stdClass Object ( [id] => 1346054 [title] => Nepokretna je skoro pola stoljeća, a ni danas ne zna zašto se razboljela. Njezina knjiga nikog neće ostaviti ravnodušnim [alias] => nepokretna-je-skoro-pola-stoljeca-a-ni-danas-ne-zna-zasto-se-razboljela-njezina-knjiga-nikog-nece-ostaviti-ravnodusnim [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Katica Madžar ili "Katica za sve", kako je iz dragosti nazivaju njeni bližnji, ugledna je Kninjanka treće životne dobi, a čija životna priča ne ostavlja ravnodušnim ni one najtvrđe duše.

Upravo je o njezinoj specifičnoj situaciji riječ u dnevniku koji je, vezana za život u kolicima, pisala tijekom predratnog, ratnog i poslijeratnog Knina, točnije posljednjih 40 godina, a čije je dijelove u prostoru stare knjižnice u Zvonimirovu gradu čitala zajedno sa svojom nećakinjom, školovanom umjetnicom Vedranom Madžar.

Čitanje dnevnika Katice Madžar zapravo je dio projekta "Život u gradu" i istoimene izložbe koju, u suradnji s partnerskim institucijama i prijateljskim udrugama, pripremaju upravo Katičina nećakinja i kolegica joj Kristina Leko. Čitanje je ujedno bilo i poziv Kninjanima i Kninjankama da sudjeluju i podijele svoja sjećanja, priče i predmete u izložbi koja će svečano biti otvorena 15. prosinca u Galeriji Kninskog muzeja.

---

image

Dijelove dnevnika Katica je čitala zajedno sa svojom nećakinjom, školovanom umjetnicom Vedranom Madžar

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Ovaj potresan, težak, emotivan, ali i duhovit, pitak, inspirativan i poučan dnevnik prikazuje suočavanje i nošenje s iznenadnim i teškim gubitkom zdravlja, preispitivanje smisla života, rat, proživljenu agoniju, bol, a istovremeno priča priču o nesalomljivosti ljudskog duha, o ljubavi, o brizi, o obitelji, o jednom gradu.

Katica kao 23-godišnja studentica završne godine Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu u ljeto 1975. godine izlazi iz mora s kupanja u Bolu na Braču gdje je radila sezonu kao dežurna sobarica u lokalnom hotelu. Po izlasku iz mora najprije osjeća trnce u rukama, a ubrzo potom više ne osjeća ni ruke ni noge. A najveći joj je blagoslov tada bio, kaže, što nije znala što je sve čeka.

Sve ono najvažnije tek joj se trebalo dogoditi - diplomirati, zaposliti se, udati, roditi djecu. Iz stacionara u Supetru odlazi u splitsku bolnicu, gdje biva podvrgnuta brojnim pretragama, a shvativši da je stanje ozbiljno, liječnici je šalju u zagrebački KBC. O težini situacije govori i to da je, tako mlada, bolesničko pomazanje u bolničkom krevetu primila čak nekoliko puta, a kad joj je zdravstveno stanje bilo najgore, govori, u svojim se snovima, u bunilu, "izdizala nad kninskim krajem, ali težina bolesničkog kreveta bi je vratila nazad".

---

image

‘Uvijek bi me ganula gesta mojih sugrađana, kada bi mi pomogli na ulici ili kada bi me jednostavno pozdravila neka nepoznata djeca‘, kazala je Katica 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Ova gorljiva obožavateljica dobre knjige od te strasti nije odustala ni kada sama nije mogla okretati stranice knjige. U tome bi joj pomagalo medicinsko osoblje, a ljubiteljica pisane riječi i to je godinama ponovno učila.

- U početku sam povlačila samo nepravilne šare, a onda ipak razumljiva slova, riječi i rečenice. Nije to bio moj rukopis, izgledalo je kao da je pisala drhtava staračka ruka, a mene je veselilo što sam iz dana u dan pisala sve bolje – kazuje Katica u svom dnevniku.

