stdClass Object ( [id] => 96701 [title] => Split potonuo, Šibenika nigdje nema, Zadar nizbrdo, samo se Dubrovnik drži... [alias] => split-potonuo-sibenika-nigdje-nema-zadar-nizbrdo-samo-se-dubrovnik-drzi [catid] => 246 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon lanjskog devetog mjesta Split je ‘nestao’ s popisa najboljih gradova zbog milijunskih gubitaka u državnom sektoru poput ‘Brodosplita’ ili ‘Dalmacijavina’

Poslovna mapa Hrvatske, koju je objavio magazin “Forbes”, ocijenila je brojne gradove sa sjevera Hrvatske najboljima za život i posao, pri čemu listu predvode Varaždin i Samobor, dok je Dubrovnik svrstan na treće mjesto.

No, ostatak dalmatinskih središta, izuzevši Imotski, potpuno je ispao iz konkurencije, čemu je najviše “kumovala” neto dobit lokalnih poduzetnika u 2008. godini kao glavno mjerilo plasmana na listi, ali i drugi, društveni kriteriji poput dostupnosti vrtića, škola i fakulteta te zdravstvenih usluga.

Split se, kao dalmatinska metropola, nema čime pohvaliti, jer je nakon lanjskog devetog mjesta potpuno potonuo zbog milijunskih gubitaka u državnom sektoru poput “Brodosplita” ili “Dalmacijavina”, ali tomu treba pridodati i ostale kriterije poput manjka škola i vrtića, prekapacitirane bolnice i nedostatka kvalitetnih kulturnih sadržaja.

Takva slika gradske ekonomske i društvene stvarnosti pretočena u virtualnu listu jednog magazina sasvim je razgolitila sve ono što Splićani već godinama znaju, pa tako i poduzetnici.

Globalna kriza

- Šibenik nije na “Forbesovoj” listi najpoželjnijih gradova za življenje? Naravno, čudim se nečemu takvom. Čudim se jer ništa nije crno–bijelo, pa ni pozicija Šibenika. Ako su takvoj kvalifikaciji pridonijele gospodarske prilike na području grada, onda je nužno naglasiti da je šibensko gospodarstvo, u odnosu na ostatak Hrvatske, izrazito izvozno orijentirano.

Zbog toga je udar globalne financijske krize, preko izvoznika, prvi stigao u Šibenik. To je samo dio problema. Drugi, puno ozbiljniji problem za šibenske izvoznike jest precijenjena kuna, što im ne ide naruku.

Po tome je Šibenik u najmanje daput lošijem položaju od Hrvatske, jer mi na svaku kunu potrošenu pri uvozu, u izvozu zaradimo kunu i deset lipa. Zahvaljujući tome nekad je Šibenik, globalno gledajući, bio pri vrhu u Hrvatskoj po profitabilnosti svoje privrede.

U Hrvatskoj ta pokrivenost uvoza izvozom sada je tek 45 posto - komentirao je “Forbesovu" listu Ante Županović, šibenski gradonačelnik. Prema rezultatima istraživanja koje je proveo poslovni magazin “Forbes” grad Zadar nije više na listi dvadeset hrvatskih gradova u kojima su najbolji uvjeti za život i posao.

Iako je prošle godine na listi zauzeo visoko četvrto mjesto te je godinama prije proglašavan gradom perspektive i razvojnog uzleta, Zadar je ove godine podijelio sudbinu drugih dalmatinskih gradova, poput Šibenika i Splita, koji su također ispali s liste najboljih, a koje, prema “Forbesu”, uvjerljivo predvodi grad Varaždin.

- Teško mi je komentirati objavljene podatke jer mi nije jasno koja je metodologija korištena prilikom istraživanja te iz koje su godine rezultati koji se uspoređuju. Naime, najrelevantniji su financijski pokazatelji o dobiti poduzeća, a ti podaci, koliko su meni u Fini rekli, još nisu obrađeni za 2009. godinu. Pitanje je kako su u “Forbesu” do njih došli, ili su uspoređivali 2007. i 2008. godinu. Što bi me čudilo jer je Zadarska županija sve do trećeg kvartala 2008., kada nastupa prava kriza, u svim pokazateljima imala uzlazne trendove - kaže tajnik Županijske gospodarske komore Denis Ikić.

