stdClass Object ( [id] => 1210938 [title] => Hvar više nije ni otok, ni grad, nego akvarij s piranama: ‘Puno se uložilo, triba vraćat kredite... Udre vrućina i brzo se plane‘ [alias] => hvar-vise-nije-ni-otok-ni-grad-nego-akvarij-s-piranama-puno-se-ulozilo-triba-vracat-kredite-udre-vrucina-i-brzo-se-plane [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uzavre oko deset, deset i po. Kipi! Svako jutro. Pari splitsko križanje na Mertojaku. Ili ono kod Slobodne Dalmacije.

Klokuni se dižu s morskoga dna, furešti trče obalon ko da znaju di će. Domaći kolutaju očima. Sezonci također. Samo su njihove već na pola koplja, a danu nema kraja. Katamarani akoštaju, drugi parte. Izletnički trabakuli pale makinje. Barkarjuli krcaju za Paklenjake.

Morski taksi primiče se kraju, sve njuškajuć di je bolje misto. Za njin će i drugi isto. Gliseri kese zube. Da su prvi. I jači! Samo su jahte s rive još u nesvisti. Ko zna kad se leglo, “after” bija do maloprije. Po sidrima okolo tribe se krmelji. Jarboli su osvanili stojećki, tiskaju se već propeta jidra. Gorivo se ćuti, vrte se propele. Kuteri voze s kruzera u grad. Biže špari!

Sve zunzi! U sto kvadrata – deset brodova. Svak je tu. Samo nigdi korone! Ha-ha...

Koji van je to pas?

– Morski, al’ se ne vidi?!

Aaa, opasno reži...

Ustvari je staford. Na provi pasare. Taman će poslužit za u dvi riči opisat sve šta vidimo, a da ne bude uvik isti mot male bare i velikih krokodila. Pa stavimo ovako: oštri zubi kad bi stali, u naš porat, u naš porat mali.

Može i na karticu

Ukratko – Hvar. Ne otok. Grad. Više mravinjak. Svakoga lita isto. Zato se i potuku. Mornarski! Tako i nikidan: ko je komu uzeja gosta, ko se gura priko reda i slično.

– Mi se ne tučemo! U nas se zna red i di je naše misto. Tuku se gliseraši, oni šta dođu brzin gumenjacima i voze na Škoje, na Vis, Biševo, Zelenu i Modru špilju. Tuku se između sebe. Lani su napali i jednoga našega. Zbiju se oko mandrača, bude tisno pa se počepušaju. Onda vi u novine stavite “barkarjuli”. A nisu! Mi lipo radimo, ali ispadamo tučari...

– I osandeset posto nisu Hvarani! Nego iz Splita, Trogira, Makarske. A mi imamo svoju udrugu, sve se zna: plovidbeni red, naš raspored, cijena, fiskalni račun. Može i na karticu. I plaćamo sve obaveze.

– Eno ti, gledaj tamo glisere: sedan ih čeka ukrcaj na mandraču.

Tako govore barkarjuli. Ovi šta voze goste na Paklene otoke i vraćaju ih popodne. Zna se pruga, ura i lova. Ko gradski bus, Prometova “trica”. Među njima Tonči Bracanović i Emil Leon Kačić. Nemaju šta za dodat.

---

image

Barkariol Tonči Bracanović

Nikola Vilić/Cropix
---

Priko puta nešto skroz treće: Darko je Bosanac. Iz Čajniča. Došo na sezonu. S jednim drugom ganja ona kolica kroz ulice. Karet. Po čitave dane. Raznosi nabavu, odnosi prazne boce. Krcate su zelene plastične vriće.

I sve to ode za noć?!

– Cisternu bi popili, vazda žedni! Nismo još ni pola ponijeli...

Fali mrva reda

A evo šta govore ovi drugi, domaći iznajmljivači brodova: Igor Haračić, Jure Tudor i John Miličić. U poslu su puste godine. Brodovi su in dalje od mandrača, vezani za kraj.

– Oćeš li pisat istinu?

A šta drugo?!

– Onda moraš reć da su se svi okomili na nas, i to nepravedno! Mi ispaštamo radi pojedinaca koji čak i nisu Hvarani. Dođu iz drugih mista u nas, motivirani velikon zaradon, često bez dozvola i na crno. Osjećamo se ko poduzetnici trećega reda u svojoj kući.

Ajde?!

– Je! Svak nas smatra ološen i kriminalcima. A nismo! Živimo ovde cilu godinu, plaćamo račune i dilimo sudbinu s ostalima. Onda navale ovi sa strane, s pet brodova i jednon dozvolon. A dođu i ko zna sa čime sve još. Ako me kapiš... I radi takvih mi najebemo. Liti pokupe lovu, zimi brodove.

– Ma, ima posla za svakoga, ali ko je guloz, njemu nikad dosta. Ko tima sa strane. Triba samo mrvu reda: u organizaciji i naplati, u koncesijama, luci i kontroli.

– Rat između barkarjula i iznajmljivača je vječan, posebno oko mandrača. Oni misle da in iznajmljivači kradu putnike. Zato i nismo tamo. Imamo svoju udrugu, grupu iznajmljivača brodova koja radi uredno i poštiva red.

– I još nešto: zašto domaći ne bi imali čak i neku prednost?! Pa u Hvaru nan nije samo posal, nego život, egzistencija, obitelj. Sve živo. Hvar je naš porat i naše misto.

---

image

Iznajmljivači glisera
Jure Tudor, Igor Haračić i
John Miličić: Svi su se
okomili na nas

Nikola Vilić/Cropix
---

U Domagoja je rješenje

Prid mandračon jedan naš i tri njihove. U pasari. On pali pent. Ćaćin da mu je brod. One zvirkaju okolo.

A di su ovi šta se tuku?

On šuti. One jedva dočekale:

– Pa je l’ vidite vi to?! Da se potuku oko žena, ja bi razumela. Mi potegle iz Beograda, a oni samo između sebe. I sad ih nigde! Nije to lepo...

Evo i njega:

– A ja in nudin sve, ali mene neće! Ni s pasaron!

Ko ti je kriv, šta se nisi potuka?

– To će Splićani, dođu s gliserima pa glume...

Kad čujete Kuzmana Novaka, direktora hvarskog Nautičkog centra, sve se čini dosta jednostavno za uredit:

Šta bi bilo rješenje?

– Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, na čelu s Domagojen Maroevićen, mora izminit Pravilnik o redu u luci. To se već i tražilo: da se na rotondoli, tu na zapadnoj obali grada, stavi ponton i da tu bude misto za izletničke brodove. Tako će se rasteretit porat. Onda barkarjuli, koji su na svome mistu već desetljećima, imaju normalan izlaz. Ove brodice iz mandrača isto, iako je to dosta palo. Katamarani opet imaju svoje, iznajmljivači i taksisti također, pa jahte svoje. I sve tako redon.

Pa di je zapelo?

– A bože moj...

Ko bi triba razmrsit?

