StoryEditorOCM
Otociforski običaji

Fotograf Jadran Lazić ‘izlambiko’ 4,7 litara ulja: ‘Ovo mi je rekord! Sve radim jer cijenim tradiciju hvarskoga težaka‘

Piše Mirko Crnčević
18. rujna 2023. - 07:33

Iza nas je vrijeme je od lavande na otoku Hvaru, žele su se i vera i budrovka. Neki otočani suše cvijet, ali većina njih ipak u destilerijama proizvodi ulje.

Tako radi i naš proslavljeni paparazzo Jadran Lazić, koji posljednjih godina istini za volju živi na relaciji Zavala – Los Angeles. Umjetnik koji se ponajviše proslavio fotografijom mrtvog Brežnjeva i njome zaradio 300 tisuća dolara svojedobno je na Vorhu, području iznad Zavale i Gromin Dolca, zasadio 300 busenova lavande, 900 maslina i 250 smokava, a ove godine je u desetoj žetvi svoje lavande oborio rekord u prinosu te kulture.

image

Jadranove kćeri Tamara i Alexandra i unuka Mia u žetvi na Vorhu

Jadran Lazic

 

– Najprije ću reći da sam u ovaj projekt ušao upravo zato što iznimno cijenim tradiciju i mukotrpan život hvarskoga težaka. Čuvam svaku šaku zemlje, svaku stinu koju su oni dotakli da bi svojim žuljevitim rukama podigli suhozide, trime i gomile, jednostavno uživam u tom ambijentu i tako će ostati zauvijek. Ove godine sam skupio petnaestak svita i sve smo požnjeli u samo dva sata, a u međuvremenu je po starom običaju pripremljena janjetina na špici. Nema bolje spize na svitu, još kada je društvo pravo. Baš lijepo smo se družili uz muziku i čašicu dobrog hvarskog vina, a pravo iznenađenje je uslijedilo tek u destileriji gospođe Leni Aleši u Starome Gradu, “izlambikali” smo čak 4,7 litara ulja, nikad više – pripovijeda nam ovaj čovjek od objektiva.

image

Jadranova supruga Stephanie

Jadran Lazic

A sve je on to lijepo dokumentirao fotografijama. Lani je, veli, dobio svega tri litre ulja. U žetvi su, među ostalima, uživale njegova supruga, dvije kćeri i unuci. Žali jedino što nasadi lavande na našemu najsunčanijem škoju u posljednje vrijeme masovno propadaju; i kod njega se osušilo gotovo pola busenova, pa nanovo sadi.

image

Jadran Lazić u destileriji Leni Aleši u Starome Gradu

Jadran Lazic

Poznato mu je da rješenje tog ozbiljnog problema pokušavaju pronaći stručnjaci iz Centra za zaštitu bilja – Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i želi vjerovati da će u tome uspjeti, zato što je lavanda othranila mnoge generacije otočana. Ona će i u budućnosti imati perspektivu, osobito ako hrvatsko tržište prepozna pravu vrijednost svih proizvoda od te aromatične i ljekovite biljke, koja svoje korijene vuče baš iz Veloga Grablja na otoku Hvaru. 

image

Jadran Lazić u svojim poljima lavande
 

Jadran Lazic
image

Leni Aleši u svojoj destileriji u Starome Gradu gdje je Jadran ‘izlambiko‘ 4,7 litara ulja

Jadran Lazic
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:36