- U prvih devet mjeseci 2009. gospodarska kretanja u Zadarskoj županiji su puno gora nego 2008., ali za konačnu ocjenu potrebno je pričekati godišnje rezultate. Ipak želim istaknuti paradoks da je Zadarska županija u 2009. godini prvi put u trgovinskom suficitu, što znači da više robe izvozimo nego što uvozimo. Istina, to je za 5,7 posto manje nego 2008., a i turistički promet u 2009. je bio na razini 2008.

Lijepo na Stradunu

Za razliku od ostatka Dalmacije, Dubrovnik se digao iz “ponora” “Forbesove” liste, pa iako ga lani nije bio ni među prvih 20 gradova po kvaliteti života i poslovnih uspjeha, ove su ga godine, čini se, prema vrhu vinuli poduzetnici. Oni su mjerodavnu 2008. godinu zaključili s 495 milijuna kuna dobiti. Koliko je Dubrovnik idealno mjesto za život, u usporedbi sa Zagrebom koji zauzima peto mjesto na ljestvici, najbolje uspoređuje umjetnik Duško Šibl koji tijekom godine živi na tri adrese: u Londonu, Zagrebu i Dubrovniku.

- Dubrovnik je svakako vrlo ugodan za život i zaslužuje visoko mjesto na ljestvici po tom pitanju, no Zagreb nedvojbeno pruža više poslovnih mogućnosti. Međutim, kada bih radio usporedbu Zagreba i Dubrovnika što se tiče moje djelatnosti, u tom je slučaju Dubrovnik apsolutno poslovno sjajan. Ne samo za rad, jer u Dubrovniku imam svoj ljetni atelje, već zbog činjenice što se moje slike prodaju svuda u svijetu, a Dubrovnik ima međunarodnu klijentelu - komentira Šibl.

Gledamo u leđa Dugopolju

Kao obrtnik mogu reći da su uvjeti za rad sve teži, država sa svih razina nameće nova davanja, a od gradskih projekata nema gotovo ništa. Split već dugo stoji na mjestu, a zahvaljujući politici, ali i sposobnostima ljudi, gospodarski su nas prestigle sredine poput Zadra, ali i puno manje kao Dugopolje.

Ovako se ne može naprijed, ne treba nam to govoriti nekakva lista objavljena u medijima, znamo to i sami, nego treba tražiti put prema boljem - kazao nam je vlasnik jednog obrta u Splitu koji je želio ostati anoniman.

Podi kao nada

U Poduzetničkoj zoni Podi nemamo niti jednog slobodnog kvadrata, sve je prodano dijelom i inozemnim kupcima. Zapravo, ja ne vidim da je kod nas sve tako crno. Pa, i u sektoru turizma se puno čini, primjerice “Solaris” stalno ulaže u podizanje kvalitete, kaže šibenski gradonačelnik Ante Županović.

Izgubljeno 1400 radnih mjesta

U prošloj je godini u Zadarskoj županiji izgubljeno oko 1400 radnih mjesta, ali u trećem mjesecu ove godine je šest zaposlenih više nego u istom razdoblju prošle godine, ističe zadarske paradokse tajnik Ikić.

Dostupnost vrtića i škola

Kvaliteta života u Dubrovniku neupitna je, kao i dostupnost vrtića i škola, što je građanima bio vrlo važan kriterij za davanja visokih ocjena.

Braća Žužul "digla krila" Imotskom

Nadaleko poznata pjesma “Ča je Londra kontra Splita” mogla bi se preimenovati u novu, koja bi glasila “Ma šta je Split kontra Imotskoga”. Ako je suditi po Poslovnoj mapi koju je objavio prestižni magazin “Forbes”, najbolji grad za život i posao u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2008. godini bio je Imotski.

Imotski je u Hrvatskoj na visokom sedmome mjestu. Iza sebe ostavio je Koprivnicu, Pulu, Rijeku. Analitičari “Forbesa” su za ove rezultate koristili šest parametara: netodobit, rast prihoda, prosječne bruto plaće, cijene poslovnih prostora, rast broja zaposlenih i poduzetnike.

Zanimljivo je spomenuti da je Imotski prvi na listi u rastu broja zaposlenih u Hrvatskoj za tu godinu. I konačno, stručnjaci vide uzroke toga, za današnje vrijeme, nevjerojatnog stanja u Imotskom. Najveće zasluge pripisuju poznatoj tvrtki “Skladgradnja” u vlasništvu braće Slavena i Joze Žužula, koja je prijavljena u Imotskom.

- Da, vjerujem tim rezultatima i oni su relevantni. Mi, istina, živimo u Splitu, tamo su nam i uredi, no tvrtku smo prijavili u našem Imotskom. Godina 2008. bila je uspješna, bilo je posla i mi smo samo u našoj tvrtki upošljavali oko 900 radnika, od toga je sigurno više od polovice bilo iz Imotske krajine. Plaća je bila redovna i za hrvatske prilike odlična.