– Lučka uprava! U Županiji, u Splitu. Oni su vlasnici hvarske luke. Ko i svih županijskih luka. Osin splitske, ona je državna. Mi smo samo koncesionar. Upravljamo lukon po pravilima Lučke uprave. Zovemo se Nautički centar Hvar i osnova nas je Grad Hvar. Koncesiju daje Županijska lučka uprava iz Splita. Mi naplaćujemo lučke pristojbe na ime Lučke uprave. Naplaćuju se i lučke naknade: struja, voda i slično, a prihod se dili između nas i Splita. I nikoga ne možemo sankcionirat.

Onda kako?

– Lipo: Lučka uprava mora definirat di će bit ukrcajno misto i to koordinirat s Lučkom kapetanijon koja će sve provodit. Mi ne možemo ni kaznit ni ovršit. Mi smo ko bobiji u Londonu. Možemo samo reć, nemoj se tu vezat. Moramo zvat Kapetaniju. A tamo dva čovika na ovoliki pomorski promet. Polome se.

A je li Hvar predložija izmjene pravilnika Lučkoj upravi?

– Još otkad...

Mali porat, puno brodova

Aida nosi kapetansku kapu. Smišne. Ona i kapa. Ibrahimovićka.

Šta ti dođe Zlatan?

– Bivši muž! Ha-ha, ne piši to ni slučajno.

Kad ćemo u Bosnu?

– Pojma nemam, nisam ja iz Bosne.

Čuj to?!

– Daaa, iz Čakovca.

---

image

Aida Ibrahimović prodaje brodske ture

Nikola Vilić/Cropix
---

Da prvi put prodaje izlete. Drvenin izletničkin brodon. Voze u tri vale. Pravac: Mlini, Palmižana, Sveti Klement. Bez obida – 220 kuna. Inače – 300. Dobiješ “grilovanu” ribu ili piletinu, pa salatu, bilo vino, vodu i čakovečku...

– Orandžadu!

Gledamo pun porat iz ladovine. Fale tri-četri semafora. Jedan kružni tok. Bilo šta. Ovako pari akvarij s piranjama. Umočiš prst, obidvaju ti jagodicu.

Lučki kapetan Miloš Botica i Josip Marić, voditelj brodice:

– Mali porat, puno brodova, gostiju koliko oćeš, nije se radilo dvi godine. Korona. A puno se uložilo, triba vraćat kredite. Udre vrućina i brzo se plane.

I vi ste trčali nikidan rastavljat kokotiće?!

– A ko će... Gruba scena, gruba ura, nasrid rive. Nema toga puno, ali nije lipo vidit di se čepušaju. Sve se snima, odma ide na portale i društvene mreže.

– Zakon velikih brojeva! Koliki nan je promet u portu, čudo da nije i više nervoze.

– Da je još sto metri rive, bilo bi malo. Po 200 gliseri dođe, svak krca goste: iz Splita, Trogira, Bola, Supetra, Makarske...

– Po 1500 uplova u Hvar za 24 ure!

– Naplatili smo 150.000 kuna kazne nas dvojica. Postrožili smo kontrole s policijon, nastojimo bit šta više na moru, a di je još traganje i spašavanje.

– A ne može se više ni iznajmljivat brodice gostima bez dozvole. Nije se moglo ni prije, ali sad se više kažnjava.

– I tu je svit osta bez zarade. Obično su polazili iz mandrača, pa bi se stvorila velika gužva: barkarjuli, taksisti, iznajmljivači brodova, gliseri, katamarani, Kriljani.

---

image

Josip Marić i kapetan Miloš Botica iz Lučke kapetanije Hvar

Nikola Vilić/Cropix
---

Halo, inspektore!

– I svakoga lita samo novi brodovi i veći gliseri, ja ne znan dokle će se tako moć.

– Po meni, najjača sezona otkad san ovde, a to je šest, sedan godina.

– Pa 120.000 brodova u sezoni dođe u Hvar i na Škoje. Misto od 4000 stanovnika liti naboti na 20.000.

– Cili porat pari malo veći mandrač, a ne luka.

– Više autobusni kolodvor: samo katamarana tridesetak dnevno!

– I sve na 100 metara operativne obale...

Usput nan grintaju brodari i mornari: “Bravo! Novinari odu, inspektori dođu. Svak sa svojin blokon, uvik nama po škini!”

Ajde, bit će bolje s malo muzike iz studija:

”Gutao bih sve od reda, ribe, zvijezde i torpeda. I bio bih na sve spreman, kao prava morska neman. N-nn-nnnn...”

---

Naiđe budala i sve nam poremeti

Dušan Šego, predsjednik Udruge hvarskih barkariola, tridesetak ih ima:

– Barkarioli imaju dugogodišnju tradiciju, a svoj posal rade pošteno i transparentno: razumne cijene, računi, obaveze, redoslijed plovidbe, sve. Ali puno drugih brodara radi na crno, ne prijavljuju ništa, neki su paušalci, neki čak i bez obrta, manipuliraju cijenama, pa se svade međusobno i svega bude. To uglavnom nisu Hvarani. Iako i domaći znaju planit iritirani takvin ponašanjen.

A noži, rašpe, livorveri?!

– Ajme, gluposti! Da noži, ko je vidija nože? To ne triba ni govorit, niti pisat. Samo, u medijima se doda svašta... Ko da ne bude gužve među taksistima, ugostiteljima, u diskotekama i klubovima, bilo di, širon Jadrana. Možete vi stvarat red, al’ naiđe budala i sve poremeti. Ali, mogu reć da ipak idemo puten dogovora u Hvaru.

Kako mislite?

– Usuglasili smo se s Gradon da za iduću godinu napravimo planove s mikrolokacijama, da se točno zna di je čije misto i ko šta radi na kojoj poziciji. I da Lučka kapetanija, policija, Lučka uprava i Nautički centar strogo kontroliraju koncesijska odobrenja. Kad vas bilo koja vlast zaustavi, da vi imate papir s lokacijon, polascima, odredišten, brodon, kapaciteton, svime šta triba. I da se zna koliko brodova može bit na kojoj lokaciji.

A kako je sad?

– Otvorite obrt di oćete, prijavite brod za gospodarske svrhe i dođete vozit kad oćete, odakle oćete, koliko oćete – niko van ništa ne može. Onda, digli su se krediti, nabavljali brodovi, nije se radilo dva lita zbog pandemije i sad bi se u misec-dva tilo sve nadoknadit, ali ne ide uvik tako. A cijene luduju, skupo gorivo, veliki troškovi, fali radne snage...

Ali reda bi moralo bit?!

– Apsolutno! Zato i apeliram: samo malo više strpljenja i svi će zaradit. Divljaštvo nikome ne triba.

Koliko brodova vi imate?