Nakon višemjesečnog bolničkog liječenja, Katica odlazi na rehabilitaciju u Krapinske toplice, otkud su, govori, svi odlazili svojim kućama nakon određenog vremena, samo je ona ostajala.

- Nisam se opterećivala nekim određenim datumom kad bih trebala prohodati, živjela sam dan po dan, trudeći se dati najviše što mogu. Negdje duboko, moje podsvjesno ja je sve znalo. Bez problema sam izlazila na kraj s novonastalom situacijom, nešto u meni se pobrinulo za to da više nisam imala one potrebe koje, zbog svog fizičkog ograničenja, nisam mogla izvesti. Nije mi smetalo što navečer ne mogu šetati splitskom Rivom, gledati izloge i ići u kino. A maštala sam o mnogočemu i vjerovala da je većina toga ostvariva. Svaka stanica se u zadnjih nekoliko godina u mom organizmu izmijenila. I kako to da ja još uvijek ostajem ja i kada ne hodam mojom ulicom i kada nisam u svom prostoru? Hoće li jednoga dana i moj duh biti sputan kao moje tijelo? – pitala se Katica u vremenu koje je provela na rehabilitaciji.

No, duh joj nikad nije sputan, pa niti do dana današnjeg. Nakon godinu dana liječenja u toplicama ipak odlazi svojoj kući, u svoj rodni Knin. Iako se nije mogla radovati odlasku kući, budući da je znala da više ne može živjeti bez stalne (medicinske) skrbi, ipak je to željela. I prepustila se, kaže, onome što se trebalo dogoditi.

---

image

Gorljiva obožavateljica dobre knjige od te strasti nije odustala ni kada sama nije mogla okretati stranice knjige

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

- Kroz ono malo što se vidjelo kroz prozor sanitetskog vozila, pomicali su se pejzaži meni novi i uzbudljivi. I tek kad smo došli nadomak Knina, zasjalo je sunce. Ušli smo u grad glavnom ulicom, prepoznavala sam zgrade, krovove i eto nas pred mojom kućom, u glavnoj ulici u donjem dijelu grada. Moja je soba bila spremna za mene, a obitelj je sve podredila mojim potrebama, cijeli im se svijet vrtio oko mene. Mama i ja postale smo ovisne jedna o drugoj – zapisala je Katica nakon povratka u Zvonimirov grad, gdje ostaje do danas.

Bilježila je Katica i ratna zbivanja 90-ih u Kninu, ali i u susjednom Šibeniku, pa i cijeloj Hrvatskoj, po onome što bi čula na radiju ili vidjela na vijestima na televiziji.

- Zaista bjesni rat kojem se ne vidi ni smisao, a ni kraj. Iz naših krajeva se nigdje ne može putovati, izolirani smo, kako prometno, tako i telefonski. Po onome što vidim, čini mi se da bi idućih dana moglo biti burnih događanja. Sve češće pada kiša i sve češće nemamo struje – neke su od crtica u Katičinom dnevniku iz Knina zahvaćenim Domovinskim ratom.

Rat je završio, godine su prolazile, a autorici je život zadao još jedan udarac. Oduzeo joj je majku. Nadajući se da će ovaj svijet napustiti prije majke, Katica je, pogođena njezinom smrću, razmišljala i o odlasku na eutanaziju u Švicarsku, no, volja za životom u toj je dvojbi ipak odnijela pobjedu te Katicu smještaju u starački dom, a gdje i danas svojim optimizmom i hrabrošću, sigurni smo, topi brojna srca.

---

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

- Njegovateljica i korisnik doma, također u električnim kolicima, jednoga dana su me nagovorili da krenem nizbrdo zajedno s njim. I dogodilo se čudo. Ostala sam uspravno u kolicima, pojas me držao, a osvajanje novih prostranstava je započelo. Moj grad mi se otvarao, nakon više od 40 godina, kao da hodam. Vizure se nisu bitno promijenile, pojedine zgrade su imale obnovljenu fasadu, prozore s lijepim zastorima i cvijećem, a neke su kuće bile zapuštene i oronule. Stara bolnica je bila devastirana, a do nje je bio Dom zdravlja u punom sjaju. Vratila sam se u dom očarana doživljajem – stoji u dnevniku.

