StoryEditorOCM
Dalmacijarađanje politike

Plač beba im se vraća zbog izborne godine

Piše PSD.
23. prosinca 2010. - 11:52
Stanje u Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije uvijek je jedna od tema sjednica Županijske skupštine, a na posljednjem ovogodišnjem zasjedanju potvrđene su već poznate najave iz Ministarstva zdravstva kako će se četiri rodilišta - u Sinju, Imotskome, Makarskoj i Supetru - pripojiti KBC-u Split.

- To nije ništa novo, već samo potvrda onoga što je ministar Darko Milinović najavio, jer želimo spasiti te ustanove i mislimo da je to najbolje rješenje - kaže župan Ante Sanader.

Dom zdravlja našao se, kao i uvijek, i među vijećničkim pitanjima na prošloj sjednici, a stanje u ovoj ustanovi dio je već poznate političke retorike na skupštinskim zasjedanjima što zbog duga, što zbog kadrova ili stanja u pojedinim objektima u sastavu ove županijske ustanove. Dogodilo se tako da se slučajno govorilo i o otoku Visu.

- Vis nismo spomenuli kao otok na kojemu bi trebalo biti rodilište, već sam taj otok spomenuo kao svoju želju da se o svim područjima, pa tako i svim otocima, razmišlja i govori na isti način - kaže Sanader.

Visu ne treba rodilište

Da Vis ne treba rodilište, misli i viški poteštat Ivo Radica.

- Ukidaju se rodilišta u puno većim središtima. Mislim da to na Visu nije realna opcija i da za to nema potrebe s obzirom na mali broj djece - kaže Radica. Istodobno za primalje iz rodilišta u Sinju, Makarskoj i Imotskom stiže vijest kako poslije 31. prosinca neće na Zavod za zapošljavanje, kako su se toga pribojavale.

Njih 15 ostalo je bez posla u svibnju ove godine, kada je inspekcija Ministarstva zdravstva, pristigla na poziv tadašnjeg ravnatelja Županijskog doma zdravlja dr. Mirana Propadala, naložila zatvaranje rodilišta u Sinju, Makarskoj i Imotskom zato što nisu imali propisane materijalne i kadrovske uvjete.

Primalje su upućene na takozvano čekanje, najkasnije do kraja ove godine. S razlogom su strahovale za svoj radno-pravni i socijalni status. Prije dva dana dobile su novo rješenje, potpisano od ravnatelja dr. Dragomira Petrica, u kojemu stoji da se upućuju na čekanje do ponovnog otvaranja rodilišta.

Prema najavama iz Ministarstva zdravstva, u sva tri zatvorena rodilišta u prvom dijelu sljedeće godine osigurat će se svi potrebni tehnički uvjeti, uključujući i opremanje operacijskih dvorana.

Kako će rodilišta biti kadrovski ekipirana, posebno bude li se inzistiralo da svako ima i anesteziologa, nije poznato, ali kako se radi o izbornoj godini, posve je izvjesno da će se plač novorođenčadi ponovno čuti u Sinju, Imotskom i Makarskoj te u Supetru.

OJDANA KOHAREVIĆ, toni paštar i BOGOLJUB MITRAKOVIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2024 03:16