StoryEditorOCM
Dalmacijaveć godinama ne obilježavaju svi spomen na žrtve u 2. svjetskom ratu

Sinjski političari: HDZ ne mari za antifašizam

Piše PSD.
25. lipnja 2009. - 16:03
Političari na čelu ostalih stranaka ne pamte da je izaslanstvo HDZ-a položilo vijenac kod spomen-kosturnice

Ni ove godine 22. lipnja, kad se u Hrvatskoj obilježava Dan antifašističke borbe, na polaganju vijenaca i odavanju počasti kod spomen-kosturnice antifašista stradalih u Drugom svjetskom ratu, ni kod spomen-obilježja braniteljima poginulim u Domovinskom ratu nije se pojavilo izaslanstvo sinjskoga HDZ-a.

Što je tomu razlog, raspitali smo se kod sinjskih političara, predstavnika stranaka koje redovito dolaze na obilježavanje ovog nacionalnog praznika koji se slavi od međunarodnog priznanja hrvatske države.

− Koliko me sjećanje služi, a ja od 1997. godine sudjelujem u obilježavanja Dana antifašističke borbe i kao članica, predsjednica SDP-a te članica gradske vlasti i uprave, nikada na tim skupovima nisam vidjela ni jednog HDZ-ovca, ni službeno ni privatno. Možda je razlog tomu što je u trenutku kad je HDZ na razini države počeo redovito slati izaslanstva na obilježavanja tog praznika, Središnjica stranke jednostavno zaboravila obavijestiti sinjsku organizaciju ili su im zaboravili poslati faks s uputama − rekla je predsjednica sinjskoga SDP-a Nataša Poparić.

I predsjednik HSLS-a Sinja Snježan Šentija potvrdio je kako se ne sjeća da su izaslanstva HDZ-a nazočila obilježavanjima Dana antifašističke borbe.

 − Naša stranka pošalje predstavnike koji polože cvijeće i poklone se žrtvama stradalim u antifašističkoj borbi, te potom braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, jer je protokolarno uređeno da se nakon skupa u gradskom parku kod spomen-kosturnice poklonimo i onima koji su izborili hrvatsku slobodu u Domovinskom ratu, a spomen-obilježje braniteljima je preko puta, u parku ispred zgrade Poglavarstva. Na taj način odajemo počast i jednima i drugima, i smatram da je to stvar političke kulture i poštovanja povijesti. Možda je sinjski HDZ zahvaćen “zadarskim sindromom” − rekao je Šentija.

Uz SDP i HSLS, obilježavanju Dana antifašističke borbe posljednjih nekoliko godina nazoče i predstavnici HSS-a i HSU-a te gradskih vlasti i Saveza antifašističkih boraca Cetinske krajine. No, baš nitko od njih ne može se sjetiti da je HDZ slao svoje predstavnike na obilježavanje tog datuma.

Prošle je godine bivši gradonačelnik Sinja Ivan Nasić u ime gradske vlasti prisustvovao obilježavanju godišnjice strijeljanja pripadnika Prvog splitskog partizanskog odreda kod spomen-obilježja u Ruduši. I predsjednika HDZ-a Stipu Jukića pitali smo što je razlog neodazivanja HDZ-a na obilježavanje ovog državnog praznika.

− Ove je godine razlog bio čisto tehničke naravi. Naime, u našoj organizaciji došlo je do nekih internih nesporazuma, ali, kažem, čisto tehničke naravi, nismo se uspjeli iskoordinirati. A što se tiče prijašnjih godina, koliko ja znam, HDZ je nazočio obilježavanju tog praznika − rekao je dr. Jukić.

No, mora biti da se to događalo u neke čudne sate, kad ih baš nitko nikad nije vidio niti zapamtio na obilježavanju Dana antifašističke borbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 01:19