– Počeja san 2001. s dva broda, a danas ih je 25: osan za taksi-prijevoz od Dubrovnika do Krka, a ostalo za iznajmljivanje. Radimo obiteljski, sin i ćer to super vode. Dvadeset i pet zaposlenih, svi prijavljeni. Mogu reć da san ponosan.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Svakoga lita isto. Skaču jedni drugima za vratove. Tuču se. Frcaju ratne sikire. Ko je komu uzeja gosta, ko se gura priko reda, ko je čiji, ko je odakle doša... Puno se uložilo, triba vraćat kredite. Udre vrućina i brzo se plane [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SEZONA SVIH SEZONA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Svakoga lita isto. Skaču jedni drugima za vratove. Tuču se. Frcaju ratne sikire. Ko je komu uzeja gosta, ko se gura priko reda, ko je čiji, ko je odakle doša... Puno se uložilo, triba vraćat kredite. Udre vrućina i brzo se plane SEZONA SVIH SEZONA 2 0 8346 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-07-20 09:42:15 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-25 07:20:35 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-07-25 07:20:35 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 93 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22881746.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22808284.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22808004.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22808002.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22807976.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22807944.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22807942.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22807938.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22807936.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22807934.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22807930.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22807798.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22807796.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22807794.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22807792.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22807788.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22807784.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22808296.jpg","\/images\/slike\/2022\/07\/20\/22808292.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/ Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Grizu na otoku svi osim pasa<\/p>","

Hvarska luka i akvatorij na\u010di\u010dkani su plovilima svih vrsta<\/p>","

Hvarska luka i akvatorij na\u010di\u010dkani su plovilima svih vrsta<\/p>","","","","","","","","

Aida Ibrahimovi\u0107 prodaje brodske ture<\/p>","

Du\u0161an \u0160ego, predsjednik Udruge hvarskih barkariola, tvrdi da mediji sva\u0161ta pi\u0161u i nadodaju<\/p>","

Iznajmljiva\u010di glisera
\nJure Tudor, Igor Hara\u010di\u0107 i
\nJohn Mili\u010di\u0107: Svi su se
\nokomili na nas<\/p>","

Milo\u0161 Botica iz Lu\u010dke kapetanije Hvar<\/p>","

Josip Mari\u0107 i kapetan Milo\u0161 Botica iz Lu\u010dke kapetanije Hvar<\/p>","

Barkariol Ton\u010di Bracanovi\u0107<\/p>","

\u0160to je vi\u0161e gostiju, to je bitka za goste \u017ee\u0161\u0107a<\/p>","

