stdClass Object ( [id] => 1323684 [title] => Građevinsko čudo na pomorskom dobru u lastovskoj uvali. Gazda Lučo poručuje: Smeta im bazen uz more jer su ljubomorni! [alias] => gradevinsko-cudo-na-pomorskom-dobru-u-lastovskoj-uvali-gazda-luco-porucuje-smeta-im-bazen-uz-more-jer-su-ljubomorni [catid] => 250 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Okupacija pomorskog dobra je nezaustavljiva, galopirajućim ritmom betoniramo obalu, pa smo se raznih izgrađenih “instalacija” nagledali tik uz obalu. Srećom, s druge strane i javnost se pomalo budi, građani iz dana u dan prijavljuju devastaciju “našeg blaga”, pa samo čekamo bržu i učinkovitiju – državu. Rad institucija koje za to plaćamo...

Do tada ćemo imati prijave građana, svakog dana sve više i više, a najnovija je vezana za bazen na pomorskom dobru, tik uz more, u uvali Zaklopatica na Lastovu.

Ispred kuće za odmor “Augusta Insula” odnosno “Carski otok” nalazi se bazen, promjera nekih 2 puta 3,5 metara, s morskom vodom koju cirkulira pumpa, izgrađen točno u granicama pomorskog dobra, naravno bez dozvole!

Ujedno se objekt za iznajmljivanje reklamira da ima i – privatnu plažu! Što se u hrvatskom zakonu ne prepoznaje kao legalno...

Sam objekt ima visoku ocjenu na mrežama za iznajmljivanje objekata, od 8,3 za uslugu do 9,3 za prekrasnu lokaciju tik do mora, ali i za veliki bazen uz samu kuću. Ta 131 recenzija zadovoljnih gostiju koji nižu komplimente, poglavito za privatnu plažu, koja se navodi i u opisu još dvije vile koje rade u sklopu obiteljske tvrtke “Augusta Insula” sa Lastova. Vile “Shaila” i “Tapenade”, koje su u Skrivenoj luci.

Rješenja o uklanjanju

Kako je moguće izgraditi privatni bazen na granicama određenog pomorskog dobra, kako je moguće javno reklamirati gostima da im osiguravate privatnu plažu, a time znate da ih dovodite u zabludu, upitali smo i samog vlasnika objekta, ali i nadležne institucije – Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, resornu Lučku kapetaniju, te Državni inspektorat, pod čijom je ingerencijom građevinska inspekcija.

---

image

Sporni bazen je na metar od mora

Lučo Jurica
---

Njihova reakcija na ilegalno uslijedila je prije dvije godine, poslije čega su donesena rješenja o uklanjanju, uz ispisivanja i naplate novčane kazne. Navode nam iz DIRH-a ovo:

“Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je niz inspekcijskih nadzora na lokaciji. Zbog nezakonite gradnje na dijelu pomorskog dobra u uvali Zaklopatica na Lastovu, građevinska inspekcija donijela je Rješenja kojima se investitorima naređuje ukloniti nezakonito rekonstruirane i izgrađene građevine, izgrađene bez izvršne, odnosno pravomoćne građevinske dozvole.

Budući da je daljnjim postupkom utvrđeno da investitori nisu u zadanom roku postupili po Rješenjima o uklanjanju, donesena su Rješenja (dva) kojima se, izricanjem prve novčane kazne u iznosu od 6.636,14 eura, investitore prisiljava na izvršenje rješenja o uklanjanju.

Iznervirani vlasnik

Sukladno Zakonu o Državnom inspektoratu, nezakonitog graditelja na izvršenje rješenja o uklanjanju prisiljava se izricanjem tri novčane kazne. Ukoliko investitor ni tada ne postupi po Rješenju, izvršenju rješenja pristupit će se putem treće osobe na trošak investitora.”

---

image

Zaklopatica - lijevo kuća sa istezalištem za brodove, betoniranom rivom te bazenom na pomorskom dobru tik uz more, kao i mul s dva ilegalna plutajuća pontona

Google Snimka
---

Je li plaćena novčana kazna, je li uklonjeno ono što ne smije biti na pomorskom dobru, pojasnio nam je sam vlasnik Lučo Jurica, bolje reći predstavnik uspješne lastovske obitelji koja ima brojne razgranate biznise na udaljenom otoku s nešto više od 600 stanovnika:

- Kompleksna je ovo priča, imamo dozvole, no uvijek je tu i mnogo ljubomornih osoba kojima smeta što radimo, ulažemo u valu, brinemo se o okolišu, čistimo smeće s plaže, imamo i WC uređen s kabinama i tuševima, koji nema glavna ulazna vrata, svima je dostupan za uporabu, i mojim gostima s jahtama i kupačima na javnoj plaži.

Sa susjedom s druge strane, najbližem plaži, napravio sam i stepenice koje vode do mora, uz suglasnost Općine Lastovo.

A što se bazena tiče, on je na suprotnoj strani i u tom malom bazenu, koji očito nekome smeta, kupaju se sva dica iz vale, dvadesetak je mališana. A bazen i nije moj, nisam ga ja izgradio! Kupio sam 2022. godine kuću Južnoafrikanca koja je tik uz našu obiteljsku, a ispred nje je i bazen te istezalište za brodove, kao i betonirana riva.

---

image

Lučo Jurica: Sve radimo po zakonu i propisima

 

Ante Čizmić/Cropix
---

Sve je vidljivo jer pumpa s tog zemljišta dovodi morsku vodu, prelijeva se u fontanu i ide na kraju u more. Sad samo plaćam struju i održavam bazen, koji uljepšava pomorsko dobro!

Zasuo nas je informacijama Jurica, vidno iznerviran što je on meta zbog betonizacije rive u Zaklopatice, a ispred svake je kuće napravljena riva, betonirana je obala i izgrađena su 23 mula. No samo njegov smeta.

