StoryEditorOCM
DalmacijaŽUPANIJA OSIGURALA knjige

Udžbenici na klupama čekat će sve osnovce osim u Splitu i Makarskoj

2. kolovoza 2018. - 11:15

Učenike, njih 22 tisuće s područja naše županije, prvog dana nastave dočekat će besplatni udžbenici na klupama.

– Ravnomjerno ulaganje u cijelu županiju naš je cilj i u tom smjeru smo izdvojili 12,5 milijuna kuna kako bismo kupili sve komplete udžbenika od prvog do osmog razreda našim učenicima – naglasio je župan Blaženko Boban prezentirajući akciju osiguravanja knjiga za sve osnovnoškolce u prostorno najvećoj dalmatinskoj županiji.

Sličan potez od većih upravnih jedinica uspjeli su realizirati još samo gradovi Split i Zagreb, pa mnoge roditelje, skrbnike i posvojitelje itekako raduje što neće imati briga oko nabave udžbenika za novu nastavnu godinu.

– Imamo puno upita od roditelja kako doći do knjiga, ali cjelokupan postupak je jednostavan. Proveli smo javnu nabavu, te će 213 tisuća besplatnih udžbenika dočekati sve naše đake prvog dana nastave 10. rujna. Zbog turističke sezone pomaknuli smo početak nastave tjedan dana kasnije, i kada naši mališani dođu u školu, čekat će ih i knjige – istaknuo je župan i konkretizirao upute za roditelje:

– Novi komplet knjiga osigurali smo za sve osnovne škole, ukupno njih 65 kojima je Županija osnivač. To su sve osmoljetke osim onih u Splitu i Makarskoj, čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave. Roditelj će uz knjige potpisati izjavu o preuzimanju novih udžbenika, te će ih neoštećene vratiti na kraju godine, kako bi sutra drugo dijete također imalo besplatne knjige za svoje obrazovanje.

Osnovce će na njihovim klupama čekati udžbenici bez obzira stanuje li dijete, primjerice, na teritoriju grada Splita, a pohađa solinsku školu, jer kriterij dodjele neće biti prebivalište djeteta, nego lokacija ustanove gdje ide na nastavu.

– Projekt besplatnih udžbenika za naše školarce nastavit ćemo i dalje, pa ćemo, prema procjenama, dogodine imati trošak kupnje knjiga za dopunu kompleta, tek negdje oko dva milijuna kuna. I ne smijem zaboraviti, osigurali smo i knjige za izborne predmete. Budući da je više od 98 posto učenika za izborni predmet uzelo vjeronauk, kupili smo i te knjige, a kada budemo imali popis i ostalih izbornih predmeta, osigurat ćemo i te naslove – pojasnio je Boban, te nastavio:

– Po mojim informacijama, više od 90 posto jedinica lokalne samouprave će za učenike osigurati radne materijale, pa bi se roditelji školaraca trebali raspitati u svojim matičnim školama trebaju li uopće kupovati radne bilježnice jer, po svemu sudeći, i to će im biti besplatno.

KLJUČNE UPUTE
1. prvog dana nastave, 10. rujna, učenike 65 osnovnih škola dočekat će 213.000 knjiga, vrijednih 12,5 milijuna kuna

2. roditelj potpisuje izjavu o preuzimanju, te knjige vraća nakon kraja školske godine

3. osigurani naslovi i za izborne predmete, za vjeronauk već kupljenje knjige jer 98 posto učenika želi taj izborni predmet

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 20:14