StoryEditorOCM
S mora i krajaPOSJETILI DOMOVINU

U Americi žive potomci naših ribara i brodograditelja s Hvara i Brača. Pokrenuli su bratimljenje s američkim gradovima

Piše Branka Bezić Filipović
19. listopada 2023. - 13:21

U nizu ružnih vijesti i potresnih scena sa svjetskih ratišta, dogodile su se ovih dana i neke lijepe stvari, vezane za prijateljstva među narodima.

U američkoj saveznoj državi Washington živi značajna hrvatska zajednica potomaka ribara i brodograditelja, mahom sa srednjedalmatinskih otoka Hvara i Brača. Budući da povezivanje s korjenima pokreće pozitivne akcije, tako su nas posjetili predstavnici gradova Tacome i Gig Harbora. Tacoma je grad veličine Splita, dok u Gig Harboru živi 20-ak tisuća stanovnika. Oba mjesta su polazišta odakle se već više od jednog stoljeća odlazi na lov na losose na Aljasku, a Tacoma je i značajna trgovačka luka.

image

PRIVATNI ALBUM

image

PRIVATNI ALBUM

Sve je započelo pred par godina prilikom mojih posjeta hrvatskim zajednica s toga područja koje gravitira još većem gradu Seattleu. Ideja je bila da se pobratime Gig Harbor i jedan brački gradić, te Tacom i Split.

U Tacomi postoji Odbor za gradove prijatelje čiji volonteri pronalaze s kime bi se pobratimili i surađivali. Na čelu odbora je Clare Petrich, unuka brodograditelja Martina Petricha rođenog u Starom Gradu, koji je 1949. godine izgradio najveći tunolovac na svijetu. I ona sama je osoba s impresivnim životopisom, jer je kao prva žena ikada, godinama obnašala funkciju predsjednice Odbora luke Tacoma. Gospođa Petrich je uputila dopis gradonačelniku Splita Ivici Puljku s pozivom na suradnju dvaju gradova koja bi u budućnosti dovela do bratmljenja, na što je on preporučio da pokrenemo neke projekte da vidimo da li bi to imalo smisla.

image

PRIVATNI ALBUM

image

PRIVATNI ALBUM

Nas dvije smo obavile niz razgovora u Tacomi i u Splitu vezanih za suradnju kroz kulturu, obrazovanje i trgovinu. Stoga je gospođa Petrich došla u Split s pismom poziva na suradnju svoje gradonačelnice Victorie Woodards, koje je 13. listopada potpisao i gradonačelnik Puljak, a nas dvije smo se obvezale realizirati započete dogovore.

S Gig Harborom je situacija bila drukčija, jer tamošnji potomci Hrvata su najvećim dijelom s otoka Brača. Postanak Gig Harbora je vezan za kapetana Charlesa Wilkesa kojega je 1840. godine zadesila velika oluja i našao je uvalu u koju je sklonio svoj gig i upisao ju je u kartu kao Gig Harbor. Osnivačem grada se smatra Sam Jerisich koji se tu prvi nastanio sa suprugom Indijankom. Za njim su došli i drugi, koji su u nedostatku žena ženili Indijanke, a potomke su im zvali Crnim Slavenima.

image

PRIVATNI ALBUM

U Gig Harboru se oko bratmljenja između gradova najviše angažiraju Rotarijanci, pa mi se za pomoć obratio Bob Anderson, a ja Petroslavu Sapunaru da mi pronađe bračko mjesto pogodno za bratimljenje. I bila je to Milna, čiji je gradonačelnik Frane Lozić objeručke prihvatio tu ideju. Gig Harbor i Milna su mjesta ribara i brodograditelja, a Centar za istraživanje pomorstva u Milni može biti dobar partner Pomorskom muzeju u Gig Harboru.

Nakon što su Gradska vijeća Milne i Gig Harbora prihvatila prijedlog o bratimljenu, Frane Lozić i Tracie Markley su potpisali sporazum putem interneta, a dolazak Boba Andersona je bio prvi protokolarni posjet s američke strane.

Tom prigodom je otvorena moja izložba ‘‘Gig Harbor‘‘, a predstavljena je i gostima poklonjena monografija u dva toma o povijesti otoka Brača, maestralno djelo Roberta Barile.

Na kraju je dogovoreno povezivanje škola, a onda će se suradnja proširiti i na druga područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:03