- Uvijek bi me ganula gesta mojih sugrađana, kada bi mi pomogli na ulici ili kada bi me jednostavno pozdravila neka nepoznata djeca ili neka nepoznata osoba – kazala je Katica, dodavši da je život težak, a život starih i nemoćnih – brutalan.

- Naravno da ima i lijepe starosti. No, na koncu, svačiji je život vrijedan življenja. Davno sam pročitala da je jedan arapski filozof rekao "kada biste znali ono što ne znate, odabrali biste ono što vam se događa". Ova mi konstatacija govori da je sve onako kako treba biti – dodaje.

U srpnju, 2023. godine, ova 72-godišnjakinja napisala je:

Danas se navršilo 48 godina da ležim u krevetu nepokretna. Prsti na rukama su mi skupljeni, ne mogu ništa s njima, ne mogu sjediti bez naslona, ukratko, ja sam kvadriplegičarka. Ni danas ne znam zašto sam se razboljela. Razmišljam o starosti, ali više primjećujem starenje kod drugih negoli kod sebe, sebe ne vidim tako dobro. I živa je istina, zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan - samo jednu.

Narodna knjižnica "Knin" će u obliku knjige izdati dnevnik Katice Madžar. Autorica ovih redaka nada se da će to izdanje prijeći kninske granice i stići u što više knjižnica, knjižara i prodajnih mjesta diljem Lijepe naše. Jer ovo je jedna od onih knjiga koju svatko treba pročitati. Da shvati koliko je sretan.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kninjanka katica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => kninjanka katica 2 0 7508 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-07 16:47:12 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Ana Petrić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-09 09:39:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-09 09:38:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Nepokretna je skoro pola stoljeća, a ni danas ne zna zašto se razboljela. Njezina knjiga nikog neće ostaviti ravnodušnim page_title=Nepokretna je skoro pola stoljeća, a ni danas ne zna zašto se razboljela. Njezina knjiga nikog neće ostaviti ravnodušnim [metakey] => katica madžar, Knin, Dnevnik [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26168564.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26168566.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26168567.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26168570.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26168565.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/07\/26168563.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Katicin dnevnik je\u00a0potresan, te\u017eak, emotivan, ali i duhovit, pitak, inspirativan\u00a0i pou\u010dan\u00a0<\/p>","","

\u2018Uvijek bi me ganula gesta mojih sugra\u0111ana, kada bi mi pomogli na ulici ili kada bi me jednostavno pozdravila neka nepoznata djeca\u2018,\u00a0kazala je Katica\u00a0<\/p>","","

Dijelove dnevnika Katica je \u010ditala zajedno sa svojom ne\u0107akinjom, \u0161kolovanom umjetnicom Vedranom Mad\u017ear<\/p>","

