stdClass Object ( [id] => 1300310 [title] => Vječni šibenski projekti: Avioni se na Pokrovniku ‘vrte’ sto godina, od Kraljevine Jugoslavije do - Hrvoja Zekanovića [alias] => vjecni-sibenski-projekti-avioni-se-na-pokrovniku-vrte-sto-godina-od-kraljevine-jugoslavije-do-hrvoja-zekanovica [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Je li ideja o aerodromu na Pokrovniku izmišljotina novijeg doba? Pala tek tako napamet HDZ-ovcima početkom 90-ih godina, kako bi s tim obećanjem dobili izbore. Tada nije bilo Photoshopa, niti ostalih digitalnih čuda, pa se moralo obećavati - uživo.

Obećao bi se vodovod ili cesta, pa bi se onda na lice mjesta, poslao bager, točno dan prije svete nedilje, u koju bi se glasalo. Šatro, evo ga, nisu lagali. Viruj svetoj nedilji počet će kopat već sutra, u ponediljak. A u ponedjeljak bi se, naravno, pojavila ista ona labudica koja ga je u subotu, na dan izborne šutnje i dovezla, i “Atlasa” bi nestalo, kao da ga nikad nije ni bilo. A pojavio bi se opet, ponovno, nakon četiri godine, ili prije, na tom ili nekom drugom mjestu, za skupljanje nekih novih glasova.

Krunski dokaz

Tako se i na Pokrovnik, pred jedne od izbora, malim sportskim avionom – nekakvom Cesnom ili Piperom Mister Noa – na Pokrovnik spustio Ivica Mudrinić, tada ministar pomorstva prometa i veza, ufriško stigao iz Kanade, što je bio krunski dokaz kako će od svega toga ipak “biti nešto”.
Osnovana je i tvrtka, Zračna luka Pokrovnik, koja je dobila i svog direktora – zlobnici su tvrdili da je samo za to i osnovana – što je podatak koji se i danas može naći u životopisu Igora Malyja, koji je kasnije bio i pomoćnik ministru Božidaru Kalmeti, u njegovom megaministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka - v.d. direktor Zračne luke Pokrovnik u izgradnji. Negdje čak postoji i crno-bijela fotografija tog povijesnog događaja koji se dogodio triput – onda, tada i nikad više.
Uskrsavala bi otad Zračna luka Pokrovnik povremeno, spomenuo bi je netko, ali imali su HDZ-ovci i većih baza od te. Oni s boljim pamćenjem od prosječnog Hrvata, sjetit će se kako je župan Paško Bubalo najavljivao kako će se u TLM-a na Ražinama sklapati ni manje ni više nego Audi.
- Mate Granić je zvao Klausa Kinkela, pitao ga je li istina. I Kinkel je rekao Mati da je, da možemo slobodno ić s tom viješću vanka! - govorili su tada “visoki izvori” novinarima, sporeći se samo oko jednog detalja – koji će se model na Ražinama proizvoditi. Vjerovatno, najnoviji, tada A 3, dok su oni “skeptični” smatrali kako će u pitanju biti stariji modeli A 80 i A 100. Za “afričko” tržište!
Zato je, raspredali su upućeni, i odabran Šibenik jer bi se Audiji na crni kontinent otpremali preko šibenske “Luke”. Koja je tada isto grcala u problemima, jer je ostala bez prekrcaja tovara za “Zorku” Šabac i INA Petrokemiju Kutina. A mi smo, pivao je Oliver, virovali, jer smo bili mali.

Grb je Propeti konjić

U međuvremenu su i sami HDZ-ovci odustali od preidzbornih programa koji su izgledali kao da su im ga pisali braća Grimm i Hans Christian Andersen u koprodukciji – izuzetak je bio jedino kada je Ante Kulušić naručio od šibenskih arhitekata da mu naprave sportsku dvoranu u obliku šibenske kape, ili kada je Željko Burić, ničim izazvan i ni od koga natjeran obećao Grand Prix Konjevrate, Formulu 1.
- Konjevrati su, s obzirom na činjenicu da se nalaze svega 10-ak minuta vožnje od centra Šibenika, a 40-ak kilometara od Splita i Zadra, idealna pozicija ne samo za uređenje certificirane staze za Formulu 1, već i sportsko-adrenalinskog parka sa svim mogućim popratnim sadržajima – kazivao je 2019. godine sada već pokojni Čedo Petrina, tada – između ostalog – i predsjednik Auto – Moto Društva (AMD) Šibenik, koje je isto tako mahalo s nekakvim “idejnim rješenjima”.
Šteta što nije dočekao aerodrom na Pokrovniku, mogao je i njega staviti u položajne prednosti ove lokacije – na 100 je metara od lokacije Zračne luke Srce Dalmacije na Pokrovniku, koju ministar Oleg Butković, zajedno s pet gradova u Šibensko – kninskoj županiji osniva Godine Gospodnje 2023.

