stdClass Object ( [id] => 1251464 [title] => Ovakav Badnjak dosad niste vidjeli, posjetili smo mitsko selo usred Zagore: ‘Blagdansko drvo moga si usić i u tuđoj ogradi, a na stolu je i najveća sirotinja morala imat meso!‘ [alias] => ovakav-badnjak-dosad-niste-vidjeli-posjetili-smo-mitsko-selo-usred-zagore-blagdansko-drvo-moga-si-usic-i-u-tudoj-ogradi-a-na-stolu-je-i-najveca-sirotinja-morala-imat-meso [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tijekom cijelog prosinca, odnosno od početka došašća, posebice u danima uoči Božića, u selima na dalmatinskom kršu, dakako i u svim ostalim ruralnim sredinama Lijepe naše, sve nekako živne, ustalasa se, zahukta..., i ona najveća sirotinja tih blagdanskih dana zamijenit će juhu iz kesice kojim boljim bokunom mesa.

A kako i ne bi, Božić je pred vratima. On sa sobom nosi običaje, navade i mantre kao ponosni dio seoskog folklora i vremena kada je stisnuta desnica u pogodbi više značila i bila poštovanija nego svi današnji međunarodni ugovori, a izraz "tako mi mog poštenja" velik ko rezolucija UN-a.

Međutim, to su neka druga vremena. Bolja ili lošija, ovisi o kutu gledanja onoga na koga se odnose, ali svakako sretnija i zadovoljnija. Barem tako kažu oni koji su ih "konzumirali".

Dio toga nestalog vremena potražili smo u zaselku Nart u Gornjem Docu ili, ako vam je draže, u srcu Mosora, gdje običaji još ne blijede. Izostalo je dosta toga, ali božićnog ugođaja ne manjka. Dapače, više ga je nego ikada.

Otprije nekoliko godina prostor je to koji Dalmatinci rado pohode upravo u ovo blagdansko vrijeme, jer nekada obično selo postalo je Božićno. Zahvaljujući poduzetniku Tihomiru Lučiću i njegovim svjetlucavim novotarijama, ponukalo je i ostale da otvore stare škrinje i baule i "provjetre" ono na što su davno zaboravili, stare priče i predaje, a napose običaje.

– Naše kuće u predbožićno vrijeme postajale bi svojevrsne pozornice na kojima bismo "žonglirali" od ovih modernih do onih starih i pomalo zaboravljenih običaja. Dicu više interesira ovaj moderni Djed Božićnjak nego sveti Nikola.

---

---

Opet, kada sve zbrojiš i oduzmeš, oni su na dobitku. Poštuju i jednog i drugog i nijedan od te dvojice ne podapinje nogu drugome – svojim monologom uvodi nas Mate Perić u gornjopoljičku božićnu priču s naglaskom na badnju večer, po njemu, najvažniji dan "blagdanskog protokola".

Za njegovu provedbu trebalo je obaviti višednevne pripreme.

– Važno je bilo usić badnjake. Moga si šta si tio. Oćeš od grabovine, kljenovine..., meni tada nije bilo bitno od kojeg će drveta. Ko dite sićam se svoga pokojnog dida kad bi iša u ogradu otpilat tri ravnomjerna trupca. To su bile pripreme koje danas nemoš ričima opisat.

A mi dica, živili smo za taj dan. Već zarana cili šušur. Did upućiva šta će ko tog dana radit. Sprema se, kuva, čisti, redi, ma ka da će doći predsjednik vlade. Ja bi jopet gleda da iđem s didom u šumu.

---

image

Suve smokve i orahovica, sva dalmatinska blaga u jednom

Duje Klaric/Cropix
---

Zapet ko puška jednim okom pratim svaki njegov korak da ne bi maka bez mene. Ja sam se radi toga diga u cik zore i sad da mi pobigne, ne bi bijo red – prsi se Mate, sve u želji da nam govorom svoga tijela pokaže koliko mu je bio važan taj događaj.

Dida već dugo nema, pa je Mate danas glavni i odgovorni za sječu badnjaka. Samo više ne siječe kosirom i sjekirom, već novom "štilovkom".

– Evo, jutros usičeni. I to sva tri različita, crnograb, kljen i hrast. Bome po kilaži ne odstupaju jedan od drugoga više od dva kila. Ima, brat bratu, u svakom priko pedeset, riži me di sam najtanji ako nije tako. Za pokoru sam ih na leđima iznosio preko petsto metara i nije mi ža.

Sad ih je potribno izbilit. Oću kazat, kosirom ili sikiricom lagano ošuljat koru. Zašto tako, da ti pravo kažem, ne znam. Tako se radilo i ne pitaj me više. U jednom, po izboru, izdubio bi se križ u koji bi se nakon blagoslova i molitve ulivalo vino.

