stdClass Object ( [id] => 1167662 [title] => Nije Imotska krajina cijela u bijelom, posjetili smo selo kojem je u srcu i modra boja: ‘Meni je Dinamo blaženstvo ko Stepinac, u kući mi je više klupskih grbova nego svetih slika‘ [alias] => nije-imotska-krajina-cijela-u-bijelom-posjetili-smo-selo-kojem-je-u-srcu-i-modra-boja-meni-je-dinamo-blazenstvo-ko-stepinac-u-kuci-mi-je-vise-klupskih-grbova-nego-svetih-slika [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

– Više je u mojoj kući grbova Dinama nego sveti slika. On je meni ko Stepinac, blaženstvo.

Čim ujutro oči otvorim najprije pogledam u grb moga voljenog kluba, tek onda u Gospinu sliku, pa se prekrstim. Ja za njega Boga molim. Ja u Medovu Docu, a Mamić u Međugorju.

Moraju naši vapaji i molitve do njega doći, pa da je od kamena, popusta bi, bi ovoga mi – krsti se78-godišnja Matija Matković iz Medova Doca koja uz 11 godina stariju imenjakinju Matiju Vrdoljak slove kao najstarije članice zagrebačkih plavih.

Za Medov Dolac oduvijek se znalo kao o dalmatinskoj utvrdi najvijača Dinama. Još koncem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, pa i danas kod nekih obitelji, zagrebački klub slovio je kao svetinja i svako njegovo gostovanje u Splitu pratilo se s punom pozornošću.

Nema te utakmice na splitskom Poljudu koju tamošnji BBB-ovci nisu pohodili. Tko je ima auto, ima je sve, a sirotinja je znala uzjašit konja i prašnjavom vijugavom cestom kroz Zabiokovska sela galopom do Dubaca i dalje Jadranskom magistralom prema Splitu.

Jedna televizija

– Malo 'ko je imao televiziju. Čini mi se da je bila samo jedna u cilom selu. Unda bi oni koji nisu mogli na utakmicu natiskali se u toj kući ko u kutiji šibica. Neki oko televizije, neki oko radija i navijaj, bodri iz srca. Ne ka ovi danas.

Da ih je upitat ne bi znali ni jednog igrača. Oni danas na utakmice iđu iz drugi razloga, đava će i znat šta im se muva po glavi. Njima je do tuče i činit nereda. Tako se ne navija za voljeni klub. Da ga vole, ne bi mu štetu činili. Eto tako napiši, neka svi znaju.

Nemoj mislit da ja sebe vadim. Zato će ti baba reć istinu. Ja se u nogomet razumin ko magare u kantar, ali ih volin. Oni su meni sve. Bome nitko u ono vrime nije na srcu nosio hrvatski grb, a oni bome jesu.

To je glavni razlog zašto više od pola našeg sela navija za Dinamo. Volio ih je moj pokojni muž…, izgara je za njih, a ja ga naslidila. Na svaki moj rođendan meni stiže čestitka iz Zagreba s potpisima svih igrača. Išla je baba i u Zagreb. Bila jednom i na utakmici makarskog Zmaja, di mi je igra sin. Kada je sve završilo pitam ja svoga Miju, koji su bili naši. Dočuo jedan od navijača šta ja pitam, pa nako u prolazu dobaci da ja čujem, svaka koza dvi sise ima.

Šta ću govorit, osramotila se. Nisu me više nikad vodili. Jesu jednom na Poljud. Ne radi utakmice nego na Tomsonov koncert. Ma biži, tu sam tek zapela u probleme. Šta ću ti pričat…, ušla na stadion bez problema, a kasnije nikako naći izlaz – smije se baka Matija dogodovštinama iz svog uzbudljivog estradnog i sportskog života, smjelo nam pokazujući rođendanske čestitke i Dinamovu člansku iskaznicu.

---

image
Matija Matković: Na svaki moj rođendan stiže čestitka iz Zagreba s potpisima svih igrača
Ivo Ravlić/Cropix
---

S njom se pohvalio i Jakov Vrdoljak. Svaka njihova utakmica, za njega je bila svetinja. Čitalo se, slušalo, gledalo…, živilo za Dinamo. Nedjelja za Medovljane ili bar one koji su navijali za "modre", bio je praznik, i vjerski i sportski.