E, pa sada, neka se zapitaju brojni imotski političari, koji bi iz Zagreba, ili nekoga drugog mjesta, dolazili u Imotski i za glasove obećavali brda i doline, što su učinili da Imotski bude na mjestu na kojem je bio 2008. godine. A učinila je to Skladgradnja i činit će i ubuduće, bez obzira na podmetanja i objede. Nama je uvijek socijalni aspekt bio primaran - riječi su Slavena Žužula, direktora Skladgradnje, kojega smo zatekli u rodnim Grubinama.

- To je istina, iako su me rezultati ugodno iznenadili. I ja kao gradonačelnik uvijek sam davao podršku Skladgradnji, koja je punila naš proračun skoro za njegovu trećinu. I ubuduće će to, nadam se, činiti - riječi su imotskoga gradonačelnika Ante Đuzela.

- Nema što, iznenadili su me rezultati istraživanja i u potpunosti se slažem da je Skladgradnja odigrala silnu ulogu u tome. No prebacimo se u današnje vrijeme i sa sadašnjim rezultatima Imotskog ne bi bilo ni među 200 mjesta. Građevinarstvo u kolapsu, trgovina, ništa zdravo nema kaže nam poduzetnika Tino Juroš.

- Lijepo je nešto takvo čuti, ali danas je katastrofa. Ja sam samo u svojoj tvrtki otpustio 50 radnika i ne znam kako dalje. Tek smo počeli osjećati krizu, produžit će se ona i sljedeće godine - veli poznati građevinski poduzetnik Ante Grabovac-Kuprić.

- I trgovina je na koljenima i dok se ne vratimo proizvodnji, ništa od nas. A to s Forbesovim rezultatima je ugodno čuti - riječi su poduzetnika Ivana Maršića Šanđe.

Braco Ćosić

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nakon lanjskog devetog mjesta Split je ‘nestao’ s popisa najboljih gradova zbog milijunskih gubitaka u državnom sektoru poput ‘Brodosplita’ ili ‘Dalmacijavina’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UGLEDNI MAGAZIN forbes OBJAVIO POSLOVNU MAPU HRVATSKE U KOJOJ JE JAZ IZMEĐU DALMACIJE I OSTATKA HRVATSKE SVE DUBLJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-04-23 16:18:02 [created_by] => 30 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-04-23 16:27:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-04-23 17:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6215 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 246 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--dalmacija [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmacije. [menu-meta_keywords] => zadar, šibenik, dubrovnik, obala, otoci, zagora [secure] => 0 [page_title] => Dalmacija [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/04/23/Novosti/BOCE_KONTEJNER-191008.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x439" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 13 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38868251 Threads: 4 Questions: 7131072181 Slow queries: 3313041 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609195957 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /dalmacija/split-potonuo-sibenika-nigdje-nema-zadar-nizbrdo-samo-se-dubrovnik-drzi-96701 [printLink] => /dalmacija/split-potonuo-sibenika-nigdje-nema-zadar-nizbrdo-samo-se-dubrovnik-drzi-96701?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 212901 [name] => forbes [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => forbes [link] => /tag/forbes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 328324 [name] => dalmacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmacija [link] => /tag/dalmacija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nakon lanjskog devetog mjesta Split je ‘nestao’ s popisa najboljih gradova zbog milijunskih gubitaka u državnom sektoru poput ‘Brodosplita’ ili ‘Dalmacijavina’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UGLEDNI MAGAZIN forbes OBJAVIO POSLOVNU MAPU HRVATSKE U KOJOJ JE JAZ IZMEĐU DALMACIJE I OSTATKA HRVATSKE SVE DUBLJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Split potonuo, Šibenika nigdje nema, Zadar nizbrdo, samo se Dubrovnik drži... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-08-16-10-30 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/04/23/Novosti/BOCE_KONTEJNER-191008.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/04/23/Novosti/BOCE_KONTEJNER-191008.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nakon lanjskog devetog mjesta Split je ‘nestao’ s popisa najboljih gradova zbog milijunskih gubitaka u državnom sektoru poput ‘Brodosplita’ ili ‘Dalmacijavina’

Poslovna mapa Hrvatske, koju je objavio magazin “Forbes”, ocijenila je brojne gradove sa sjevera Hrvatske najboljima za život i posao, pri čemu listu predvode Varaždin i Samobor, dok je Dubrovnik svrstan na treće mjesto.