\u0160to je vi\u0161e gostiju, to je bitka za goste \u017ee\u0161\u0107a<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1174","hd_22881746_1920.jpg":"1920x1080","k_22881746_1280.jpg":"1280x1280","k_22881746_1024.jpg":"1024x1024","k_22881746_640.jpg":"640x640","k_22881746_480.jpg":"480x480","k_22881746_340.jpg":"340x340","k_22881746_220.jpg":"220x220","o_22881746_1280.jpg":"1280x782","o_22881746_1024.jpg":"1024x626","o_22881746_640.jpg":"640x391","o_22881746_480.jpg":"480x293","o_22881746_340.jpg":"340x207","o_22881746_220.jpg":"220x134","h_22881746_1280.jpg":"1280x854","h_22881746_1024.jpg":"1024x683","h_22881746_640.jpg":"640x427","h_22881746_480.jpg":"480x320","h_22881746_340.jpg":"340x227","h_22881746_220.jpg":"220x147","pp_22881746_1280.jpg":"1280x1628","pp_22881746_1024.jpg":"1024x1303","pp_22881746_640.jpg":"640x814","pp_22881746_480.jpg":"480x611","pp_22881746_340.jpg":"340x432","pp_22881746_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22808284_1920.jpg":"1920x1080","k_22808284_1280.jpg":"1280x1280","k_22808284_1024.jpg":"1024x1024","k_22808284_640.jpg":"640x640","k_22808284_480.jpg":"480x480","k_22808284_340.jpg":"340x340","k_22808284_220.jpg":"220x220","o_22808284_1280.jpg":"1280x853","o_22808284_1024.jpg":"1024x682","o_22808284_640.jpg":"640x426","o_22808284_480.jpg":"480x320","o_22808284_340.jpg":"340x226","o_22808284_220.jpg":"220x146","h_22808284_1280.jpg":"1280x854","h_22808284_1024.jpg":"1024x683","h_22808284_640.jpg":"640x427","h_22808284_480.jpg":"480x320","h_22808284_340.jpg":"340x227","h_22808284_220.jpg":"220x147","pp_22808284_1280.jpg":"1280x1628","pp_22808284_1024.jpg":"1024x1303","pp_22808284_640.jpg":"640x814","pp_22808284_480.jpg":"480x611","pp_22808284_340.jpg":"340x432","pp_22808284_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x984","hd_22808004_1920.jpg":"1920x1080","k_22808004_1280.jpg":"1280x1280","k_22808004_1024.jpg":"1024x1024","k_22808004_640.jpg":"640x640","k_22808004_480.jpg":"480x480","k_22808004_340.jpg":"340x340","k_22808004_220.jpg":"220x220","o_22808004_1280.jpg":"1280x656","o_22808004_1024.jpg":"1024x524","o_22808004_640.jpg":"640x328","o_22808004_480.jpg":"480x246","o_22808004_340.jpg":"340x174","o_22808004_220.jpg":"220x112","h_22808004_1280.jpg":"1280x854","h_22808004_1024.jpg":"1024x683","h_22808004_640.jpg":"640x427","h_22808004_480.jpg":"480x320","h_22808004_340.jpg":"340x227","h_22808004_220.jpg":"220x147","pp_22808004_1280.jpg":"1280x1628","pp_22808004_1024.jpg":"1024x1303","pp_22808004_640.jpg":"640x814","pp_22808004_480.jpg":"480x611","pp_22808004_340.jpg":"340x432","pp_22808004_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22808002_1920.jpg":"1920x1080","k_22808002_1280.jpg":"1280x1280","k_22808002_1024.jpg":"1024x1024","k_22808002_640.jpg":"640x640","k_22808002_480.jpg":"480x480","k_22808002_340.jpg":"340x340","k_22808002_220.jpg":"220x220","o_22808002_1280.jpg":"1280x853","o_22808002_1024.jpg":"1024x682","o_22808002_640.jpg":"640x426","o_22808002_480.jpg":"480x320","o_22808002_340.jpg":"340x226","o_22808002_220.jpg":"220x146","h_22808002_1280.jpg":"1280x854","h_22808002_1024.jpg":"1024x683","h_22808002_640.jpg":"640x427","h_22808002_480.jpg":"480x320","h_22808002_340.jpg":"340x227","h_22808002_220.jpg":"220x147","pp_22808002_1280.jpg":"1280x1628","pp_22808002_1024.jpg":"1024x1303","pp_22808002_640.jpg":"640x814","pp_22808002_480.jpg":"480x611","pp_22808002_340.jpg":"340x432","pp_22808002_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22807976_1920.jpg":"1920x1080","k_22807976_1280.jpg":"1280x1280","k_22807976_1024.jpg":"1024x1024","k_22807976_640.jpg":"640x640","k_22807976_480.jpg":"480x480","k_22807976_340.jpg":"340x340","k_22807976_220.jpg":"220x220","o_22807976_1280.jpg":"1280x853","o_22807976_1024.jpg":"1024x682","o_22807976_640.jpg":"640x426","o_22807976_480.jpg":"480x320","o_22807976_340.jpg":"340x226","o_22807976_220.jpg":"220x146","h_22807976_1280.jpg":"1280x854","h_22807976_1024.jpg":"1024x683","h_22807976_640.jpg":"640x427","h_22807976_480.jpg":"480x320","h_22807976_340.jpg":"340x227","h_22807976_220.jpg":"220x147","pp_22807976_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807976_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807976_640.jpg":"640x814","pp_22807976_480.jpg":"480x611","pp_22807976_340.jpg":"340x432","pp_22807976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22807944_1920.jpg":"1920x1080","k_22807944_1280.jpg":"1280x1280","k_22807944_1024.jpg":"1024x1024","k_22807944_640.jpg":"640x640","k_22807944_480.jpg":"480x480","k_22807944_340.jpg":"340x340","k_22807944_220.jpg":"220x220","o_22807944_1280.jpg":"1280x852","o_22807944_1024.jpg":"1024x681","o_22807944_640.jpg":"640x426","o_22807944_480.jpg":"480x319","o_22807944_340.jpg":"340x226","o_22807944_220.jpg":"220x146","h_22807944_1280.jpg":"1280x854","h_22807944_1024.jpg":"1024x683","h_22807944_640.jpg":"640x427","h_22807944_480.jpg":"480x320","h_22807944_340.jpg":"340x227","h_22807944_220.jpg":"220x147","pp_22807944_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807944_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807944_640.jpg":"640x814","pp_22807944_480.jpg":"480x611","pp_22807944_340.jpg":"340x432","pp_22807944_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22807942_1920.jpg":"1920x1080","k_22807942_1280.jpg":"1280x1280","k_22807942_1024.jpg":"1024x1024","k_22807942_640.jpg":"640x640","k_22807942_480.jpg":"480x480","k_22807942_340.jpg":"340x340","k_22807942_220.jpg":"220x220","o_22807942_1280.jpg":"1280x853","o_22807942_1024.jpg":"1024x682","o_22807942_640.jpg":"640x426","o_22807942_480.jpg":"480x320","o_22807942_340.jpg":"340x226","o_22807942_220.jpg":"220x146","h_22807942_1280.jpg":"1280x854","h_22807942_1024.jpg":"1024x683","h_22807942_640.jpg":"640x427","h_22807942_480.jpg":"480x320","h_22807942_340.jpg":"340x227","h_22807942_220.jpg":"220x147","pp_22807942_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807942_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807942_640.jpg":"640x814","pp_22807942_480.jpg":"480x611","pp_22807942_340.jpg":"340x432","pp_22807942_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22807938_1920.jpg":"1920x1080","k_22807938_1280.jpg":"1280x1280","k_22807938_1024.jpg":"1024x1024","k_22807938_640.jpg":"640x640","k_22807938_480.jpg":"480x480","k_22807938_340.jpg":"340x340","k_22807938_220.jpg":"220x220","o_22807938_1280.jpg":"1280x852","o_22807938_1024.jpg":"1024x681","o_22807938_640.jpg":"640x426","o_22807938_480.jpg":"480x319","o_22807938_340.jpg":"340x226","o_22807938_220.jpg":"220x146","h_22807938_1280.jpg":"1280x854","h_22807938_1024.jpg":"1024x683","h_22807938_640.jpg":"640x427","h_22807938_480.jpg":"480x320","h_22807938_340.jpg":"340x227","h_22807938_220.jpg":"220x147","pp_22807938_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807938_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807938_640.jpg":"640x814","pp_22807938_480.jpg":"480x611","pp_22807938_340.jpg":"340x432","pp_22807938_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22807936_1920.jpg":"1920x1080","k_22807936_1280.jpg":"1280x1280","k_22807936_1024.jpg":"1024x1024","k_22807936_640.jpg":"640x640","k_22807936_480.jpg":"480x480","k_22807936_340.jpg":"340x340","k_22807936_220.jpg":"220x220","o_22807936_1280.jpg":"1280x852","o_22807936_1024.jpg":"1024x681","o_22807936_640.jpg":"640x426","o_22807936_480.jpg":"480x319","o_22807936_340.jpg":"340x226","o_22807936_220.jpg":"220x146","h_22807936_1280.jpg":"1280x854","h_22807936_1024.jpg":"1024x683","h_22807936_640.jpg":"640x427","h_22807936_480.jpg":"480x320","h_22807936_340.jpg":"340x227","h_22807936_220.jpg":"220x147","pp_22807936_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807936_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807936_640.jpg":"640x814","pp_22807936_480.jpg":"480x611","pp_22807936_340.jpg":"340x432","pp_22807936_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22807934_1920.jpg":"1920x1080","k_22807934_1280.jpg":"1280x1280","k_22807934_1024.jpg":"1024x1024","k_22807934_640.jpg":"640x640","k_22807934_480.jpg":"480x480","k_22807934_340.jpg":"340x340","k_22807934_220.jpg":"220x220","o_22807934_1280.jpg":"1280x852","o_22807934_1024.jpg":"1024x681","o_22807934_640.jpg":"640x426","o_22807934_480.jpg":"480x319","o_22807934_340.jpg":"340x226","o_22807934_220.jpg":"220x146","h_22807934_1280.jpg":"1280x854","h_22807934_1024.jpg":"1024x683","h_22807934_640.jpg":"640x427","h_22807934_480.jpg":"480x320","h_22807934_340.jpg":"340x227","h_22807934_220.jpg":"220x147","pp_22807934_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807934_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807934_640.jpg":"640x814","pp_22807934_480.jpg":"480x611","pp_22807934_340.jpg":"340x432","pp_22807934_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22807930_1920.jpg":"1920x1080","k_22807930_1280.jpg":"1280x1280","k_22807930_1024.jpg":"1024x1024","k_22807930_640.jpg":"640x640","k_22807930_480.jpg":"480x480","k_22807930_340.jpg":"340x340","k_22807930_220.jpg":"220x220","o_22807930_1280.jpg":"1280x853","o_22807930_1024.jpg":"1024x682","o_22807930_640.jpg":"640x426","o_22807930_480.jpg":"480x320","o_22807930_340.jpg":"340x226","o_22807930_220.jpg":"220x146","h_22807930_1280.jpg":"1280x854","h_22807930_1024.jpg":"1024x683","h_22807930_640.jpg":"640x427","h_22807930_480.jpg":"480x320","h_22807930_340.jpg":"340