– Dinamov povjerenik za Dalmaciju bio je naš, sada pokojni Mirko Čorić. Obasipa nas je kalendarima, majicama…, raznim reklamnim materijalima. S njim smo dogovarali koliko nam karata triba za utakmice posebno za derbij sa splitskim "bilim".

Uvik se to kretalo oko nekih tridesetak komada. Što bi priteklo podilili bi s Hajdukovi" navijačima u selu. Onda svi zajedno na Poljud. Sićam se kako smo prije rata, Dinamovu i Hajdukovu bandiru vezali u isti čvor i tako u zajedništvu i pjesmi defilirali splitskom Rivom. Čekali bi i BBB-ovce na kolodvoru i svi zajedno na derbi.

Mi smo tada na sjeverozapadu navijali s Dinamovom zastavom i nitko nas nije krivo pogledao. Danas, nažalost, na utakmice idem rijetko. I ako odem, ne veselim se više kao prije. Ne smin, jer nikad ne znaš što te čeka – žalosno će Jakov.

---

image
Tomislav Matković, Nediljko Raos i Jakov Vrdoljak
Ivo Ravlić/Cropix
---

Njegova kuća puna je asortimana modrih suvenira. Tu je i pleteni grb kluba, koji je dobio u čast svoje vjernosti. Također, kuću krasi u kamenu isklesani simbol kluba i jedan manje upečatljiv, a za njega vrlo važan crtež njegove osmogodišnje unuke Eve, koja je svom djedu poklonila dječjom rukom narisani grb hrvatskog prvaka.

U Medovu Docu tih sedamdesetih godina za vrijeme Dinamove navijačke ekspanzije živjelo je petstotinjak duša. Od toga pola sela navijalo je za Hajduk, a pola za Dinamo. Možda je to i jedino selo u Dalmaciji koje je izgaralo za nogomet. Mlado, staro i nejako, jednako je navijalo.

Nije bilo animoziteta

– Bože moj, tada si se zamara samo sportom. Danas nas tek nekolicina navija u punom smislu te riči. Kada nismo išli na utakmice, zajedno smo ih gledali. Nije bilo animoziteta, jednostavno jedna zdrava zezancija.

Onaj čiji bi klub izgubio platio bi turu pića, šalilo se i pjevalo. Nema veze, danas ovi mlađi uglavnom navijaju za Hajduk. Ja to poštujem. I ja navijam za "bile" kad god igraju neku važnu utakmicu, izuzmemo li pritom da ne igraju s Dinamom.

Ono što nas većinu veže za Dinamo je jedan nacionalni poriv, pogotovo tih godina Hrvatskog proljeća kada nisi moga nešto više učiniti za Hrvatsku, već si zdušno iz srca s trunkom dišpeta prema ondašnjom jugoslavenskoj vlasti i njihovim političkim marionetama, navija za one s hrvatskim predznakom na srcu.

Njima za inat, a nama za dušu. To je danas nekima teško razumiti, ali kada jedan nogometaš, kakav je bio pokojni Stjepan Lamza u to vrijeme, kaže kako bi rađe prosio nego za Crvenu zvezdu igrao, onda vi nemate šta reći nego kapa do poda. Takvih je u Dinamu bilo mnogo i zato volim taj klub i nosim ovaj njihov zlatni prsten. Nenosim ga samo na prstu, već i u srcu.

Do rata su Dinamo i Hajduk bila dva bratska kluba. Danas raskol i suparništvo do te mjere da vi niste više sigurni doći na utakmicu. Da oni svoj klub vole, to sada govorim za Hajduk – ističe pedesetgodišnji Tomislav Matković, umjesto rolo traka ne bi na Poljud bacali bengalke i topovske udare.

---

image
Tomislav Matković: Dinamov zlatni prsten ne nosim samo na prstu, već i u srcu
Ivo Ravlić/Cropix
---

Ne bi se kanđijali po ulicama i stadionima, već jedni i drugi zdušno navijali u sportskom duhu. Pitam vas kako mogu biti zajedno u Vukovaru i potresom pogođenoj Banovini, a čim dođu na stadion ko da vrag uđe u njih.