No, ostatak dalmatinskih središta, izuzevši Imotski, potpuno je ispao iz konkurencije, čemu je najviše “kumovala” neto dobit lokalnih poduzetnika u 2008. godini kao glavno mjerilo plasmana na listi, ali i drugi, društveni kriteriji poput dostupnosti vrtića, škola i fakulteta te zdravstvenih usluga.

Split se, kao dalmatinska metropola, nema čime pohvaliti, jer je nakon lanjskog devetog mjesta potpuno potonuo zbog milijunskih gubitaka u državnom sektoru poput “Brodosplita” ili “Dalmacijavina”, ali tomu treba pridodati i ostale kriterije poput manjka škola i vrtića, prekapacitirane bolnice i nedostatka kvalitetnih kulturnih sadržaja.

Takva slika gradske ekonomske i društvene stvarnosti pretočena u virtualnu listu jednog magazina sasvim je razgolitila sve ono što Splićani već godinama znaju, pa tako i poduzetnici.

Globalna kriza

- Šibenik nije na “Forbesovoj” listi najpoželjnijih gradova za življenje? Naravno, čudim se nečemu takvom. Čudim se jer ništa nije crno–bijelo, pa ni pozicija Šibenika. Ako su takvoj kvalifikaciji pridonijele gospodarske prilike na području grada, onda je nužno naglasiti da je šibensko gospodarstvo, u odnosu na ostatak Hrvatske, izrazito izvozno orijentirano.

Zbog toga je udar globalne financijske krize, preko izvoznika, prvi stigao u Šibenik. To je samo dio problema. Drugi, puno ozbiljniji problem za šibenske izvoznike jest precijenjena kuna, što im ne ide naruku.

Po tome je Šibenik u najmanje daput lošijem položaju od Hrvatske, jer mi na svaku kunu potrošenu pri uvozu, u izvozu zaradimo kunu i deset lipa. Zahvaljujući tome nekad je Šibenik, globalno gledajući, bio pri vrhu u Hrvatskoj po profitabilnosti svoje privrede.

U Hrvatskoj ta pokrivenost uvoza izvozom sada je tek 45 posto - komentirao je “Forbesovu" listu Ante Županović, šibenski gradonačelnik. Prema rezultatima istraživanja koje je proveo poslovni magazin “Forbes” grad Zadar nije više na listi dvadeset hrvatskih gradova u kojima su najbolji uvjeti za život i posao.

Iako je prošle godine na listi zauzeo visoko četvrto mjesto te je godinama prije proglašavan gradom perspektive i razvojnog uzleta, Zadar je ove godine podijelio sudbinu drugih dalmatinskih gradova, poput Šibenika i Splita, koji su također ispali s liste najboljih, a koje, prema “Forbesu”, uvjerljivo predvodi grad Varaždin.

- Teško mi je komentirati objavljene podatke jer mi nije jasno koja je metodologija korištena prilikom istraživanja te iz koje su godine rezultati koji se uspoređuju. Naime, najrelevantniji su financijski pokazatelji o dobiti poduzeća, a ti podaci, koliko su meni u Fini rekli, još nisu obrađeni za 2009. godinu. Pitanje je kako su u “Forbesu” do njih došli, ili su uspoređivali 2007. i 2008. godinu. Što bi me čudilo jer je Zadarska županija sve do trećeg kvartala 2008., kada nastupa prava kriza, u svim pokazateljima imala uzlazne trendove - kaže tajnik Županijske gospodarske komore Denis Ikić.

- U prvih devet mjeseci 2009. gospodarska kretanja u Zadarskoj županiji su puno gora nego 2008., ali za konačnu ocjenu potrebno je pričekati godišnje rezultate. Ipak želim istaknuti paradoks da je Zadarska županija u 2009. godini prvi put u trgovinskom suficitu, što znači da više robe izvozimo nego što uvozimo. Istina, to je za 5,7 posto manje nego 2008., a i turistički promet u 2009. je bio na razini 2008.

Lijepo na Stradunu

Za razliku od ostatka Dalmacije, Dubrovnik se digao iz “ponora” “Forbesove” liste, pa iako ga lani nije bio ni među prvih 20 gradova po kvaliteti života i poslovnih uspjeha, ove su ga godine, čini se, prema vrhu vinuli poduzetnici. Oni su mjerodavnu 2008. godinu zaključili s 495 milijuna kuna dobiti. Koliko je Dubrovnik idealno mjesto za život, u usporedbi sa Zagrebom koji zauzima peto mjesto na ljestvici, najbolje uspoređuje umjetnik Duško Šibl koji tijekom godine živi na tri adrese: u Londonu, Zagrebu i Dubrovniku.

