StoryEditorOCM
Dalmacijaproslava dana općine i blagdana nebeskog zaštitnika

Pučišća: feštali u slavu sv. Jere

Piše PSD.
1. listopada 2011. - 15:37

U čast pučiškog patrona svetog Jere središnju blagdansku misu u župnoj crkvi koja nosi njegovo ime predvodio je, u nazočnosti brojnih vjernika i više svećenika, dr. don Drago Šimundža koji je i propovijedao. Na kraju je svima riječi zahvale uputio pučiški župnik don Tonči Kusanović.

Nakon svete mise na Trgu Hrvatskog skupa održan je koncert mjesnoga glazbenog sastava “Brassčuta”, dok je u večernjim satima, uz zabavni program, na središnjoj rivi priređena tradicionalna pučka fešta.

Užežin blagdana nebeskog zaštitnika Pučišća i Dana općine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj je načelnik Marino Kaštelan spomenuo dramatična događanja vezana uz poduzeće “Jadrankamen” koji za Pučišća život znači, a Općina je sa svoje strane učinila sve da događaji ne izmaknu nadzoru i da istodobno pokušaju iznaći rješenja koja će tvrtku ponovno postaviti na zdrave noge. Ipak, s područja pučiške općine 43 radnika ostat će bez posla, jer su na popisu prekobrojnih.

Cesta i turistički projekti

Poteštat Kaštelan predstavio je projekt izgradnje ceste Pučišća - Povlja koja je, kazao je, plod višedesetljetne težnje stanovništva pučiške i selačke općine, a dat će nove impulse razvoju turizma, gospodarstva i poljoprivrede na tom dijelu otoka.

Ipak, projekt nove turističke zone u uvali Luke je najznačajniji za pučišku općinu. Njegova vrijednost iznosi 550 milijuna kuna, sagradit će se 700 visokokvalitetnih postelja i otvoriti 140 novih radnih mjesta.

Samo od poreza na promet nekretnina općinski proračun bit će bogatiji za 1,1 milijun kuna. Strani investitori, najavio je, zainteresirani su za izgradnju benzinske crpke za nautičare, a “Jadrankamen”, u suradnji sa stranim partnerima, kani u uvali “Veselje” podići trgovačko-industrijsku zonu.

Svečanoj sjednici uz ostale je nazočio i zamjenik župana Visko Haladić koji je obećao pomoć u projektima koji će omogućiti brže razvojne iskorake i otvaranje novih radnih mjesta.

U Domu kulture otvorena je izložba “In memoriam Valerije Michieli 1981.-2011.”, velikoga hrvatskog kipara rođenog u Pučišćima, koji je svoj kiparski izričaj pronašao u – bronci.

Prigodnim programom učenici osnovnih škola i polaznici dječjih vrtića čestitali su svojoj općini njezin blagdan.

i. radić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2024 12:56