---

image

Liberator B-24 kakakav se srušio na Pokrovniku

LEEMAGE VIA AFP
---
- Zamislite, Max Verstappen se iskrca na Pokrovniku iz aviona, i odmah sjeda u svoj Red Bull. Do Čvrljaka bi taman gume ugrijao! - raduju se najzagriženiji. Koji, evo, već vide kako Konjevrate mijenjaju ime u - Ferrarijevo! Kao svojedobno Ploče u Kardeljevo! Barem se ne bi morali mučiti oko dizajniranja općinskog grba – A šta fali Propetom konjiću?!
Ali da se vratimo na početak – Je li ideja o zračnoj luci na Pokrovniku izmišljotina modernog doba? Nije, jer i šibenski arheolog Andrija Nakić, iz Tvrđave kulture Šibenik, veli da se ideja o tome vrtjela već u Kraljevini Jugoslaviji, a smatra kako možda nije slučajno ni to što se američki avion B- 24 Liberator u Drugom svjetskom ratu srušio baš na Pokrovniku, a pogođen je stotinama kilometara daleko od tog mjesta, iznad – Beča?!
Znači li to da ga je netko ciljano usmjeravao baš na Pokrovnik, da se pokuša tamo spustiti, pa kad to posadi nije uspjelo, onda su aparat pustili da se razbije, odnosno uništi, a piloti su iskočili padobranom?

---

image

Arheolog Andrija Nakić s bocom za Kisik iz Liberatora koji se srušio na Pokrovniku

 

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
---

Da je na Pokrovniku postojala nekakva improvizirana uzletno – sletna staza, ili barem mogućnosti za nju, svjedoči i činjenica, koje se još sjećaju brojni mještani, da su tadašnje vojne vlasti angažirale stanovnike Goriša i Brnjice da prave “ćule” na platou Pokrovnika – velike kamene hrpe na udaljenosti od pet do deset metara! Zašto poduzimati ovakve fizičke radove u ratno vrijeme? Pa, upravo zato da onemoguće slijetanje vojnih zrakoplova – prvenstveno britanskih i američkih - savezničke koalicije, što su kao razlog Nakiću navodili sami mještani!

Nijemci u strahu

Taj je strah Nijemaca i njhovih saveznika bio vjerojatno najintenzivniji u razdoblju kada se špekuliralo da bi se drugi front u Europi i iskrcavanje anglo – američkih snaga moglo dogoditi ne u Normandiji, nego baš na Jadranu, koji je bio puno pogodniji za veliki amfibijski desant nego nepristupačna atlantska obala. Dakle, zrakoplovi se oko Pokrovnika, kao mačak oko vruće kaše, ili kiša oko Drniša, vrte već sto godina, a slučaj je htio da dočekaju i – Hrvoja Zekanovića. Koji je 2017. ponovno, i to dok još nije bio član vladajuće koalicije, već oporbenjak koji je jurišao na mjesto šibenskog gradonačelnika, uskrisio ideju o Pokrovniku, vrativši je u javni optjecaj.

