StoryEditorOCM
S mora i krajabravo svima!

Završio je drugi Festival izvrsnosti: kreativnost učeničkih projekata oduševila posjetitelje

Piše Dalmacija SD
8. lipnja 2023. - 12:13

Drugi Festival izvrsnosti koji se u organizaciji Centra izvrsnosti SDŽ od 5. do 7. lipnja održao na lokacijama OŠ kraljice Jelene u Solinu i Gradskoj knjižnici Teatrin Solin, završio je dodjelom nagrada za najbolje učeničke projekte u programu CIMAJ. Prva dva dana učenici i mentori su predstavili su projekte unutar programa Čuvari baštine, Dalmatinski suvenir, RAST i Mother Earth.

- Čestitam svim sudionicima Festivala izvrsnosti na kreativnim projektima i proizvodima koje su pokazali na ovoj jedinstvenoj manifestaciji. Sve tri večeri Festivala izvrsnosti popraćene su emocijama koje su bile prisutne u svakoj ispričanoj priči naših Čuvara baštine, u svakom Dalmatinskom suveniru učeničkih zadruga koji su marljivo izrađivali učenici cijele školske godine. Riječi mentora, voditelja, učenika i ostalih prisutnih, dokaz su da ova priča ima veliki potencijal, a to su pokazali učenici i mentori kroz izvannastavne aktivnosti i programe RAST, Mother Earth i CIMAJ, kazala je s oduševljenjem Zorana Bašić Plazibat iz Centra izvrsnosti SDŽ.

Izvannastavne aktivnosti pokazale su se kao savršen spoj tradicionalnih vrijednosti i modernog doba gdje su učenici kroz ekologiju i projekte održivog razvoja dali svoje viđenje problema današnjice unutar programa RAST i Mother Earth.

Od ukupno 82 projekta koja su učenici predstavili u ova tri dana, stručni žiri je donio odluku i nagradio najbolje. Prvo mjesto osnovnih škola u programu Čuvari baštine pripalo je OŠ Silvije Strahimir Kranjčević i njihovoj “Paškurici” - pogačici ispisanoj ljubavlju”. U kategoriji srednjih škola u programu Čuvari baštine, prvo mjesto osvojili su učenici Obrtno tehničke škole u Splitu s projektom “Tradicijska izrada drvenih igračaka”.

Ukupni pobjednici programa Čuvari baštine su učenici OŠ Silvije Strahimir Kranjčević i njihova “Paškurica - pogačica ispisana ljubavlju”. Nagradu za najbolji projekt unutar programa RAST osvojila je Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju s projektom “Tranzicija – škola, kvart, grad”. Najbolji projekt unutar programa Mother Earth osvojili su učenici OŠ Josip Pupačić Omiš i OŠ Kamen Šine Split s projektom “Scream from deep sea pollution”.

U programu CIMAJ, za prestižnu nagradu “Oskar izvrsnosti” učenici su predstavili 13 projekata, i to u nekoliko kategorija. U kategoriji “Vijest i reportaža” među osnovnim školama prvo mjesto pripalo je učenicima OŠ Marjan Split i njihov “Posjet institutu za oceanografiju i ribarstvo”, dok je za istu kategoriju u srednjim školama prvo mjesto pripalo Komercijalno-trgovačkoj školi Split s reportažom “Impressum”.

U kategoriji “Intervju”, prvo mjesto osnovnih škola osvojili su učenici OŠ Slatine kroz intervju s fotoreporterom Feđom Klarićem, “Smoje mi je bio ne samo novinarski, nego i životni otac. U istoj kategoriji među srednjim školama prvo mjesto osvojili su učenici V. gimnazije Vladimir Nazor i njihov intervju s Tisjom Kljaković Gašpić.

U kategoriji “Najbolji reporteri” prvo mjesto osvojili su učenici OŠ kralja Zvonimira Solin, dok su u istoj kategoriji među srednjoškolcima prvo mjesto osvojili učenici V. gimnazije, Vladimir Nazor u Splitu. U kategoriji “Podcast”, prvo mjesto među osnovnim školama pripalo je učenicima OŠ Josipa Pupačića Omiš i njihov “Podcast u Petici - Hamletovanje”, dok je isto mjesto među srednjoškolskom kategorijom pripalo učenicima SŠ II. gimnazije u Splitu i njihov uradak “Rade Popadić: Dobar je novinar zainteresiran, marljiv i savjestan – na takvima je veliko breme odgovornosti”.

U kategoriji “Dokumentarni film” prvo mjesto osvojili su učenici OŠ Slatine i njihov dokumentarac “Ča more znači”, dok je isto mjesto, u istoj kategoriji pripalo učenicima srednje Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju” i njihov dokumentarac “Čuvari baštine na Hvaru”.

U kategoriji “Nagrada CIMAJ-evaca”, prvo mjesto pripalo je OŠ Slatine i II. gimnaziji Split, dok je u posljednjoj kategoriji, “Grand prix”, prvo mjesto pripalo učenicima OŠ Slatine - “Glas iz Slatina daleko se čuje” i Komercijalno trgovačkoj školi i njihovom “Digitalnom školskom listu “KonTaŠ”.

Iz Centra izvrsnosti SDŽ zahvaljuju svim sudionicima, posjetiteljima i podržavateljima festivala koji su još jednom pokazali kako izgleda učenička kreativnost na jednom mjestu.

Suorganizatori festivala su Splitsko-dalmatinska županija, Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin i Arheološki muzej u Splitu, a festival su podržali i CARNET i Leda. Na prvom danu Festivala izvrsnosti naglasak je bio na projektima osnovnih škola SDŽ financiranih kroz projekt ‘Jadranski regionalni znanstveni centar za razvoj vještina u području STEM-a, IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva‘.

image

Festival izvrsnosti

CI SDŽ
image

Festival izvrsnosti

CI SDŽ
image

Festival izvrsnosti

CI SDŽ
image

Festival izvrsnosti

CI SDŽ
image

Festival izvrsnosti

CI SDŽ
image

Festival izvrsnosti

CI SDŽ
image

Festival izvrsnosti

CI SDŽ
image

Festival izvrsnosti

CI SDŽ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:00