---

image

Najprije je trebalo posuti sijeno po konobi

Duje Klaric/Cropix
---

A ono preostalo vrtilo bi se ukrug, od domaćina do svakog ukućana. Od najmlađeg do najstarijeg svak bi pio – sjeća se Mate Perić starih bačava i mladog vina iz kojeg bi iskre frcale kada se prelijevalo iz bačava u utopljene bukare.

O danu uoči Božića, samom blagdanu i Svetom Stjepanu možda najviše zna Ivan Pavić Mrgud. Zašto Mrgud, nismo doznali. Vjerojatno što u selu nekoliko njih ima isto ime i prezime pa je priličnije kao znak raspoznavanja da dodaju njima doličan prišvarak.

– Kod pojedinih ljudi bio je običaj da neposredno prije Badnje večeri usičeš badnjak u tuđoj ogradi, ali samo jedan. Prije nego te tko zatekne uprti i nosi, a na otpilani panj baci malo mahovine ili šušnja. Tek toliko da prikriješ tragove.

Zašto se to radilo, ne znam, ali je bio gušt. Ostali bi sjekli stabla iz najudaljenijeg kutka šume. To ka za pokoru. I iznosi ga na ramenima jednako ko što je naš Spasitelj na Križnom putu nosio drvo križa na svojim ramenima.

---

image

’Neki bi sikli badnjake iz tuđih ograda, a drugi iz najudaljenijih, pa ih nosili za pokoru’, svjedoči Ivan Pavić, rečeni Mrgud

Duje Klaric/Cropix
---

Odma nakon što bi zazvonila Zdravo Marija, a sunce pomalo u nestajućem crvenilu tonulo iza mosorskih uzvisina, raspalila bi se vatra na kominu. Ukućani bi posjeli oko ognjišta, a dica i žene prostirale bi slamu po podu. Obavezno na stolu bi se našlo vino, rakijica, suve smokve, orah, bajam, jabuka, kocka šećera, ako si ga ima, i drugog obilja.

Gospodar kuće bi uša noseći prvi badnjak i pozdravlja "Hvaljen Isus, na dobro vam došla Badnja večer", a ostali bi odgovorili "I s tobom svi dani u godini". Onda bi se nazdravljalo. Živio, domaćine, i tako po ko zna koliko puta. Dica bi skakala po slami, tražila bajamu ili orah. Kasnije su došli bomboni i svi zadovoljni.

U to vrime paljenje badnjaka nije simboliziralo samo svjetlo u štalici, već i obiteljsko okupljanje i druženje. Druženja je bilo i prije i kasnije, samo tog dana ono je bilo uzvišenije, svetije. Sve je imalo smisla. I taj ugarak od nedogorenog badnjaka imao je svoju svrhu. Nosio bi se u staju i zakopao u gnoj gdje spava stoka.

Tek na proliće, početkom prvih radova i gnojenjem oranica, vadio bi se i ponovo vraćao na komin. On je imao ulogu blagoslova za blago koje si imao u staji, a ona bezvridna kora s badnjaka koju smo skinili prije njihova loženja također bi imala svoju ulogu.

Sušila bi se i kasnije upotrebljavala za sušenje mesa. Onako posuta lugom znala bi danima dimiti šta je mesu uz vitar itekako bitno – prisjeća se Ivan do najsitnijih detalja kada se nakon badnjaka odlazilo na ponoćku sa paljama u rukama.

---

image

Matea Bajamić, Alojzije Kaćunko i Ana Lasić s ponosom su odjenuli stare nošnje Gornjih Poljica

Duje Klaric/Cropix
---

Uskim kozjim stazama trebalo je prijeći nekoliko kilometara od sela do crkve.

– Sve crno ko u rogu. Ka da si ima lampu pa si vidija prid sebom. Nego palju ili baklju koju si sika o Svetoj Kati i priprema isključivo za ovaj dan, navrh koje se nalazila namočena sukljena bičva, u ruke pa onim kresima između suhozida u planinu do crkve.

Cili bi Mosor svitlio što od karabituša, što od rasplamsalih palja i sve se slijevalo prema jednoj točki. To čovik najupečatljivije ponese s ovih mosorskih obronaka – dodaje Pavić, zaguslivši na starim guslama onako kako su Gornjopoljičani dočekivali Kristovo rođenje. Gusle su bile neizostavan i jedini slavljenički instrument. To što su u crkvama bile orgulje, to su u Gornjem Docu gusle.

Badnji dan bio je ujedno sinonim za post i nemrs. Strogo se pazilo što se tog dana sprema u kuhinji. Svaka domaćica, bila ona fetiva ili "strankinja", ubrzo bi naučila što joj je raditi. Soparnik je početak i kraj svake priče.

