StoryEditorOCM
S mora i krajakoristan zahvat

Kada i kako precjepljivati masline: treba iskoristiti veliki potencijal postojećeg korijena i debla, tako da nove sorte za kratko vrijeme budu u funkciji

Piše Jure Kuvačić, agronom
8. travnja 2022. - 11:04

Struka već godinama sugerira podržavati tradicionalni, autohtoni sortiment pri sadnji novih maslina, bilo pojedinačno ili plantažno. Specifična je to i dugačka tema, ali je nepobitno, da su stanovnici određenog regiona s visokom pažnjom, godinama analizirali što gdje najbolje odgovara, i te spoznaje treba itekako uvažavati.

Vremena se mijenjaju, brže se živi, uvode se nove sorte, pojačava se agrotehnika, a maslinar traži rezultat rada kroz dobiveno ulje, pri čemu se ne vodi briga o drugom bitnom faktoru, kvaliteti proizvoda. Zanimaju ga samo kilogrami, odnosno litre, što se dade iščitati odmah, ali za stvarnu kvalitetu ulja, koja je svojevrsni misterij, i priznati treba, do nje se malo drži, a za što treba itekako dubinska, laboratorijska analiza.

Stoga ne gubimo iz...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 02:37