stdClass Object ( [id] => 1133593 [title] => Ivana Marković: U medije istupam jer imam obvezu upozoriti na propuste koji se događaju u mom gradu, a smatram da se Split ne može razvijati ako u obzir ne uzme Supetar i druge otočne sredine [alias] => ivana-markovic-u-medije-istupam-jer-imam-obvezu-upozoriti-na-propuste-koji-se-dogadaju-u-mom-gradu-a-smatram-da-se-split-ne-moze-razvijati-ako-u-obzir-ne-uzme-supetar-i-druge-otocne-sredine [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Supetarska gradonačelnica Ivana Marković svako malo istupi u medije s nekim od otočnih problema. Jednom su to izvanredne trajektne linije u sezoni, drugi put nedostatak liječničke skrbi, odnosno devastirani gliser za hitni prijevoz bolesnika. Članica je SDP-a i u svojoj 42. godini ova diplomirana ekonomistica već odrađuje drugi mandat na čelu Supetra. Među prvima je nedavno objelodanila nakaradni sustav dobivanja koncesijskih odobrenja, metodom "najbržeg prsta", a nije krila ni da je žrtva višemjesečnog maltretiranja i prijetnji. Kad god smatra da je potrebno, ona u ime svojih otočana proziva odgovorne za nerad i nebrigu. Doima se uključivom osobom, ali ne suspreže se kad joj "pukne film".

Posljednjih dana prozvali ste zdravstvene vlasti zbog dotrajaloga glisera kojima se bolesnici prevoze u Split, a već prije i zbog ginekološke ordinacije u Supetru. Naime, ravnatelj Doma zdravlja Marko Rađa odgovorio je nakon što ste upozorili javnost krajem kolovoza da čak 23 dana 4427 bračkih žena nije imalo ginekologa, već im je kao zamjena dodijeljena ambulanta u Solinu. Što se i kako riješilo?

- Moji istupi bili su vezani za velike probleme koji se tiču zdravstvene zaštite na otoku Braču. Problemi su nedostatak medicinskog kadra, čije ćemo posljedice tek vidjeti u godinama koje su pred nama, zatim neorganizirano upravljanje Domom zdravlja na Braču, zbog kojeg su ginekološkoj ordinaciji isključeni internet i telefon, nedostatak osnovnih uvjeta za rad te hitni medicinski prijevoz koji je osnova zdravstvene zaštite na bilo kojem otoku.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Moja obveza i dužnost nije organizacija zdravstvene zaštite jer to ne spada u djelokrug ovlasti gradonačelnice Supetra. Ali moja obveza jest upozoriti na sve propuste koji se događaju unutar moga grada, pogotovo u situacijama kada primam prigovore od sugrađana kojima nije jasno tko je za što zadužen. Oni imaju problem, očekuju da se problem riješi i očekuju najbolju moguću zdravstvenu zaštitu. Točno je da čak 23 dana 4427 bračkih žena nije imalo ginekologa na Braču, nego su upućivane na pregled u Solin. Mene samo interesira znaju li odgovorne osobe da je tijekom kolovoza zbog ogromnih gužvi bio pravi pothvat doći vozilom samo do Splita, a kamoli još i do Solina. Osim toga, nemaju svi financijskih mogućnosti otići u Solin ili u privatne ordinacije na pregled. Sve to dovodi žene na Braču u nepovoljan položaj. A premijer priča o Hrvatskoj jednakih mogućnosti.

Smjene ginekologa

Kakva je sada situacija s ginekologom na Braču?

- Ginekolog je u otkaznom roku. Vjerojatno će ga zamjenjivati nekoliko drugih ginekologa koji dolaze s kopna. To je potpuno neprihvatljivo. Ginekološki pregled je intimni pregled koji zahtijeva povjerenje pacijentice i liječnika, što se u ovim uvjetima ne može ostvariti.

Koga smatrate odgovornim?

- Odgovor je dao ministar zdravstva Beroš u svojoj izjavi da je ''primarna zdravstvena zaštita desetljećima zanemarivana'' i da se ''županijske vlasti pozabave tom problematikom''. Splitsko-dalmatinska županija i Dom zdravlja SDŽ-a dobivaju decentralizirana sredstva za organizaciju svojih zaduženja. Jedno od njih je i primarna zdravstvena zaštita pa mi otočani očekujemo da se ovi problemi počnu rješavati i da nam se osigura dostojna razina zdravstvene zaštite koja je jednaka onoj u bilo kojem gradu na kopnu. Ako Županija nije sposobna rješavati probleme u zdravstvu i školstvu, pitanje je zašto uopće postoji. Ali to je već neka druga tema.