Pokazujući Jurici rješenje DIRH-a o rušenju i naplati kazne, on je direktan:

- Jutros smo imali i sudsku raspravu o tom predmetu, žalili smo se, kaznu nismo platili jer imamo sve papire. Evo pogledajte dozvolu još iz 1973. godine, moj dida Ante Frlan je tada, prije pola stoljeća, tražio građevinsku dozvolu za kuću i rivu omjera 20 puta 7 metara! Evo je, a evo i one iz 1991. godine za restoran i pristanište u dužini 12 puta 10 metara.

Moram naglasiti da 2001. godine imamo uvjerenje o pravomoćnosti građevinske dozvole, a 2009. godine dobili smo i uporabnu dozvolu za restoran i to pristanište. Znači sve je legalno kod nas, no kada želite nešto urediti, stvoriti i za dobrobit svoje obitelji, ali i širu zajednicu, najlakše je prijavljivati vas.

Pokazuje nam “brdo” dokumentacije, dozvole, rješenja, kao i koncesijska odobrenja za plažu uz restoran.

- Od 2017. godine na parceli oznake 6929/31 imamo koncesijsko odobrenje za restoranski štekat 50 metara kvadratnih, ležaljke,... Svake godine, kako je do sada bilo po zakonu, smo od Općine Lastovo tražili koncesijsko odobrenje, plaćali ga, a nismo se ni bahatili pa plažu okupirali viškom ležaljki.

---

image

Dozvole, rješenja, koncesijska odobrenja... na temelju kojih posluje Lučo Jurica

 

Ante Čizmić/Cropix
---

Sve za čisto more

Sve to radimo po zakonu i propisima. I više od toga, jer sam svojim ulaganjem osigurao separator, procesor za fekalne vode, uložio 40.000 eura da očuvam more čistim! Tom prerađenom tehničkom vodom zalijevamo okoliš, ulažemo u što ljepši izgled već preizbetonirane uvale. Dok drugi, koji isto žive od turizma, dižu kat, a nitko ne promišlja o okolišu, no Jurice im smetaju!

Nismo željeli da fekalije idu u more, kao što je vjerojatno slučaj u 90 posto objekata u Hrvatskoj uz more – nesretan zbog cijele situacije u kojoj je trenutno, a želja mu je tek imati uređenu uvalu, loungomare niz cijelu uvalu u dužini nekih 500 metara, uvjerava nas Jurica u svoje dobre namjere, pokazujući lokaciju objekata uz more i na karti:

- Što se pak bazena tiče, on je ispred kuće koju sam kupio na parceli 6929/35, vlasnik sam postao 16. veljače 2022. godine, i to je zatečeno stanje. Uz bazen, istezalište i rivu koju je prijašnji vlasnik zatekao u betonu te obložio kamenom. Ja sam samo produžio od kuće betonsku stazu, nekih osam metara, kako bih povezao cijelu šetnicu u uvali. Da ljudi normalno prolaze uz more!

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Problem s bazenom koji je “naslijedio” kupnjom kuće, Jurica pojašnjava dalje:

- Nalog inspekcije koja je bila na uviđaju 2019. godine kaže da je sve u redu, no ona druga inspektorica 2021. godine traži rušenje bazena, iako ja nemam veze s njim jer je investitor bila druga osoba.

Traže i rušenje jacuzzija i šanka koji je na mojoj privatnoj parceli, što je nova nepravda budući se oni nalaze na mojoj zemlji, a ne na pomorskom dobru.

Inspektorica traži i skraćenje rive nekih 80 centimetara, iako se ne radi o proširenju već sanaciji urušenog dijela na rivi koja ima dozvolu. Njima su sporni centimetri, a u cijeloj državi ima na kilometre ilegalnih riva. Trebam rušiti i dio drvenog podesta koji je služio za štekat restorana, a koji je u obuhvatu koncesijskog odobrenja. No sada je sve to na upravnom sudu, pa ćemo vidjeti daljnje postupanje.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Naime, Lučo Jurica, koji je izuzetno društveno angažiran na malenom otoku, aktivan je i u sportskim te kulturnim događanjima, a budući da je uspješan poduzetnik, on želi daljnji napredak života u uvali Zaklopatica. Gdje svi žive od turizma.

- Šetnica! To je rješenje za sve kuće uz more. Općina Lastovo radi na lokacijskoj dozvoli za lungomare, koje bi povezalo sve kuće uz obalu, pred kojima su i sada betonirane rive koje su radili sami vlasnici, rijetki s dozvolom. Budući da je taj projekt uređenja obale novčano preskup za općinu sa proračunom od otprilike dva milijuna kuna, od čega oko 900.000 kuna ide na plaće uposlenika, zar ne bi bilo bolje u dogovoru s nama vlasnicima sve to urediti, a ne rušiti?

Što će nam goli beton?

Ujedno Dubrovačko-neretvanska županija radi na rješavanju koncesija za privez brodova u uvali, zahvaljujem im na tom trudu. Hvala im na podršci, budući da je bolje zatečeno stanje iskoristiti i urediti šetnicu, o kojoj ćemo se mi brinuti. Bolje imati i neki bazen, fontanu, klupu, palmu, cvijeće, a ne sami beton kao što je sada. I dosta tih riva se već urušava, a ne smijete provesti sanaciju – nudi bolje rješenje od rušenja Lučo Jurica.