Da budem do kraja jasan, a mislim da to moje mišljenje dijele i ostali, oni stari, pravi navijači. Ja za Hajduk navijam da znam odakle sam, a za Dinamo da znam što sam i tko sam – zaključio je Tomislav Matković ovu navijačku priču iz Medova Doca. Ističući važnost jačanja Hajduka jer on je oduvijek bio i ostao jedini pravi rival "modrim" momcima iz metropole.

---

Bome nitko u ono vrime nije na srcu nosio hrvatski grb, a oni bome jesu. To je glavni razlog zašto više od pola našeg sela navija za Dinamo. Volio ih je moj pokojni muž…, izgara je za njih, a ja ga naslidila, objašnjava baka Matija

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BBB-ovci iz MEDOVA DOCA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BBB-ovci iz MEDOVA DOCA 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-31 16:19:52 [created_by] => 3188 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-14 20:52:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-02-14 20:52:36 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 48 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/31\/20718010.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/31\/20718020.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/31\/20717974.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/31\/20718024.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/31\/20717982.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Tomislav Matkovi\u0107 i Jakov Vrdoljak: Na Poljud nas je uvijek i\u0161lo tridesetak","Matija Matkovi\u0107: Na svaki moj ro\u0111endan sti\u017ee \u010destitka iz Zagreba s potpisima svih igra\u010da","Tomislav Matkovi\u0107: Dinamov zlatni prsten ne nosim samo na prstu, ve\u0107 i u srcu","Rekviziti 'dinamovaca' iz Medova Doca","Tomislav Matkovi\u0107, Nediljko Raos i Jakov Vrdoljak"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_20718010_1920.jpg":"1920x1080","k_20718010_1280.jpg":"1280x1280","k_20718010_1024.jpg":"1024x1024","k_20718010_640.jpg":"640x640","k_20718010_480.jpg":"480x480","k_20718010_340.jpg":"340x340","k_20718010_220.jpg":"220x220","o_20718010_1280.jpg":"1280x853","o_20718010_1024.jpg":"1024x682","o_20718010_640.jpg":"640x426","o_20718010_480.jpg":"480x320","o_20718010_340.jpg":"340x226","o_20718010_220.jpg":"220x146","h_20718010_1280.jpg":"1280x854","h_20718010_1024.jpg":"1024x683","h_20718010_640.jpg":"640x427","h_20718010_480.jpg":"480x320","h_20718010_340.jpg":"340x227","h_20718010_220.jpg":"220x147","pp_20718010_1280.jpg":"1006x1280","pp_20718010_1024.jpg":"805x1024","pp_20718010_640.jpg":"503x640","pp_20718010_480.jpg":"377x480","pp_20718010_340.jpg":"267x340","pp_20718010_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20718020_1920.jpg":"1920x1080","k_20718020_1280.jpg":"1280x1280","k_20718020_1024.jpg":"1024x1024","k_20718020_640.jpg":"640x640","k_20718020_480.jpg":"480x480","k_20718020_340.jpg":"340x340","k_20718020_220.jpg":"220x220","o_20718020_1280.jpg":"1280x853","o_20718020_1024.jpg":"1024x682","o_20718020_640.jpg":"640x426","o_20718020_480.jpg":"480x320","o_20718020_340.jpg":"340x226","o_20718020_220.jpg":"220x146","h_20718020_1280.jpg":"1280x854","h_20718020_1024.jpg":"1024x683","h_20718020_640.jpg":"640x427","h_20718020_480.jpg":"480x320","h_20718020_340.jpg":"340x227","h_20718020_220.jpg":"220x147","pp_20718020_1280.jpg":"1006x1280","pp_20718020_1024.jpg":"805x1024","pp_20718020_640.jpg":"503x640","pp_20718020_480.jpg":"377x480","pp_20718020_340.jpg":"267x340","pp_20718020_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20717974_1920.jpg":"1920x1080","k_20717974_1280.jpg":"1280x1280","k_20717974_1024.jpg":"1024x1024","k_20717974_640.jpg":"640x640","k_20717974_480.jpg":"480x480","k_20717974_340.jpg":"340x340","k_20717974_220.jpg":"220x220","o_20717974_1280.jpg":"1280x853","o_20717974_1024.jpg":"1024x682","o_20717974_640.jpg":"640x426","o_20717974_480.jpg":"480x320","o_20717974_340.jpg":"340x226","o_20717974_220.jpg":"220x146","h_20717974_1280.jpg":"1280x854","h_20717974_1024.jpg":"1024x683","h_20717974_640.jpg":"640x427","h_20717974_480.jpg":"480x320","h_20717974_340.jpg":"340x227","h_20717974_220.jpg":"220x147","pp_20717974_1280.jpg":"1006x1280","pp_20717974_1024.jpg":"805x1024","pp_20717974_640.jpg":"503x640","pp_20717974_480.jpg":"377x480","pp_20717974_340.jpg":"267x340","pp_20717974_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20718024_1920.jpg":"1920x1080","k_20718024_1280.jpg":"1280x1280","k_20718024_1024.jpg":"1024x1024","k_20718024_640.jpg":"640x640","k_20718024_480.jpg":"480x480","k_20718024_340.jpg":"340x340","k_20718024_220.jpg":"220x220","o_20718024_1280