Kad je čovjek s Hvara uvrijedio predsjednika Sabora oslovivši ga s Njonjo, policija ga je odmah kontaktirala, a vi ste preživjeli višemjesečni teror jednog muškarca pa ste ovo ljeto morali podnijeti kaznenu prijavu i privatnu tužbu. Je li se u slučaju predsjednika Sabora reagiralo s previše revnosti, bez obzira što je on štićena osoba? Jeste li vi sada mirniji?

- Biti javna osoba nosi sa sobom i lijepe i one malo manje lijepe stvari. Svakako mislim da dužnosnici moraju biti pod paskom javnosti, odgovarati na pitanja građana koji su ih birali i raditi transparentno i odgovorno. Ne podržavam nikakvo vrijeđanje, ali je jasno da u zaštiti svojih prava nismo svi jednaki. Nemam ništa protiv toga da se posao političara stalno propitkuje. Međutim, ono što sam ja proživjela i u ovoj situaciji i u situacijama koje su se događale nakon nekih mojih javnih istupa, recimo na temu Bleiburga, nije normalno niti se smije tolerirati. Doživjela sam nevjerojatan govor mržnje, vrijeđanje zbog spola, fizičkog izgleda i stavova pa na kraju i teror preko društvenih mreža. Godinu dana smo moja obitelj, najbliži suradnici i ja bili mete lažnog profila koji me je pratio, fotografirao, montirao fotografije, iznosio laži s ciljem da me se ponizi i prikaže moralno upitnom osobom. Nije bilo lako sve to proživjeti pa sam više puta istupala u javnosti upozoravajući da ne postoji nikakav pravni okvir koji će definirati odgovornost društvenih mreža za ovakve situacije koje se sutra mogu dogoditi i našoj djeci. Nažalost, osobe koje se nađu u ovakvoj situaciji kao ja nemaju nikakvu pravnu zaštitu. Zakonski okvir postupanja u ovim situacijama mora se prilagoditi suvremenom dobu koje podrazumijeva korištenje društvenih mreža.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Kazali ste da ste pisali i premijeru Andreju Plenkoviću kako bi se nešto više poduzelo protiv govora mržnje i pozvali ga na odgovornost vezano uz taj problem. Je li vam odgovorio i što ste očekivali?

- Moja namjera je bila upozoriti i skrenuti pozornost na govor mržnje, političko nasilje i radikalizam na društvenim mrežama koji su poprimili nevjerojatne razmjere i koji su eskalirali napadom ispred Banskih dvora. Rješenje toga problema nije postavljanje ograde oko zgrade Vlade ili poboljšanje zaštite najviših dužnosnika jer se običan građanin na takav način ne može zaštititi. Svi koji su mete te vrste napada moraju se moći zaštititi i izboriti za svoje dostojanstvo, ne zato što je to pitanje političke borbe ili stava, nego stoga što je to pitanje omalovažavanja, vrijeđanja i difamiranja, bilo osobno, ili obitelji, prijatelja, suradnika, poznanika. U virtualnom svijetu korisnici, žive osobe sa svojim emocijama i obiteljima, imaju slab ili nikakav pristup pravnoj zaštiti, a nisu ni sigurni kome se mogu obratiti. To se mora promijeniti.

Naša gužva je i splitska gužva

Ovo ljeto Supetar je došao u središte pozornosti zbog nesnosnih gužvi u luci, posebno nakon pobune vozača dostavnih vozila kojima se pred kraj sezone ipak izišlo u susret. Imate li već sada neka rješenja kako bi se problem iduće godine umanjio? Hoće li u luci dogodine biti barem hidranti?