x227","h_22807930_220.jpg":"220x147","pp_22807930_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807930_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807930_640.jpg":"640x814","pp_22807930_480.jpg":"480x611","pp_22807930_340.jpg":"340x432","pp_22807930_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22807798_1920.jpg":"1920x1080","k_22807798_1280.jpg":"1280x1280","k_22807798_1024.jpg":"1024x1024","k_22807798_640.jpg":"640x640","k_22807798_480.jpg":"480x480","k_22807798_340.jpg":"340x340","k_22807798_220.jpg":"220x220","o_22807798_1280.jpg":"1280x853","o_22807798_1024.jpg":"1024x682","o_22807798_640.jpg":"640x426","o_22807798_480.jpg":"480x320","o_22807798_340.jpg":"340x226","o_22807798_220.jpg":"220x146","h_22807798_1280.jpg":"1280x854","h_22807798_1024.jpg":"1024x683","h_22807798_640.jpg":"640x427","h_22807798_480.jpg":"480x320","h_22807798_340.jpg":"340x227","h_22807798_220.jpg":"220x147","pp_22807798_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807798_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807798_640.jpg":"640x814","pp_22807798_480.jpg":"480x611","pp_22807798_340.jpg":"340x432","pp_22807798_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22807796_1920.jpg":"1920x1080","k_22807796_1280.jpg":"1280x1280","k_22807796_1024.jpg":"1024x1024","k_22807796_640.jpg":"640x640","k_22807796_480.jpg":"480x480","k_22807796_340.jpg":"340x340","k_22807796_220.jpg":"220x220","o_22807796_1280.jpg":"1280x853","o_22807796_1024.jpg":"1024x682","o_22807796_640.jpg":"640x426","o_22807796_480.jpg":"480x320","o_22807796_340.jpg":"340x226","o_22807796_220.jpg":"220x146","h_22807796_1280.jpg":"1280x854","h_22807796_1024.jpg":"1024x683","h_22807796_640.jpg":"640x427","h_22807796_480.jpg":"480x320","h_22807796_340.jpg":"340x227","h_22807796_220.jpg":"220x147","pp_22807796_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807796_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807796_640.jpg":"640x814","pp_22807796_480.jpg":"480x611","pp_22807796_340.jpg":"340x432","pp_22807796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_22807794_1920.jpg":"1920x1080","k_22807794_1280.jpg":"1280x1280","k_22807794_1024.jpg":"1024x1024","k_22807794_640.jpg":"640x640","k_22807794_480.jpg":"480x480","k_22807794_340.jpg":"340x340","k_22807794_220.jpg":"220x220","o_22807794_1280.jpg":"1280x852","o_22807794_1024.jpg":"1024x681","o_22807794_640.jpg":"640x426","o_22807794_480.jpg":"480x319","o_22807794_340.jpg":"340x226","o_22807794_220.jpg":"220x146","h_22807794_1280.jpg":"1280x854","h_22807794_1024.jpg":"1024x683","h_22807794_640.jpg":"640x427","h_22807794_480.jpg":"480x320","h_22807794_340.jpg":"340x227","h_22807794_220.jpg":"220x147","pp_22807794_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807794_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807794_640.jpg":"640x814","pp_22807794_480.jpg":"480x611","pp_22807794_340.jpg":"340x432","pp_22807794_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2885","hd_22807792_1920.jpg":"1920x1080","k_22807792_1280.jpg":"1280x1280","k_22807792_1024.jpg":"1024x1024","k_22807792_640.jpg":"640x640","k_22807792_480.jpg":"480x480","k_22807792_340.jpg":"340x340","k_22807792_220.jpg":"220x220","o_22807792_1280.jpg":"1280x1923","o_22807792_1024.jpg":"1024x1538","o_22807792_640.jpg":"640x961","o_22807792_480.jpg":"480x721","o_22807792_340.jpg":"340x510","o_22807792_220.jpg":"220x330","h_22807792_1280.jpg":"1280x854","h_22807792_1024.jpg":"1024x683","h_22807792_640.jpg":"640x427","h_22807792_480.jpg":"480x320","h_22807792_340.jpg":"340x227","h_22807792_220.jpg":"220x147","pp_22807792_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807792_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807792_640.jpg":"640x814","pp_22807792_480.jpg":"480x611","pp_22807792_340.jpg":"340x432","pp_22807792_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22807788_1920.jpg":"1920x1080","k_22807788_1280.jpg":"1280x1280","k_22807788_1024.jpg":"1024x1024","k_22807788_640.jpg":"640x640","k_22807788_480.jpg":"480x480","k_22807788_340.jpg":"340x340","k_22807788_220.jpg":"220x220","o_22807788_1280.jpg":"1280x853","o_22807788_1024.jpg":"1024x682","o_22807788_640.jpg":"640x426","o_22807788_480.jpg":"480x320","o_22807788_340.jpg":"340x226","o_22807788_220.jpg":"220x146","h_22807788_1280.jpg":"1280x854","h_22807788_1024.jpg":"1024x683","h_22807788_640.jpg":"640x427","h_22807788_480.jpg":"480x320","h_22807788_340.jpg":"340x227","h_22807788_220.jpg":"220x147","pp_22807788_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807788_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807788_640.jpg":"640x814","pp_22807788_480.jpg":"480x611","pp_22807788_340.jpg":"340x432","pp_22807788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22807784_1920.jpg":"1920x1080","k_22807784_1280.jpg":"1280x1280","k_22807784_1024.jpg":"1024x1024","k_22807784_640.jpg":"640x640","k_22807784_480.jpg":"480x480","k_22807784_340.jpg":"340x340","k_22807784_220.jpg":"220x220","o_22807784_1280.jpg":"1280x853","o_22807784_1024.jpg":"1024x682","o_22807784_640.jpg":"640x426","o_22807784_480.jpg":"480x320","o_22807784_340.jpg":"340x226","o_22807784_220.jpg":"220x146","h_22807784_1280.jpg":"1280x854","h_22807784_1024.jpg":"1024x683","h_22807784_640.jpg":"640x427","h_22807784_480.jpg":"480x320","h_22807784_340.jpg":"340x227","h_22807784_220.jpg":"220x147","pp_22807784_1280.jpg":"1280x1628","pp_22807784_1024.jpg":"1024x1303","pp_22807784_640.jpg":"640x814","pp_22807784_480.jpg":"480x611","pp_22807784_340.jpg":"340x432","pp_22807784_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_22808296_1920.jpg":"1920x1080","k_22808296_1280.jpg":"1280x1280","k_22808296_1024.jpg":"1024x1024","k_22808296_640.jpg":"640x640","k_22808296_480.jpg":"480x480","k_22808296_340.jpg":"340x340","k_22808296_220.jpg":"220x220","o_22808296_1280.jpg":"1280x851","o_22808296_1024.jpg":"1024x681","o_22808296_640.jpg":"640x425","o_22808296_480.jpg":"480x319","o_22808296_340.jpg":"340x226","o_22808296_220.jpg":"220x146","h_22808296_1280.jpg":"1280x854","h_22808296_1024.jpg":"1024x683","h_22808296_640.jpg":"640x427","h_22808296_480.jpg":"480x320","h_22808296_340.jpg":"340x227","h_22808296_220.jpg":"220x147","pp_22808296_1280.jpg":"1280x1628","pp_22808296_1024.jpg":"1024x1303","pp_22808296_640.jpg":"640x814","pp_22808296_480.jpg":"480x611","pp_22808296_340.jpg":"340x432","pp_22808296_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_22808292_1920.jpg":"1920x1080","k_22808292_1280.jpg":"1280x1280","k_22808292_1024.jpg":"1024x1024","k_22808292_640.jpg":"640x640","k_22808292_480.jpg":"480x480","k_22808292_340.jpg":"340x340","k_22808292_220.jpg":"220x220","o_22808292_1280.jpg":"1280x851","o_22808292_1024.jpg":"1024x681","o_22808292_640.jpg":"640x425","o_22808292_480.jpg":"480x319","o_22808292_340.jpg":"340x226","o_22808292_220.jpg":"220x146","h_22808292_1280.jpg":"1280x854","h_22808292_1024.jpg":"1024x683","h_22808292_640.jpg":"640x427","h_22808292_480.jpg":"480x320","h_22808292_340.jpg":"340x227","h_22808292_220.jpg":"220x147","pp_22808292_1280.jpg":"1280x1628","pp_22808292_1024.jpg":"1024x1303","pp_22808292_640.jpg":"640x814","pp_22808292_480.jpg":"480x611","pp_22808292_340.jpg":"340x432","pp_22808292_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38759196 Threads: 3 Questions: 7122715428 Slow queries: 3309408 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608993373 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/hvar-vise-nije-ni-otok-ni-grad-nego-akvarij-s-piranama-puno-se-ulozilo-triba-vracat-kredite-udre-vrucina-i-brzo-se-plane-1210938 [printLink] => /dalmacija/otoci/hvar-vise-nije-ni-otok-ni-grad-nego-akvarij-s-piranama-puno-se-ulozilo-triba-vracat-kredite-udre-vrucina-i-brzo-se-plane-1210938?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418430 [name] => Hvar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hvar [link] => /tag/hvar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 400083 [name] => turistička sezona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisticka-sezona [link] => /tag/turisticka-sezona ) [2] => stdClass Object ( [id] => 613541 [name] => barkarioli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-26 19:15:26 [main_article_id] => 0 [alias] => barkarioli [link] => /tag/barkarioli ) [3] => stdClass Object ( [id] => 685541 [name] => dušan šego [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-25 09:21:21 [main_article_id] => 0 [alias] => dusan-sego [link] => /tag/dusan-sego ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Svakoga lita isto. Skaču jedni drugima za vratove. Tuču se. Frcaju ratne sikire. Ko je komu uzeja gosta, ko se gura priko reda, ko je čiji, ko je odakle doša... Puno se uložilo, triba vraćat kredite. Udre vrućina i brzo se plane [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SEZONA SVIH SEZONA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hvar više nije ni otok, ni grad, nego akvarij s piranama: ‘Puno se uložilo, triba vraćat kredite... Udre vrućina i brzo se plane‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22881746.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/ Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22881746.jpg [title] => Nikola Vilić/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22808284.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Grizu na otoku svi osim pasa

