StoryEditorOCM
Dalmacijazaokret

ULAGAČIMA PRESKUPO Umjesto 15 eura, na Kukuzovcu kvadrat zemljišta po 35 kuna

Piše PSD.
27. listopada 2011. - 19:22
Od prodaje zemljišta u Gospodarskoj zoni Kukuzovac (GZK) u sinjsku gradsku blagajnu za prvih šest mjeseci ove godine uplaćeno je 537.966,33 kune ili svega 5,85 posto od 9,2 milijuna kuna planiranih za cijelu 2011. godinu. Ni u trećem tromjesečju dinamika priljeva sredstava nije se bitno povećala.

Gradska vlast i vladajuća većina ovaj očiti neuspjeh pravdaju “aktualnom gospodarskom situacijom”. S takvom postavkom ne slažu se svi ni među vladajućima pa do izražaja sve više dolaze sukobi mišljenja s izgledom da pobjedu odnese razum.

- Cijena zemljišta od 15 eura po metru kvadratnom, koje se nudi na Kukuzovcu, poduzetnicima je paprena. To više što nema bitne razlike u cijeni za zemljište na kojemu bi se gradilo skladište od onog za proizvodne sadržaje.

A najvažnije u svemu jest što se u zonama u susjedstvu zemljište može dobiti neusporedivo jeftinije.

Kao zamjenik gradonačelnika za gospodarstvo u koalicijskoj vlasti prije 5-6 godina pripremio sam dokumente o raspolaganju zemljištem na području GZK, koristeći najbolja iskustva radnih zona u Hrvatskoj.

Uvjetima smo regulirali cijeli niz beneficija za poduzetnike koji bi prihvaćene projekte realizirali u preuzetim rokovima pa je za njih konačna cijena mogla doći do tri eura. Dakako, pod uvjetom da u cijelosti ispoštuju ugovorne odredbe kojima su bile regulirane te beneficije.

Nažalost, takve odredbe bile su na snazi vrlo kratko vrijeme, jer su tadašnji čelnici HSLS-a uspjeli nametnuti svoje kriterije koji su inercijom ostali do sada. Pokazali su se kao očiti promašaj - kaže Sloven Poljak, bivši zamjenik gradonačelnika, a sada vijećnik vladajuće koalicije NL dr. Jadrijevića - SDP.

Privući investitore

Takva razmišljanja i stavove, među onima koji odlučuju, prva je podržala i počela zagovarati zamjenica gradonačelnika Elena Perković Paloš.

- Kao zamjenica gradonačelnika zadužena za gospodarstvo već dulje razmišljam o potrebi donošenja novih uvjeta raspolaganja zemljištem na GZK, jer dosadašnji očito nisu dali rezultate.

Složili smo se oko polazišta da nam nije cilj prodavati zemljište na Kukuzovcu kako bismo punili gradski proračun. Primarno nam je, uza sve moguće beneficije, na Kukuzovac privući investitore koji će realizacijom svojih gospodarskih projekata osigurati nova radna mjesta za nezaposlene Sinjane.

U tom kontekstu, umjesto dosadašnjih 15 eura, cijenu po metru kvadratnom spustit ćemo na 35 kuna. Pritom ćemo definirati kriterije za dodatne beneficije. Glavni kriteriji bit će rokovi izvedbe i broj zaposlenih.

Zagovarat ću da poduzetniku koji se obveže u kratkom roku izgraditi gospodarski objekt i otvoriti veći broj radnih mjesta cijena zemljišta bude simbolična. A da bismo eliminirali moguće špekulante, ponudit ćemo čvrste ugovorne obveze od kojih će takvi sigurno pobjeći - kaže Perković Paloš.

Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 20:52