StoryEditorOCM
S mora i krajapostaje sve gore

Studenti na mukama jer ih turisti tjeraju iz stanova; Problem kulminirao, Sveučilište u Zadru razmatra važnu odluku

Piše Dalmacija SD
2. srpnja 2024. - 07:41

Većini studenata početak srpnja zbog ispitnih je rokova vrlo teško i stresno razdoblje, a zadarskim studentima dodatan stres stvara i situcija sa smještajem. Mnogi moraju tražiti gdje će spavati jer iz smještaja u kojem su bili cijelu akademsku godinu - moraju iseliti zbog turista, piše HRT.

Studenti koji u Zadru žive u podstanarskim stanovima, zbog turizma, iz njih moraju izaći do kraja lipnja. Neki čak i prije.

- Postaje sve gore i gore pošto su nam turistički kapaciteti, sam turizam raste. No sveučilište se trudi što više pomoći studentima, rekao je Luka Lešić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru.

Zadarsko sveučilište zbog toga čak razmatra skraćivanje ljetnih ispitnih rokova, koji bi ubuduće završavali do kraja lipnja.

- Riječ je o nekih tri tisuće studenata koji koriste različite privatne smještajne kapacitete, bilo da je riječ o sobama ili stanovima, a imamo na raspolaganju svega 500 kreveta u naša dva studentska doma. Zbog toga smo pristupili pripremanju takvoga prijedloga, kazao je Josip Faričić, rektor Sveučilišta u Zadru.

Odluka će biti donesena na sjedici Senata za petnaestak dana. Mišljenja studenata su podijeljena. 

- Pa mislim da je to dobra stvar, jer ranije možemo krenuti raditi na nekoj sezoni i lakše je naći stan, rekao je student Jure iz Trilja.

- Ne mislim da je to dobra ideja zato što se skraćuju samo ispitni rokovi s tim za 10 dana tako da ne bi imali onaj razmak između prvih i drugih ispitnih rokova, ustvrdila je Maja iz Šibenika.

- Ovi koji su u stanu, ovi naši kolege oni moraju 1.7. već seliti i sad da se zbog toga skraćuju ispitni rokovi, ne znam, dodala je Lucija iz Huma na Sutli.

Među studentima se upravo provodi i anketa.

- Kako bismo došli do što većeg broja studenata i imali što bolju raspravu i reprezentativniji uzorak studenata, smo se odlučili provesti anketu. Tako da još uvijek je provodimo i nemamo točan rezultat, pojasnio je Lešić.

Postoji i mogućnost uvođenja fleksibilnijeg ljetnog ispitnog roka pa bi se onima kojima je to potrebno omogućilo i polaganje tijekom srpnja. 

Ali, to nije jedina mjera kojom Sveučilište u Zadru želi olakšati život studentima u turističkom gradu. Od sljedeće akademske godine za stotinu studenata subvencionirat će se smještaj kod privatnih najmodavaca sa stotinu eura, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 07:48