StoryEditorOCM
S mora i krajasvi ih obožavaju

Dalmatinski maslinari sa svojim uljima osvajaju svijet: ’Ne idem više na posao. Odoh u maslinik. Živjeti svoje snove!’

Piše Zdravko Pilić
9. travnja 2024. - 08:46

 

 

Ako itko ima iz prve ruke iskustva kako maslinarstvo i turizam idu ruku pod ruku, onda je to Krešimir Uroda iz Pirovca, čiji OPG ima 450 stabala maslina, 370 vlastitih i 80 koje su ove godine uzeli u dugoročni najam od rođaka, i proizvodi maslinovo ulje visoke kakvoće, koje redovno pobire nagrade i priznanja, u zemlji i inozemstvu.

Na nedavnom Noćnjaku u Zadru dobili su zlatnu medalju, osvojili 99 od 100 mogućih bodova, a uzorak svoga ulja poslali su i u New York, za New York International Olive Oil Competition, iz kojeg očekuju također lijepe vijesti, a sudjelovat će i na natjecanjima u Berlinu i Londonu.

Radimo s najboljima

– Samo ako radite s najboljima, i vi možete biti bolji. Kako raste naš turizam, tako raste i potražnja za našim vrhunskim maslinovim uljem. Uz naše redovne, stalne kupce, od ovog smo ljeta s našim uljem nazočni u šibenskim butik-restoranima “Bronzin” i “Buta”, a očekujemo pozitivan ishod pregovora s još jednim restoranom u Splitu, te Dubrovniku, u kojem se krajem ove godine otvara jedan novi butik-hotel, samo 200 metara od stare gradske jezgre – kazao nam je Krešimir Uroda, složivši se s tvrdnjom kako maslinarstvo i proizvodnja vrhunskoga maslinova ulja postaju jedan od najsnažnijih brendova Šibensko-kninske županije i jedan od najjačih aduta njezine turističke ponude. Pri čemu više ni ekstra nije dovoljno dobro, sada se ide na “ultra ekstra”!

image

Krešimir Uroda u svome masliniku: Kako raste naš turizam, tako raste i potražnja za našim vrhunskim maslinovim uljemNikša

Niksa Stipanicev/Cropix

– Prije neki mjesec osnovali smo udrugu uljara i maslinara koja se zove baš tako – “Ultra ekstra”.

Kako se posljednjih godina kvaliteta proizvedenih ulja toliko podignula da sva manje-više imaju oznaku ekstra djevičanskog maslinova ulja, odlučili smo dignuti ljestvicu. Pa smo odredili da članovi naše udruge mogu postati samo oni čija ulja ne prelaze postotak slobodnih masnih kiselina od 0,5 posto, dok je za ekstra 0,8 posto.

Za sada nas je dvadesetak u Šibensko-kninskoj županiji, ima nas od Pirovca do Zečeva. Ja sam tajnik udruge, Domagoj Živković joj je predsjednik, Tomislav Duvnjak iz Vodica i Marijana Podrug iz Piramatovaca su članovi Upravnog vijeća i trudit ćemo se da maslinarstvo i kvalitetu proizvodnje maslinova ulja dignemo na još već razinu – optimističan je Uroda. Koji, kao i svaki dobar pastir, ono “što kaže inom, to i svojim potvrđuje činom”.

Jer, upravo ga ovih dana zatječemo u novoj investiciji. Riječ je o izgradnji novog maslinika na brdu Makirina iznad Pirovca, na kojem će revitalizirati maslinik na šest tisuća četvornih metara koji je naslijedio od oca Ante, oteti ga makiji i borovima.

Bit će na osam kaskada; na jednoj od njih će se urediti i jedna mala turistička kušaonica, za koju je OPG Uroda dobio sredstva na natječaju preko LAG-a Vodice, a Općina Pirovac će na vrhu tog brda urediti vidikovac. Jer s njega puca prekrasan pogled ne samo na Pirovac, nego i na cijeli akvatorij ispred njega. Dobar dio puta do toga vidikovca je već uređen, uredit će se i pješačke i biciklističke staze.

– Mi već imamo u našemu masliniku jednu robinzonsku kućicu, zvanu “Orkula”, koja je prošle godine bila popunjena čak 116 dana, i koja je zoran, školski primjer kako maslinarstvo i turizam mogu ići skupa. Jako je zanimljiva turistima, kojima je iz naše “Orkule” kod Pirovca blizu NP Krka, Zrmanja, na koju idu na rafting, park prirode Vransko jezero i vidikovac Kamenjak, a samo 40 kilometara daleko im je i zadarska zračna luka. Dođu popodne avionom, rentaju auto, smjeste se kod nas u maslinik, provedu noć pod zvijezdama, gdje se čuju samo cvrčci i zrikavci, i ujutro se probude među maslinama, lavandom i ruzmarinom. Doslovno! – tvrdi Krešimir, kojemu su njegovi zadovoljni gosti, čije recenzije svatko može pročitati na internetu, dovoljni svjedoci da – ne pretjeruje.