Njega se blagovalo u raznim situacijama, posebno u vrijeme blagdana. Osamdesetpetogodišnja Mila Reljić Ruševka nije trebala puno učiti. U Dolac je došla iz obližnjih Trnbusa, gdje su običaji slični, ako ne i isti.

– E, dite moje. Nema više one lipote ni oni običaja. Ovo danas sve je namišteno, umitno. Ne poznaje mlađi starijega, a stariji Boga velikoga. Niti se sramu niti odgovaraju. Druga su vrimena.

A prije je bilo tako lipo. Gladni, a jopet svi zadovoljni. Nemaš ništa, a kuća puna, prazan stomak, a ti od sriće poskakuješ. To vam sve govori. Ako bi vam ko da onog bilog kolača, oskoruša, jabuka..., nisi zna kud bi od sriće.

---

image

Baka Mila Reljić (85), zvana Ruševka, svima je čestitala i nazdravila za zdravlje

Duje Klaric/Cropix
---

Za Badnjicu bi se nakon molitve, blagoslova i paljenja svića (trojice) koja bi se na kraju večere gasila kruhom natoljenim u vino, ijo soparnik, uščipci od kukurozovog brašna, a navečer iza polnoćke moga si se mrsit. Uzet komad mesa što je visio pod gredom ili štogod drugo, ako si ima.

Sutradan raščike na suvom mesu, komad slanine ili bokun suve plećke iz mačkadura i vrućeg kruva ispod cripnje. Zna se red, uvik se nazdravljalo glavi kuće. Poštovalo se te starije, a i znalo se kad je ćaća bio ćaća, učitelj bio učitelj, a pop bio pop, znalo se di je kome misto.

Žene se nisu mišale u muške posle i razgovore. Danas sve to samo ubrnuto – nostalgična je baka Mila i za vremenima kada su se u cilju pedagoškog i prijateljskog uvjeravanja kod kakvih dječjih "prijestupa" koristila neka primjerenija i učinkovitija odgojna sredstva odvraćanja i uvjeravanja.

Bilo kako bilo, u Hrvatskoj, a napose u našoj Zagori, postoji bogata božićna tradicija. Bila ona onako starinska ili moderna, došašće ili advent, Tiha noć ili "božićni" koncert Saše Matića, nakana je manje-više slična. Što bi rekao gore spomenuti Tihomir Lučić:

– Božić nisu svjetlucave lampice, blještavilo i raskoš. One su tu samo da nas opomenu da čuvamo ono što smo naslijedili i odakle smo ponikli i da tamo daleko gore netko budno prati da taj Božić u svojoj skrovitosti i tajanstvenosti ostane upravo onakav kakvog smo ga naslijedili.

---

image

Najprije je trebalo posuti sijeno po konobi

Duje Klaric/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBIČAJI IZA MOSORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => OBIČAJI IZA MOSORA 2 0 8930 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-20 12:06:36 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => Mladen Nejašmić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-24 11:07:11 [modified_by] => 3188 [publish_up] => 2022-12-24 09:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 68 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ovakav Badnjak dosad niste vidjeli, posjetili smo mitsko selo usred Zagore: 'Blagdansko drvo moga si usić i u tuđoj ogradi, a na stolu je i najveća sirotinja morala imat meso!' [metakey] => BADNJAK I BOŽIĆ 2022., gornja poljica, blagdanski običaji, Dalmatinska zagora [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24026111.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24026117.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24026104.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24026095.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24026086.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/20\/24026116.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2019Evo, jutros usi\u010deni. I to sva tri razli\u010dita, crnograb, kljen i hrast\u2019, ka\u017ee Mate Peri\u0107<\/p>","

\u2019Neki bi sikli badnjake iz tu\u0111ih ograda, a drugi iz najudaljenijih, pa ih nosili za pokoru\u2019, svjedo\u010di Ivan Pavi\u0107, re\u010deni Mrgud<\/p>","

Matea Bajami\u0107, Alojzije Ka\u0107unko i Ana Lasi\u0107 s ponosom su odjenuli stare no\u0161nje Gornjih Poljica<\/p>","

Suve smokve i orahovica, sva dalmatinska blaga u jednom<\/p>","

Baka Mila Relji\u0107 (85), zvana Ru\u0161evka, svima je \u010destitala i nazdravila za zdravlje<\/p>","