- Problemi s kojima se suočavamo za vrijeme turističke sezone rezultat su činjenice da nam se turizam naprosto dogodio. Desetljećima nismo radili na poboljšanju komunalne infrastrukture pa su svi ti problemi sada izbili na vidjelo. Problem gužve u supetarskoj luci nije samo problem grada Supetra, jer se radi o povezanoj situaciji s lukom u Splitu, "Jadrolinijom", ali i cestovnom infrastrukturom u Splitu koja nije u mogućnosti progutati sav priljev vozila u vršnom dijelu sezone koja dolazi sa svih otoka. Mi smo dali sve od sebe da gužvu u našem gradu stavimo pod kontrolu, što i uspijevamo. No, za dugoročno rješenje moraju se uključiti Hrvatske ceste izgradnjom rotora, zatim Grad Split izgradnjom novog izlaznog traka iz grada, pa na kraju i "Jadrolinija". Problem dostavnih vozila je samo jedan mali dio problema. Pokušali smo im izići u susret i stvorili još veći problem. Zamislite trudnice koje mjesec dana nisu imale ginekologa na otoku i trebale su otići u Solin na pregled? Izgubile bi cijeli dan i propustile nekoliko trajekata Split - Supetar - Split da dođu do željenog cilja i natrag. To je bila nemoguća misija. A što se tiče povećanja sigurnosti u luci, na ovotjednom sastanku s ravnateljem županijske Lučke uprave Domagojem Marojevićem potvrđeno nam je da će se do ljeta riješiti pitanje hidranata.

Kolika je u tom pogledu moć lokalnih dužnosnika, odnosno gdje su njihova ograničenja?

- Njihov je najveći problem preklapanje nadležnosti na dijelu teritorija naših gradova i općina gdje mi nemamo ovlasti za brojne probleme na našem području. Ne upravljamo lukom, zdravstvenom zaštitom, pomorskim dobrom, a to su realni problemi kod nas. Osobno nastojim surađivati i nuditi prijedloge za rješavanje svih situacija iako nisu u mojoj nadležnosti. Grad Supetar otkupljuje zemljište za novu osnovnu školu i za nju radi projektnu dokumentaciju, želi sufinancirati plaće zdravstvenih radnika, sufinancira smještaj i hranu policajaca koji dolaze na ispomoć te u tome surađuje sa svim ostalim jedinicama lokalne samouprave na otoku Braču.

Je li vam se gradonačelnik Ivica Puljak javio nakon protestnog statusa na Facebooku i teksta splitskih arhitektica, u povodu neprimanja Supetra u projekt splitske urbane aglomeracije?

- Gradonačelnik Puljak javio se i nagovijestio dolazak u Supetar. Izrazito mi je drago da će on biti prvi gradonačelnik Splita koji će doći u službeni posjet našem gradu. Moje je mišjenje da se Split ne može razvijati, a da ne uzme u obzir razvoj Supetra ili drugih otočnih sredina koje su itekako naslonjene na njega, o kojima ovisi i izgradnja nove komunalne infrastrukture u budućnosti, bilo luka, cesta, bolnica, škola, fakulteta... Kako su arhitektice napisale, uopće nije pitanje treba li Supetar biti dio splitske urbane aglomeracije, već postoji li politička volja da se aglomeraciji pruži šansa da uključi i otoke kao ravnopravne partnere na putu k održivosti, a ne da ih promatra samo kao puke turističke destinacije. Pri tome, kriterij dnevne migracije nije nikakav faktor, već sve ovo drugo što smo spomenuli, a što se jasno opisuje i u smjernicama te mora biti u dugoročnoj viziji razvoja grada Splita i okolice.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Štetne porezne reforme

Koliko je porezna politika naštetila gradovima poput Supetra?

- Sve porezne reforme koje su se do sada provodile rađene su na štetu gradova i općina, a ova posljednja posebno na štetu jedinica lokalne samouprave na otocima jer smo ostali bez milijunskih iznosa koji su se do tada koristili za izgradnju komunalne infrastrukture. Turističkim sredinama ta je komunalna infrastruktura dodatna vrijednost jer nam je sredstvo za dizanje standarda i pripreme grada za nekoliko puta veći broj ljudi u vrhu sezone. To zahtijeva velik novac, bez kojeg smo ostali, dodatne kapacitete te dobru organizaciju. Naš jedini problem je bio što smo dobro vodili svoje sredine, imamo manji broj stanovnika i zbog toga smo svrstani u najvišu kategoriju razvijenosti. Time smo kažnjeni jer smo poreznom reformom izgubili sredstva za izgradnju dodatnog standarda, te nismo u ravnopravnom položaju kod prijava na natječaj ili dodjele novca. Regionalni faktor, odnosno činjenica da smo otočna sredina koja nema medicinskog kadra ili jednake mogućnosti kao one na kopnu uopće nije uzeta u obzir.

