StoryEditorOCM
ObalaMUKE PO ŠKOLARCIMA

Županija ‘poklopila‘ kontroverznu ravnateljicu čiji je potez ogorčio brojne roditelje: ‘Nismo mi zakinuli učenike‘

Piše Jadranka Matić
17. svibnja 2023. - 15:55

"Slobodna Dalmacija" objavila je jutros izvještaj s press konferencije na kojoj su roditelji dijela učenika Osnovne škole "Bijaći" u Kaštel Novom, koji žive u Rudinama, zatražili pomoć u rješavanju problema prijevoza njihove djece na nastavu.

Budući da je osnivač te kaštelanske osmoljetke Županija splitsko-dalmatinska, koja je i organizator besplatnog prijevoza, zatražili smo komentar i od Tomislava Đonlića, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport. Evo odgovora koji smo dobili:

- Djeca iz naselja Rudine, koji su upisani u OŠ "Bijaći", uključeni su u prijevoz zbog udaljenosti mjesta stanovanja od škole, unatoč tome što osnivač nije dužan osigurati prijevoz. Djeca iz naselja Rudine koja su upisana u OŠ "Bijaći", upisnim područjem pripadaju OŠ "Prof. Filip Lukas" (iz Kaštel Starog, op.a.), a ne OŠ "Bijaći".

Po Zakonu, roditelj može svoje dijete, pod određenim uvjetima, upisati u školu kojoj ne pripada po upisnom području, ali u tome slučaju ne ostvaruje neka prava iz Zakona, među kojima je i prijevoz. Roditelji sva prava - za svoju djecu - koja im po Zakonu pripadaju potražuju i ostvaruju u ustanovi/školi kojoj djeca pripadaju po upisnom području, ako su ti zahtjevi opravdani.

U predmetnom slučaju problem nastaje u vezi s namjerom organizacije nastave u idućoj školskoj godini, koja je u nadležnosti škole odnosno Školskog odbora. Školski odbor o tome tek treba raspraviti i donijeti odluku u vidu godišnjega plana i programa rada škole u nastavnoj 2023./24. godini.

Nikada osnivač nije donio odluku da će uskratiti prijevoz za te učenike, unatoč tome što nije obavezan. Naime tek smo zaprimili dodatni zahtjev škole o kojem tek treba raspraviti".

Za početak nitko nije izjavio na press konferenciji, niti je u prvom tekstu bilo napisano da je Županija kao osnivač škole donijela bilo kakvu odluku u vezi problema dijela učenika iz Rudina, posebice ne o ukidanju prijevoza. U svakom slučaju, pročelnik Đonlić, dakle, ne negira postojanje problema, ali naglašava da je osnivač tek zaprimio dodatni zahtjev škole.

Nismo dobili traženi komentar podatka da je ravnateljica već u rujnu prošle godine, preko učiteljice, poslala poruku roditeljima što ih čeka sljedeće školske godine. Ohrabruje informacija da će u odlučivanju o organizaciji nastave sudjelovati i Školski odbor, u kojemu, da podsjetimo, i osnivač ima svoje predstavnike.

Nismo dobili ni odgovor zašto Županija proteklih mjeseci nije reagirala na dopise roditelja. Dobili jesmo kratak "vodič" kroz zakonsku regulativu, koja je, međutim, neka druga tema, jednako kao i navod da su Rudine u upisnom području znatno udaljenije osmoljetke u Kaštel Starom.

Naime, Rudine su povijesno, katastarski i životno dio grada koji prvenstveno pripada i gravitira Kaštel Novom, pa očito postoje neki drugi razlozi za takvu situaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 23:27