Najprije je trebalo posuti sijeno po konobi<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1222","hd_24026111_1920.jpg":"1920x1080","k_24026111_1280.jpg":"1280x1280","k_24026111_1024.jpg":"1024x1024","k_24026111_640.jpg":"640x640","k_24026111_480.jpg":"480x480","k_24026111_340.jpg":"340x340","k_24026111_220.jpg":"220x220","o_24026111_1280.jpg":"1280x814","o_24026111_1024.jpg":"1024x651","o_24026111_640.jpg":"640x407","o_24026111_480.jpg":"480x305","o_24026111_340.jpg":"340x216","o_24026111_220.jpg":"220x140","h_24026111_1280.jpg":"1280x854","h_24026111_1024.jpg":"1024x683","h_24026111_640.jpg":"640x427","h_24026111_480.jpg":"480x320","h_24026111_340.jpg":"340x227","h_24026111_220.jpg":"220x147","pp_24026111_1280.jpg":"1280x1628","pp_24026111_1024.jpg":"1024x1303","pp_24026111_640.jpg":"640x814","pp_24026111_480.jpg":"480x611","pp_24026111_340.jpg":"340x432","pp_24026111_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1216","hd_24026117_1920.jpg":"1920x1080","k_24026117_1280.jpg":"1280x1280","k_24026117_1024.jpg":"1024x1024","k_24026117_640.jpg":"640x640","k_24026117_480.jpg":"480x480","k_24026117_340.jpg":"340x340","k_24026117_220.jpg":"220x220","o_24026117_1280.jpg":"1280x810","o_24026117_1024.jpg":"1024x648","o_24026117_640.jpg":"640x405","o_24026117_480.jpg":"480x304","o_24026117_340.jpg":"340x215","o_24026117_220.jpg":"220x139","h_24026117_1280.jpg":"1280x854","h_24026117_1024.jpg":"1024x683","h_24026117_640.jpg":"640x427","h_24026117_480.jpg":"480x320","h_24026117_340.jpg":"340x227","h_24026117_220.jpg":"220x147","pp_24026117_1280.jpg":"1280x1628","pp_24026117_1024.jpg":"1024x1303","pp_24026117_640.jpg":"640x814","pp_24026117_480.jpg":"480x611","pp_24026117_340.jpg":"340x432","pp_24026117_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24026104_1920.jpg":"1920x1080","k_24026104_1280.jpg":"1280x1280","k_24026104_1024.jpg":"1024x1024","k_24026104_640.jpg":"640x640","k_24026104_480.jpg":"480x480","k_24026104_340.jpg":"340x340","k_24026104_220.jpg":"220x220","o_24026104_1280.jpg":"1280x853","o_24026104_1024.jpg":"1024x682","o_24026104_640.jpg":"640x426","o_24026104_480.jpg":"480x320","o_24026104_340.jpg":"340x226","o_24026104_220.jpg":"220x146","h_24026104_1280.jpg":"1280x854","h_24026104_1024.jpg":"1024x683","h_24026104_640.jpg":"640x427","h_24026104_480.jpg":"480x320","h_24026104_340.jpg":"340x227","h_24026104_220.jpg":"220x147","pp_24026104_1280.jpg":"1280x1628","pp_24026104_1024.jpg":"1024x1303","pp_24026104_640.jpg":"640x814","pp_24026104_480.jpg":"480x611","pp_24026104_340.jpg":"340x432","pp_24026104_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1264","hd_24026095_1920.jpg":"1920x1080","k_24026095_1280.jpg":"1280x1280","k_24026095_1024.jpg":"1024x1024","k_24026095_640.jpg":"640x640","k_24026095_480.jpg":"480x480","k_24026095_340.jpg":"340x340","k_24026095_220.jpg":"220x220","o_24026095_1280.jpg":"1280x842","o_24026095_1024.jpg":"1024x674","o_24026095_640.jpg":"640x421","o_24026095_480.jpg":"480x316","o_24026095_340.jpg":"340x223","o_24026095_220.jpg":"220x144","h_24026095_1280.jpg":"1280x854","h_24026095_1024.jpg":"1024x683","h_24026095_640.jpg":"640x427","h_24026095_480.jpg":"480x320","h_24026095_340.jpg":"340x227","h_24026095_220.jpg":"220x147","pp_24026095_1280.jpg":"1280x1628","pp_24026095_1024.jpg":"1024x1303","pp_24026095_640.jpg":"640x814","pp_24026095_480.jpg":"480x611","pp_24026095_340.jpg":"340x432","pp_24026095_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1303","hd_24026086_1920.jpg":"1920x1080","k_24026086_1280.jpg":"1280x1280","k_24026086_1024.jpg":"1024x1024","k_24026086_640.jpg":"640x640","k_24026086_480.jpg":"480x480","k_24026086_340.jpg":"340x340","k_24026086_220.jpg":"220x220","o_24026086_1280.jpg":"1280x868","o_24026086_1024.jpg":"1024x694","o_24026086_640.jpg":"640x434","o_24026086_480.jpg":"480x325","o_24026086_340.jpg":"340x230","o_24026086_220.jpg":"220x149","h_24026086_1280.jpg":"1280x854","h_24026086_1024.jpg":"1024x683","h_24026086_640.jpg":"640x427","h_24026086_480.jpg":"480x320","h_24026086_340.jpg":"340x227","h_24026086_220.jpg":"220x147","pp_24026086_1280.jpg":"1280x1628","pp_24026086_1024.jpg":"1024x1303","pp_24026086_640.jpg":"640x814","pp_24026086_480.jpg":"480x611","pp_24026086_340.jpg":"340x432","pp_24026086_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2862","hd_24026116_1920.jpg":"1920x1080","k_24026116_1280.jpg":"1280x1280","k_24026116_1024.jpg":"1024x1024","k_24026116_640.jpg":"640x640","k_24026116_480.jpg":"480x480","k_24026116_340.jpg":"340x340","k_24026116_220.jpg":"220x220","o_24026116_1280.jpg":"1280x1908","o_24026116_1024.jpg":"1024x1526","o_24026116_640.jpg":"640x954","o_24026116_480.jpg":"480x715","o_24026116_340.jpg":"340x506","o_24026116_220.jpg":"220x327","h_24026116_1280.jpg":"1280x854","h_24026116_1024.jpg":"1024x683","h_24026116_640.jpg":"640x427","h_24026116_480.jpg":"480x320","h_24026116_340.jpg":"340x227","h_24026116_220.jpg":"220x147","pp_24026116_1280.jpg":"1280x1628","pp_24026116_1024.jpg":"1024x1303","pp_24026116_640.jpg":"640x814","pp_24026116_480.jpg":"480x611","pp_24026116_340.jpg":"340x432","pp_24026116_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8008284 Threads: 3 Questions: 1662188156 Slow queries: 4943806 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112060397 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/ovakav-badnjak-dosad-niste-vidjeli-posjetili-smo-mitsko-selo-usred-zagore-blagdansko-drvo-moga-si-usic-i-u-tudoj-ogradi-a-na-stolu-je-i-najveca-sirotinja-morala-imat-meso-1251464 [printLink] => /dalmacija/zagora/ovakav-badnjak-dosad-niste-vidjeli-posjetili-smo-mitsko-selo-usred-zagore-blagdansko-drvo-moga-si-usic-i-u-tudoj-ogradi-a-na-stolu-je-i-najveca-sirotinja-morala-imat-meso-1251464?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 700375 [name] => BADNJAK I BOŽIĆ 2022. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-18 14:09:27 [main_article_id] => 0 [alias] => badnjak-i-bozic-2022 [link] => /tag/badnjak-i-bozic-2022 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611428 [name] => gornja poljica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-28 10:28:50 [main_article_id] => 0 [alias] => gornja-poljica [link] => /tag/gornja-poljica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 661083 [name] => blagdanski običaji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-25 10:32:19 [main_article_id] => 0 [alias] => blagdanski-obicaji [link] => /tag/blagdanski-obicaji ) [3] => stdClass Object ( [id] => 433022 [name] => Dalmatinska zagora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatinska-zagora [link] => /tag/dalmatinska-zagora ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBIČAJI IZA MOSORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovakav Badnjak dosad niste vidjeli, posjetili smo mitsko selo usred Zagore: ‘Blagdansko drvo moga si usić i u tuđoj ogradi, a na stolu je i najveća sirotinja morala imat meso!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Ff02.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24026111.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klaric/Cropix [mainImageDesc] =>