Kako komentirate situaciju u SDP-u?

- Legitimno izabrano vodstvo SDP-a, izabrano na unutarstranačkim izborima, donijelo je odluke i one će biti provedene. Na svim je članovima SDP-a, neovisno o tome jesu li dužnosnici ili ne, da se tih odluka pridržavaju. Jesu li te odluke bile ispravne ili nisu, vidjet će se relativno brzo na rejtingu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => skrbi o svome [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => skrbi o svome 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-07 08:04:27 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => Silvana Uzinić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-09 06:57:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-10-09 06:57:11 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 53 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/07\/19583918.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/07\/19583920.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/07\/19583914.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/07\/19583922.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1222","hd_19583918_1920.jpg":"1920x1080","k_19583918_1280.jpg":"1280x1280","k_19583918_1024.jpg":"1024x1024","k_19583918_640.jpg":"640x640","k_19583918_480.jpg":"480x480","k_19583918_340.jpg":"340x340","k_19583918_220.jpg":"220x220","o_19583918_1280.jpg":"1280x814","o_19583918_1024.jpg":"1024x651","o_19583918_640.jpg":"640x407","o_19583918_480.jpg":"480x305","o_19583918_340.jpg":"340x216","o_19583918_220.jpg":"220x140","h_19583918_1280.jpg":"1280x854","h_19583918_1024.jpg":"1024x683","h_19583918_640.jpg":"640x427","h_19583918_480.jpg":"480x320","h_19583918_340.jpg":"340x227","h_19583918_220.jpg":"220x147","pp_19583918_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583918_1024.jpg":"805x1024","pp_19583918_640.jpg":"503x640","pp_19583918_480.jpg":"377x480","pp_19583918_340.jpg":"267x340","pp_19583918_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1238","hd_19583920_1920.jpg":"1920x1080","k_19583920_1280.jpg":"1280x1280","k_19583920_1024.jpg":"1024x1024","k_19583920_640.jpg":"640x640","k_19583920_480.jpg":"480x480","k_19583920_340.jpg":"340x340","k_19583920_220.jpg":"220x220","o_19583920_1280.jpg":"1280x825","o_19583920_1024.jpg":"1024x660","o_19583920_640.jpg":"640x412","o_19583920_480.jpg":"480x309","o_19583920_340.jpg":"340x219","o_19583920_220.jpg":"220x141","h_19583920_1280.jpg":"1280x854","h_19583920_1024.jpg":"1024x683","h_19583920_640.jpg":"640x427","h_19583920_480.jpg":"480x320","h_19583920_340.jpg":"340x227","h_19583920_220.jpg":"220x147","pp_19583920_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583920_1024.jpg":"805x1024","pp_19583920_640.jpg":"503x640","pp_19583920_480.jpg":"377x480","pp_19583920_340.jpg":"267x340","pp_19583920_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1167","hd_19583914_1920.jpg":"1920x1080","k_19583914_1280.jpg":"1280x1280","k_19583914_1024.jpg":"1024x1024","k_19583914_640.jpg":"640x640","k_19583914_480.jpg":"480x480","k_19583914_340.jpg":"340x340","k_19583914_220.jpg":"220x220","o_19583914_1280.jpg":"1280x778","o_19583914_1024.jpg":"1024x622","o_19583914_640.jpg":"640x389","o_19583914_480.jpg":"480x291","o_19583914_340.jpg":"340x206","o_19583914_220.jpg":"220x133","h_19583914_1280.jpg":"1280x854","h_19583914_1024.jpg":"1024x683","h_19583914_640.jpg":"640x427","h_19583914_480.jpg":"480x320","h_19583914_340.jpg":"340x227","h_19583914_220.jpg":"220x147","pp_19583914_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583914_1024.jpg":"805x1024","pp_19583914_640.jpg":"503x640","pp_19583914_480.jpg":"377x480","pp_19583914_340.jpg":"267x340","pp_19583914_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1112","hd_19583922_1920.jpg":"1920x1080","k_19583922_1280.jpg":"1280x1280","k_19583922_1024.jpg":"1024x1024","k_19583922_640.jpg":"640x640","k_19583922_480.jpg":"480x480","k_19583922_340.jpg":"340x340","k_19583922_220.jpg":"220x220","o_19583922_1280.jpg":"1280x741","o_19583922_1024.jpg":"1024x593","o_19583922_640.jpg":"640x370","o_19583922_480.jpg":"480x278","o_19583922_340.jpg":"340x196","o_19583922_220.jpg":"220x127","h_19583922_1280.jpg":"1280x854","h_19583922_1024.jpg":"1024x683","h_19583922_640.jpg":"640x427","h_19583922_480.jpg":"480x320","h_19583922_340.jpg":"340x227","h_19583922_220.jpg":"220x147","pp_19583922_1280.jpg":"1006x1280","pp_19583922_1024.jpg":"805x1024","pp_19583922_640.jpg":"503x640","pp_19583922_480.jpg":"377x480","pp_19583922_340.jpg":"267x340","pp_19583922_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15343850 Threads: 3 Questions: 3184668624 Slow queries: 7147292 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235675153 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/ivana-markovic-u-medije-istupam-jer-imam-obvezu-upozoriti-na-propuste-koji-se-dogadaju-u-mom-gradu-a-smatram-da-se-split-ne-moze-razvijati-ako-u-obzir-ne-uzme-supetar-i-druge-otocne-sredine-1133593 [printLink] => /dalmacija/otoci/ivana-markovic-u-medije-istupam-jer-imam-obvezu-upozoriti-na-propuste-koji-se-dogadaju-u-mom-gradu-a-smatram-da-se-split-ne-moze-razvijati-ako-u-obzir-ne-uzme-supetar-i-druge-otocne-sredine-1133593?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 323236 [name] => ivana marković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivana-markovic [link] => /tag/ivana-markovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => skrbi o svome [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ivana Marković: U medije istupam jer imam obvezu upozoriti na propuste koji se događaju u mom gradu, a smatram da se Split ne može razvijati ako u obzir ne uzme Supetar i druge otočne sredine [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/07/19583918.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/07/19583918.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/07/19583920.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/07/19583914.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/07/19583922.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Supetarska gradonačelnica Ivana Marković svako malo istupi u medije s nekim od otočnih problema. Jednom su to izvanredne trajektne linije u sezoni, drugi put nedostatak liječničke skrbi, odnosno devastirani gliser za hitni prijevoz bolesnika. Članica je SDP-a i u svojoj 42. godini ova diplomirana ekonomistica već odrađuje drugi mandat na čelu Supetra. Među prvima je nedavno objelodanila nakaradni sustav dobivanja koncesijskih odobrenja, metodom "najbržeg prsta", a nije krila ni da je žrtva višemjesečnog maltretiranja i prijetnji. Kad god smatra da je potrebno, ona u ime svojih otočana proziva odgovorne za nerad i nebrigu. Doima se uključivom osobom, ali ne suspreže se kad joj "pukne film".

