StoryEditorOCM
DalmacijaKAmen temeljac na kukuzovcu za tvornicu ribe

Punica iz Hrvaca navela Španjolca da gradi pogon

Piše PSD.
6. kolovoza 2011. - 01:12

Jon Olasagasti
Sinjski gradonačelnik Ivica Glavan i njegova zamjenica Elena Perković-Paloš u četvrtak su na Kukuzovcu pokraj Sinja položili dva temeljna kamena: za izgradnju gospodarskih objekata tvrtke “Pirson montaža” te tvrtke “Olasagasti”.

“Pirson montaža”, tvrtka obitelji Skračić sa sjedištem u Klisu, ima 50-ak zaposlenih na proizvodnji montažnih konstrukcija te pružanja usluga dizalicama i građevinskom mehanizacijom.

Na Kukuzovcu će na parceli od 3600 četvornih metara izgraditi halu od 1500 kvadrata uz ulaganja od 13 milijuna kuna. U roku od godinu dana planiraju zaposliti 20 radnika. “Olasagasti” je tvrtka za preradu ribe koju je osnovao Jon Olasagasti iz poznate španjolske riboprerađivačke obitelji.

Jon je viški zet kojemu je punica iz Hrvaca. Na parceli od 3950 četvornih metara Olasagasti će izgraditi poslovni objekt od 1750 kvadrata u kojemu će 25 stalnih i 15-ak sezonskih radnika uglavnom soliti i filetirati inćune.

Ukupna su ulaganja 10 milijuna kuna, od čega je Olasagasti polovinu dobio iz EU-ova fonda IPARD kao nepovratna sredstva.

− Pogon će početi s radom u travnju sljedeće godine. Planiramo godišnju proizvodnju 350 tona inćuna, za što imamo ugovore s kupcima u Španjolskoj, Maroku i Tunisu. Inćun iz Jadranskog mora odličan je pa ćemo sigurno povećavati proizvodnju – kaže vlasnik tvrtke.

Jon Olasagasti iznenađen je susretljivošću i brzinom administracije.

− Prema meni su svi bili susretljivi, od ljudi iz GZK i Grada Sinja do Ureda državne uprave. Za dva i pol dana dobio sam građevinsku dozvolu – kaže Jon Olasagasti, a na upit hoće li onda i drugim Španjolcima preporučiti da dođu ulagati u Hrvatsku kaže: − Ne, neću da mi budu konkurencija. Mogu samo u drugom biznisu.

Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 09:01