’Evo, jutros usičeni. I to sva tri različita, crnograb, kljen i hrast’, kaže Mate Perić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24026111.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix

’Evo, jutros usičeni. I to sva tri različita, crnograb, kljen i hrast’, kaže Mate Perić

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24026117.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix

’Neki bi sikli badnjake iz tuđih ograda, a drugi iz najudaljenijih, pa ih nosili za pokoru’, svjedoči Ivan Pavić, rečeni Mrgud

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24026104.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix

Matea Bajamić, Alojzije Kaćunko i Ana Lasić s ponosom su odjenuli stare nošnje Gornjih Poljica

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24026095.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix

Suve smokve i orahovica, sva dalmatinska blaga u jednom

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24026086.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix

Baka Mila Reljić (85), zvana Ruševka, svima je čestitala i nazdravila za zdravlje

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/20/24026116.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix

Najprije je trebalo posuti sijeno po konobi

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Tijekom cijelog prosinca, odnosno od početka došašća, posebice u danima uoči Božića, u selima na dalmatinskom kršu, dakako i u svim ostalim ruralnim sredinama Lijepe naše, sve nekako živne, ustalasa se, zahukta..., i ona najveća sirotinja tih blagdanskih dana zamijenit će juhu iz kesice kojim boljim bokunom mesa.

A kako i ne bi, Božić je pred vratima. On sa sobom nosi običaje, navade i mantre kao ponosni dio seoskog folklora i vremena kada je stisnuta desnica u pogodbi više značila i bila poštovanija nego svi današnji međunarodni ugovori, a izraz "tako mi mog poštenja" velik ko rezolucija UN-a.