Posljednjih dana prozvali ste zdravstvene vlasti zbog dotrajaloga glisera kojima se bolesnici prevoze u Split, a već prije i zbog ginekološke ordinacije u Supetru. Naime, ravnatelj Doma zdravlja Marko Rađa odgovorio je nakon što ste upozorili javnost krajem kolovoza da čak 23 dana 4427 bračkih žena nije imalo ginekologa, već im je kao zamjena dodijeljena ambulanta u Solinu. Što se i kako riješilo?

- Moji istupi bili su vezani za velike probleme koji se tiču zdravstvene zaštite na otoku Braču. Problemi su nedostatak medicinskog kadra, čije ćemo posljedice tek vidjeti u godinama koje su pred nama, zatim neorganizirano upravljanje Domom zdravlja na Braču, zbog kojeg su ginekološkoj ordinaciji isključeni internet i telefon, nedostatak osnovnih uvjeta za rad te hitni medicinski prijevoz koji je osnova zdravstvene zaštite na bilo kojem otoku.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Moja obveza i dužnost nije organizacija zdravstvene zaštite jer to ne spada u djelokrug ovlasti gradonačelnice Supetra. Ali moja obveza jest upozoriti na sve propuste koji se događaju unutar moga grada, pogotovo u situacijama kada primam prigovore od sugrađana kojima nije jasno tko je za što zadužen. Oni imaju problem, očekuju da se problem riješi i očekuju najbolju moguću zdravstvenu zaštitu. Točno je da čak 23 dana 4427 bračkih žena nije imalo ginekologa na Braču, nego su upućivane na pregled u Solin. Mene samo interesira znaju li odgovorne osobe da je tijekom kolovoza zbog ogromnih gužvi bio pravi pothvat doći vozilom samo do Splita, a kamoli još i do Solina. Osim toga, nemaju svi financijskih mogućnosti otići u Solin ili u privatne ordinacije na pregled. Sve to dovodi žene na Braču u nepovoljan položaj. A premijer priča o Hrvatskoj jednakih mogućnosti.