Od NY do Tokija

I Uroda će, kao i brojni drugi maslinari u Šibensko-kninskoj županiji – a i šire – istaknuti trud Tomislava Duvnjaka, uz Antu, građevinara i vlasnika uljare Sveti Ivan u Vodicama, odnosno ne samo uljare, nego Centra maslinova ulja.

Tomislav je bio taj koji je uložio silan trud i napor da nagovori uljare da analiziraju svoja ulja, na prikupljanje uzoraka najboljih i njihovo slanje u New York, na veliku svjetsku scenu. Taj Duvnjakov trud je posljednjih godina rezultirao pravim bumom šibenskih i općenito dalmatinskih ulja na najpoznatijoj svjetskoj uljarskoj smotri.

Zlata i srebra s nje dokazala su da Dalmatinci mogu napraviti jednako dobra, ako ne i bolja maslinova ulja nego Istrani, prema kojima su dotad samo zavidno gledali.

Najistaknutiji – ili jedan od – među njima je maslinarski Michael Jordan, koji je iz New Yorka triput donosio šampionske naslove za svoja ulja. I to tri godine zaredom! On je Domagoj Živković iz OPG-a Laurenta, iz Zečeva, malog mjesta između Primoštena i Rogoznice, još jedan inženjer poput Duvnjaka, koji je zbog ulja i maslina ostavio siguran i dobro plaćen posao rukovoditelja, jednog od prvih ljudi kamenoloma jedne građevinske tvrtke, u Dalmaciji u kojoj se gradi leva-leva.

image

Domagoj Živković iz OPG-a Laurenta, iz Zečeva, malog mjesta između Primoštena i Rogoznice je zbog ulja i maslina ostavio siguran i dobro plaćen posao rukovoditelja

 

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Posao za koji se školovao, koji je diplomirao, magistrirao. A onda se u Isusovim godinama, kao već zreo, obiteljski čovjek, sa ženom i dvoje djece probudio i kazao: “Ne idem više na posao. Odoh u maslinik. Živjeti svoje snove!”

Ti ljudi koji žive svoje snove čine razliku između onoga što je maslinarstvo i maslinovo ulje bilo nekada i ono što je danas. Kada se za njega zna u New Yorku i Tokiju, iz kojeg Domagoj Živković, odnosno njegovo ulje, također ima zlatnu medalju.

Da ne bi ispalo kako nitko nije prorok u vlastitom domu, spomenimo i to da je njegov OPG i obiteljska kušaonioca maslinova ulja dobila srebrnu povelju – Suncokret ruralnog turizma Hrvatske za 2023. godinu. Živkovići su očito, uspjeli u onome što ostatak županije tek čeka – sljubiti tradiciju, prošlost sa sadašnjošću.

Tko to uspije, budućnost mu je osigurana!

Brojne nagrade

U tom se smislu trudi i Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara, koja već 13 godina organizira Dane mladog maslinovog ulja u Vodicama, na koje dolaze uzorci ne samo iz Istre i Dalmacije, nego i susjedne BiH, pa čak i iz Makedonije. Ove se, odnosno 2023. godine, na toj manifestaciji ocjenjivalo 240 uzoraka ulja, od kojih je njih 214 bilo ekstra djevičanske kvalitete, što je rezultiralo s 130 zlatnih medalja, 43 srebrne, 27 brončanih i 14 diploma za ekstra djevičansku kvalitetu. Iako je godina bila daleko od idealne.

Dapače, bila je vrlo izazovna, kvalitetom čak i lošija nego prijašnje godine, zbog čega je, kako je to istaknuo i sam tajnik, u postotku bilo manje zlatnih medalja nego inače. No i takvi podaci samo potvrđuju osnovnu tezu: maslinarstvo je u nas postalo pokret, koji s turizmom i turističkim razvojem doživljava pravu renesansu, a kvaliteta je samo njegova nužna posljedica. Pri čemu je najbolji podatak da prostora za napredak ima još oho-ho!

image

Damir Buntić u svome masliniku: Maslinarstvo je u nas postalo pokret, koji s turizmom i turističkim razvojem doživljava pravu renesansu

Niksa Stipanicev/Cropix

– Što se tiče kvalitete, Dalmacija je u samom vrhu, zajedno s Istrom i najboljim europskim uljima, a to onda znači i svjetskima. Istra je dosad bila puno razvikanija, a mi smo se u Dalmaciji sad izjednačili s njima, posljednjih smo godina napravili velik iskorak – kazao nam je Buntić.

Koji je, osim toga što je inženjer agronomije, i sam praktični maslinar.

Čiji je maslinik u Grabovcima ogledni primjerak kako se maslinarska teorija pretače u praksu. Bez obzira što mu je vlasnik “lala”, rodom iz Vojvodine, s hercegovačkim korijenima!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2024 23:55