.jpg":"1280x853","o_20718024_1024.jpg":"1024x682","o_20718024_640.jpg":"640x426","o_20718024_480.jpg":"480x320","o_20718024_340.jpg":"340x226","o_20718024_220.jpg":"220x146","h_20718024_1280.jpg":"1280x854","h_20718024_1024.jpg":"1024x683","h_20718024_640.jpg":"640x427","h_20718024_480.jpg":"480x320","h_20718024_340.jpg":"340x227","h_20718024_220.jpg":"220x147","pp_20718024_1280.jpg":"1006x1280","pp_20718024_1024.jpg":"805x1024","pp_20718024_640.jpg":"503x640","pp_20718024_480.jpg":"377x480","pp_20718024_340.jpg":"267x340","pp_20718024_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20717982_1920.jpg":"1920x1080","k_20717982_1280.jpg":"1280x1280","k_20717982_1024.jpg":"1024x1024","k_20717982_640.jpg":"640x640","k_20717982_480.jpg":"480x480","k_20717982_340.jpg":"340x340","k_20717982_220.jpg":"220x220","o_20717982_1280.jpg":"1280x853","o_20717982_1024.jpg":"1024x682","o_20717982_640.jpg":"640x426","o_20717982_480.jpg":"480x320","o_20717982_340.jpg":"340x226","o_20717982_220.jpg":"220x146","h_20717982_1280.jpg":"1280x854","h_20717982_1024.jpg":"1024x683","h_20717982_640.jpg":"640x427","h_20717982_480.jpg":"480x320","h_20717982_340.jpg":"340x227","h_20717982_220.jpg":"220x147","pp_20717982_1280.jpg":"1006x1280","pp_20717982_1024.jpg":"805x1024","pp_20717982_640.jpg":"503x640","pp_20717982_480.jpg":"377x480","pp_20717982_340.jpg":"267x340","pp_20717982_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38748084 Threads: 4 Questions: 7122152023 Slow queries: 3309038 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608978927 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/nije-imotska-krajina-cijela-u-bijelom-posjetili-smo-selo-kojem-je-u-srcu-i-modra-boja-meni-je-dinamo-blazenstvo-ko-stepinac-u-kuci-mi-je-vise-klupskih-grbova-nego-svetih-slika-1167662 [printLink] => /dalmacija/zagora/nije-imotska-krajina-cijela-u-bijelom-posjetili-smo-selo-kojem-je-u-srcu-i-modra-boja-meni-je-dinamo-blazenstvo-ko-stepinac-u-kuci-mi-je-vise-klupskih-grbova-nego-svetih-slika-1167662?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 667214 [name] => Dinamo, Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-14 21:53:02 [main_article_id] => 0 [alias] => dinamo-hajduk [link] => /tag/dinamo-hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 226228 [name] => Dalmacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmacija [link] => /tag/dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 394826 [name] => navijači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => navijaci [link] => /tag/navijaci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 667215 [name] => Medov Dolac, Imotska krajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-14 21:53:02 [main_article_id] => 0 [alias] => medov-dolac-imotska-krajina [link] => /tag/medov-dolac-imotska-krajina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BBB-ovci iz MEDOVA DOCA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nije Imotska krajina cijela u bijelom, posjetili smo selo kojem je u srcu i modra boja: ‘Meni je Dinamo blaženstvo ko Stepinac, u kući mi je više klupskih grbova nego svetih slika‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3188 [name] => Mladen Nejašmić [username] => mladen-neja-mi [email] => mladen-neja-mi@sd.hr [password] => $2y$10$rfgmyVpwwtWp855LYGz/4ulTRRqlnvAgJ2UwNhbvx8Nz2LpLzVNXK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mladen-nejasmic-3188 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1706 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/bb3bb9bc7d576c341a08381ce834981e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/31/20718010.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] => Tomislav Matković i Jakov Vrdoljak: Na Poljud nas je uvijek išlo tridesetak [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/31/20718010.jpg [title] => Tomislav Matković i Jakov Vrdoljak: Na Poljud nas je uvijek išlo tridesetak Ivo Ravlić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/31/20718020.jpg [title] => Matija Matković: Na svaki moj rođendan stiže čestitka iz Zagreba s potpisima svih igrača Ivo Ravlić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/31/20717974.jpg [title] => Tomislav Matković: Dinamov zlatni prsten ne nosim samo na prstu, već i u srcu Ivo Ravlić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/31/20718024.jpg [title] => Rekviziti 'dinamovaca' iz Medova Doca Ivo Ravlić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/31/20717982.jpg [title] => Tomislav Matković, Nediljko Raos i Jakov Vrdoljak Ivo Ravlić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