Gorljiva obo\u017eavateljica dobre knjige od te strasti nije odustala ni kada sama nije mogla okretati stranice knjige<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1172","hd_26168564_1920.jpg":"1920x1080","k_26168564_1280.jpg":"1280x1280","k_26168564_1024.jpg":"1024x1024","k_26168564_640.jpg":"640x640","k_26168564_480.jpg":"480x480","k_26168564_340.jpg":"340x340","k_26168564_220.jpg":"220x220","o_26168564_1280.jpg":"1280x781","o_26168564_1024.jpg":"1024x625","o_26168564_640.jpg":"640x390","o_26168564_480.jpg":"480x293","o_26168564_340.jpg":"340x207","o_26168564_220.jpg":"220x134","h_26168564_1280.jpg":"1280x854","h_26168564_1024.jpg":"1024x683","h_26168564_640.jpg":"640x427","h_26168564_480.jpg":"480x320","h_26168564_340.jpg":"340x227","h_26168564_220.jpg":"220x147","pp_26168564_1280.jpg":"1280x1628","pp_26168564_1024.jpg":"1024x1303","pp_26168564_640.jpg":"640x814","pp_26168564_480.jpg":"480x611","pp_26168564_340.jpg":"340x432","pp_26168564_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1225","hd_26168566_1920.jpg":"1920x1080","k_26168566_1280.jpg":"1280x1280","k_26168566_1024.jpg":"1024x1024","k_26168566_640.jpg":"640x640","k_26168566_480.jpg":"480x480","k_26168566_340.jpg":"340x340","k_26168566_220.jpg":"220x220","o_26168566_1280.jpg":"1280x816","o_26168566_1024.jpg":"1024x653","o_26168566_640.jpg":"640x408","o_26168566_480.jpg":"480x306","o_26168566_340.jpg":"340x216","o_26168566_220.jpg":"220x140","h_26168566_1280.jpg":"1280x854","h_26168566_1024.jpg":"1024x683","h_26168566_640.jpg":"640x427","h_26168566_480.jpg":"480x320","h_26168566_340.jpg":"340x227","h_26168566_220.jpg":"220x147","pp_26168566_1280.jpg":"1280x1628","pp_26168566_1024.jpg":"1024x1303","pp_26168566_640.jpg":"640x814","pp_26168566_480.jpg":"480x611","pp_26168566_340.jpg":"340x432","pp_26168566_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1199","hd_26168567_1920.jpg":"1920x1080","k_26168567_1280.jpg":"1280x1280","k_26168567_1024.jpg":"1024x1024","k_26168567_640.jpg":"640x640","k_26168567_480.jpg":"480x480","k_26168567_340.jpg":"340x340","k_26168567_220.jpg":"220x220","o_26168567_1280.jpg":"1280x799","o_26168567_1024.jpg":"1024x639","o_26168567_640.jpg":"640x399","o_26168567_480.jpg":"480x299","o_26168567_340.jpg":"340x212","o_26168567_220.jpg":"220x137","h_26168567_1280.jpg":"1280x854","h_26168567_1024.jpg":"1024x683","h_26168567_640.jpg":"640x427","h_26168567_480.jpg":"480x320","h_26168567_340.jpg":"340x227","h_26168567_220.jpg":"220x147","pp_26168567_1280.jpg":"1280x1628","pp_26168567_1024.jpg":"1024x1303","pp_26168567_640.jpg":"640x814","pp_26168567_480.jpg":"480x611","pp_26168567_340.jpg":"340x432","pp_26168567_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1261","hd_26168570_1920.jpg":"1920x1080","k_26168570_1280.jpg":"1280x1280","k_26168570_1024.jpg":"1024x1024","k_26168570_640.jpg":"640x640","k_26168570_480.jpg":"480x480","k_26168570_340.jpg":"340x340","k_26168570_220.jpg":"220x220","o_26168570_1280.jpg":"1280x840","o_26168570_1024.jpg":"1024x672","o_26168570_640.jpg":"640x420","o_26168570_480.jpg":"480x315","o_26168570_340.jpg":"340x223","o_26168570_220.jpg":"220x144","h_26168570_1280.jpg":"1280x854","h_26168570_1024.jpg":"1024x683","h_26168570_640.jpg":"640x427","h_26168570_480.jpg":"480x320","h_26168570_340.jpg":"340x227","h_26168570_220.jpg":"220x147","pp_26168570_1280.jpg":"1280x1628","pp_26168570_1024.jpg":"1024x1303","pp_26168570_640.jpg":"640x814","pp_26168570_480.jpg":"480x611","pp_26168570_340.jpg":"340x432","pp_26168570_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1219","hd_26168565_1920