StoryEditorOCM
S mora i krajaŠOK ZA NOVČANIK

Brojne stanovnike srednje Dalmacije udarit će drastično poskupljenje neizbježne usluge, cijene idu gore za 30 posto

Piše Mladen Nejašmić
20. siječnja 2024. - 07:55

Nakon nedavne najave komunalnog poduzeća "Peovica" iz Omiša o dodatnom poskupljenju usluga odvoženja otpada, koju bi vijećnici trebali prihvatiti na sjednici Gradskog vijeća najavljenoj za utorak, stanovnici Omiša i njegove okolice, izražavaju negodovanje i strah od dodatnog pritiska na inflacijom već pogođene kućne proračune.

Prethodni porast cijena te komunalne usluge, koja je 2022. godine za kućanstva narasla na nešto više od 61 kunu ili 8 eura mjesečno, izazvalo je tada oštre reakcije što je za posljedicu imalo prosvjed ispred zgrade gradske uprave.

Međutim, najnovija najava podizanja temeljnih cijena na 11 eura mjesečno za kućanstva i 200 eura za sve one korisnike usluga "Peovice" koji nisu u toj kategoriji, a to su poduzetnici, obrtnici, iznajmljivači, javne tvrtke i ustanove..., znači da bi teret komunalnih troškova porastao za dodatnih tridesetak posto u odnosu na samo dvije godine ranije.

Stanovnici smatraju da će im ovo značajno smanjiti kvalitetu života i postavljaju pitanje opravdanosti takvih poteza lokalnog komunalnog poduzeća.

Grad Omiš kao predlagatelj odluke ovaj nepopularan čin obrazlaže "stopostotnim povećanjem cijena deponiranja otpada na splitskom Karepovcu". Da bi se odražalo poslovanje "Peovice" potrebno je korigirati cijene javne usluge skupljanja otpada na području njihovog djelokruga na način da se poveća cijena minimalne javne usluge i varijabilnog dijela.

Navode da su primorani poduzeti ove korake kako bi pokrili troškove i ublažili očekujući financijski minus s kojim će se suočiti. Međutim, takvo objašnjenje nije umirilo zabrinute građane koji smatraju da bi tvrtka trebala tražiti održive načine financiranja bez dodatnog opterećenja stanovništva.

Lokalni dužnosnici, bilo oni u gradskoj fotelji ili u komunalnoj tvrtki, ne naprežu se pretjerano da pronađu ravnotežu između financiranja usluga i zaštite interesa građana. S obzirom na lanjsko negodovanje, očekuje se živa rasprava i pritisak na omišku vlast da pronađe pravedno rješenje koje će zadovoljiti sve strane.

image
Vojko Bašić/Cropix

Naime, i ovo poskupljenje bez ikakve prethodne najave zateklo je stanovnike, pogotovo one sa sjeverne strane Omiške Dinare, u nebranom grožđu. Radi se dobrim dijelom o starijoj populaciji i o kućanstvima s po jednom ili maksimalno dvije osobe koje će sada jednako plaćati kao da žive uz moru i bave se turističkom djelatnošću.

Budući da je omiško prostrano zaleđe ionako poznato po svojoj specifičnoj geografskoj poziciji, često se suočava s izazovima koji su posljedica udaljenosti od većih urbanih središta.

Međutim, nakaradni Zakon o gospodarenju otpadom na koji je svojevremeno upozoravao i Leonardo Ljubičić, direktor "Peovice", smatrajući ga tada lošim i s potencijalno katastrofalnim posljedicama, na što je, tvrdio je, upozoravao resorno ministarstvo, izmjene i dopune krovnog propisa dodatno su pogodile stanovništvo Omiša, Dugog Rata, Šestanovca i Zadvarja.

Direktor danas kaže kako su "razapeti između lošeg zakona, lokalnih jedinica i splitske ‘Čistoće‘ koja je neumoljiva u nakani da drastično podigne cijenu za dovoženje otpada na Karepovac", dakle na deponij na koji se odlaže i otpad s područja koje pokriva "Peovica".

- Do sada smo plaćali 450 kuna ili oko 60 eura po toni otpada koji odlažemo na Karepovac, a od prošlog mjeseca ta je cijena porasla na 120 eura. Istovremeno, ni Podstrana, ni Klis, Dugopolje i Solin, kao ni Split ne plaćaju ni centa. Riječ je o područjima na kojima otpad prikuplja splitska "Čistoća".

Radi se o običnom bezobrazluku i nerazumjevanju. Jedino na što su pristali to je da će svoje usluge od veljače poskupiti 50 posto, zatim od travnja 75 i na koncu od rujna 100 posto. To znači da mi moramo na godišnjoj razini priskrbiti dodatnih pola milijuna eura.

S tim da su naši prihodi od odvoženja smeća ostali isti, oko milijun i devetsto tisuća eura. Međutim, tu su i naši tekući troškovi, plaće, održavanje, gorivo… i što nam preostaje nego na ovaj nepopularan način namaknuti dostatna sredstva.

S tim da moramo održavati plaće zaposlenika na nekakvoj razini, jer u protivnom neće imati tko skupljati sav taj otpad. Pogotovo ako ova točka ne prođe na Gradskom vijeću, imati ćemo zatrpane ulice i kontenjere nagomilanim smećem kao što je već bilo slučajeva u Hrvatskoj.

Drugog izlaza nemamo - smatra Ljubičić, ističući kako je potrebno pronaći balans na razini države odnosno zakona koji bi svima išao na ruku, posebno ruralnijim sredinama.

A dio stanovnika takvih dijelova srednje Dalmacije brzo se snašao. Ako već moraju plaćati paušal, ne moraju odvoženje. Pa sada diljem naše lijepe Zagore, kao u neka vremena za koja su se mnogi nadali da odlaze u prošlost, divlji deponiji niču kao gljive poslije kiše.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Novi namet samo je potaknuo stare "navike" nesavjesnih građana i postao im "skuža" za zagađivanje okoliša. Razbacano svakovrsno smeće (p)ostao je dekor šuma i ulica. U zabačenijim dijelovima omiškog zaleđa, ljubitelji prirode mogu se do sita "izguštati" u bojama i mirisima ljudskog nemara.

Komunalno redarstvo iz Omiša ne može stati na kraj takvoj praksi koja je od zadnjeg poskupljenja "smećarine" poprimila drastične razmjere, a za pretpostaviti je da će i više nakon najavljenog rasta cijena.

Na više od 360 četvornih kilometara površine koja je pod njihovom juristikcijom, ne bi bilo dovoljno ni 200 redara sa 100 vozila da pokriju cijeli teren Grada Omiša koji se, podsjetimo, proteže od mora, pa gotovo do Trilja i od Duća do Vruje. Stoga i one scene iz kanjona Cetine i hrpe nabacanog smeća, uginulih životinja i pokvarenih suhomesnatih proizvoda od prije godinu dana, bit će svakodnevnica ako se pod hitno nešto ne promijeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 08:04