- Dubrovnik je svakako vrlo ugodan za život i zaslužuje visoko mjesto na ljestvici po tom pitanju, no Zagreb nedvojbeno pruža više poslovnih mogućnosti. Međutim, kada bih radio usporedbu Zagreba i Dubrovnika što se tiče moje djelatnosti, u tom je slučaju Dubrovnik apsolutno poslovno sjajan. Ne samo za rad, jer u Dubrovniku imam svoj ljetni atelje, već zbog činjenice što se moje slike prodaju svuda u svijetu, a Dubrovnik ima međunarodnu klijentelu - komentira Šibl.

Gledamo u leđa Dugopolju

Kao obrtnik mogu reći da su uvjeti za rad sve teži, država sa svih razina nameće nova davanja, a od gradskih projekata nema gotovo ništa. Split već dugo stoji na mjestu, a zahvaljujući politici, ali i sposobnostima ljudi, gospodarski su nas prestigle sredine poput Zadra, ali i puno manje kao Dugopolje.

Ovako se ne može naprijed, ne treba nam to govoriti nekakva lista objavljena u medijima, znamo to i sami, nego treba tražiti put prema boljem - kazao nam je vlasnik jednog obrta u Splitu koji je želio ostati anoniman.

Podi kao nada

U Poduzetničkoj zoni Podi nemamo niti jednog slobodnog kvadrata, sve je prodano dijelom i inozemnim kupcima. Zapravo, ja ne vidim da je kod nas sve tako crno. Pa, i u sektoru turizma se puno čini, primjerice “Solaris” stalno ulaže u podizanje kvalitete, kaže šibenski gradonačelnik Ante Županović.

Izgubljeno 1400 radnih mjesta

U prošloj je godini u Zadarskoj županiji izgubljeno oko 1400 radnih mjesta, ali u trećem mjesecu ove godine je šest zaposlenih više nego u istom razdoblju prošle godine, ističe zadarske paradokse tajnik Ikić.

Dostupnost vrtića i škola

Kvaliteta života u Dubrovniku neupitna je, kao i dostupnost vrtića i škola, što je građanima bio vrlo važan kriterij za davanja visokih ocjena.

Braća Žužul "digla krila" Imotskom

Nadaleko poznata pjesma “Ča je Londra kontra Splita” mogla bi se preimenovati u novu, koja bi glasila “Ma šta je Split kontra Imotskoga”. Ako je suditi po Poslovnoj mapi koju je objavio prestižni magazin “Forbes”, najbolji grad za život i posao u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2008. godini bio je Imotski.

Imotski je u Hrvatskoj na visokom sedmome mjestu. Iza sebe ostavio je Koprivnicu, Pulu, Rijeku. Analitičari “Forbesa” su za ove rezultate koristili šest parametara: netodobit, rast prihoda, prosječne bruto plaće, cijene poslovnih prostora, rast broja zaposlenih i poduzetnike.

Zanimljivo je spomenuti da je Imotski prvi na listi u rastu broja zaposlenih u Hrvatskoj za tu godinu. I konačno, stručnjaci vide uzroke toga, za današnje vrijeme, nevjerojatnog stanja u Imotskom. Najveće zasluge pripisuju poznatoj tvrtki “Skladgradnja” u vlasništvu braće Slavena i Joze Žužula, koja je prijavljena u Imotskom.

- Da, vjerujem tim rezultatima i oni su relevantni. Mi, istina, živimo u Splitu, tamo su nam i uredi, no tvrtku smo prijavili u našem Imotskom. Godina 2008. bila je uspješna, bilo je posla i mi smo samo u našoj tvrtki upošljavali oko 900 radnika, od toga je sigurno više od polovice bilo iz Imotske krajine. Plaća je bila redovna i za hrvatske prilike odlična.

E, pa sada, neka se zapitaju brojni imotski političari, koji bi iz Zagreba, ili nekoga drugog mjesta, dolazili u Imotski i za glasove obećavali brda i doline, što su učinili da Imotski bude na mjestu na kojem je bio 2008. godine. A učinila je to Skladgradnja i činit će i ubuduće, bez obzira na podmetanja i objede. Nama je uvijek socijalni aspekt bio primaran - riječi su Slavena Žužula, direktora Skladgradnje, kojega smo zatekli u rodnim Grubinama.