Međutim, to su neka druga vremena. Bolja ili lošija, ovisi o kutu gledanja onoga na koga se odnose, ali svakako sretnija i zadovoljnija. Barem tako kažu oni koji su ih "konzumirali".

Dio toga nestalog vremena potražili smo u zaselku Nart u Gornjem Docu ili, ako vam je draže, u srcu Mosora, gdje običaji još ne blijede. Izostalo je dosta toga, ali božićnog ugođaja ne manjka. Dapače, više ga je nego ikada.

Otprije nekoliko godina prostor je to koji Dalmatinci rado pohode upravo u ovo blagdansko vrijeme, jer nekada obično selo postalo je Božićno. Zahvaljujući poduzetniku Tihomiru Lučiću i njegovim svjetlucavim novotarijama, ponukalo je i ostale da otvore stare škrinje i baule i "provjetre" ono na što su davno zaboravili, stare priče i predaje, a napose običaje.

– Naše kuće u predbožićno vrijeme postajale bi svojevrsne pozornice na kojima bismo "žonglirali" od ovih modernih do onih starih i pomalo zaboravljenih običaja. Dicu više interesira ovaj moderni Djed Božićnjak nego sveti Nikola.

---

---

Opet, kada sve zbrojiš i oduzmeš, oni su na dobitku. Poštuju i jednog i drugog i nijedan od te dvojice ne podapinje nogu drugome – svojim monologom uvodi nas Mate Perić u gornjopoljičku božićnu priču s naglaskom na badnju večer, po njemu, najvažniji dan "blagdanskog protokola".

Za njegovu provedbu trebalo je obaviti višednevne pripreme.

– Važno je bilo usić badnjake. Moga si šta si tio. Oćeš od grabovine, kljenovine..., meni tada nije bilo bitno od kojeg će drveta. Ko dite sićam se svoga pokojnog dida kad bi iša u ogradu otpilat tri ravnomjerna trupca. To su bile pripreme koje danas nemoš ričima opisat.

A mi dica, živili smo za taj dan. Već zarana cili šušur. Did upućiva šta će ko tog dana radit. Sprema se, kuva, čisti, redi, ma ka da će doći predsjednik vlade. Ja bi jopet gleda da iđem s didom u šumu.

---

image

Suve smokve i orahovica, sva dalmatinska blaga u jednom

Duje Klaric/Cropix
---

Zapet ko puška jednim okom pratim svaki njegov korak da ne bi maka bez mene. Ja sam se radi toga diga u cik zore i sad da mi pobigne, ne bi bijo red – prsi se Mate, sve u želji da nam govorom svoga tijela pokaže koliko mu je bio važan taj događaj.

Dida već dugo nema, pa je Mate danas glavni i odgovorni za sječu badnjaka. Samo više ne siječe kosirom i sjekirom, već novom "štilovkom".

– Evo, jutros usičeni. I to sva tri različita, crnograb, kljen i hrast. Bome po kilaži ne odstupaju jedan od drugoga više od dva kila. Ima, brat bratu, u svakom priko pedeset, riži me di sam najtanji ako nije tako. Za pokoru sam ih na leđima iznosio preko petsto metara i nije mi ža.

Sad ih je potribno izbilit. Oću kazat, kosirom ili sikiricom lagano ošuljat koru. Zašto tako, da ti pravo kažem, ne znam. Tako se radilo i ne pitaj me više. U jednom, po izboru, izdubio bi se križ u koji bi se nakon blagoslova i molitve ulivalo vino.

---

image

Najprije je trebalo posuti sijeno po konobi

Duje Klaric/Cropix
---

A ono preostalo vrtilo bi se ukrug, od domaćina do svakog ukućana. Od najmlađeg do najstarijeg svak bi pio – sjeća se Mate Perić starih bačava i mladog vina iz kojeg bi iskre frcale kada se prelijevalo iz bačava u utopljene bukare.

O danu uoči Božića, samom blagdanu i Svetom Stjepanu možda najviše zna Ivan Pavić Mrgud. Zašto Mrgud, nismo doznali. Vjerojatno što u selu nekoliko njih ima isto ime i prezime pa je priličnije kao znak raspoznavanja da dodaju njima doličan prišvarak.

– Kod pojedinih ljudi bio je običaj da neposredno prije Badnje večeri usičeš badnjak u tuđoj ogradi, ali samo jedan. Prije nego te tko zatekne uprti i nosi, a na otpilani panj baci malo mahovine ili šušnja. Tek toliko da prikriješ tragove.

Zašto se to radilo, ne znam, ali je bio gušt. Ostali bi sjekli stabla iz najudaljenijeg kutka šume. To ka za pokoru. I iznosi ga na ramenima jednako ko što je naš Spasitelj na Križnom putu nosio drvo križa na svojim ramenima.

