StoryEditorOCM
Otocislatko iščekivanje

U Zagreb će na finale Superstara pedesetak Korčulanina, stiže i Petrov otac, prije ga nije pratio, razlog će vas ganuti

Piše Dora Lozica
8. prosinca 2023. - 20:48

Nakon što je emotivnom izvedbom pjesme svog kuma Vina Coce 18-godišnji Petar Šegedin zasluženo osigurao nastup u finalu Superstar natjecanja, Korčula se priprema za navijanje i doček svoje zvijezde, a u Zagreb će na finale pedesetak otočana.

Petar Šegedin sa svojih je skromnih 18 godina ujedinio cijeli otok, ali u Dubrovačko-neretvansku županiju.

Rođen je u Žrnovu, zaselku Postrana nadomak Korčule, gdje su njegovi sumještani organizirali zajedničko praćenje i navijanje u dva ugostiteljska objekta, u Postrani u caffe baru Amigo te u Prvom selu u caffe baru U Emila.

Kako doznajemo, zajedničko navijanje organizirat će se i u Lumbardi, rodnom mjestu njegove majke Irene koja nam je kratko komentirala kako je ponosna na njega bez obzira na rezultat u finalu.

Petar pjeva,otac plače

Njegov otac Ivan, legendarni osnivač danas kultnog Marko Polo Festa na kojem su u zadnjih tridesetak godina nastupila sva poznata imena hrvatske estrade, tek će u finalu uživo bodriti sina. Priznaje nam da ne može suzdržati emocije, dok Petar pjeva bez prestanka plače pa je radije navijao za njega ispred malih ekrana.

image
VOXFORD, privatni album

Petar je već danima glavna tema Korčulana, preispituje se njegova konkurencija, komentiraju prijašnji nastupi, računaju se izgledi za pobjedu... I ne samo to! Dječica iz njegove rodne Postrane i Žrnova pripremila su mnoštvo raznobojnih, rukom nacrtanih i obojenih plakata koje će ponijeti u studio na finale.

Bodrit će ga uživo

Kako doznajemo od voditeljice klape Sfida Josipe Favro Kurtović, u Zagrebu će ga uživo bodriti članovi dvije klape u kojima Petar pjeva. S klapom Sfida Petar je dva puta osvojio dječji Omiški festival, a s klapom Ivo Lozica iz Lumbarde drugo mjesto na Večeri mješovitih klapa Omiškog festivala. Članovi klapa razasuti su diljem Hrvatske po raznim studentskim gradovima, no svi će se zajedno naći u subotu u finalu Superstara.

image
VOXFORD, privatni album

"Mi najbolje znamo koliko je muzikalan, koliko je zarazna njegova emocija i koliko je iskren u interpretaciji. Uvjereni smo u njegovu pobjedu, jako smo uzbuđeni. Zapravo je on nama već pobjednik, među tisućama se plasirao u top četiri kandidata! Petar već ima svoju publiku kao i stil glazbe koju će izvoditi, on je naš Superstar!", poručila je uzbuđeno voditeljica Josipa ističući kako Petru želi svu sreću ne samo u finalu, već u nastavku karijere.

Anđeoska boja glasa

RTL-ov novi talent show Superstar format je koji je Petru i više nego odgovarao u dosadašnjim nastupima tijekom kojih je, prema mišljenju stručnog žirija, pokazao izvanredne vokalne sposobnosti, poznavanje pozornice, anđeosku boju glasa, emociju i karizmu.

"Valjda članovi žirija znaju što govore, vidite da ga samo hvale. Jeste li vidjeli tko je u žiriju, e, pa to vam je dosta!", kaže nam kategorički jedan Korčulanin koji, pohvalio se, nije propustio niti jedan Petrov nastup.

Morat ćemo se složiti s gospodinom budući da žiri čine zvijezde regionalne estrade, u prvom redu Severina, poznati producent Filip Miletić, Tonći Huljić kojeg ne treba posebno predstavljati dok mlađu populaciju predstavlja zanimljiva pjevačica Nika Turković. Za Petra su imali samo riječi hvale.

Ima svoj stil

"Pronašao je svoj stil, on je klapski pjevač prije svega, ali s izvrsnim vokalnim sposobnostima, od pobjede u finalu dijelit će ga samo odabir pjesme", napisala je jedna Petrova navijačica na društvenim mrežama.

Baš je izbor pjesama ono što je Petra učinilo prepoznatljivim. Iako je prilično pjevački zreo za svoje godine, odmah smo znali da iza onako kompletnih scenskih nastupa i pomnih odabira pjesama ne stoji sam. I bili smo u pravu. Petrov stručni stožer čini njegov prvi rođak Lumbarjanin Ante Nobilo, inače i sam vrlo iskusni pjevač iza kojeg su sudjelovanja i nastupi u brojnim klapama i zborovima kao i na brojnim pozornicama te još jedan iskusni pjevač, Korčulanin Josip Ivančević.

image
VOXFORD, privatni album

Ovaj dvojac je inače dio u regiji mega popularnog vokalnog sastava Voxford čiji se pregledi pjevačkih videa na društvenim mrežama broje doslovno u milijunima.

Analiza 

Kako nam otkriva Ante, pjesme su birali vrlo pomno. S Josipom je detaljno čitao komentare na društvenim mrežama, studiozno su proučavali komentare žirija kako bi Petru dali što potpuniji osvrt na njegove vlastite ideje o pjesmi za nastup. Iako su se nadali finalu, nisu ga očekivali, a dobar odabir pjesme je, kaže Ante, pola posla.

"Teško mi je reći da je finale bilo očekivano, ipak je bilo više od tisuću kandidata, a konkurencija u finalu je i više nego kvalitetna. Drago mi je što Petar nije igrao na sigurno, nije se držao provjerenih recepata, već je izborom pjesama opravdao nadimak Korčule koju nazivaju raspjevanim otokom.

Naravno da je odabir pjesme važan, no ne bi Petar dogurao ovako visoko bez vojske glasača. Nadam se da će cijeli jug Hrvatske podržati našeg Petra u subotu", poručio je Ante.

Talent, karizma, odabir pjesme, emocija, glas, mladost.... Petar ima sve, no važna mu je podrška i glasovi njegovih obožavatelja s otoka i županije jer, kad je već došao ovako daleko i visoko, zašto ne bi pobijedio?

Ovaj talentirani 18-godišnjak završio je srednju ugostiteljsku školu, smjer konobar, a kad kažemo da se Petar bavi glazbom od malih nogu to doslovno i mislimo. Uz oca koji je kantautor, još kao dijete bio je izložen muzici i instrumentima, ali i brojnim estradnim zvijezdama. Danas ima ukupno 11 autorskih pjesama koje je sam napisao i otpjevao, a često radi i prijenose uživo putem svog Instagram profila.

Završio je Osnovnu glazbenu školu u Korčuli za klavir, danas svira 13 različitih instrumenata, od bas gitare, akustične gitare, harmonike, kontrabasa, bubnjeva... Lakše bi bilo napisati koje instrumente ne svira. Osim u finalu Superstara, Petar pjeva i u brojnim klapama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 03:16