- To je istina, iako su me rezultati ugodno iznenadili. I ja kao gradonačelnik uvijek sam davao podršku Skladgradnji, koja je punila naš proračun skoro za njegovu trećinu. I ubuduće će to, nadam se, činiti - riječi su imotskoga gradonačelnika Ante Đuzela.

- Nema što, iznenadili su me rezultati istraživanja i u potpunosti se slažem da je Skladgradnja odigrala silnu ulogu u tome. No prebacimo se u današnje vrijeme i sa sadašnjim rezultatima Imotskog ne bi bilo ni među 200 mjesta. Građevinarstvo u kolapsu, trgovina, ništa zdravo nema kaže nam poduzetnika Tino Juroš.

- Lijepo je nešto takvo čuti, ali danas je katastrofa. Ja sam samo u svojoj tvrtki otpustio 50 radnika i ne znam kako dalje. Tek smo počeli osjećati krizu, produžit će se ona i sljedeće godine - veli poznati građevinski poduzetnik Ante Grabovac-Kuprić.

- I trgovina je na koljenima i dok se ne vratimo proizvodnji, ništa od nas. A to s Forbesovim rezultatima je ugodno čuti - riječi su poduzetnika Ivana Maršića Šanđe.

Braco Ćosić

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split-potonuo-sibenika-nigdje-nema-zadar-nizbrdo-samo-se-dubrovnik-drzi-96701 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e52f35fb416a08a2afcb64126acecde204dd1aac [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Split+potonuo%2C+%C5%A0ibenika+nigdje+nema%2C+Zadar+nizbrdo%2C+samo+se+Dubrovnik+dr%C5%BEi...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fsplit-potonuo-sibenika-nigdje-nema-zadar-nizbrdo-samo-se-dubrovnik-drzi-96701 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fsplit-potonuo-sibenika-nigdje-nema-zadar-nizbrdo-samo-se-dubrovnik-drzi-96701 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nakon lanjskog devetog mjesta Split je ‘nestao’ s popisa najboljih gradova zbog milijunskih gubitaka u državnom sektoru poput ‘Brodosplita’ ili ‘Dalmacijavina’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => UGLEDNI MAGAZIN forbes OBJAVIO POSLOVNU MAPU HRVATSKE U KOJOJ JE JAZ IZMEĐU DALMACIJE I OSTATKA HRVATSKE SVE DUBLJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
DalmacijaUGLEDNI MAGAZIN forbes OBJAVIO POSLOVNU MAPU HRVATSKE U KOJOJ JE JAZ IZMEĐU DALMACIJE I OSTATKA HRVATSKE SVE DUBLJI

Split potonuo, Šibenika nigdje nema, Zadar nizbrdo, samo se Dubrovnik drži...

Piše PSD.
23. travnja 2010. - 19:18

Nakon lanjskog devetog mjesta Split je ‘nestao’ s popisa najboljih gradova zbog milijunskih gubitaka u državnom sektoru poput ‘Brodosplita’ ili ‘Dalmacijavina’

Poslovna mapa Hrvatske, koju je objavio magazin “Forbes”, ocijenila je brojne gradove sa sjevera Hrvatske najboljima za život i posao, pri čemu listu predvode Varaždin i Samobor, dok je Dubrovnik svrstan na treće mjesto.

No, ostatak dalmatinskih središta, izuzevši Imotski, potpuno je ispao iz konkurencije, čemu je najviše “kumovala” neto dobit lokalnih poduzetnika u 2008. godini kao glavno mjerilo plasmana na listi, ali i drugi, društveni kriteriji poput dostupnosti vrtića, škola i fakulteta te zdravstvenih usluga.

Split se, kao dalmatinska metropola, nema čime pohvaliti, jer je nakon lanjskog devetog mjesta potpuno potonuo zbog milijunskih gubitaka u državnom sektoru poput “Brodosplita” ili “Dalmacijavina”, ali tomu treba pridodati i ostale kriterije poput manjka škola i vrtića, prekapacitirane bolnice i nedostatka kvalitetnih kulturnih sadržaja.

Takva slika gradske ekonomske i društvene stvarnosti pretočena u virtualnu listu jednog magazina sasvim je razgolitila sve ono što Splićani već godinama znaju, pa tako i poduzetnici.