Ujedno doznajemo od domicilnog stanovništva da je uz ove u Zaklopatici naloženo rušenje još nekolicine ilegalno napravljenih riva u lastovskim uvalama, među njima i četiri “friško” izgrađene, betonirane u Pasaduru.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Znači li to da se napokon uvodi red na području ovog prekrasnog zaštićenog arhipelaga, na zaštićenom Lastovskom otočju, vidjet ćemo... Budući i dalje ostaje glavni državni problem, nešto što “buja” godinama - nered na pomorskom dobru. Kojeg promtno moramo riješiti na bilo koji način!

- Pa “pustimo” 5000 plovila sa kopna put hrvatskih otoka? Ti brodovi se moraju negdje i vezati, baciti smeće, napuniti tank i goriva i vode, moramo im omogućiti i pražnjenje tankova jer ih većina olako “pusti” čak i usred vale, osigurati im sigurno sidrište i naplatiti im ih, kao i vezove unutar marina ili plutajućih pontona... - rezimira naš sugovornik, koji i sam želi red i legalno poslovanje, iako je trenutno bio primoran i na male izvanzakonske “izlete”.

Stoga ćemo svi zajedno morati poraditi na tome da bi taj desant brodova s kopna napokon bio i zakonski reguliran.

---

Reklamiranje privatne plaže

Kako na internetskim stranicama reklamira svoje vile za iznajmljivanje s privatnom plažom, Jurica je jasan:

- To je marketing! U Zaklopatici imamo jacuzzi na svom zemljištu tik do plaže, a u Skrivenoj luci su vile koje više nisu moje, iako su na mojoj stranici za oglašavanje.

Nakon pojašnjenja da zakon u RH ne prepoznaje – privatnu plažu, Jurica je konkretan:

- Uklonit ćemo onda to sa stranica!

---

---

Plutajući pontoni

Uz legalni mul ispred restorana su postavljena i dva plutajuća pontona za privez brodova gostiju objekta.

Bez valjane dozvole!

- Moram ih ukloniti jer ih ne smijem gospodarski koristiti iako ne znam gdje bi se brodovi uopće i mogli vezati – obećava Jurica.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bez dozvole [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => bez dozvole 2 0 9893 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-15 14:09:35 [created_by] => 3202 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-18 13:42:37 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-18 13:42:37 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 250 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s dalmatinskih otoka. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, otoci [secure] => 0 [page_title] => Otoci [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Građevinsko čudo na pomorskom dobru u lastovskoj uvali. Gazda Lučo poručuje: Smeta im bazen uz more jer su ljubomorni! [metakey] => Lastovo, Zaklopatica, pomorsko dobro, bespravna gradnja, Lučo Jurica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25661047.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25639547.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25639546.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25639544.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25639542.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25639539.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25639537.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25639549.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25640946.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25641176.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/15\/25641181.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix, Google","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Google Snimka","Lu\u010do Jurica",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovo je ku\u0107a za odmor u uvali Zaklopatica na Lastovu, Lu\u010do Jurica tvrdi da sve\u00a0radi\u00a0po zakonu i propisima<\/p>","

Lu\u010do Jurica: Sve radimo po zakonu i propisima<\/p>","

Dozvole, rje\u0161enja, koncesijska odobrenja... na temelju kojih posluje Lu\u010do Jurica<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","","","","

Lu\u010do Jurica: Sve radimo po zakonu i propisima<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Zaklopatica - lijevo ku\u0107a sa istezali\u0161tem za brodove, betoniranom rivom te bazenom na pomorskom dobru tik uz more, kao i mul s dva ilegalna plutaju\u0107a pontona<\/p>","