---

image

Pogled na budući aerodrom na Pokrovniku

 

Privatni album
------
image

Nacrt često spominjanog aerodroma

Privatni album
---
Uporan kao mazga, Zekanović se nije obazirao na uvrede i poruge, nego se Pokrovnika sjetio i kad se već činilo da je zaboravio na njega, dobivši Vodovod i TEF. Ne samo da je od Plenkija dobio pola milijuna eura za “rješavanje papira”, nego je od sadašnjeg Mudrinića – ministra Butkovića – dobio osnivanje tvrtke Srce Dalmacije, u koju je uvezao i Šibensko – kninsku županiju i pet gradova u njoj, kao partnere državi na ovom poslu.
Tako je dobio ne samo općežupanijski, nego i nadstranački konsenzus oko ovog projekta. U kojem su se oko istog štapa s “ljutim desničarem Zekom” uhvatili nezavisni Marko Jelić, bivši SDP-ovac a sada socijaldemokrat Franko Vidović, HDZ-ovci Željko Burić, Branka Juričev Martinčev i gradonačelnici Vodica, Skradina, Drniša – Ante Cukrov Desto, Antonijo Brajković, Josip Begonja, te Jelićev nasljednik u Kninu Mario Ćaćić. I ne samo to, nego s osnivanjem državne tvrtke Srce Dalmacije, zračna luka Pokrovnik postaje od “na vrbi svirale” defacto državni projekt od posebnog značaja, pa Butković može očekivati da će mu Zekanović – koji je Plenkoviću bitan jer mu drži tanku većinu u Saboru – svakodnevno jašiti na vratu oko ove priče.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => I AUDI, I FERRARI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => I AUDI, I FERRARI... 2 0 7211 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-21 12:20:32 [created_by] => 3232 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-23 10:27:15 [modified_by] => 3232 [publish_up] => 2023-06-23 10:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 250 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Uporan kao mazga, Zekanović se nije obazirao na uvrede i poruge, nego se Pokrovnika sjetio i kad se već činilo da je zaboravio na njega, dobivši Vodovod i TEF. Ne samo da je od Plenkija dobio pola milijuna eura za ‘rješavanje papira’, nego je od mini [metadata] => robots= author= title=Vječni šibenski projekti: Avioni se na Pokrovniku ‘vrte’ sto godina, od Kraljevine Jugoslavije do - Hrvoja Zekanovića [metakey] => Šibenik, aerodrom, Pokrovnik, Hrvoje Zekanović [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/21\/20904640.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/25131508.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/25131506.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/25131507.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/24601551.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/24606013.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikolina Vukovi\u0107 Stipani\u010dev\/Cropix","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Nik\u0161a Stipani\u010dev\/HANZA MEDIA","LEEMAGE VIA AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Hrvoje Zekanovi\u0107 na lokaciji Pokrovnik<\/p>","

Pogled na budu\u0107i aerodrom na Pokrovniku<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Nacrt \u010desto spominjanog aerodroma<\/p>","","

