StoryEditorOCM
S mora i krajaPOSLJEDNJI KRUG

Preminuo legendarni Dalmatinac, čovjek koji je sposobnošću u ratu zadivio i generala Gotovinu, evo tko je bio Maratonac

Piše Krešimir Gulin
5. veljače 2024. - 08:03

Tužna vijest prostrujala je cijelom Dalmacijom, a pogotovo Šibenikom i Bilicama. U 84. godini života preminuo je Mladen Slavica, mnogima poznatiji po nadimku Maratonac.

Posljednji ispraćaj ovog osebujnog čovjeka bit će u utorak, 6. veljače, u njegovim rodnim Bilicama na groblju na Pomišljaju.

Za one koji ne znaju tko je bio Mladen Slavica najbolje ga opisuje njegov nadimak - Maratonac. Da, to je onaj silno vitalni starac kojeg ste često viđali kako trči uz rub raznih prometnica.

image
Ante Baranic/Cropix

Naime, Slavica je barem 20-ak puta istrćao dionicu od Šibenika do Knina, dugu 55 kilometara, odnosno čak trećinu dulja i od olimpijskog maratona. Uglavnom u čast "Oluje".

Jer, i Slavica je bio hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata. Među ostalim, sudjelovao je i u Oluji, a iako je već bio premašio 50. godinu, prošao je obuku kod generala Ante Gotovine.

image


Mladen Slavica

Ante Baranic/Cropix

Osim što je bio strastveni trkač, Slavica je bio i pasionirani plivač. Na šibenskoj gradskoj plaži Banj ste ga mogli vidjeti i ljeti i zimi. Bio je redoviti sudionik Novogodišnjih kupanja na tom kupalištu.

O Slavici smo u više navrata pisali na našim stranicama. OVDJE možete pročitati njegov razgovor s kolegom Zdravkom Pilićem iz 2020. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 06:08