Sporni bazen je na metar od mora<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1526x919","hd_25661047_1920.jpg":"1920x1080","k_25661047_1280.jpg":"1280x1280","k_25661047_1024.jpg":"1024x1024","k_25661047_640.jpg":"640x640","k_25661047_480.jpg":"480x480","k_25661047_340.jpg":"340x340","k_25661047_220.jpg":"220x220","o_25661047_1280.jpg":"1280x770","o_25661047_1024.jpg":"1024x616","o_25661047_640.jpg":"640x385","o_25661047_480.jpg":"480x289","o_25661047_340.jpg":"340x204","o_25661047_220.jpg":"220x132","h_25661047_1280.jpg":"1280x854","h_25661047_1024.jpg":"1024x683","h_25661047_640.jpg":"640x427","h_25661047_480.jpg":"480x320","h_25661047_340.jpg":"340x227","h_25661047_220.jpg":"220x147","pp_25661047_1280.jpg":"1280x1628","pp_25661047_1024.jpg":"1024x1303","pp_25661047_640.jpg":"640x814","pp_25661047_480.jpg":"480x611","pp_25661047_340.jpg":"340x432","pp_25661047_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1368","hd_25639547_1920.jpg":"1920x1080","k_25639547_1280.jpg":"1280x1280","k_25639547_1024.jpg":"1024x1024","k_25639547_640.jpg":"640x640","k_25639547_480.jpg":"480x480","k_25639547_340.jpg":"340x340","k_25639547_220.jpg":"220x220","o_25639547_1280.jpg":"1280x912","o_25639547_1024.jpg":"1024x729","o_25639547_640.jpg":"640x456","o_25639547_480.jpg":"480x342","o_25639547_340.jpg":"340x242","o_25639547_220.jpg":"220x156","h_25639547_1280.jpg":"1280x854","h_25639547_1024.jpg":"1024x683","h_25639547_640.jpg":"640x427","h_25639547_480.jpg":"480x320","h_25639547_340.jpg":"340x227","h_25639547_220.jpg":"220x147","pp_25639547_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639547_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639547_640.jpg":"640x814","pp_25639547_480.jpg":"480x611","pp_25639547_340.jpg":"340x432","pp_25639547_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2742","hd_25639546_1920.jpg":"1920x1080","k_25639546_1280.jpg":"1280x1280","k_25639546_1024.jpg":"1024x1024","k_25639546_640.jpg":"640x640","k_25639546_480.jpg":"480x480","k_25639546_340.jpg":"340x340","k_25639546_220.jpg":"220x220","o_25639546_1280.jpg":"1280x1828","o_25639546_1024.jpg":"1024x1462","o_25639546_640.jpg":"640x914","o_25639546_480.jpg":"480x685","o_25639546_340.jpg":"340x485","o_25639546_220.jpg":"220x314","h_25639546_1280.jpg":"1280x854","h_25639546_1024.jpg":"1024x683","h_25639546_640.jpg":"640x427","h_25639546_480.jpg":"480x320","h_25639546_340.jpg":"340x227","h_25639546_220.jpg":"220x147","pp_25639546_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639546_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639546_640.jpg":"640x814","pp_25639546_480.jpg":"480x611","pp_25639546_340.jpg":"340x432","pp_25639546_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2711","hd_25639544_1920.jpg":"1920x1080","k_25639544_1280.jpg":"1280x1280","k_25639544_1024.jpg":"1024x1024","k_25639544_640.jpg":"640x640","k_25639544_480.jpg":"480x480","k_25639544_340.jpg":"340x340","k_25639544_220.jpg":"220x220","o_25639544_1280.jpg":"1280x1807","o_25639544_1024.jpg":"1024x1445","o_25639544_640.jpg":"640x903","o_25639544_480.jpg":"480x677","o_25639544_340.jpg":"340x480","o_25639544_220.jpg":"220x310","h_25639544_1280.jpg":"1280x854","h_25639544_1024.jpg":"1024x683","h_25639544_640.jpg":"640x427","h_25639544_480.jpg":"480x320","h_25639544_340.jpg":"340x227","h_25639544_220.jpg":"220x147","pp_25639544_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639544_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639544_640.jpg":"640x814","pp_25639544_480.jpg":"480x611","pp_25639544_340.jpg":"340x432","pp_25639544_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2838","hd_25639542_1920.jpg":"1920x1080","k_25639542_1280.jpg":"1280x1280","k_25639542_1024.jpg":"1024x1024","k_25639542_640.jpg":"640x640","k_25639542_480.jpg":"480x480","k_25639542_340.jpg":"340x340","k_25639542_220.jpg":"220x220","o_25639542_1280.jpg":"1280x1892","o_25639542_1024.jpg":"1024x1513","o_25639542_640.jpg":"640x946","o_25639542_480.jpg":"480x709","o_25639542_340.jpg":"340x502","o_25639542_220.jpg":"220x325","h_25639542_1280.jpg":"1280x854","h_25639542_1024.jpg":"1024x683","h_25639542_640.jpg":"640x427","h_25639542_480.jpg":"480x320","h_25639542_340.jpg":"340x227","h_25639542_220.jpg":"220x147","pp_25639542_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639542_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639542_640.jpg":"640x814","pp_25639542_480.jpg":"480x611","pp_25639542_340.jpg":"340x432","pp_25639542_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2740","hd_25639539_1920.jpg":"1920x1080","k_25639539_1280.jpg":"1280x1280","k_25639539_1024.jpg":"1024x1024","k_25639539_640.jpg":"640x640","k_25639539_480.jpg":"480x480","k_25639539_340.jpg":"340x340","k_25639539_220.jpg":"220x220","o_25639539_1280.jpg":"1280x1826","o_25639539_1024.jpg":"1024x1461","o_25639539_640.jpg":"640x913","o_25639539_480.jpg":"480x685","o_25639539_340.jpg":"340x485","o_25639539_220.jpg":"220x313","h_25639539_1280.jpg":"1280x854","h_25639539_1024.jpg":"1024x683","h_25639539_640.jpg":"640x427","h_25639539_480.jpg":"480x320","h_25639539_340.jpg":"340x227","h_25639539_220.jpg":"220x147","pp_25639539_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639539_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639539_640.jpg":"640x814","pp_25639539_480.jpg":"480x611","pp_25639539_340.jpg":"340x432","pp_25639539_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2726","hd_25639537_1920.jpg":"1920x1080","k_25639537_1280.jpg":"1280x1280","k_25639537_1024.jpg":"1024x1024","k_25639537_640.jpg":"640x640","k_25639537_480.jpg":"480x480","k_25639537_340.jpg":"340x340","k_25639537_220.jpg":"220x220","o_25639537_1280.jpg":"1280x1817","o_25639537_1024.jpg":"1024x1453","o_25639537_640.jpg":"640x908","o_25639537_480.jpg":"480x681","o_25639537_340.jpg":"340x482","o_25639537_220.jpg":"220x312","h_25639537_1280.jpg":"1280x854","h_25639537_1024.jpg":"1024x683","h_25639537_640.jpg":"640x427","h_25639537_480.jpg":"480x320","h_25639537_340