Arheolog Andrija Naki\u0107 s bocom za Kisik iz Liberatora koji se sru\u0161io na Pokrovniku<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Liberator B-24 kakakav se sru\u0161io na Pokrovniku<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1256","hd_20904640_1920.jpg":"1920x1080","k_20904640_1280.jpg":"1280x1280","k_20904640_1024.jpg":"1024x1024","k_20904640_640.jpg":"640x640","k_20904640_480.jpg":"480x480","k_20904640_340.jpg":"340x340","k_20904640_220.jpg":"220x220","o_20904640_1280.jpg":"1280x837","o_20904640_1024.jpg":"1024x669","o_20904640_640.jpg":"640x418","o_20904640_480.jpg":"480x314","o_20904640_340.jpg":"340x222","o_20904640_220.jpg":"220x143","h_20904640_1280.jpg":"1280x854","h_20904640_1024.jpg":"1024x683","h_20904640_640.jpg":"640x427","h_20904640_480.jpg":"480x320","h_20904640_340.jpg":"340x227","h_20904640_220.jpg":"220x147","pp_20904640_1280.jpg":"1280x1628","pp_20904640_1024.jpg":"1024x1303","pp_20904640_640.jpg":"640x814","pp_20904640_480.jpg":"480x611","pp_20904640_340.jpg":"340x432","pp_20904640_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1483x743","hd_25131508_1920.jpg":"1920x1080","k_25131508_1280.jpg":"1280x1280","k_25131508_1024.jpg":"1024x1024","k_25131508_640.jpg":"640x640","k_25131508_480.jpg":"480x480","k_25131508_340.jpg":"340x340","k_25131508_220.jpg":"220x220","o_25131508_1280.jpg":"1280x641","o_25131508_1024.jpg":"1024x513","o_25131508_640.jpg":"640x320","o_25131508_480.jpg":"480x240","o_25131508_340.jpg":"340x170","o_25131508_220.jpg":"220x110","h_25131508_1280.jpg":"1280x854","h_25131508_1024.jpg":"1024x683","h_25131508_640.jpg":"640x427","h_25131508_480.jpg":"480x320","h_25131508_340.jpg":"340x227","h_25131508_220.jpg":"220x147","pp_25131508_1280.jpg":"1280x1628","pp_25131508_1024.jpg":"1024x1303","pp_25131508_640.jpg":"640x814","pp_25131508_480.jpg":"480x611","pp_25131508_340.jpg":"340x432","pp_25131508_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x615","hd_25131506_1920.jpg":"1920x1080","k_25131506_1280.jpg":"1280x1280","k_25131506_1024.jpg":"1024x1024","k_25131506_640.jpg":"640x640","k_25131506_480.jpg":"480x480","k_25131506_340.jpg":"340x340","k_25131506_220.jpg":"220x220","o_25131506_1280.jpg":"1280x492","o_25131506_1024.jpg":"1024x393","o_25131506_640.jpg":"640x246","o_25131506_480.jpg":"480x184","o_25131506_340.jpg":"340x130","o_25131506_220.jpg":"220x84","h_25131506_1280.jpg":"1280x854","h_25131506_1024.jpg":"1024x683","h_25131506_640.jpg":"640x427","h_25131506_480.jpg":"480x320","h_25131506_340.jpg":"340x227","h_25131506_220.jpg":"220x147","pp_25131506_1280.jpg":"1280x1628","pp_25131506_1024.jpg":"1024x1303","pp_25131506_640.jpg":"640x814","pp_25131506_480.jpg":"480x611","pp_25131506_340.jpg":"340x432","pp_25131506_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1320x840","hd_25131507_1920.jpg":"1920x1080","k_25131507_1280.jpg":"1280x1280","k_25131507_1024.jpg":"1024x1024","k_25131507_640.jpg":"640x640","k_25131507_480.jpg":"480x480","k_25131507_340.jpg":"340x340","k_25131507_220.jpg":"220x220","o_25131507_1280.jpg":"1280x814","o_25131507_1024.jpg":"1024x651","o_25131507_640.jpg":"640x407","o_25131507_480.jpg":"480x305","o_25131507_340.jpg":"340x216","o_25131507_220.jpg":"220x140","h_25131507_1280.jpg":"1280x854","h_25131507_1024.jpg":"1024x683","h_25131507_640.jpg":"640x427","h_25131507_480.jpg":"480x320","h_25131507_340.jpg":"340x227","h_25131507_220.jpg":"220x147","pp_25131507_1280.jpg":"1280x1628","pp_25131507_1024.jpg":"1024x1303","pp_25131507_640.jpg":"640x814","pp_25131507_480.jpg":"480x611","pp_25131507_340.jpg":"340x432","pp_25131507_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24601551_1920.jpg":"1920x1080","k_24601551_1280.jpg":"1280x1280","k_24601551_1024.jpg":"1024x1024","k_24601551_640.jpg":"640x640","k_24601551_480.jpg":"480x480","k_24601551_340.jpg":"340x340","k_24601551_220.jpg":"220x220","o_24601551_1280.jpg":"1280x853","o_24601551_1024.jpg":"1024x682","o_24601551_640.jpg":"640x426","o_24601551_480.jpg":"480x320","o_24601551_340.jpg":"340x226","o_24601551_220.jpg":"220x146","h_24601551_1280.jpg":"1280x854","h_24601551_1024.jpg":"1024x683","h_24601551_640.jpg":"640x427","h_24601551_480.jpg":"480x320","h_24601551_340.jpg":"340x227","h_24601551_220.jpg":"220x147","pp_24601551_1280.jpg":"1280x1628","pp_24601551_1024.jpg":"1024x1303","pp_24601551_640.jpg":"640x814","pp_24601551_480.jpg":"480x611","pp_24601551_340.jpg":"340x432","pp_24601551_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1920","hd_24606013_1920.jpg":"1920x1080","k_24606013_1280.jpg":"1280x1280","k_24606013_1024.jpg":"1024x1024","k_24606013_640.jpg":"640x640","k_24606013_480.jpg":"480x480","k_24606013_340.jpg":"340x340","k_24606013_220.jpg":"220x220","o_24606013_1280.jpg":"1280x1280","o_24606013_1024.jpg":"1024x1024","o_24606013_640.jpg":"640x640","o_24606013_480.jpg":"480x480","o_24606013_340.jpg":"340x340","o_24606013_220.jpg":"220x220","h_24606013_1280.jpg":"1280x854","h_24606013_1024.jpg":"1024x683","h_24606013_640.jpg":"640x427","h_24606013_480.jpg":"480x320","h_24606013_340.jpg":"340x227","h_24606013_220.jpg":"220x147","pp_24606013_1280.jpg":"1280x1628","pp_24606013_1024.jpg":"1024x1303","pp_24606013_640.jpg":"640x814","pp_24606013_480.jpg":"480x611","pp_24606013_340.jpg":"340x432","pp_24606013_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15011325 Threads: 3 Questions: 3151249876 Slow queries: 7034528 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234984159 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/vjecni-sibenski-projekti-avioni-se-na-pokrovniku-vrte-sto-godina-od-kraljevine-jugoslavije-do-hrvoja-zekanovica-1300310 [printLink] => /dalmacija/obala/vjecni-sibenski-projekti-avioni-se-na-pokrovniku-vrte-sto-godina-od-kraljevine-jugoslavije-do-hrvoja-zekanovica-1300310?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 391153 [name] => Šibenik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibenik [link] => /tag/sibenik ) [1] => stdClass Object ( [id] => 342373 [name] => aerodrom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aerodrom [link] => /tag/aerodrom ) [2] => stdClass Object ( [id] => 343338 [name] => Pokrovnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pokrovnik [link] => /tag/pokrovnik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 364949 [name] => hrvoje zekanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvoje-zekanovic [link] => /tag/hrvoje-zekanovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => I AUDI, I FERRARI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vječni šibenski projekti: Avioni se na Pokrovniku ‘vrte’ sto godina, od Kraljevine Jugoslavije do - Hrvoja Zekanovića [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3232 [name] => Zdravko Pilić [username] => zdravko.pilic [email] => zdravko.pilic@sibenski-list.hr [password] => $2y$10$O9PdHlnaSAYt.zgbdLNsvOn1lgGMDn41TfLgk3P3lwFbgzHJrnk36 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zdravko-pilic-3232 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1750 [gender] => m [description] => [image] => 1750.png [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1750.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/20904640.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix [mainImageDesc] =>

