StoryEditorOCM
Dalmacijaosnovana udruga autoškola dalmacije

Sinj: cijene obuke u autoškoli više za 400 kuna

Piše PSD.
27. srpnja 2009. - 21:40

U prostorijama Autoškole ‘‘Semafor’ u Sinju održan je skup autoškola Dalmacije na koji su se odazvala 34 predstavnika autoškola od Dubrovnika do Zadra.

Na skupu je raspravljano o novim cijenama tečajeva za obuku vozača, novim pravilnicima za obuku iz prve pomoći te o inicijativi, odnosno pilot projektu Hrvatskog autokluba prema kojem bi polaznici autoškola ispite polagali na vozilu stručne organizacije (HAK-a), iako su obuku obavljali na vozilima autoškola.

Svi predstavnici autoškola su odbacili tu inicijativu, te će s tim u vezi uputiti dopis s obrazloženjem i HAK-u i mjerodavnom ministarstvu. Kako je kazano na skupu, taj projekt je manjkav iz više razloga. Ne odgovara psihološko-pedagoškim standardima obuke, nije ekonomski opravdan, a ništa bitnije se ne bi poboljšala sigurnost u prometu nakon takvog načina polaganja ispita. Istaknuto je kako niti jedna zemlja na svijetu, osim Bjelorusije, nema ovakav način polaganja završnih ispita u autoškolama.

Što se tiče novih cijena obuke, one će biti uvećane za oko 400 kuna zbog toga što je HAK povisio cijenu svojih ispita. Tako će, primjerice, tečaj za vozača ‘‘B’’ kategorije u Splitu, umjesto dosadašnjih 5565 kuna s PDV-om, stajati oko 5750 kn s PDV-om.

Na kraju skupa svi sudionici su osnovali Udrugu autoškola Dalmacije koju namjeravaju registrirati. Na taj način bi struka bolje i kvalitetnije zastupala svoje interese, a podigla bi se i razina kvalitete obuke vozača, rečeno je na skupu. Uspješni domaćin i moderator skupa bio je dipl. ing. prometa Željko Prelas, vlasnik Autoškole ‘‘Semafor’’.

vito perić / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:37