StoryEditorOCM
ZagoraSPAS ZA BRANITELJE

Imoćani će na mjestu kultne tvornice dobiti potpuno novi sadržaj, otvarat će se radna mjesta, otkrivamo o čemu je riječ

Piše Braco Ćosić
7. prosinca 2023. - 15:38

Posjet ministra branitelja Tome Medveda (HDZ) Imotskom daje naslutiti oživljavanje i bolju budućnost devastiranih prostora bivše imotske tvornice trikotaže "Trimot".

Upravo u srijedu su u Hrvatskom saboru u drugom čitanju usvojene dopune i izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja kojima se predviđa otvaranje četiriju centara za rehabilitaciju i trajno stanovanje hrvatskih branitelja koji nemaju kvalitetnu skrb, a jedna od lokacija bila bi i u Imotskom. Riječ je o objektima u kojima bi oni imali smještaj, stalnu zdravstvenu skrb i mogućnost rehabilitacijskih zanimanja u slobodnom vremenu.

Kompleks tvornice "Trimot" je nakon neuspjele privatizacije već godinama devastiran, ali još uvijek ima ogromne mogućnosti korištenja. U ministrovoj pratnji bili su imotski gradonačelnik Ivan Budalić (HDZ), predstavnici koordinacije braniteljskih udruga Imotske krajine i udruge veterana Četvrte gardijske brigade.

- Budući da je više od polovice hrvatskih branitelja starije od 55 godina, svakodnevno zaprimamo zahtjeve za odgovarajuću potporu u smislu osiguravanja trajnog boravka. I upravo vodeći se time, osmislili smo koncept braniteljskih centara.

image
Braco Ćosić

Primarno je to za one branitelje koji žive sami i koji se ne mogu skrbiti o sebi. Ne isključuje se i mogućnost da se u perspektivi prošire objekti i za boravak njihovih bračnih partnera. Ovdje na području grada Imotskog i Imotske krajine djeluju mnoge braniteljske udruge, a težnja nam je da upravo te udruge dobiju prostore u budućem braniteljskom centru kako bismo zajednički i koordinirano osmišljavali projekte za dobrobit hrvatskih branitelja.

Braniteljski centar predviđen je za branitelje iz Splitsko-dalmatinske županije I šire, ali i hrvatske branitelje iz Bosne i Hercegovine. Upravo je to i jedan od parametara koji nas usmjerava prema ovoj lokaciji u Imotskom. Iz ovog kraja je bilo više od četiri tisuće branitelja, više od dvije stotine je poginulih, mnogi su ranjeni.

Za sada smo za ova četiri centra u državnom proračunu osigurali 17 milijuna eura - izjavio je ministar Medved.

- Mi smo već neko vrijeme u komunikaciji s Ministarstvom radi rehabilitacije i smještaja hrvatskih branitelja. Tražimo mogućnosti za smještaj branitelja i njihove rehabilitacije.

Imovinsko-pravni odnosi oko nekretnina bivšeg "Trimota" su riješeni, a to znači da je sve u vlasništvu države. Kao lokalna zajednica svakako ćemo biti pri ruci za sve ono što Ministarstvo odluči - rekao je Budalić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 02:56