.jpg":"340x227","h_25639537_220.jpg":"220x147","pp_25639537_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639537_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639537_640.jpg":"640x814","pp_25639537_480.jpg":"480x611","pp_25639537_340.jpg":"340x432","pp_25639537_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25639549_1920.jpg":"1920x1080","k_25639549_1280.jpg":"1280x1280","k_25639549_1024.jpg":"1024x1024","k_25639549_640.jpg":"640x640","k_25639549_480.jpg":"480x480","k_25639549_340.jpg":"340x340","k_25639549_220.jpg":"220x220","o_25639549_1280.jpg":"1280x853","o_25639549_1024.jpg":"1024x682","o_25639549_640.jpg":"640x426","o_25639549_480.jpg":"480x320","o_25639549_340.jpg":"340x226","o_25639549_220.jpg":"220x146","h_25639549_1280.jpg":"1280x854","h_25639549_1024.jpg":"1024x683","h_25639549_640.jpg":"640x427","h_25639549_480.jpg":"480x320","h_25639549_340.jpg":"340x227","h_25639549_220.jpg":"220x147","pp_25639549_1280.jpg":"1280x1628","pp_25639549_1024.jpg":"1024x1303","pp_25639549_640.jpg":"640x814","pp_25639549_480.jpg":"480x611","pp_25639549_340.jpg":"340x432","pp_25639549_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x810","hd_25640946_1920.jpg":"1920x1080","k_25640946_1280.jpg":"1280x1280","k_25640946_1024.jpg":"1024x1024","k_25640946_640.jpg":"640x640","k_25640946_480.jpg":"480x480","k_25640946_340.jpg":"340x340","k_25640946_220.jpg":"220x220","o_25640946_1280.jpg":"1280x720","o_25640946_1024.jpg":"1024x576","o_25640946_640.jpg":"640x360","o_25640946_480.jpg":"480x270","o_25640946_340.jpg":"340x191","o_25640946_220.jpg":"220x123","h_25640946_1280.jpg":"1280x854","h_25640946_1024.jpg":"1024x683","h_25640946_640.jpg":"640x427","h_25640946_480.jpg":"480x320","h_25640946_340.jpg":"340x227","h_25640946_220.jpg":"220x147","pp_25640946_1280.jpg":"1280x1628","pp_25640946_1024.jpg":"1024x1303","pp_25640946_640.jpg":"640x814","pp_25640946_480.jpg":"480x611","pp_25640946_340.jpg":"340x432","pp_25640946_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_25641176_1920.jpg":"1920x1080","k_25641176_1280.jpg":"1280x1280","k_25641176_1024.jpg":"1024x1024","k_25641176_640.jpg":"640x640","k_25641176_480.jpg":"480x480","k_25641176_340.jpg":"340x340","k_25641176_220.jpg":"220x220","o_25641176_1280.jpg":"1280x960","o_25641176_1024.jpg":"1024x768","o_25641176_640.jpg":"640x480","o_25641176_480.jpg":"480x360","o_25641176_340.jpg":"340x255","o_25641176_220.jpg":"220x165","h_25641176_1280.jpg":"1280x854","h_25641176_1024.jpg":"1024x683","h_25641176_640.jpg":"640x427","h_25641176_480.jpg":"480x320","h_25641176_340.jpg":"340x227","h_25641176_220.jpg":"220x147","pp_25641176_1280.jpg":"1280x1628","pp_25641176_1024.jpg":"1024x1303","pp_25641176_640.jpg":"640x814","pp_25641176_480.jpg":"480x611","pp_25641176_340.jpg":"340x432","pp_25641176_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x910","hd_25641181_1920.jpg":"1920x1080","k_25641181_1280.jpg":"1280x1280","k_25641181_1024.jpg":"1024x1024","k_25641181_640.jpg":"640x640","k_25641181_480.jpg":"480x480","k_25641181_340.jpg":"340x340","k_25641181_220.jpg":"220x220","o_25641181_1280.jpg":"1280x606","o_25641181_1024.jpg":"1024x485","o_25641181_640.jpg":"640x303","o_25641181_480.jpg":"480x227","o_25641181_340.jpg":"340x161","o_25641181_220.jpg":"220x104","h_25641181_1280.jpg":"1280x854","h_25641181_1024.jpg":"1024x683","h_25641181_640.jpg":"640x427","h_25641181_480.jpg":"480x320","h_25641181_340.jpg":"340x227","h_25641181_220.jpg":"220x147","pp_25641181_1280.jpg":"1280x1628","pp_25641181_1024.jpg":"1024x1303","pp_25641181_640.jpg":"640x814","pp_25641181_480.jpg":"480x611","pp_25641181_340.jpg":"340x432","pp_25641181_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7694932 Threads: 3 Questions: 1557786839 Slow queries: 4748214 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111407065 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 250 [name] => Otoci [alias] => otoci [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/otoci ) ) [link] => /dalmacija/otoci/gradevinsko-cudo-na-pomorskom-dobru-u-lastovskoj-uvali-gazda-luco-porucuje-smeta-im-bazen-uz-more-jer-su-ljubomorni-1323684 [printLink] => /dalmacija/otoci/gradevinsko-cudo-na-pomorskom-dobru-u-lastovskoj-uvali-gazda-luco-porucuje-smeta-im-bazen-uz-more-jer-su-ljubomorni-1323684?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 411976 [name] => Lastovo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lastovo [link] => /tag/lastovo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265050 [name] => Zaklopatica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zaklopatica [link] => /tag/zaklopatica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 421166 [name] => pomorsko dobro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pomorsko-dobro [link] => /tag/pomorsko-dobro ) [3] => stdClass Object ( [id] => 422801 [name] => bespravna gradnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => bespravna-gradnja [link] => /tag/bespravna-gradnja ) [4] => stdClass Object ( [id] => 730271 [name] => Lučo Jurica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-18 12:58:36 [main_article_id] => 0 [alias] => luco-jurica [link] => /tag/luco-jurica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bez dozvole [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Građevinsko čudo na pomorskom dobru u lastovskoj uvali. Gazda Lučo poručuje: Smeta im bazen uz more jer su ljubomorni! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3202 [name] => Sandra Barčot [username] => sandra-bar-ot [email] => sandra-bar-ot@sd.hr [password] => $2y$10$ckfXj8qvsyA2At..DVH26.lRpLIqCiq3cNzofsgBZCHud7TUoDgQm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandra-barcot-3202 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1720 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/240d52e561ffcd67aeb6d8536e6e8383?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25661047.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix, Google [mainImageDesc] =>