– Više je u mojoj kući grbova Dinama nego sveti slika. On je meni ko Stepinac, blaženstvo.

Čim ujutro oči otvorim najprije pogledam u grb moga voljenog kluba, tek onda u Gospinu sliku, pa se prekrstim. Ja za njega Boga molim. Ja u Medovu Docu, a Mamić u Međugorju.

Moraju naši vapaji i molitve do njega doći, pa da je od kamena, popusta bi, bi ovoga mi – krsti se78-godišnja Matija Matković iz Medova Doca koja uz 11 godina stariju imenjakinju Matiju Vrdoljak slove kao najstarije članice zagrebačkih plavih.

Za Medov Dolac oduvijek se znalo kao o dalmatinskoj utvrdi najvijača Dinama. Još koncem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, pa i danas kod nekih obitelji, zagrebački klub slovio je kao svetinja i svako njegovo gostovanje u Splitu pratilo se s punom pozornošću.

Nema te utakmice na splitskom Poljudu koju tamošnji BBB-ovci nisu pohodili. Tko je ima auto, ima je sve, a sirotinja je znala uzjašit konja i prašnjavom vijugavom cestom kroz Zabiokovska sela galopom do Dubaca i dalje Jadranskom magistralom prema Splitu.

Jedna televizija

– Malo 'ko je imao televiziju. Čini mi se da je bila samo jedna u cilom selu. Unda bi oni koji nisu mogli na utakmicu natiskali se u toj kući ko u kutiji šibica. Neki oko televizije, neki oko radija i navijaj, bodri iz srca. Ne ka ovi danas.

Da ih je upitat ne bi znali ni jednog igrača. Oni danas na utakmice iđu iz drugi razloga, đava će i znat šta im se muva po glavi. Njima je do tuče i činit nereda. Tako se ne navija za voljeni klub. Da ga vole, ne bi mu štetu činili. Eto tako napiši, neka svi znaju.

Nemoj mislit da ja sebe vadim. Zato će ti baba reć istinu. Ja se u nogomet razumin ko magare u kantar, ali ih volin. Oni su meni sve. Bome nitko u ono vrime nije na srcu nosio hrvatski grb, a oni bome jesu.

To je glavni razlog zašto više od pola našeg sela navija za Dinamo. Volio ih je moj pokojni muž…, izgara je za njih, a ja ga naslidila. Na svaki moj rođendan meni stiže čestitka iz Zagreba s potpisima svih igrača. Išla je baba i u Zagreb. Bila jednom i na utakmici makarskog Zmaja, di mi je igra sin. Kada je sve završilo pitam ja svoga Miju, koji su bili naši. Dočuo jedan od navijača šta ja pitam, pa nako u prolazu dobaci da ja čujem, svaka koza dvi sise ima.

Šta ću govorit, osramotila se. Nisu me više nikad vodili. Jesu jednom na Poljud. Ne radi utakmice nego na Tomsonov koncert. Ma biži, tu sam tek zapela u probleme. Šta ću ti pričat…, ušla na stadion bez problema, a kasnije nikako naći izlaz – smije se baka Matija dogodovštinama iz svog uzbudljivog estradnog i sportskog života, smjelo nam pokazujući rođendanske čestitke i Dinamovu člansku iskaznicu.