Smjene ginekologa

Kakva je sada situacija s ginekologom na Braču?

- Ginekolog je u otkaznom roku. Vjerojatno će ga zamjenjivati nekoliko drugih ginekologa koji dolaze s kopna. To je potpuno neprihvatljivo. Ginekološki pregled je intimni pregled koji zahtijeva povjerenje pacijentice i liječnika, što se u ovim uvjetima ne može ostvariti.

Koga smatrate odgovornim?

- Odgovor je dao ministar zdravstva Beroš u svojoj izjavi da je ''primarna zdravstvena zaštita desetljećima zanemarivana'' i da se ''županijske vlasti pozabave tom problematikom''. Splitsko-dalmatinska županija i Dom zdravlja SDŽ-a dobivaju decentralizirana sredstva za organizaciju svojih zaduženja. Jedno od njih je i primarna zdravstvena zaštita pa mi otočani očekujemo da se ovi problemi počnu rješavati i da nam se osigura dostojna razina zdravstvene zaštite koja je jednaka onoj u bilo kojem gradu na kopnu. Ako Županija nije sposobna rješavati probleme u zdravstvu i školstvu, pitanje je zašto uopće postoji. Ali to je već neka druga tema.

Kad je čovjek s Hvara uvrijedio predsjednika Sabora oslovivši ga s Njonjo, policija ga je odmah kontaktirala, a vi ste preživjeli višemjesečni teror jednog muškarca pa ste ovo ljeto morali podnijeti kaznenu prijavu i privatnu tužbu. Je li se u slučaju predsjednika Sabora reagiralo s previše revnosti, bez obzira što je on štićena osoba? Jeste li vi sada mirniji?

- Biti javna osoba nosi sa sobom i lijepe i one malo manje lijepe stvari. Svakako mislim da dužnosnici moraju biti pod paskom javnosti, odgovarati na pitanja građana koji su ih birali i raditi transparentno i odgovorno. Ne podržavam nikakvo vrijeđanje, ali je jasno da u zaštiti svojih prava nismo svi jednaki. Nemam ništa protiv toga da se posao političara stalno propitkuje. Međutim, ono što sam ja proživjela i u ovoj situaciji i u situacijama koje su se događale nakon nekih mojih javnih istupa, recimo na temu Bleiburga, nije normalno niti se smije tolerirati. Doživjela sam nevjerojatan govor mržnje, vrijeđanje zbog spola, fizičkog izgleda i stavova pa na kraju i teror preko društvenih mreža. Godinu dana smo moja obitelj, najbliži suradnici i ja bili mete lažnog profila koji me je pratio, fotografirao, montirao fotografije, iznosio laži s ciljem da me se ponizi i prikaže moralno upitnom osobom. Nije bilo lako sve to proživjeti pa sam više puta istupala u javnosti upozoravajući da ne postoji nikakav pravni okvir koji će definirati odgovornost društvenih mreža za ovakve situacije koje se sutra mogu dogoditi i našoj djeci. Nažalost, osobe koje se nađu u ovakvoj situaciji kao ja nemaju nikakvu pravnu zaštitu. Zakonski okvir postupanja u ovim situacijama mora se prilagoditi suvremenom dobu koje podrazumijeva korištenje društvenih mreža.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Kazali ste da ste pisali i premijeru Andreju Plenkoviću kako bi se nešto više poduzelo protiv govora mržnje i pozvali ga na odgovornost vezano uz taj problem. Je li vam odgovorio i što ste očekivali?

- Moja namjera je bila upozoriti i skrenuti pozornost na govor mržnje, političko nasilje i radikalizam na društvenim mrežama koji su poprimili nevjerojatne razmjere i koji su eskalirali napadom ispred Banskih dvora. Rješenje toga problema nije postavljanje ograde oko zgrade Vlade ili poboljšanje zaštite najviših dužnosnika jer se običan građanin na takav način ne može zaštititi. Svi koji su mete te vrste napada moraju se moći zaštititi i izboriti za svoje dostojanstvo, ne zato što je to pitanje političke borbe ili stava, nego stoga što je to pitanje omalovažavanja, vrijeđanja i difamiranja, bilo osobno, ili obitelji, prijatelja, suradnika, poznanika. U virtualnom svijetu korisnici, žive osobe sa svojim emocijama i obiteljima, imaju slab ili nikakav pristup pravnoj zaštiti, a nisu ni sigurni kome se mogu obratiti. To se mora promijeniti.