Ovo je kuća za odmor u uvali Zaklopatica na Lastovu, Lučo Jurica tvrdi da sve radi po zakonu i propisima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25661047.jpg [title] =>

Ovo je kuća za odmor u uvali Zaklopatica na Lastovu, Lučo Jurica tvrdi da sve radi po zakonu i propisima

Ante Čizmić/Cropix, Google ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25639547.jpg [title] =>

Lučo Jurica: Sve radimo po zakonu i propisima

Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25639546.jpg [title] =>

Dozvole, rješenja, koncesijska odobrenja... na temelju kojih posluje Lučo Jurica

 

Ante Čizmić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25639544.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25639542.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25639539.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25639537.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25639549.jpg [title] =>

Lučo Jurica: Sve radimo po zakonu i propisima

 

Ante Čizmić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25640946.jpg [title] =>

Zaklopatica - lijevo kuća sa istezalištem za brodove, betoniranom rivom te bazenom na pomorskom dobru tik uz more, kao i mul s dva ilegalna plutajuća pontona

Google Snimka ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25641176.jpg [title] =>

Sporni bazen je na metar od mora

Lučo Jurica ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/15/25641181.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Okupacija pomorskog dobra je nezaustavljiva, galopirajućim ritmom betoniramo obalu, pa smo se raznih izgrađenih “instalacija” nagledali tik uz obalu. Srećom, s druge strane i javnost se pomalo budi, građani iz dana u dan prijavljuju devastaciju “našeg blaga”, pa samo čekamo bržu i učinkovitiju – državu. Rad institucija koje za to plaćamo...

Do tada ćemo imati prijave građana, svakog dana sve više i više, a najnovija je vezana za bazen na pomorskom dobru, tik uz more, u uvali Zaklopatica na Lastovu.

Ispred kuće za odmor “Augusta Insula” odnosno “Carski otok” nalazi se bazen, promjera nekih 2 puta 3,5 metara, s morskom vodom koju cirkulira pumpa, izgrađen točno u granicama pomorskog dobra, naravno bez dozvole!

Ujedno se objekt za iznajmljivanje reklamira da ima i – privatnu plažu! Što se u hrvatskom zakonu ne prepoznaje kao legalno...

Sam objekt ima visoku ocjenu na mrežama za iznajmljivanje objekata, od 8,3 za uslugu do 9,3 za prekrasnu lokaciju tik do mora, ali i za veliki bazen uz samu kuću. Ta 131 recenzija zadovoljnih gostiju koji nižu komplimente, poglavito za privatnu plažu, koja se navodi i u opisu još dvije vile koje rade u sklopu obiteljske tvrtke “Augusta Insula” sa Lastova. Vile “Shaila” i “Tapenade”, koje su u Skrivenoj luci.

Rješenja o uklanjanju

Kako je moguće izgraditi privatni bazen na granicama određenog pomorskog dobra, kako je moguće javno reklamirati gostima da im osiguravate privatnu plažu, a time znate da ih dovodite u zabludu, upitali smo i samog vlasnika objekta, ali i nadležne institucije – Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, resornu Lučku kapetaniju, te Državni inspektorat, pod čijom je ingerencijom građevinska inspekcija.

---

image

Sporni bazen je na metar od mora

Lučo Jurica
---

Njihova reakcija na ilegalno uslijedila je prije dvije godine, poslije čega su donesena rješenja o uklanjanju, uz ispisivanja i naplate novčane kazne. Navode nam iz DIRH-a ovo:

“Građevinska inspekcija Državnog inspektorata obavila je niz inspekcijskih nadzora na lokaciji. Zbog nezakonite gradnje na dijelu pomorskog dobra u uvali Zaklopatica na Lastovu, građevinska inspekcija donijela je Rješenja kojima se investitorima naređuje ukloniti nezakonito rekonstruirane i izgrađene građevine, izgrađene bez izvršne, odnosno pravomoćne građevinske dozvole.

Budući da je daljnjim postupkom utvrđeno da investitori nisu u zadanom roku postupili po Rješenjima o uklanjanju, donesena su Rješenja (dva) kojima se, izricanjem prve novčane kazne u iznosu od 6.636,14 eura, investitore prisiljava na izvršenje rješenja o uklanjanju.

Iznervirani vlasnik

Sukladno Zakonu o Državnom inspektoratu, nezakonitog graditelja na izvršenje rješenja o uklanjanju prisiljava se izricanjem tri novčane kazne. Ukoliko investitor ni tada ne postupi po Rješenju, izvršenju rješenja pristupit će se putem treće osobe na trošak investitora.”

---

image

Zaklopatica - lijevo kuća sa istezalištem za brodove, betoniranom rivom te bazenom na pomorskom dobru tik uz more, kao i mul s dva ilegalna plutajuća pontona

Google Snimka
---

Je li plaćena novčana kazna, je li uklonjeno ono što ne smije biti na pomorskom dobru, pojasnio nam je sam vlasnik Lučo Jurica, bolje reći predstavnik uspješne lastovske obitelji koja ima brojne razgranate biznise na udaljenom otoku s nešto više od 600 stanovnika:

- Kompleksna je ovo priča, imamo dozvole, no uvijek je tu i mnogo ljubomornih osoba kojima smeta što radimo, ulažemo u valu, brinemo se o okolišu, čistimo smeće s plaže, imamo i WC uređen s kabinama i tuševima, koji nema glavna ulazna vrata, svima je dostupan za uporabu, i mojim gostima s jahtama i kupačima na javnoj plaži.

Sa susjedom s druge strane, najbližem plaži, napravio sam i stepenice koje vode do mora, uz suglasnost Općine Lastovo.

