StoryEditorOCM
DalmacijaDani Mile Gojsalić

Poljičani opet pokazali kako se radi soparnik

Piše PSD.
18. srpnja 2015. - 01:55
Kostanje, mjesto u Poljičkoj kneževini opet je odisalo mirisima starih vremena jer su večeras otvoreni “Dani Mile Gojsalić”, tradicionalna manifestacija koja se održava po 13 put za redom.

Nakon svečanog otvaranja pred crkvom svetog Mihovila, nastupila je sopranistica Neli Manuilenko, sve su začinili najmlađi iz Dječjeg zbora Kostanje, a klapsku pjesmu darovala im je domaća klapa “Pasika”, te
Đani Maršan.

Središnji dio prve večeri ove poznate poljičke manifestacije bio je soparnik, tradicionalno jelo ovoga kraja pa su od poslijepodnevnih sati sve kuće mirisale po ovoj deliciji koja se u Poljicima priprema stoljećima.

- Evo nas starijih mi vam još znamo napraviti sve po receptu, mlađi se još uče, nije im drago jer je naporno. Moramo se truditi da i oni nauče, triba vam puno strpljenja i ljubavi - govori nam Smiljana Braić dok s ostalima čeka na natjecanje.

Kad se priprema soparnik treba mnogo umješnosti, strpljenja, mora se pripremati sa starom blitvom, a najvažnije je da tijesto ne smije biti predbelo,a li ni pretanko.

Znaju to oni koji stižu na prvu večer ove manifestacije koja je uvijek u znaku soparnika, zato se prvi dio i naziva Večer soparnika, jela koje se prenosi s generacijama, kaže nam domaćin Ante Amulić, predsjednik KUD-a Kostanje.

- Sretni smo što se okupilo puno gostiju, a naši ljudi su već nekoliko dana u pripremama na čemu smo im zahvalni. Moramo čuvati tradiciiju našeg kraja, a soparnik je jedna od prepoznatljivih delicija našeg područja koja ima zaštitu geografskog porijekla - govori nam Amulić.

O. KOHAREVIĆ
Foto: Vladimir Dugandžić/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2024 06:03