.jpg":"1920x1080","k_26168565_1280.jpg":"1280x1280","k_26168565_1024.jpg":"1024x1024","k_26168565_640.jpg":"640x640","k_26168565_480.jpg":"480x480","k_26168565_340.jpg":"340x340","k_26168565_220.jpg":"220x220","o_26168565_1280.jpg":"1280x812","o_26168565_1024.jpg":"1024x650","o_26168565_640.jpg":"640x406","o_26168565_480.jpg":"480x304","o_26168565_340.jpg":"340x215","o_26168565_220.jpg":"220x139","h_26168565_1280.jpg":"1280x854","h_26168565_1024.jpg":"1024x683","h_26168565_640.jpg":"640x427","h_26168565_480.jpg":"480x320","h_26168565_340.jpg":"340x227","h_26168565_220.jpg":"220x147","pp_26168565_1280.jpg":"1280x1628","pp_26168565_1024.jpg":"1024x1303","pp_26168565_640.jpg":"640x814","pp_26168565_480.jpg":"480x611","pp_26168565_340.jpg":"340x432","pp_26168565_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2912","hd_26168563_1920.jpg":"1920x1080","k_26168563_1280.jpg":"1280x1280","k_26168563_1024.jpg":"1024x1024","k_26168563_640.jpg":"640x640","k_26168563_480.jpg":"480x480","k_26168563_340.jpg":"340x340","k_26168563_220.jpg":"220x220","o_26168563_1280.jpg":"1280x1941","o_26168563_1024.jpg":"1024x1553","o_26168563_640.jpg":"640x970","o_26168563_480.jpg":"480x728","o_26168563_340.jpg":"340x515","o_26168563_220.jpg":"220x333","h_26168563_1280.jpg":"1280x854","h_26168563_1024.jpg":"1024x683","h_26168563_640.jpg":"640x427","h_26168563_480.jpg":"480x320","h_26168563_340.jpg":"340x227","h_26168563_220.jpg":"220x147","pp_26168563_1280.jpg":"1280x1628","pp_26168563_1024.jpg":"1024x1303","pp_26168563_640.jpg":"640x814","pp_26168563_480.jpg":"480x611","pp_26168563_340.jpg":"340x432","pp_26168563_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38660390 Threads: 5 Questions: 7115844083 Slow queries: 3306256 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608821039 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/nepokretna-je-skoro-pola-stoljeca-a-ni-danas-ne-zna-zasto-se-razboljela-njezina-knjiga-nikog-nece-ostaviti-ravnodusnim-1346054 [printLink] => /dalmacija/zagora/nepokretna-je-skoro-pola-stoljeca-a-ni-danas-ne-zna-zasto-se-razboljela-njezina-knjiga-nikog-nece-ostaviti-ravnodusnim-1346054?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 739805 [name] => katica madžar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-08 11:12:50 [main_article_id] => 0 [alias] => katica-madzar [link] => /tag/katica-madzar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 276869 [name] => Knin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => knin [link] => /tag/knin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 466700 [name] => Dnevnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dnevnik [link] => /tag/dnevnik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kninjanka katica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nepokretna je skoro pola stoljeća, a ni danas ne zna zašto se razboljela. Njezina knjiga nikog neće ostaviti ravnodušnim [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-22-31-49-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26168564.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Katicin dnevnik je potresan, težak, emotivan, ali i duhovit, pitak, inspirativan i poučan 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26168564.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Katicin dnevnik je potresan, težak, emotivan, ali i duhovit, pitak, inspirativan i poučan 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26168566.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26168567.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