---

image
Matija Matković: Na svaki moj rođendan stiže čestitka iz Zagreba s potpisima svih igrača
Ivo Ravlić/Cropix
---

S njom se pohvalio i Jakov Vrdoljak. Svaka njihova utakmica, za njega je bila svetinja. Čitalo se, slušalo, gledalo…, živilo za Dinamo. Nedjelja za Medovljane ili bar one koji su navijali za "modre", bio je praznik, i vjerski i sportski.

– Dinamov povjerenik za Dalmaciju bio je naš, sada pokojni Mirko Čorić. Obasipa nas je kalendarima, majicama…, raznim reklamnim materijalima. S njim smo dogovarali koliko nam karata triba za utakmice posebno za derbij sa splitskim "bilim".

Uvik se to kretalo oko nekih tridesetak komada. Što bi priteklo podilili bi s Hajdukovi" navijačima u selu. Onda svi zajedno na Poljud. Sićam se kako smo prije rata, Dinamovu i Hajdukovu bandiru vezali u isti čvor i tako u zajedništvu i pjesmi defilirali splitskom Rivom. Čekali bi i BBB-ovce na kolodvoru i svi zajedno na derbi.

Mi smo tada na sjeverozapadu navijali s Dinamovom zastavom i nitko nas nije krivo pogledao. Danas, nažalost, na utakmice idem rijetko. I ako odem, ne veselim se više kao prije. Ne smin, jer nikad ne znaš što te čeka – žalosno će Jakov.

---

image
Tomislav Matković, Nediljko Raos i Jakov Vrdoljak
Ivo Ravlić/Cropix
---

Njegova kuća puna je asortimana modrih suvenira. Tu je i pleteni grb kluba, koji je dobio u čast svoje vjernosti. Također, kuću krasi u kamenu isklesani simbol kluba i jedan manje upečatljiv, a za njega vrlo važan crtež njegove osmogodišnje unuke Eve, koja je svom djedu poklonila dječjom rukom narisani grb hrvatskog prvaka.

U Medovu Docu tih sedamdesetih godina za vrijeme Dinamove navijačke ekspanzije živjelo je petstotinjak duša. Od toga pola sela navijalo je za Hajduk, a pola za Dinamo. Možda je to i jedino selo u Dalmaciji koje je izgaralo za nogomet. Mlado, staro i nejako, jednako je navijalo.

Nije bilo animoziteta

– Bože moj, tada si se zamara samo sportom. Danas nas tek nekolicina navija u punom smislu te riči. Kada nismo išli na utakmice, zajedno smo ih gledali. Nije bilo animoziteta, jednostavno jedna zdrava zezancija.

Onaj čiji bi klub izgubio platio bi turu pića, šalilo se i pjevalo. Nema veze, danas ovi mlađi uglavnom navijaju za Hajduk. Ja to poštujem. I ja navijam za "bile" kad god igraju neku važnu utakmicu, izuzmemo li pritom da ne igraju s Dinamom.

Ono što nas većinu veže za Dinamo je jedan nacionalni poriv, pogotovo tih godina Hrvatskog proljeća kada nisi moga nešto više učiniti za Hrvatsku, već si zdušno iz srca s trunkom dišpeta prema ondašnjom jugoslavenskoj vlasti i njihovim političkim marionetama, navija za one s hrvatskim predznakom na srcu.

Njima za inat, a nama za dušu. To je danas nekima teško razumiti, ali kada jedan nogometaš, kakav je bio pokojni Stjepan Lamza u to vrijeme, kaže kako bi rađe prosio nego za Crvenu zvezdu igrao, onda vi nemate šta reći nego kapa do poda. Takvih je u Dinamu bilo mnogo i zato volim taj klub i nosim ovaj njihov zlatni prsten. Nenosim ga samo na prstu, već i u srcu.

Do rata su Dinamo i Hajduk bila dva bratska kluba. Danas raskol i suparništvo do te mjere da vi niste više sigurni doći na utakmicu. Da oni svoj klub vole, to sada govorim za Hajduk – ističe pedesetgodišnji Tomislav Matković, umjesto rolo traka ne bi na Poljud bacali bengalke i topovske udare.