Globalna kriza

- Šibenik nije na “Forbesovoj” listi najpoželjnijih gradova za življenje? Naravno, čudim se nečemu takvom. Čudim se jer ništa nije crno–bijelo, pa ni pozicija Šibenika. Ako su takvoj kvalifikaciji pridonijele gospodarske prilike na području grada, onda je nužno naglasiti da je šibensko gospodarstvo, u odnosu na ostatak Hrvatske, izrazito izvozno orijentirano.

Zbog toga je udar globalne financijske krize, preko izvoznika, prvi stigao u Šibenik. To je samo dio problema. Drugi, puno ozbiljniji problem za šibenske izvoznike jest precijenjena kuna, što im ne ide naruku.

Po tome je Šibenik u najmanje daput lošijem položaju od Hrvatske, jer mi na svaku kunu potrošenu pri uvozu, u izvozu zaradimo kunu i deset lipa. Zahvaljujući tome nekad je Šibenik, globalno gledajući, bio pri vrhu u Hrvatskoj po profitabilnosti svoje privrede.

U Hrvatskoj ta pokrivenost uvoza izvozom sada je tek 45 posto - komentirao je “Forbesovu" listu Ante Županović, šibenski gradonačelnik. Prema rezultatima istraživanja koje je proveo poslovni magazin “Forbes” grad Zadar nije više na listi dvadeset hrvatskih gradova u kojima su najbolji uvjeti za život i posao.

Iako je prošle godine na listi zauzeo visoko četvrto mjesto te je godinama prije proglašavan gradom perspektive i razvojnog uzleta, Zadar je ove godine podijelio sudbinu drugih dalmatinskih gradova, poput Šibenika i Splita, koji su također ispali s liste najboljih, a koje, prema “Forbesu”, uvjerljivo predvodi grad Varaždin.

- Teško mi je komentirati objavljene podatke jer mi nije jasno koja je metodologija korištena prilikom istraživanja te iz koje su godine rezultati koji se uspoređuju. Naime, najrelevantniji su financijski pokazatelji o dobiti poduzeća, a ti podaci, koliko su meni u Fini rekli, još nisu obrađeni za 2009. godinu. Pitanje je kako su u “Forbesu” do njih došli, ili su uspoređivali 2007. i 2008. godinu. Što bi me čudilo jer je Zadarska županija sve do trećeg kvartala 2008., kada nastupa prava kriza, u svim pokazateljima imala uzlazne trendove - kaže tajnik Županijske gospodarske komore Denis Ikić.

- U prvih devet mjeseci 2009. gospodarska kretanja u Zadarskoj županiji su puno gora nego 2008., ali za konačnu ocjenu potrebno je pričekati godišnje rezultate. Ipak želim istaknuti paradoks da je Zadarska županija u 2009. godini prvi put u trgovinskom suficitu, što znači da više robe izvozimo nego što uvozimo. Istina, to je za 5,7 posto manje nego 2008., a i turistički promet u 2009. je bio na razini 2008.

Lijepo na Stradunu

Za razliku od ostatka Dalmacije, Dubrovnik se digao iz “ponora” “Forbesove” liste, pa iako ga lani nije bio ni među prvih 20 gradova po kvaliteti života i poslovnih uspjeha, ove su ga godine, čini se, prema vrhu vinuli poduzetnici. Oni su mjerodavnu 2008. godinu zaključili s 495 milijuna kuna dobiti. Koliko je Dubrovnik idealno mjesto za život, u usporedbi sa Zagrebom koji zauzima peto mjesto na ljestvici, najbolje uspoređuje umjetnik Duško Šibl koji tijekom godine živi na tri adrese: u Londonu, Zagrebu i Dubrovniku.

- Dubrovnik je svakako vrlo ugodan za život i zaslužuje visoko mjesto na ljestvici po tom pitanju, no Zagreb nedvojbeno pruža više poslovnih mogućnosti. Međutim, kada bih radio usporedbu Zagreba i Dubrovnika što se tiče moje djelatnosti, u tom je slučaju Dubrovnik apsolutno poslovno sjajan. Ne samo za rad, jer u Dubrovniku imam svoj ljetni atelje, već zbog činjenice što se moje slike prodaju svuda u svijetu, a Dubrovnik ima međunarodnu klijentelu - komentira Šibl.

Gledamo u leđa Dugopolju

Kao obrtnik mogu reći da su uvjeti za rad sve teži, država sa svih razina nameće nova davanja, a od gradskih projekata nema gotovo ništa. Split već dugo stoji na mjestu, a zahvaljujući politici, ali i sposobnostima ljudi, gospodarski su nas prestigle sredine poput Zadra, ali i puno manje kao Dugopolje.