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22808004.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Hvarska luka i akvatorij načičkani su plovilima svih vrsta

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22808002.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Hvarska luka i akvatorij načičkani su plovilima svih vrsta

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22807976.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22807944.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22807942.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22807938.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22807936.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22807934.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22807930.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22807798.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Aida Ibrahimović prodaje brodske ture

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22807796.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Dušan Šego, predsjednik Udruge hvarskih barkariola, tvrdi da mediji svašta pišu i nadodaju

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22807794.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Iznajmljivači glisera
Jure Tudor, Igor Haračić i
John Miličić: Svi su se
okomili na nas

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22807792.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Miloš Botica iz Lučke kapetanije Hvar

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22807788.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Josip Marić i kapetan Miloš Botica iz Lučke kapetanije Hvar

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22807784.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Barkariol Tonči Bracanović

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22808296.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Što je više gostiju, to je bitka za goste žešća

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/07/20/22808292.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Što je više gostiju, to je bitka za goste žešća

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Uzavre oko deset, deset i po. Kipi! Svako jutro. Pari splitsko križanje na Mertojaku. Ili ono kod Slobodne Dalmacije.

Klokuni se dižu s morskoga dna, furešti trče obalon ko da znaju di će. Domaći kolutaju očima. Sezonci također. Samo su njihove već na pola koplja, a danu nema kraja. Katamarani akoštaju, drugi parte. Izletnički trabakuli pale makinje. Barkarjuli krcaju za Paklenjake.

Morski taksi primiče se kraju, sve njuškajuć di je bolje misto. Za njin će i drugi isto. Gliseri kese zube. Da su prvi. I jači! Samo su jahte s rive još u nesvisti. Ko zna kad se leglo, “after” bija do maloprije. Po sidrima okolo tribe se krmelji. Jarboli su osvanili stojećki, tiskaju se već propeta jidra. Gorivo se ćuti, vrte se propele. Kuteri voze s kruzera u grad. Biže špari!

Sve zunzi! U sto kvadrata – deset brodova. Svak je tu. Samo nigdi korone! Ha-ha...

Koji van je to pas?

– Morski, al’ se ne vidi?!

Aaa, opasno reži...

Ustvari je staford. Na provi pasare. Taman će poslužit za u dvi riči opisat sve šta vidimo, a da ne bude uvik isti mot male bare i velikih krokodila. Pa stavimo ovako: oštri zubi kad bi stali, u naš porat, u naš porat mali.

Može i na karticu

Ukratko – Hvar. Ne otok. Grad. Više mravinjak. Svakoga lita isto. Zato se i potuku. Mornarski! Tako i nikidan: ko je komu uzeja gosta, ko se gura priko reda i slično.

– Mi se ne tučemo! U nas se zna red i di je naše misto. Tuku se gliseraši, oni šta dođu brzin gumenjacima i voze na Škoje, na Vis, Biševo, Zelenu i Modru špilju. Tuku se između sebe. Lani su napali i jednoga našega. Zbiju se oko mandrača, bude tisno pa se počepušaju. Onda vi u novine stavite “barkarjuli”. A nisu! Mi lipo radimo, ali ispadamo tučari...

– I osandeset posto nisu Hvarani! Nego iz Splita, Trogira, Makarske. A mi imamo svoju udrugu, sve se zna: plovidbeni red, naš raspored, cijena, fiskalni račun. Može i na karticu. I plaćamo sve obaveze.

– Eno ti, gledaj tamo glisere: sedan ih čeka ukrcaj na mandraču.

Tako govore barkarjuli. Ovi šta voze goste na Paklene otoke i vraćaju ih popodne. Zna se pruga, ura i lova. Ko gradski bus, Prometova “trica”. Među njima Tonči Bracanović i Emil Leon Kačić. Nemaju šta za dodat.

---

image

Barkariol Tonči Bracanović

Nikola Vilić/Cropix
---

Priko puta nešto skroz treće: Darko je Bosanac. Iz Čajniča. Došo na sezonu. S jednim drugom ganja ona kolica kroz ulice. Karet. Po čitave dane. Raznosi nabavu, odnosi prazne boce. Krcate su zelene plastične vriće.

I sve to ode za noć?!

– Cisternu bi popili, vazda žedni! Nismo još ni pola ponijeli...