A što se bazena tiče, on je na suprotnoj strani i u tom malom bazenu, koji očito nekome smeta, kupaju se sva dica iz vale, dvadesetak je mališana. A bazen i nije moj, nisam ga ja izgradio! Kupio sam 2022. godine kuću Južnoafrikanca koja je tik uz našu obiteljsku, a ispred nje je i bazen te istezalište za brodove, kao i betonirana riva.

---

image

Lučo Jurica: Sve radimo po zakonu i propisima

 

Ante Čizmić/Cropix
---

Sve je vidljivo jer pumpa s tog zemljišta dovodi morsku vodu, prelijeva se u fontanu i ide na kraju u more. Sad samo plaćam struju i održavam bazen, koji uljepšava pomorsko dobro!

Zasuo nas je informacijama Jurica, vidno iznerviran što je on meta zbog betonizacije rive u Zaklopatice, a ispred svake je kuće napravljena riva, betonirana je obala i izgrađena su 23 mula. No samo njegov smeta.

Pokazujući Jurici rješenje DIRH-a o rušenju i naplati kazne, on je direktan:

- Jutros smo imali i sudsku raspravu o tom predmetu, žalili smo se, kaznu nismo platili jer imamo sve papire. Evo pogledajte dozvolu još iz 1973. godine, moj dida Ante Frlan je tada, prije pola stoljeća, tražio građevinsku dozvolu za kuću i rivu omjera 20 puta 7 metara! Evo je, a evo i one iz 1991. godine za restoran i pristanište u dužini 12 puta 10 metara.

Moram naglasiti da 2001. godine imamo uvjerenje o pravomoćnosti građevinske dozvole, a 2009. godine dobili smo i uporabnu dozvolu za restoran i to pristanište. Znači sve je legalno kod nas, no kada želite nešto urediti, stvoriti i za dobrobit svoje obitelji, ali i širu zajednicu, najlakše je prijavljivati vas.

Pokazuje nam “brdo” dokumentacije, dozvole, rješenja, kao i koncesijska odobrenja za plažu uz restoran.

- Od 2017. godine na parceli oznake 6929/31 imamo koncesijsko odobrenje za restoranski štekat 50 metara kvadratnih, ležaljke,... Svake godine, kako je do sada bilo po zakonu, smo od Općine Lastovo tražili koncesijsko odobrenje, plaćali ga, a nismo se ni bahatili pa plažu okupirali viškom ležaljki.

---

image

Dozvole, rješenja, koncesijska odobrenja... na temelju kojih posluje Lučo Jurica

 

Ante Čizmić/Cropix
---

Sve za čisto more

Sve to radimo po zakonu i propisima. I više od toga, jer sam svojim ulaganjem osigurao separator, procesor za fekalne vode, uložio 40.000 eura da očuvam more čistim! Tom prerađenom tehničkom vodom zalijevamo okoliš, ulažemo u što ljepši izgled već preizbetonirane uvale. Dok drugi, koji isto žive od turizma, dižu kat, a nitko ne promišlja o okolišu, no Jurice im smetaju!

Nismo željeli da fekalije idu u more, kao što je vjerojatno slučaj u 90 posto objekata u Hrvatskoj uz more – nesretan zbog cijele situacije u kojoj je trenutno, a želja mu je tek imati uređenu uvalu, loungomare niz cijelu uvalu u dužini nekih 500 metara, uvjerava nas Jurica u svoje dobre namjere, pokazujući lokaciju objekata uz more i na karti:

- Što se pak bazena tiče, on je ispred kuće koju sam kupio na parceli 6929/35, vlasnik sam postao 16. veljače 2022. godine, i to je zatečeno stanje. Uz bazen, istezalište i rivu koju je prijašnji vlasnik zatekao u betonu te obložio kamenom. Ja sam samo produžio od kuće betonsku stazu, nekih osam metara, kako bih povezao cijelu šetnicu u uvali. Da ljudi normalno prolaze uz more!

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Problem s bazenom koji je “naslijedio” kupnjom kuće, Jurica pojašnjava dalje:

- Nalog inspekcije koja je bila na uviđaju 2019. godine kaže da je sve u redu, no ona druga inspektorica 2021. godine traži rušenje bazena, iako ja nemam veze s njim jer je investitor bila druga osoba.

Traže i rušenje jacuzzija i šanka koji je na mojoj privatnoj parceli, što je nova nepravda budući se oni nalaze na mojoj zemlji, a ne na pomorskom dobru.

Inspektorica traži i skraćenje rive nekih 80 centimetara, iako se ne radi o proširenju već sanaciji urušenog dijela na rivi koja ima dozvolu. Njima su sporni centimetri, a u cijeloj državi ima na kilometre ilegalnih riva. Trebam rušiti i dio drvenog podesta koji je služio za štekat restorana, a koji je u obuhvatu koncesijskog odobrenja. No sada je sve to na upravnom sudu, pa ćemo vidjeti daljnje postupanje.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Naime, Lučo Jurica, koji je izuzetno društveno angažiran na malenom otoku, aktivan je i u sportskim te kulturnim događanjima, a budući da je uspješan poduzetnik, on želi daljnji napredak života u uvali Zaklopatica. Gdje svi žive od turizma.

- Šetnica! To je rješenje za sve kuće uz more. Općina Lastovo radi na lokacijskoj dozvoli za lungomare, koje bi povezalo sve kuće uz obalu, pred kojima su i sada betonirane rive koje su radili sami vlasnici, rijetki s dozvolom. Budući da je taj projekt uređenja obale novčano preskup za općinu sa proračunom od otprilike dva milijuna kuna, od čega oko 900.000 kuna ide na plaće uposlenika, zar ne bi bilo bolje u dogovoru s nama vlasnicima sve to urediti, a ne rušiti?

Što će nam goli beton?