‘Uvijek bi me ganula gesta mojih sugrađana, kada bi mi pomogli na ulici ili kada bi me jednostavno pozdravila neka nepoznata djeca‘, kazala je Katica 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26168570.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26168565.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Dijelove dnevnika Katica je čitala zajedno sa svojom nećakinjom, školovanom umjetnicom Vedranom Madžar

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/07/26168563.jpg [title] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Gorljiva obožavateljica dobre knjige od te strasti nije odustala ni kada sama nije mogla okretati stranice knjige

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Katica Madžar ili "Katica za sve", kako je iz dragosti nazivaju njeni bližnji, ugledna je Kninjanka treće životne dobi, a čija životna priča ne ostavlja ravnodušnim ni one najtvrđe duše.

Upravo je o njezinoj specifičnoj situaciji riječ u dnevniku koji je, vezana za život u kolicima, pisala tijekom predratnog, ratnog i poslijeratnog Knina, točnije posljednjih 40 godina, a čije je dijelove u prostoru stare knjižnice u Zvonimirovu gradu čitala zajedno sa svojom nećakinjom, školovanom umjetnicom Vedranom Madžar.

Čitanje dnevnika Katice Madžar zapravo je dio projekta "Život u gradu" i istoimene izložbe koju, u suradnji s partnerskim institucijama i prijateljskim udrugama, pripremaju upravo Katičina nećakinja i kolegica joj Kristina Leko. Čitanje je ujedno bilo i poziv Kninjanima i Kninjankama da sudjeluju i podijele svoja sjećanja, priče i predmete u izložbi koja će svečano biti otvorena 15. prosinca u Galeriji Kninskog muzeja.

---

image

Dijelove dnevnika Katica je čitala zajedno sa svojom nećakinjom, školovanom umjetnicom Vedranom Madžar

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Ovaj potresan, težak, emotivan, ali i duhovit, pitak, inspirativan i poučan dnevnik prikazuje suočavanje i nošenje s iznenadnim i teškim gubitkom zdravlja, preispitivanje smisla života, rat, proživljenu agoniju, bol, a istovremeno priča priču o nesalomljivosti ljudskog duha, o ljubavi, o brizi, o obitelji, o jednom gradu.

Katica kao 23-godišnja studentica završne godine Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu u ljeto 1975. godine izlazi iz mora s kupanja u Bolu na Braču gdje je radila sezonu kao dežurna sobarica u lokalnom hotelu. Po izlasku iz mora najprije osjeća trnce u rukama, a ubrzo potom više ne osjeća ni ruke ni noge. A najveći joj je blagoslov tada bio, kaže, što nije znala što je sve čeka.

Sve ono najvažnije tek joj se trebalo dogoditi - diplomirati, zaposliti se, udati, roditi djecu. Iz stacionara u Supetru odlazi u splitsku bolnicu, gdje biva podvrgnuta brojnim pretragama, a shvativši da je stanje ozbiljno, liječnici je šalju u zagrebački KBC. O težini situacije govori i to da je, tako mlada, bolesničko pomazanje u bolničkom krevetu primila čak nekoliko puta, a kad joj je zdravstveno stanje bilo najgore, govori, u svojim se snovima, u bunilu, "izdizala nad kninskim krajem, ali težina bolesničkog kreveta bi je vratila nazad".

---

image

‘Uvijek bi me ganula gesta mojih sugrađana, kada bi mi pomogli na ulici ili kada bi me jednostavno pozdravila neka nepoznata djeca‘, kazala je Katica 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

Ova gorljiva obožavateljica dobre knjige od te strasti nije odustala ni kada sama nije mogla okretati stranice knjige. U tome bi joj pomagalo medicinsko osoblje, a ljubiteljica pisane riječi i to je godinama ponovno učila.

- U početku sam povlačila samo nepravilne šare, a onda ipak razumljiva slova, riječi i rečenice. Nije to bio moj rukopis, izgledalo je kao da je pisala drhtava staračka ruka, a mene je veselilo što sam iz dana u dan pisala sve bolje – kazuje Katica u svom dnevniku.

Nakon višemjesečnog bolničkog liječenja, Katica odlazi na rehabilitaciju u Krapinske toplice, otkud su, govori, svi odlazili svojim kućama nakon određenog vremena, samo je ona ostajala.