Fali mrva reda

A evo šta govore ovi drugi, domaći iznajmljivači brodova: Igor Haračić, Jure Tudor i John Miličić. U poslu su puste godine. Brodovi su in dalje od mandrača, vezani za kraj.

– Oćeš li pisat istinu?

A šta drugo?!

– Onda moraš reć da su se svi okomili na nas, i to nepravedno! Mi ispaštamo radi pojedinaca koji čak i nisu Hvarani. Dođu iz drugih mista u nas, motivirani velikon zaradon, često bez dozvola i na crno. Osjećamo se ko poduzetnici trećega reda u svojoj kući.

Ajde?!

– Je! Svak nas smatra ološen i kriminalcima. A nismo! Živimo ovde cilu godinu, plaćamo račune i dilimo sudbinu s ostalima. Onda navale ovi sa strane, s pet brodova i jednon dozvolon. A dođu i ko zna sa čime sve još. Ako me kapiš... I radi takvih mi najebemo. Liti pokupe lovu, zimi brodove.

– Ma, ima posla za svakoga, ali ko je guloz, njemu nikad dosta. Ko tima sa strane. Triba samo mrvu reda: u organizaciji i naplati, u koncesijama, luci i kontroli.

– Rat između barkarjula i iznajmljivača je vječan, posebno oko mandrača. Oni misle da in iznajmljivači kradu putnike. Zato i nismo tamo. Imamo svoju udrugu, grupu iznajmljivača brodova koja radi uredno i poštiva red.

– I još nešto: zašto domaći ne bi imali čak i neku prednost?! Pa u Hvaru nan nije samo posal, nego život, egzistencija, obitelj. Sve živo. Hvar je naš porat i naše misto.

---

image

Iznajmljivači glisera
Jure Tudor, Igor Haračić i
John Miličić: Svi su se
okomili na nas

Nikola Vilić/Cropix
---

U Domagoja je rješenje

Prid mandračon jedan naš i tri njihove. U pasari. On pali pent. Ćaćin da mu je brod. One zvirkaju okolo.

A di su ovi šta se tuku?

On šuti. One jedva dočekale:

– Pa je l’ vidite vi to?! Da se potuku oko žena, ja bi razumela. Mi potegle iz Beograda, a oni samo između sebe. I sad ih nigde! Nije to lepo...

Evo i njega:

– A ja in nudin sve, ali mene neće! Ni s pasaron!

Ko ti je kriv, šta se nisi potuka?

– To će Splićani, dođu s gliserima pa glume...

Kad čujete Kuzmana Novaka, direktora hvarskog Nautičkog centra, sve se čini dosta jednostavno za uredit:

Šta bi bilo rješenje?

– Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, na čelu s Domagojen Maroevićen, mora izminit Pravilnik o redu u luci. To se već i tražilo: da se na rotondoli, tu na zapadnoj obali grada, stavi ponton i da tu bude misto za izletničke brodove. Tako će se rasteretit porat. Onda barkarjuli, koji su na svome mistu već desetljećima, imaju normalan izlaz. Ove brodice iz mandrača isto, iako je to dosta palo. Katamarani opet imaju svoje, iznajmljivači i taksisti također, pa jahte svoje. I sve tako redon.

Pa di je zapelo?

– A bože moj...

Ko bi triba razmrsit?

– Lučka uprava! U Županiji, u Splitu. Oni su vlasnici hvarske luke. Ko i svih županijskih luka. Osin splitske, ona je državna. Mi smo samo koncesionar. Upravljamo lukon po pravilima Lučke uprave. Zovemo se Nautički centar Hvar i osnova nas je Grad Hvar. Koncesiju daje Županijska lučka uprava iz Splita. Mi naplaćujemo lučke pristojbe na ime Lučke uprave. Naplaćuju se i lučke naknade: struja, voda i slično, a prihod se dili između nas i Splita. I nikoga ne možemo sankcionirat.

Onda kako?

– Lipo: Lučka uprava mora definirat di će bit ukrcajno misto i to koordinirat s Lučkom kapetanijon koja će sve provodit. Mi ne možemo ni kaznit ni ovršit. Mi smo ko bobiji u Londonu. Možemo samo reć, nemoj se tu vezat. Moramo zvat Kapetaniju. A tamo dva čovika na ovoliki pomorski promet. Polome se.

A je li Hvar predložija izmjene pravilnika Lučkoj upravi?

– Još otkad...

Mali porat, puno brodova

Aida nosi kapetansku kapu. Smišne. Ona i kapa. Ibrahimovićka.

Šta ti dođe Zlatan?

– Bivši muž! Ha-ha, ne piši to ni slučajno.

Kad ćemo u Bosnu?

– Pojma nemam, nisam ja iz Bosne.

Čuj to?!

– Daaa, iz Čakovca.

---

image

Aida Ibrahimović prodaje brodske ture

Nikola Vilić/Cropix
---

Da prvi put prodaje izlete. Drvenin izletničkin brodon. Voze u tri vale. Pravac: Mlini, Palmižana, Sveti Klement. Bez obida – 220 kuna. Inače – 300. Dobiješ “grilovanu” ribu ili piletinu, pa salatu, bilo vino, vodu i čakovečku...

– Orandžadu!

Gledamo pun porat iz ladovine. Fale tri-četri semafora. Jedan kružni tok. Bilo šta. Ovako pari akvarij s piranjama. Umočiš prst, obidvaju ti jagodicu.

Lučki kapetan Miloš Botica i Josip Marić, voditelj brodice:

– Mali porat, puno brodova, gostiju koliko oćeš, nije se radilo dvi godine. Korona. A puno se uložilo, triba vraćat kredite. Udre vrućina i brzo se plane.

I vi ste trčali nikidan rastavljat kokotiće?!

– A ko će... Gruba scena, gruba ura, nasrid rive. Nema toga puno, ali nije lipo vidit di se čepušaju. Sve se snima, odma ide na portale i društvene mreže.

– Zakon velikih brojeva! Koliki nan je promet u portu, čudo da nije i više nervoze.

– Da je još sto metri rive, bilo bi malo. Po 200 gliseri dođe, svak krca goste: iz Splita, Trogira, Bola, Supetra, Makarske...

– Po 1500 uplova u Hvar za 24 ure!

– Naplatili smo 150.000 kuna kazne nas dvojica. Postrožili smo kontrole s policijon, nastojimo bit šta više na moru, a di je još traganje i spašavanje.

– A ne može se više ni iznajmljivat brodice gostima bez dozvole. Nije se moglo ni prije, ali sad se više kažnjava.

– I tu je svit osta bez zarade. Obično su polazili iz mandrača, pa bi se stvorila velika gužva: barkarjuli, taksisti, iznajmljivači brodova, gliseri, katamarani, Kriljani.

---

image

Josip Marić i kapetan Miloš Botica iz Lučke kapetanije Hvar

Nikola Vilić/Cropix
---

Halo, inspektore!

– I svakoga lita samo novi brodovi i veći gliseri, ja ne znan dokle će se tako moć.

