StoryEditorOCM
Dalmacijastručnjaci zaštite na radu utvrđuju okolnosti nesreće na gradilištu tunela Sv. Ilije u kojoj je poginuo 54-godišnji Žarko G.

TUNEL SV. ILIJA Radovi stoje, čeka se odluka inspektora

Piše PSD.
25. studenog 2010. - 20:58

Zaglušujuća tišina nalegla je na gradilište tunela Sv. Ilija u Bastu iznad Baške Vode u srijedu, dan nakon pogibije 54-godišnjeg električara Žarka G. iz Glavica na 1300-om metru cijevi s južne stane. Nema buke drobilica, mehanizacije i kamiona, a ni prosvjednika.

Sve je stalo. Ulaz u tunel prepriječen je viljuškarom, a inspektori rada iz Splita na sastanku su kod šefa gradilišta dipl. ing. Anđelka Šiška. Stigli su i drugi iz uprave “Konstruktora”, splitskog poduzeća koje izvodi radove.

Pozvano je i nekoliko radnika radi rekonstrukcije nesretnog događaja. Radnike smo zatekli kako sjede, nijemi, bez riječi. Nitko ne želi davati izjave.

Od nesretnog događaja, u utorak nešto iza 15 sati, nitko nije ušao u cijev raditi. Neće ni u četvrtak, jer svi idu na ispraćaj kolegi. Čujemo samo kako puno godina rade na građevinskim poslovima, a da je ovo prvi slučaj da je u tunelu poginuo radnik električarske struke. Pogotovo što se radilo o električaru s 32,5 godina radnog staža.

- Za sada samo možemo reći da je iskusni električar dotakao fazu i to ga je ubilo. Odmah nakon hitne pomoći došla je policija i obavila očevid. Državni inspektori zaštite na radu također su obavili svoj dio izvida i sada se pokušava rekonstruirati nesretni događaj. Nastavak rada na tunelu ovisi o procjeni inspektora i o tome da li će trebati dodatno vještačenje – kazao je šef gradilišta Anđelko Šiško. 

- Mogu dodati da su uvjeti rada primjereni terenu, da imamo svu potrebnu dokumentaciju, ispitivanja i opremu, sukladno zakonskim propisima – veli Ivica Mornar, dipl. ing. zaštite na radu na tunelu sv. Ilija.

a. dragičević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 01:20