- Nisam se opterećivala nekim određenim datumom kad bih trebala prohodati, živjela sam dan po dan, trudeći se dati najviše što mogu. Negdje duboko, moje podsvjesno ja je sve znalo. Bez problema sam izlazila na kraj s novonastalom situacijom, nešto u meni se pobrinulo za to da više nisam imala one potrebe koje, zbog svog fizičkog ograničenja, nisam mogla izvesti. Nije mi smetalo što navečer ne mogu šetati splitskom Rivom, gledati izloge i ići u kino. A maštala sam o mnogočemu i vjerovala da je većina toga ostvariva. Svaka stanica se u zadnjih nekoliko godina u mom organizmu izmijenila. I kako to da ja još uvijek ostajem ja i kada ne hodam mojom ulicom i kada nisam u svom prostoru? Hoće li jednoga dana i moj duh biti sputan kao moje tijelo? – pitala se Katica u vremenu koje je provela na rehabilitaciji.

No, duh joj nikad nije sputan, pa niti do dana današnjeg. Nakon godinu dana liječenja u toplicama ipak odlazi svojoj kući, u svoj rodni Knin. Iako se nije mogla radovati odlasku kući, budući da je znala da više ne može živjeti bez stalne (medicinske) skrbi, ipak je to željela. I prepustila se, kaže, onome što se trebalo dogoditi.

---

image

Gorljiva obožavateljica dobre knjige od te strasti nije odustala ni kada sama nije mogla okretati stranice knjige

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

- Kroz ono malo što se vidjelo kroz prozor sanitetskog vozila, pomicali su se pejzaži meni novi i uzbudljivi. I tek kad smo došli nadomak Knina, zasjalo je sunce. Ušli smo u grad glavnom ulicom, prepoznavala sam zgrade, krovove i eto nas pred mojom kućom, u glavnoj ulici u donjem dijelu grada. Moja je soba bila spremna za mene, a obitelj je sve podredila mojim potrebama, cijeli im se svijet vrtio oko mene. Mama i ja postale smo ovisne jedna o drugoj – zapisala je Katica nakon povratka u Zvonimirov grad, gdje ostaje do danas.

Bilježila je Katica i ratna zbivanja 90-ih u Kninu, ali i u susjednom Šibeniku, pa i cijeloj Hrvatskoj, po onome što bi čula na radiju ili vidjela na vijestima na televiziji.

- Zaista bjesni rat kojem se ne vidi ni smisao, a ni kraj. Iz naših krajeva se nigdje ne može putovati, izolirani smo, kako prometno, tako i telefonski. Po onome što vidim, čini mi se da bi idućih dana moglo biti burnih događanja. Sve češće pada kiša i sve češće nemamo struje – neke su od crtica u Katičinom dnevniku iz Knina zahvaćenim Domovinskim ratom.

Rat je završio, godine su prolazile, a autorici je život zadao još jedan udarac. Oduzeo joj je majku. Nadajući se da će ovaj svijet napustiti prije majke, Katica je, pogođena njezinom smrću, razmišljala i o odlasku na eutanaziju u Švicarsku, no, volja za životom u toj je dvojbi ipak odnijela pobjedu te Katicu smještaju u starački dom, a gdje i danas svojim optimizmom i hrabrošću, sigurni smo, topi brojna srca.

---

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
---

- Njegovateljica i korisnik doma, također u električnim kolicima, jednoga dana su me nagovorili da krenem nizbrdo zajedno s njim. I dogodilo se čudo. Ostala sam uspravno u kolicima, pojas me držao, a osvajanje novih prostranstava je započelo. Moj grad mi se otvarao, nakon više od 40 godina, kao da hodam. Vizure se nisu bitno promijenile, pojedine zgrade su imale obnovljenu fasadu, prozore s lijepim zastorima i cvijećem, a neke su kuće bile zapuštene i oronule. Stara bolnica je bila devastirana, a do nje je bio Dom zdravlja u punom sjaju. Vratila sam se u dom očarana doživljajem – stoji u dnevniku.

- Uvijek bi me ganula gesta mojih sugrađana, kada bi mi pomogli na ulici ili kada bi me jednostavno pozdravila neka nepoznata djeca ili neka nepoznata osoba – kazala je Katica, dodavši da je život težak, a život starih i nemoćnih – brutalan.