Ujedno Dubrovačko-neretvanska županija radi na rješavanju koncesija za privez brodova u uvali, zahvaljujem im na tom trudu. Hvala im na podršci, budući da je bolje zatečeno stanje iskoristiti i urediti šetnicu, o kojoj ćemo se mi brinuti. Bolje imati i neki bazen, fontanu, klupu, palmu, cvijeće, a ne sami beton kao što je sada. I dosta tih riva se već urušava, a ne smijete provesti sanaciju – nudi bolje rješenje od rušenja Lučo Jurica.

Ujedno doznajemo od domicilnog stanovništva da je uz ove u Zaklopatici naloženo rušenje još nekolicine ilegalno napravljenih riva u lastovskim uvalama, među njima i četiri “friško” izgrađene, betonirane u Pasaduru.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Znači li to da se napokon uvodi red na području ovog prekrasnog zaštićenog arhipelaga, na zaštićenom Lastovskom otočju, vidjet ćemo... Budući i dalje ostaje glavni državni problem, nešto što “buja” godinama - nered na pomorskom dobru. Kojeg promtno moramo riješiti na bilo koji način!

- Pa “pustimo” 5000 plovila sa kopna put hrvatskih otoka? Ti brodovi se moraju negdje i vezati, baciti smeće, napuniti tank i goriva i vode, moramo im omogućiti i pražnjenje tankova jer ih većina olako “pusti” čak i usred vale, osigurati im sigurno sidrište i naplatiti im ih, kao i vezove unutar marina ili plutajućih pontona... - rezimira naš sugovornik, koji i sam želi red i legalno poslovanje, iako je trenutno bio primoran i na male izvanzakonske “izlete”.

Stoga ćemo svi zajedno morati poraditi na tome da bi taj desant brodova s kopna napokon bio i zakonski reguliran.

---

Reklamiranje privatne plaže

Kako na internetskim stranicama reklamira svoje vile za iznajmljivanje s privatnom plažom, Jurica je jasan:

- To je marketing! U Zaklopatici imamo jacuzzi na svom zemljištu tik do plaže, a u Skrivenoj luci su vile koje više nisu moje, iako su na mojoj stranici za oglašavanje.

Nakon pojašnjenja da zakon u RH ne prepoznaje – privatnu plažu, Jurica je konkretan:

- Uklonit ćemo onda to sa stranica!

---

---

Plutajući pontoni

Uz legalni mul ispred restorana su postavljena i dva plutajuća pontona za privez brodova gostiju objekta.

Bez valjane dozvole!

- Moram ih ukloniti jer ih ne smijem gospodarski koristiti iako ne znam gdje bi se brodovi uopće i mogli vezati – obećava Jurica.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix, Google Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Google Snimka Lučo Jurica
Ante Čizmić/Cropix, Google

Ovo je kuća za odmor u uvali Zaklopatica na Lastovu, Lučo Jurica tvrdi da sve radi po zakonu i propisima

Ante Čizmić/Cropix

Lučo Jurica: Sve radimo po zakonu i propisima

Ante Čizmić/Cropix

Dozvole, rješenja, koncesijska odobrenja... na temelju kojih posluje Lučo Jurica

 

Ante Čizmić/Cropix

Lučo Jurica: Sve radimo po zakonu i propisima

 

Google Snimka

Zaklopatica - lijevo kuća sa istezalištem za brodove, betoniranom rivom te bazenom na pomorskom dobru tik uz more, kao i mul s dva ilegalna plutajuća pontona

Lučo Jurica

Sporni bazen je na metar od mora


[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/otoci/gradevinsko-cudo-na-pomorskom-dobru-u-lastovskoj-uvali-gazda-luco-porucuje-smeta-im-bazen-uz-more-jer-su-ljubomorni-1323684 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=238915e981814a142df727d546d46f8549b276fc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gra%C4%91evinsko+%C4%8Dudo+na+pomorskom+dobru+u+lastovskoj+uvali.+Gazda+Lu%C4%8Do+poru%C4%8Duje%3A+Smeta+im+bazen+uz+more+jer+su+ljubomorni%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fgradevinsko-cudo-na-pomorskom-dobru-u-lastovskoj-uvali-gazda-luco-porucuje-smeta-im-bazen-uz-more-jer-su-ljubomorni-1323684 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fotoci%2Fgradevinsko-cudo-na-pomorskom-dobru-u-lastovskoj-uvali-gazda-luco-porucuje-smeta-im-bazen-uz-more-jer-su-ljubomorni-1323684 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bez dozvole [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Otocibez dozvole

Građevinsko čudo na pomorskom dobru u lastovskoj uvali. Gazda Lučo poručuje: Smeta im bazen uz more jer su ljubomorni!

18. rujna 2023. - 15:42
Ovo je kuća za odmor u uvali Zaklopatica na Lastovu, Lučo Jurica tvrdi da sve radi po zakonu i propisimaAnte Čizmić/Cropix, Google

Okupacija pomorskog dobra je nezaustavljiva, galopirajućim ritmom betoniramo obalu, pa smo se raznih izgrađenih “instalacija” nagledali tik uz obalu. Srećom, s druge strane i javnost se pomalo budi, građani iz dana u dan prijavljuju devastaciju “našeg blaga”, pa samo čekamo bržu i učinkovitiju – državu. Rad institucija koje za to plaćamo...

Do tada ćemo imati prijave građana, svakog dana sve više i više, a najnovija je vezana za bazen na pomorskom dobru, tik uz more, u uvali Zaklopatica na Lastovu.

Ispred kuće za odmor “Augusta Insula” odnosno “Carski otok” nalazi se bazen, promjera nekih 2 puta 3,5 metara, s morskom vodom koju cirkulira pumpa, izgrađen točno u granicama pomorskog dobra, naravno bez dozvole!

Ujedno se objekt za iznajmljivanje reklamira da...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 10:44