Ovako se ne može naprijed, ne treba nam to govoriti nekakva lista objavljena u medijima, znamo to i sami, nego treba tražiti put prema boljem - kazao nam je vlasnik jednog obrta u Splitu koji je želio ostati anoniman.

Podi kao nada

U Poduzetničkoj zoni Podi nemamo niti jednog slobodnog kvadrata, sve je prodano dijelom i inozemnim kupcima. Zapravo, ja ne vidim da je kod nas sve tako crno. Pa, i u sektoru turizma se puno čini, primjerice “Solaris” stalno ulaže u podizanje kvalitete, kaže šibenski gradonačelnik Ante Županović.

Izgubljeno 1400 radnih mjesta

U prošloj je godini u Zadarskoj županiji izgubljeno oko 1400 radnih mjesta, ali u trećem mjesecu ove godine je šest zaposlenih više nego u istom razdoblju prošle godine, ističe zadarske paradokse tajnik Ikić.

Dostupnost vrtića i škola

Kvaliteta života u Dubrovniku neupitna je, kao i dostupnost vrtića i škola, što je građanima bio vrlo važan kriterij za davanja visokih ocjena.

Braća Žužul "digla krila" Imotskom

Nadaleko poznata pjesma “Ča je Londra kontra Splita” mogla bi se preimenovati u novu, koja bi glasila “Ma šta je Split kontra Imotskoga”. Ako je suditi po Poslovnoj mapi koju je objavio prestižni magazin “Forbes”, najbolji grad za život i posao u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2008. godini bio je Imotski.

Imotski je u Hrvatskoj na visokom sedmome mjestu. Iza sebe ostavio je Koprivnicu, Pulu, Rijeku. Analitičari “Forbesa” su za ove rezultate koristili šest parametara: netodobit, rast prihoda, prosječne bruto plaće, cijene poslovnih prostora, rast broja zaposlenih i poduzetnike.

Zanimljivo je spomenuti da je Imotski prvi na listi u rastu broja zaposlenih u Hrvatskoj za tu godinu. I konačno, stručnjaci vide uzroke toga, za današnje vrijeme, nevjerojatnog stanja u Imotskom. Najveće zasluge pripisuju poznatoj tvrtki “Skladgradnja” u vlasništvu braće Slavena i Joze Žužula, koja je prijavljena u Imotskom.

- Da, vjerujem tim rezultatima i oni su relevantni. Mi, istina, živimo u Splitu, tamo su nam i uredi, no tvrtku smo prijavili u našem Imotskom. Godina 2008. bila je uspješna, bilo je posla i mi smo samo u našoj tvrtki upošljavali oko 900 radnika, od toga je sigurno više od polovice bilo iz Imotske krajine. Plaća je bila redovna i za hrvatske prilike odlična.

E, pa sada, neka se zapitaju brojni imotski političari, koji bi iz Zagreba, ili nekoga drugog mjesta, dolazili u Imotski i za glasove obećavali brda i doline, što su učinili da Imotski bude na mjestu na kojem je bio 2008. godine. A učinila je to Skladgradnja i činit će i ubuduće, bez obzira na podmetanja i objede. Nama je uvijek socijalni aspekt bio primaran - riječi su Slavena Žužula, direktora Skladgradnje, kojega smo zatekli u rodnim Grubinama.

- To je istina, iako su me rezultati ugodno iznenadili. I ja kao gradonačelnik uvijek sam davao podršku Skladgradnji, koja je punila naš proračun skoro za njegovu trećinu. I ubuduće će to, nadam se, činiti - riječi su imotskoga gradonačelnika Ante Đuzela.

- Nema što, iznenadili su me rezultati istraživanja i u potpunosti se slažem da je Skladgradnja odigrala silnu ulogu u tome. No prebacimo se u današnje vrijeme i sa sadašnjim rezultatima Imotskog ne bi bilo ni među 200 mjesta. Građevinarstvo u kolapsu, trgovina, ništa zdravo nema kaže nam poduzetnika Tino Juroš.

- Lijepo je nešto takvo čuti, ali danas je katastrofa. Ja sam samo u svojoj tvrtki otpustio 50 radnika i ne znam kako dalje. Tek smo počeli osjećati krizu, produžit će se ona i sljedeće godine - veli poznati građevinski poduzetnik Ante Grabovac-Kuprić.

- I trgovina je na koljenima i dok se ne vratimo proizvodnji, ništa od nas. A to s Forbesovim rezultatima je ugodno čuti - riječi su poduzetnika Ivana Maršića Šanđe.

Braco Ćosić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 10:16