StoryEditorOCM
OtociVELIKA SRAMOTA

Jad i tuga u dalmatinskoj ustanovi koju vodi kontroverzni HDZ-ovac: stari i bolesni već 20 dana nemaju tople vode!?

Piše Mirko Crnčević
28. studenog 2023. - 08:52

Prošlo je više od šest godina od kada je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban (HDZ) kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića (HDZ) svečano otvorio Dom za starije i nemoćne osobe u Starome Gradu – Farosu, toliko željenu ustanovu za zbrinjavanje stanovnika treće životne dobi na otoku Hvaru, koja je godinama bila građevinski dovršena, ali nije bila predana na korištenje.

I sve ove godine ona je poslovala kao dislocirani objekt Doma za starije i nemoćne osobe "Split", na čijem se čelu nalazi arheolog Ivan Škaričić (HDZ), bivši dugogodišnji omiški gradonačelnik. Moglo bi se reći da je hvarska ustanova radila bez većih poteškoća i primjedaba premda je stalno opterećuju problemi ekipiranja stručnog osoblja.

image
Arhiva SD

Danas otočni Dom skrbi o nešto više od 60 korisnika koji uredno plaćaju smještaj i sve usluge koje im se tamo pružaju, ali su se našoj redakciji požalili da posljednjih dvadesetak dana nemaju toplu vodu.

Naravno, pod takvim uvjetima ne bi bilo lako živjeti ni mlađim i potpuno zdravim osobama, a ne starijima i nemoćnima koji imaju puno veće potrebe za vodom, naročito radi održavanja osobne higijene. Zatražili smo odgovor mjerodavnih osoba, da objasne uzroke velikog problema i kada će napokon korisnici imati standard kakav se i očekuje od takve institucije.

- Istina je da imamo problem s nabavkom senzora iz Njemačke, koji regulira zagrijavanje vode. Trenutno je voda zagrijana na 42 Celzijeva stupnja i svjesni smo da to nije dovoljno.

Stoga činimo sve da nam taj dio stigne čim prije da bismo ga mogli ugraditi i našim korisnika osigurati adekvatne uvjete za boravak u ustanovi – kazao je Tedi Sanseović, voditelj Doma u Starom Gradu, te je dodao da posljednje informacije s kojima raspolaže govore da je senzor na putu od Zagreba prema Splitu te bi kvar trebao biti otklonjen najkasnije za dan-dva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 23:48