---

image

’Neki bi sikli badnjake iz tuđih ograda, a drugi iz najudaljenijih, pa ih nosili za pokoru’, svjedoči Ivan Pavić, rečeni Mrgud

Duje Klaric/Cropix
---

Odma nakon što bi zazvonila Zdravo Marija, a sunce pomalo u nestajućem crvenilu tonulo iza mosorskih uzvisina, raspalila bi se vatra na kominu. Ukućani bi posjeli oko ognjišta, a dica i žene prostirale bi slamu po podu. Obavezno na stolu bi se našlo vino, rakijica, suve smokve, orah, bajam, jabuka, kocka šećera, ako si ga ima, i drugog obilja.

Gospodar kuće bi uša noseći prvi badnjak i pozdravlja "Hvaljen Isus, na dobro vam došla Badnja večer", a ostali bi odgovorili "I s tobom svi dani u godini". Onda bi se nazdravljalo. Živio, domaćine, i tako po ko zna koliko puta. Dica bi skakala po slami, tražila bajamu ili orah. Kasnije su došli bomboni i svi zadovoljni.

U to vrime paljenje badnjaka nije simboliziralo samo svjetlo u štalici, već i obiteljsko okupljanje i druženje. Druženja je bilo i prije i kasnije, samo tog dana ono je bilo uzvišenije, svetije. Sve je imalo smisla. I taj ugarak od nedogorenog badnjaka imao je svoju svrhu. Nosio bi se u staju i zakopao u gnoj gdje spava stoka.

Tek na proliće, početkom prvih radova i gnojenjem oranica, vadio bi se i ponovo vraćao na komin. On je imao ulogu blagoslova za blago koje si imao u staji, a ona bezvridna kora s badnjaka koju smo skinili prije njihova loženja također bi imala svoju ulogu.

Sušila bi se i kasnije upotrebljavala za sušenje mesa. Onako posuta lugom znala bi danima dimiti šta je mesu uz vitar itekako bitno – prisjeća se Ivan do najsitnijih detalja kada se nakon badnjaka odlazilo na ponoćku sa paljama u rukama.

---

image

Matea Bajamić, Alojzije Kaćunko i Ana Lasić s ponosom su odjenuli stare nošnje Gornjih Poljica

Duje Klaric/Cropix
---

Uskim kozjim stazama trebalo je prijeći nekoliko kilometara od sela do crkve.

– Sve crno ko u rogu. Ka da si ima lampu pa si vidija prid sebom. Nego palju ili baklju koju si sika o Svetoj Kati i priprema isključivo za ovaj dan, navrh koje se nalazila namočena sukljena bičva, u ruke pa onim kresima između suhozida u planinu do crkve.

Cili bi Mosor svitlio što od karabituša, što od rasplamsalih palja i sve se slijevalo prema jednoj točki. To čovik najupečatljivije ponese s ovih mosorskih obronaka – dodaje Pavić, zaguslivši na starim guslama onako kako su Gornjopoljičani dočekivali Kristovo rođenje. Gusle su bile neizostavan i jedini slavljenički instrument. To što su u crkvama bile orgulje, to su u Gornjem Docu gusle.

Badnji dan bio je ujedno sinonim za post i nemrs. Strogo se pazilo što se tog dana sprema u kuhinji. Svaka domaćica, bila ona fetiva ili "strankinja", ubrzo bi naučila što joj je raditi. Soparnik je početak i kraj svake priče.

Njega se blagovalo u raznim situacijama, posebno u vrijeme blagdana. Osamdesetpetogodišnja Mila Reljić Ruševka nije trebala puno učiti. U Dolac je došla iz obližnjih Trnbusa, gdje su običaji slični, ako ne i isti.

– E, dite moje. Nema više one lipote ni oni običaja. Ovo danas sve je namišteno, umitno. Ne poznaje mlađi starijega, a stariji Boga velikoga. Niti se sramu niti odgovaraju. Druga su vrimena.

A prije je bilo tako lipo. Gladni, a jopet svi zadovoljni. Nemaš ništa, a kuća puna, prazan stomak, a ti od sriće poskakuješ. To vam sve govori. Ako bi vam ko da onog bilog kolača, oskoruša, jabuka..., nisi zna kud bi od sriće.

---

image

Baka Mila Reljić (85), zvana Ruševka, svima je čestitala i nazdravila za zdravlje

Duje Klaric/Cropix
---

Za Badnjicu bi se nakon molitve, blagoslova i paljenja svića (trojice) koja bi se na kraju večere gasila kruhom natoljenim u vino, ijo soparnik, uščipci od kukurozovog brašna, a navečer iza polnoćke moga si se mrsit. Uzet komad mesa što je visio pod gredom ili štogod drugo, ako si ima.