– Po meni, najjača sezona otkad san ovde, a to je šest, sedan godina.

– Pa 120.000 brodova u sezoni dođe u Hvar i na Škoje. Misto od 4000 stanovnika liti naboti na 20.000.

– Cili porat pari malo veći mandrač, a ne luka.

– Više autobusni kolodvor: samo katamarana tridesetak dnevno!

– I sve na 100 metara operativne obale...

Usput nan grintaju brodari i mornari: “Bravo! Novinari odu, inspektori dođu. Svak sa svojin blokon, uvik nama po škini!”

Ajde, bit će bolje s malo muzike iz studija:

”Gutao bih sve od reda, ribe, zvijezde i torpeda. I bio bih na sve spreman, kao prava morska neman. N-nn-nnnn...”

---

Naiđe budala i sve nam poremeti

Dušan Šego, predsjednik Udruge hvarskih barkariola, tridesetak ih ima:

– Barkarioli imaju dugogodišnju tradiciju, a svoj posal rade pošteno i transparentno: razumne cijene, računi, obaveze, redoslijed plovidbe, sve. Ali puno drugih brodara radi na crno, ne prijavljuju ništa, neki su paušalci, neki čak i bez obrta, manipuliraju cijenama, pa se svade međusobno i svega bude. To uglavnom nisu Hvarani. Iako i domaći znaju planit iritirani takvin ponašanjen.

A noži, rašpe, livorveri?!

– Ajme, gluposti! Da noži, ko je vidija nože? To ne triba ni govorit, niti pisat. Samo, u medijima se doda svašta... Ko da ne bude gužve među taksistima, ugostiteljima, u diskotekama i klubovima, bilo di, širon Jadrana. Možete vi stvarat red, al’ naiđe budala i sve poremeti. Ali, mogu reć da ipak idemo puten dogovora u Hvaru.

Kako mislite?

– Usuglasili smo se s Gradon da za iduću godinu napravimo planove s mikrolokacijama, da se točno zna di je čije misto i ko šta radi na kojoj poziciji. I da Lučka kapetanija, policija, Lučka uprava i Nautički centar strogo kontroliraju koncesijska odobrenja. Kad vas bilo koja vlast zaustavi, da vi imate papir s lokacijon, polascima, odredišten, brodon, kapaciteton, svime šta triba. I da se zna koliko brodova može bit na kojoj lokaciji.

A kako je sad?

– Otvorite obrt di oćete, prijavite brod za gospodarske svrhe i dođete vozit kad oćete, odakle oćete, koliko oćete – niko van ništa ne može. Onda, digli su se krediti, nabavljali brodovi, nije se radilo dva lita zbog pandemije i sad bi se u misec-dva tilo sve nadoknadit, ali ne ide uvik tako. A cijene luduju, skupo gorivo, veliki troškovi, fali radne snage...

Ali reda bi moralo bit?!

– Apsolutno! Zato i apeliram: samo malo više strpljenja i svi će zaradit. Divljaštvo nikome ne triba.

Koliko brodova vi imate?

– Počeja san 2001. s dva broda, a danas ih je 25: osan za taksi-prijevoz od Dubrovnika do Krka, a ostalo za iznajmljivanje. Radimo obiteljski, sin i ćer to super vode. Dvadeset i pet zaposlenih, svi prijavljeni. Mogu reć da san ponosan.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/ Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Grizu na otoku svi osim pasa

Nikola Vilić/Cropix

Hvarska luka i akvatorij načičkani su plovilima svih vrsta

Nikola Vilić/Cropix

Hvarska luka i akvatorij načičkani su plovilima svih vrsta

Nikola Vilić/Cropix

Aida Ibrahimović prodaje brodske ture

Nikola Vilić/Cropix

Dušan Šego, predsjednik Udruge hvarskih barkariola, tvrdi da mediji svašta pišu i nadodaju

Nikola Vilić/Cropix

Iznajmljivači glisera
Jure Tudor, Igor Haračić i
John Miličić: Svi su se
okomili na nas

Nikola Vilić/Cropix

Miloš Botica iz Lučke kapetanije Hvar

Nikola Vilić/Cropix

Josip Marić i kapetan Miloš Botica iz Lučke kapetanije Hvar

Nikola Vilić/Cropix

Barkariol Tonči Bracanović

Nikola Vilić/Cropix

Što je više gostiju, to je bitka za goste žešća

Nikola Vilić/Cropix

Što je više gostiju, to je bitka za goste žešća

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/hvar-vise-nije-ni-otok-ni-grad-nego-akvarij-s-piranama-puno-se-ulozilo-triba-vracat-kredite-udre-vrucina-i-brzo-se-plane-1210938 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c73b0583e5b665c8c0ae7762172c7c7a3483eba4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Hvar+vi%C5%A1e+nije+ni+otok%2C+ni+grad%2C+nego+akvarij+s+piranama%3A+%E2%80%98Puno+se+ulo%C5%BEilo%2C+triba+vra%C4%87at+kredite...+Udre+vru%C4%87ina+i+brzo+se+plane%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fhvar-vise-nije-ni-otok-ni-grad-nego-akvarij-s-piranama-puno-se-ulozilo-triba-vracat-kredite-udre-vrucina-i-brzo-se-plane-1210938 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fhvar-vise-nije-ni-otok-ni-grad-nego-akvarij-s-piranama-puno-se-ulozilo-triba-vracat-kredite-udre-vrucina-i-brzo-se-plane-1210938 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Svakoga lita isto. Skaču jedni drugima za vratove. Tuču se. Frcaju ratne sikire. Ko je komu uzeja gosta, ko se gura priko reda, ko je čiji, ko je odakle doša... Puno se uložilo, triba vraćat kredite. Udre vrućina i brzo se plane [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SEZONA SVIH SEZONA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
OtociSEZONA SVIH SEZONA

Hvar više nije ni otok, ni grad, nego akvarij s piranama: ‘Puno se uložilo, triba vraćat kredite... Udre vrućina i brzo se plane‘

Piše Damir Tolj
25. srpnja 2022. - 09:20

Uzavre oko deset, deset i po. Kipi! Svako jutro. Pari splitsko križanje na Mertojaku. Ili ono kod Slobodne Dalmacije.

Klokuni se dižu s morskoga dna, furešti trče obalon ko da znaju di će. Domaći kolutaju očima. Sezonci također. Samo su njihove već na pola koplja, a danu nema kraja. Katamarani akoštaju, drugi parte. Izletnički trabakuli pale makinje. Barkarjuli krcaju za Paklenjake.

Morski taksi primiče se kraju, sve njuškajuć di je bolje misto. Za njin će i drugi isto. Gliseri kese zube. Da su prvi. I jači! Samo su jahte s rive još u nesvisti. Ko zna kad se leglo, “after” bija do maloprije. Po sidrima okolo tribe se krmelji. Jarboli su osvanili stojećki, tiskaju se već propeta jidra. Gorivo se ćuti, vrte se propele. Kuteri voze s kruzera u grad. Biže špari!

Sve...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 03:58