Naša gužva je i splitska gužva

Ovo ljeto Supetar je došao u središte pozornosti zbog nesnosnih gužvi u luci, posebno nakon pobune vozača dostavnih vozila kojima se pred kraj sezone ipak izišlo u susret. Imate li već sada neka rješenja kako bi se problem iduće godine umanjio? Hoće li u luci dogodine biti barem hidranti?

- Problemi s kojima se suočavamo za vrijeme turističke sezone rezultat su činjenice da nam se turizam naprosto dogodio. Desetljećima nismo radili na poboljšanju komunalne infrastrukture pa su svi ti problemi sada izbili na vidjelo. Problem gužve u supetarskoj luci nije samo problem grada Supetra, jer se radi o povezanoj situaciji s lukom u Splitu, "Jadrolinijom", ali i cestovnom infrastrukturom u Splitu koja nije u mogućnosti progutati sav priljev vozila u vršnom dijelu sezone koja dolazi sa svih otoka. Mi smo dali sve od sebe da gužvu u našem gradu stavimo pod kontrolu, što i uspijevamo. No, za dugoročno rješenje moraju se uključiti Hrvatske ceste izgradnjom rotora, zatim Grad Split izgradnjom novog izlaznog traka iz grada, pa na kraju i "Jadrolinija". Problem dostavnih vozila je samo jedan mali dio problema. Pokušali smo im izići u susret i stvorili još veći problem. Zamislite trudnice koje mjesec dana nisu imale ginekologa na otoku i trebale su otići u Solin na pregled? Izgubile bi cijeli dan i propustile nekoliko trajekata Split - Supetar - Split da dođu do željenog cilja i natrag. To je bila nemoguća misija. A što se tiče povećanja sigurnosti u luci, na ovotjednom sastanku s ravnateljem županijske Lučke uprave Domagojem Marojevićem potvrđeno nam je da će se do ljeta riješiti pitanje hidranata.

Kolika je u tom pogledu moć lokalnih dužnosnika, odnosno gdje su njihova ograničenja?

- Njihov je najveći problem preklapanje nadležnosti na dijelu teritorija naših gradova i općina gdje mi nemamo ovlasti za brojne probleme na našem području. Ne upravljamo lukom, zdravstvenom zaštitom, pomorskim dobrom, a to su realni problemi kod nas. Osobno nastojim surađivati i nuditi prijedloge za rješavanje svih situacija iako nisu u mojoj nadležnosti. Grad Supetar otkupljuje zemljište za novu osnovnu školu i za nju radi projektnu dokumentaciju, želi sufinancirati plaće zdravstvenih radnika, sufinancira smještaj i hranu policajaca koji dolaze na ispomoć te u tome surađuje sa svim ostalim jedinicama lokalne samouprave na otoku Braču.

Je li vam se gradonačelnik Ivica Puljak javio nakon protestnog statusa na Facebooku i teksta splitskih arhitektica, u povodu neprimanja Supetra u projekt splitske urbane aglomeracije?

- Gradonačelnik Puljak javio se i nagovijestio dolazak u Supetar. Izrazito mi je drago da će on biti prvi gradonačelnik Splita koji će doći u službeni posjet našem gradu. Moje je mišjenje da se Split ne može razvijati, a da ne uzme u obzir razvoj Supetra ili drugih otočnih sredina koje su itekako naslonjene na njega, o kojima ovisi i izgradnja nove komunalne infrastrukture u budućnosti, bilo luka, cesta, bolnica, škola, fakulteta... Kako su arhitektice napisale, uopće nije pitanje treba li Supetar biti dio splitske urbane aglomeracije, već postoji li politička volja da se aglomeraciji pruži šansa da uključi i otoke kao ravnopravne partnere na putu k održivosti, a ne da ih promatra samo kao puke turističke destinacije. Pri tome, kriterij dnevne migracije nije nikakav faktor, već sve ovo drugo što smo spomenuli, a što se jasno opisuje i u smjernicama te mora biti u dugoročnoj viziji razvoja grada Splita i okolice.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Štetne porezne reforme

Koliko je porezna politika naštetila gradovima poput Supetra?