Sutradan raščike na suvom mesu, komad slanine ili bokun suve plećke iz mačkadura i vrućeg kruva ispod cripnje. Zna se red, uvik se nazdravljalo glavi kuće. Poštovalo se te starije, a i znalo se kad je ćaća bio ćaća, učitelj bio učitelj, a pop bio pop, znalo se di je kome misto.

Žene se nisu mišale u muške posle i razgovore. Danas sve to samo ubrnuto – nostalgična je baka Mila i za vremenima kada su se u cilju pedagoškog i prijateljskog uvjeravanja kod kakvih dječjih "prijestupa" koristila neka primjerenija i učinkovitija odgojna sredstva odvraćanja i uvjeravanja.

Bilo kako bilo, u Hrvatskoj, a napose u našoj Zagori, postoji bogata božićna tradicija. Bila ona onako starinska ili moderna, došašće ili advent, Tiha noć ili "božićni" koncert Saše Matića, nakana je manje-više slična. Što bi rekao gore spomenuti Tihomir Lučić:

– Božić nisu svjetlucave lampice, blještavilo i raskoš. One su tu samo da nas opomenu da čuvamo ono što smo naslijedili i odakle smo ponikli i da tamo daleko gore netko budno prati da taj Božić u svojoj skrovitosti i tajanstvenosti ostane upravo onakav kakvog smo ga naslijedili.

---

image

Najprije je trebalo posuti sijeno po konobi

Duje Klaric/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix
Duje Klaric/Cropix

’Evo, jutros usičeni. I to sva tri različita, crnograb, kljen i hrast’, kaže Mate Perić

Duje Klaric/Cropix

’Neki bi sikli badnjake iz tuđih ograda, a drugi iz najudaljenijih, pa ih nosili za pokoru’, svjedoči Ivan Pavić, rečeni Mrgud

Duje Klaric/Cropix

Matea Bajamić, Alojzije Kaćunko i Ana Lasić s ponosom su odjenuli stare nošnje Gornjih Poljica

Duje Klaric/Cropix

Suve smokve i orahovica, sva dalmatinska blaga u jednom

Duje Klaric/Cropix

Baka Mila Reljić (85), zvana Ruševka, svima je čestitala i nazdravila za zdravlje

Duje Klaric/Cropix

Najprije je trebalo posuti sijeno po konobi

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/ovakav-badnjak-dosad-niste-vidjeli-posjetili-smo-mitsko-selo-usred-zagore-blagdansko-drvo-moga-si-usic-i-u-tudoj-ogradi-a-na-stolu-je-i-najveca-sirotinja-morala-imat-meso-1251464 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0982bd0ff1dd0e43e937344da442578f9baa0411 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovakav+Badnjak+dosad+niste+vidjeli%2C+posjetili+smo+mitsko+selo+usred+Zagore%3A+%E2%80%98Blagdansko+drvo+moga+si+usi%C4%87+i+u+tu%C4%91oj+ogradi%2C+a+na+stolu+je+i+najve%C4%87a+sirotinja+morala+imat+meso%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fovakav-badnjak-dosad-niste-vidjeli-posjetili-smo-mitsko-selo-usred-zagore-blagdansko-drvo-moga-si-usic-i-u-tudoj-ogradi-a-na-stolu-je-i-najveca-sirotinja-morala-imat-meso-1251464 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fovakav-badnjak-dosad-niste-vidjeli-posjetili-smo-mitsko-selo-usred-zagore-blagdansko-drvo-moga-si-usic-i-u-tudoj-ogradi-a-na-stolu-je-i-najveca-sirotinja-morala-imat-meso-1251464 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => OBIČAJI IZA MOSORA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraOBIČAJI IZA MOSORA

Ovakav Badnjak dosad niste vidjeli, posjetili smo mitsko selo usred Zagore: ‘Blagdansko drvo moga si usić i u tuđoj ogradi, a na stolu je i najveća sirotinja morala imat meso!‘

Piše Mladen Nejašmić
24. prosinca 2022. - 10:02

Tijekom cijelog prosinca, odnosno od početka došašća, posebice u danima uoči Božića, u selima na dalmatinskom kršu, dakako i u svim ostalim ruralnim sredinama Lijepe naše, sve nekako živne, ustalasa se, zahukta..., i ona najveća sirotinja tih blagdanskih dana zamijenit će juhu iz kesice kojim boljim bokunom mesa.

A kako i ne bi, Božić je pred vratima. On sa sobom nosi običaje, navade i mantre kao ponosni dio seoskog folklora i vremena kada je stisnuta desnica u pogodbi više značila i bila poštovanija nego svi današnji međunarodni ugovori, a izraz "tako mi mog poštenja" velik ko rezolucija UN-a.

Međutim, to su neka druga vremena. Bolja ili lošija, ovisi o kutu gledanja onoga na koga se odnose, ali svakako sretnija i zadovoljnija. Barem tako kažu oni koji su ih...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 02:22