StoryEditorOCM
S mora i krajaTko je kriv?

Propala izgradnja velikog šoping-centra u Dalmaciji, jedan od najbogatijih Hrvata naglo odustao od milijunskog ulaganja

Piše Stanislav Soldo
14. veljače 2024. - 10:32

Grad Opuzen je ostao bez moćnog investitora koji je na više od 20 tisuća četvornih metara u poslovnoj zoni "dva" namjeravao izgraditi veliki trgovački centar.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o prodajnom lancu "Pevex" koji je početkom srpnja prošle godine gradskoj upravi, odnosno gradonačelniku Ivanu Matagi, dostavio pismo namjere kojim iskazuje interes da od Grada kupi neizgrađeno građevinsko zemljište, ukupne površine 23.307 kvadrata.

- Slijedom iznesenog, te ako ste suglasni s našom namjerom, molimo da poduzmete daljnje potrebne radnje s ciljem kupoprodaje predmetnog zemljišta - zaključili su iz "Pevexa" dopis upućen lokalnoj vlasti.

Budući da se stvar zakomplicirala, ulagač je odustao od akvizicije terena za koju su suglasnost trebali dati opuzenski vijećnici, jer zeleno svjetlo za transakcije za nekretninama procijenjene vrijednosti veće od 10 tisuća eura mora dati lokalni parlament.

Za gradonačelnika Matagu (nezavisni) jedini krivac što je Opuzen izgubio "zlatnu koku" je Gradsko vijeće u kojem većinu čine HDZ i partneri, koji nisu prihvatili odluku o kupoprodaji zemljišta. No, ako se pita vijećnike, kriv je Mataga koji nije dovoljno dobro pripremio prijedlog potencijalne prodaje, zbog čega je u konačnici sve i propalo.

- S kim god sam pričao, svi smatraju da je to sulud potez Gradskog vijeća koje nije prihvatilo projekt koji donosi višestruki prihod Gradu, otvara nova radna mjesta, donosi gospodarski razvitak. Isti ti, odnosno (HDZ-HSLS) su bili suzdržani ili protiv izmjena i dopuna prostornog plana kad su "Plodine" poslale pismo namjere i htjele investirati u Opuzen - tvrdi Mataga i dodaje:

image

Ivan Mataga (nezavisni), opuzenski gradonačelnik

Ante Čizmić/Cropix

- Njihovo obrazloženje je bilo da će se tu puno uložiti u infrastrukturu, oni su gledali na cijelu poduzetničku zonu "dva", a to je samo ulaz i početna parcela koja bi zahtijevala samo početne radove, a sve instalacije su tu (kanalizacija, voda i struja). Drugo, uvjeti gradnje se definiraju urbanističkim planom uređenja poduzetničke zone, a prava i obveze između nas i kupca se rješavaju kupoprodajnim ugovorom, tako da mi nismo obvezni ništa u startu, niti je itko išta od nas tražio.

Postojala je volja Grada urediti pristupnu površinu s Jadranske magistrale iz prihoda od komunalnog doprinosa koji bismo dobili od izgradnje trgovačkog centra.

Prvi čovjek Opuzena smatra da bi "Pevexova" investicija, da se uspjela ostvariti, pokrenula gospodarski razvoj grada tijekom minimalno sljedećih 10 godina, i to novim prihodima od prodaje (procjena je 1,5 milijuna eura), od komunalnog doprinosa (procjena je 300 tisuća eura), komunalne naknade, odvoženja otpada, potrošnje vode/odvodnje, zaposlilo bi se četrdesetak ljudi...

- Ulagač je čekao gotovo devet mjeseci i bio strpljiv, jer mu je lokacija zanimljiva, dok je imao puno niže ponude u susjednim gradovima u dolini Neretve. Nažalost, na kraju je odustao - kaže Mataga.

Hoće li "Pevex" naći neku drugu lokaciju na području nekog od neretvanskih gradova i općina vrijeme će pokazati.

Vezano uz prodaju parcele u poslovnoj zoni i opetovane optužbe gradonačelnika Matage da su kočničari razvoja Opuzena, vijećnički klub HDZ-HSLS uzvraća da "nisu protiv novih projekata i dovršenja postojećih", te da je protiv takve odluke na sjednici bio i jedini prisutni Mostov predstavnik, te ostali nazočni vijećnici.

- Ne vidimo razlog zašto gradonačelnik proziva samo nas kad je očito da i njegov vijećnik ne podržava prodaju bez konkretnih informacija koje smo tražili, a do danas ih nismo dobili. Nismo protiv prodaje zemljišta, ali moramo znati koliko iznose troškovi Grada vezani uz uređenje komunalne infrastrukture, jer su gradonačelnikovi argumenti "možda, potencijalno, paralelno, bit će, vidjet ćemo...".

Nama trebaju jasne činjenice i ne smatramo da je postavljanje konkretnog pitanja destrukcija - ističe Kristijan Soče (HDZ), predsjednik Gradskog vijeća.

- Za prodaju zemljišta u gradskom vlasništvu dostavljeno je tek pismo namjere velike tvrtke. Za takvu prodaju treba raspisati javni natječaj, a i Gradsko vijeće treba biti upoznato koliko će koštati uređenje parcele namijenjene prodaji.

Većini je poznato o kojem je terenu riječ i svatko tko živi u Opuzenu zna da ne stoji gradonačelnikova tvrdnja da na toj nekretnini već postoje sve instalacije. Politika neistina, manipuliranja posredstvom facebooka, problematičnog kadroviranja i podmetanja dovela je gradonačelnika do situacije da se na sjednici na kojoj se donosi strateški dokument za život našega grada, a to je ovogodišnji proračun i ostali akti koji iz njega proizlaze, ne pojavljuje ni jedan vijećnik s njegove liste.

Ta Vam poruka očito nije dovoljno jasna pa nastavljate manipulirati preko društvenih mreža, vrijeđajući i klevećući gradske vijećnike, a što je u suprotnosti s istinitim informiranjem javnosti. Ne okrivljujte Gradsko vijeće za vaše loše poteze. Vi ste uteg Grada - poručio je Soče gradonačelniku Matagi.

Podsjetimo, trgovački lanac "Pevex" je u suvlasništvu Pavla Vujnovca, hrvatskog "kralja plina", Marija Radića, saborskog zastupnika Domovinskog pokreta, i Jurice Lovrinčevića, bivšeg posebnog savjetnika ministra gospodarstva koji je ekspresno smijenjen nakon izbijanja "afere Mreža", povezane s HDZ-om.

Kompanija na području Dalmacije trenutno ima pet trgovačkih centara, a najbliži dolini Neretve su oni u Makarskoj i Dubrovniku.

image

Kristijan Soče (HDZ), predsjednik Gradskog vijeća Opuzena

Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 09:03