- Sve porezne reforme koje su se do sada provodile rađene su na štetu gradova i općina, a ova posljednja posebno na štetu jedinica lokalne samouprave na otocima jer smo ostali bez milijunskih iznosa koji su se do tada koristili za izgradnju komunalne infrastrukture. Turističkim sredinama ta je komunalna infrastruktura dodatna vrijednost jer nam je sredstvo za dizanje standarda i pripreme grada za nekoliko puta veći broj ljudi u vrhu sezone. To zahtijeva velik novac, bez kojeg smo ostali, dodatne kapacitete te dobru organizaciju. Naš jedini problem je bio što smo dobro vodili svoje sredine, imamo manji broj stanovnika i zbog toga smo svrstani u najvišu kategoriju razvijenosti. Time smo kažnjeni jer smo poreznom reformom izgubili sredstva za izgradnju dodatnog standarda, te nismo u ravnopravnom položaju kod prijava na natječaj ili dodjele novca. Regionalni faktor, odnosno činjenica da smo otočna sredina koja nema medicinskog kadra ili jednake mogućnosti kao one na kopnu uopće nije uzeta u obzir.

Kako komentirate situaciju u SDP-u?

- Legitimno izabrano vodstvo SDP-a, izabrano na unutarstranačkim izborima, donijelo je odluke i one će biti provedene. Na svim je članovima SDP-a, neovisno o tome jesu li dužnosnici ili ne, da se tih odluka pridržavaju. Jesu li te odluke bile ispravne ili nisu, vidjet će se relativno brzo na rejtingu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/ivana-markovic-u-medije-istupam-jer-imam-obvezu-upozoriti-na-propuste-koji-se-dogadaju-u-mom-gradu-a-smatram-da-se-split-ne-moze-razvijati-ako-u-obzir-ne-uzme-supetar-i-druge-otocne-sredine-1133593 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8c767462e25bca5332338a484aa429a0afce3d70 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ivana+Markovi%C4%87%3A+U+medije+istupam+jer+imam+obvezu+upozoriti+na+propuste+koji+se+doga%C4%91aju+u+mom+gradu%2C+a+smatram+da+se+Split+ne+mo%C5%BEe+razvijati+ako+u+obzir+ne+uzme+Supetar+i+druge+oto%C4%8Dne+sredine&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fivana-markovic-u-medije-istupam-jer-imam-obvezu-upozoriti-na-propuste-koji-se-dogadaju-u-mom-gradu-a-smatram-da-se-split-ne-moze-razvijati-ako-u-obzir-ne-uzme-supetar-i-druge-otocne-sredine-1133593 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fivana-markovic-u-medije-istupam-jer-imam-obvezu-upozoriti-na-propuste-koji-se-dogadaju-u-mom-gradu-a-smatram-da-se-split-ne-moze-razvijati-ako-u-obzir-ne-uzme-supetar-i-druge-otocne-sredine-1133593 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => skrbi o svome [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Otociskrbi o svome

Ivana Marković: U medije istupam jer imam obvezu upozoriti na propuste koji se događaju u mom gradu, a smatram da se Split ne može razvijati ako u obzir ne uzme Supetar i druge otočne sredine

Piše Silvana Uzinić
9. listopada 2021. - 08:57

Supetarska gradonačelnica Ivana Marković svako malo istupi u medije s nekim od otočnih problema. Jednom su to izvanredne trajektne linije u sezoni, drugi put nedostatak liječničke skrbi, odnosno devastirani gliser za hitni prijevoz bolesnika. Članica je SDP-a i u svojoj 42. godini ova diplomirana ekonomistica već odrađuje drugi mandat na čelu Supetra. Među prvima je nedavno objelodanila nakaradni sustav dobivanja koncesijskih odobrenja, metodom "najbržeg prsta", a nije krila ni da je žrtva višemjesečnog maltretiranja i prijetnji. Kad god smatra da je potrebno, ona u ime svojih otočana proziva odgovorne za nerad i nebrigu. Doima se uključivom osobom, ali ne suspreže se kad joj "pukne film".

Posljednjih dana prozvali ste zdravstvene vlasti zbog dotrajaloga glisera kojima s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 01:21