StoryEditorOCM
DalmacijaDjelem, Djelem

Plakat u Cisti Provo slobodi Roma u čast

Piše PSD.
20. prosinca 2013. - 23:40
Malo koji krajputaški znak ima tako živopisno očitovanje, kao što to ima jumbo-plakat uz cestu u Cisti Provo. Spominjali smo ga već, a čini se, i s pravom.

Dok ostali prometni znakovi u državi govore o očitim limitima, obveznim smjerovima i slijepim ulicama, jumbo kojeg nam svakog mjeseca servira splitska umjetnička udruga KVART ilustrira tektonske promjene koje nije uvijek politički korektno reći naglas, a nekmoli glasno.

Jedanaest glava Mamićevih


Doduše, politička korektnost danas je doista relativan pojam kojim se više koristi filmska kritika negoli društvena analitika, a i tako je jenjao s posljednjim kalendarom prošlog stoljeća. Osjećaju to i KVART-ovci, zato i imaju svoj Kalendar.

U srpnju su, podsjetimo, preko desetak kvadrata plakata raširili Brigitte Karbach, sad već pokojnu prostitutku iz Koblenza, ujedno i počasnu građanku toga njemačkog gradića, koja je svojedobno opsluživala dobar dio naše ekonomske emigracije, pa i u rujnu, neposredno prije Štimčeva odlaska s izborničkog mjesta, kad su na istome mjestu razvili hrvatsku reprezentaciju u kojoj svih jedanaest glava misli kao Mamićeva, pa tako i izgledaju. U zadnjem mjesecu 2013., pak, na tom su mjestu razvili romsku zastavu.

“Ovom gestom odajemo priznanje i poštovanje ovom narodu i neobičnoj nacionalnoj manjini u Lijepoj našoj. Zašto Romi? Kad malo bolje razmislimo, ovo je jedini narod koji se još uvijek odupire tržišnom kapitalizmu. Oni nemaju državu, domove i hipoteke na njih, nomadi su i njeguju čovjekov iskonski duh i slobodu. Svima su simpatični, ali na sigurnoj udaljenosti”, objašnjavaju nam KVART-ovci, koji, kao i prije, vole nastupati kolektivno, bez individualnog autorskog potpisa.

“Zapravo nas ta romska sloboda plaši”, nastavlja kolektivni autor, i opisuje značenja zastave kao simbola.

Nestalnost je moja bit

“Zeleno polje simbolizira zemlju, a plavo nebo; u sredini je kotač koji je simbol kretanja bez granica. Kako kaže ulični filozof: ‘nestalnost je moja bit’. Kotač inače simbolizira i ‘kolo sreće’. A upravo o sreći ovisi i budućnost projekta ‘Kalendar’ za sljedeću godinu.”

Kao da su svjesni u KVART-u kako njihovo “glasno, glasnije” može biti ušutkano tek volumenom jednog telefonskog poziva. Ako taj i zazvoni, ako im i odzvoni, čut će ga tek nakon što romski sastav “Veseli Vranjanci” odsvira romsku himnu “Djelem, djelem”, što je ujedno i naziv jumbo-plakata za prosinac.

Pitate li KVART-ovce odakle im pobogu romski sastav u Cisti Provo, odgovorit će vam: “To bar nije problem nabavit. Svi smo mi Romi.”

Djelem, Djelem (Putovao sam, Putovao sam)

Putovao sam mnogim cestama i sretao sretne Rome.
Putovao sam daleko,
širom svijeta i sretao sretne Rome.
O romski ljudi, o romska djeco, o Romi gdje god bili
Sa svojim šatorima, duž sretnih putova.

I ja sam jednom imao veliku obitelj,
ali ih je crna legija umorila.
Pođite sa mnom, Romi svijeta,
tamo gdje su romski putovi otvoreni.
Sada je vrijeme, ustanite, Romi,
uspjet ćemo u našim naporima.


Piše Jakov Kosanović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 10:16