---

image
Tomislav Matković: Dinamov zlatni prsten ne nosim samo na prstu, već i u srcu
Ivo Ravlić/Cropix
---

Ne bi se kanđijali po ulicama i stadionima, već jedni i drugi zdušno navijali u sportskom duhu. Pitam vas kako mogu biti zajedno u Vukovaru i potresom pogođenoj Banovini, a čim dođu na stadion ko da vrag uđe u njih.

Da budem do kraja jasan, a mislim da to moje mišljenje dijele i ostali, oni stari, pravi navijači. Ja za Hajduk navijam da znam odakle sam, a za Dinamo da znam što sam i tko sam – zaključio je Tomislav Matković ovu navijačku priču iz Medova Doca. Ističući važnost jačanja Hajduka jer on je oduvijek bio i ostao jedini pravi rival "modrim" momcima iz metropole.

---

Bome nitko u ono vrime nije na srcu nosio hrvatski grb, a oni bome jesu. To je glavni razlog zašto više od pola našeg sela navija za Dinamo. Volio ih je moj pokojni muž…, izgara je za njih, a ja ga naslidila, objašnjava baka Matija

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix
Tomislav Matković i Jakov Vrdoljak: Na Poljud nas je uvijek išlo tridesetak
Ivo Ravlić/Cropix
Matija Matković: Na svaki moj rođendan stiže čestitka iz Zagreba s potpisima svih igrača
Ivo Ravlić/Cropix
Tomislav Matković: Dinamov zlatni prsten ne nosim samo na prstu, već i u srcu
Ivo Ravlić/Cropix
Rekviziti 'dinamovaca' iz Medova Doca
Ivo Ravlić/Cropix
Tomislav Matković, Nediljko Raos i Jakov Vrdoljak
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/nije-imotska-krajina-cijela-u-bijelom-posjetili-smo-selo-kojem-je-u-srcu-i-modra-boja-meni-je-dinamo-blazenstvo-ko-stepinac-u-kuci-mi-je-vise-klupskih-grbova-nego-svetih-slika-1167662 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fb5c387caadbbef3b592e88c7d427d55bc17a250 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nije+Imotska+krajina+cijela+u+bijelom%2C+posjetili+smo+selo+kojem+je+u+srcu+i+modra+boja%3A+%E2%80%98Meni+je+Dinamo+bla%C5%BEenstvo+ko+Stepinac%2C+u+ku%C4%87i+mi+je+vi%C5%A1e+klupskih+grbova+nego+svetih+slika%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fnije-imotska-krajina-cijela-u-bijelom-posjetili-smo-selo-kojem-je-u-srcu-i-modra-boja-meni-je-dinamo-blazenstvo-ko-stepinac-u-kuci-mi-je-vise-klupskih-grbova-nego-svetih-slika-1167662 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fnije-imotska-krajina-cijela-u-bijelom-posjetili-smo-selo-kojem-je-u-srcu-i-modra-boja-meni-je-dinamo-blazenstvo-ko-stepinac-u-kuci-mi-je-vise-klupskih-grbova-nego-svetih-slika-1167662 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BBB-ovci iz MEDOVA DOCA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraBBB-ovci iz MEDOVA DOCA

Nije Imotska krajina cijela u bijelom, posjetili smo selo kojem je u srcu i modra boja: ‘Meni je Dinamo blaženstvo ko Stepinac, u kući mi je više klupskih grbova nego svetih slika‘

14. veljače 2022. - 21:52

– Više je u mojoj kući grbova Dinama nego sveti slika. On je meni ko Stepinac, blaženstvo.

Čim ujutro oči otvorim najprije pogledam u grb moga voljenog kluba, tek onda u Gospinu sliku, pa se prekrstim. Ja za njega Boga molim. Ja u Medovu Docu, a Mamić u Međugorju.

Moraju naši vapaji i molitve do njega doći, pa da je od kamena, popusta bi, bi ovoga mi – krsti se78-godišnja Matija Matković iz Medova Doca koja uz 11 godina stariju imenjakinju Matiju Vrdoljak slove kao najstarije članice zagrebačkih plavih.

Za Medov Dolac oduvijek se znalo kao o dalmatinskoj utvrdi najvijača Dinama. Još koncem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, pa i danas kod nekih obitelji, zagrebački klub slovio je kao svetinja i svako njegovo gostovanje u Splitu pratilo se s punom pozornošću....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 00:53