
Joško Šupić/Cropix
Uspomene na Domovinski rat
Joško Šupić/Cropix
Na Mirovu OPG-u nema čega nema...
Ante Čizmić/Cropix
U Splitu 2001.
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/plejboj-ratnik-i-kozar-iz-slivna-30-godina-kasnije-cesto-mi-dodu-suborci-iz-rata-pa-pricamo-o-tim-vremenima-dok-smo-zivi-nece-nam-nitko-mazat-oci-1111994 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=58396cd9cd8cd35cda0eca245c49e723318138fb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Plejboj%2C+ratnik+i+kozar+iz+Slivna%2C+30+godina+kasnije%3A+%C4%8Cesto+mi+do%C4%91u+suborci+iz+rata%2C+pa+pri%C4%8Damo+o+tim+vremenima...+Dok+smo+%C5%BEivi%2C+ne%C4%87e+nam+nitko+mazat+o%C4%8Di&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fplejboj-ratnik-i-kozar-iz-slivna-30-godina-kasnije-cesto-mi-dodu-suborci-iz-rata-pa-pricamo-o-tim-vremenima-dok-smo-zivi-nece-nam-nitko-mazat-oci-1111994 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fplejboj-ratnik-i-kozar-iz-slivna-30-godina-kasnije-cesto-mi-dodu-suborci-iz-rata-pa-pricamo-o-tim-vremenima-dok-smo-zivi-nece-nam-nitko-mazat-oci-1111994 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KOD MIRA LOZINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraKOD MIRA LOZINE

Plejboj, ratnik i kozar iz Slivna, 30 godina kasnije: Često mi dođu suborci iz rata, pa pričamo o tim vremenima... Dok smo živi, neće nam nitko mazat oči

Piše Lenka Gospodnetić
11. srpnja 2021. - 23:20

Vidiš, otkad san ovde, ništa me ne boli. Ne trni mi noga ka u Splitu, ova liva. Inače trni od nerada. Od grada. I skinija sam petnajst kila jer radin fizički, kopan i brinem za životinje. Spasija san se – priznaje Miro Lozina, legenda Domovinskog rata, kapetan bojnog broda i umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske.

Danas, ratar i stočar, rančer koji brine za stado od čak stotinjak koza u blizini Slivna; na djedovini, u zaseoku Lozine Gornje. Tamo gdje je čovjek i Bogu i sam sebi bliže nego u bilo kojem gradu.

Pastir Albanac

Lozina je jedan od onih koji su bili nukleus, srce osnutka Hrvatske ratne mornarice, a čija će se slavna obljetnica obilježiti sredinom rujna: okrugla trideseta. Toliko je godina prošlo otkad je Lozina, danas 65-godišnjak, a onomad mlad čovjek, odlučio...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 19:29