- Naravno da ima i lijepe starosti. No, na koncu, svačiji je život vrijedan življenja. Davno sam pročitala da je jedan arapski filozof rekao "kada biste znali ono što ne znate, odabrali biste ono što vam se događa". Ova mi konstatacija govori da je sve onako kako treba biti – dodaje.

U srpnju, 2023. godine, ova 72-godišnjakinja napisala je:

Danas se navršilo 48 godina da ležim u krevetu nepokretna. Prsti na rukama su mi skupljeni, ne mogu ništa s njima, ne mogu sjediti bez naslona, ukratko, ja sam kvadriplegičarka. Ni danas ne znam zašto sam se razboljela. Razmišljam o starosti, ali više primjećujem starenje kod drugih negoli kod sebe, sebe ne vidim tako dobro. I živa je istina, zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan - samo jednu.

Narodna knjižnica "Knin" će u obliku knjige izdati dnevnik Katice Madžar. Autorica ovih redaka nada se da će to izdanje prijeći kninske granice i stići u što više knjižnica, knjižara i prodajnih mjesta diljem Lijepe naše. Jer ovo je jedna od onih knjiga koju svatko treba pročitati. Da shvati koliko je sretan.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Katicin dnevnik je potresan, težak, emotivan, ali i duhovit, pitak, inspirativan i poučan 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

‘Uvijek bi me ganula gesta mojih sugrađana, kada bi mi pomogli na ulici ili kada bi me jednostavno pozdravila neka nepoznata djeca‘, kazala je Katica 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Dijelove dnevnika Katica je čitala zajedno sa svojom nećakinjom, školovanom umjetnicom Vedranom Madžar

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Gorljiva obožavateljica dobre knjige od te strasti nije odustala ni kada sama nije mogla okretati stranice knjige

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/nepokretna-je-skoro-pola-stoljeca-a-ni-danas-ne-zna-zasto-se-razboljela-njezina-knjiga-nikog-nece-ostaviti-ravnodusnim-1346054 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7bd94b9eeab8e8507ef4d3f64d6fe61c439d379a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nepokretna+je+skoro+pola+stolje%C4%87a%2C+a+ni+danas+ne+zna+za%C5%A1to+se+razboljela.+Njezina+knjiga+nikog+ne%C4%87e+ostaviti+ravnodu%C5%A1nim&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fnepokretna-je-skoro-pola-stoljeca-a-ni-danas-ne-zna-zasto-se-razboljela-njezina-knjiga-nikog-nece-ostaviti-ravnodusnim-1346054 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fnepokretna-je-skoro-pola-stoljeca-a-ni-danas-ne-zna-zasto-se-razboljela-njezina-knjiga-nikog-nece-ostaviti-ravnodusnim-1346054 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kninjanka katica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Zagorakninjanka katica

Nepokretna je skoro pola stoljeća, a ni danas ne zna zašto se razboljela. Njezina knjiga nikog neće ostaviti ravnodušnim

Piše Ana Petrić
9. prosinca 2023. - 10:38
Katicin dnevnik je potresan, težak, emotivan, ali i duhovit, pitak, inspirativan i poučan Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Katica Madžar ili "Katica za sve", kako je iz dragosti nazivaju njeni bližnji, ugledna je Kninjanka treće životne dobi, a čija životna priča ne ostavlja ravnodušnim ni one najtvrđe duše.

Upravo je o njezinoj specifičnoj situaciji riječ u dnevniku koji je, vezana za život u kolicima, pisala tijekom predratnog, ratnog i poslijeratnog Knina, točnije posljednjih 40 godina, a čije je dijelove u prostoru stare knjižnice u Zvonimirovu gradu čitala zajedno sa svojom nećakinjom, školovanom umjetnicom Vedranom Madžar.

Čitanje dnevnika Katice Madžar zapravo je dio projekta "Život u gradu" i istoimene izložbe koju, u suradnji s partnerskim institucijama i prijateljskim udrugama, pripremaju upravo Katičina nećakinja i kolegica joj Kristina Leko. Čitanje je ujedno bilo i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 00:31