Hrvoje Zekanović na lokaciji Pokrovnik

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/20904640.jpg [title] =>

Hrvoje Zekanović na lokaciji Pokrovnik

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/25131508.jpg [title] =>

Pogled na budući aerodrom na Pokrovniku

 

Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/25131506.jpg [title] =>

Nacrt često spominjanog aerodroma

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/25131507.jpg [title] => Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/24601551.jpg [title] =>

Arheolog Andrija Nakić s bocom za Kisik iz Liberatora koji se srušio na Pokrovniku

 

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/24606013.jpg [title] =>

Liberator B-24 kakakav se srušio na Pokrovniku

LEEMAGE VIA AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Je li ideja o aerodromu na Pokrovniku izmišljotina novijeg doba? Pala tek tako napamet HDZ-ovcima početkom 90-ih godina, kako bi s tim obećanjem dobili izbore. Tada nije bilo Photoshopa, niti ostalih digitalnih čuda, pa se moralo obećavati - uživo.

Obećao bi se vodovod ili cesta, pa bi se onda na lice mjesta, poslao bager, točno dan prije svete nedilje, u koju bi se glasalo. Šatro, evo ga, nisu lagali. Viruj svetoj nedilji počet će kopat već sutra, u ponediljak. A u ponedjeljak bi se, naravno, pojavila ista ona labudica koja ga je u subotu, na dan izborne šutnje i dovezla, i “Atlasa” bi nestalo, kao da ga nikad nije ni bilo. A pojavio bi se opet, ponovno, nakon četiri godine, ili prije, na tom ili nekom drugom mjestu, za skupljanje nekih novih glasova.

Krunski dokaz

Tako se i na Pokrovnik, pred jedne od izbora, malim sportskim avionom – nekakvom Cesnom ili Piperom Mister Noa – na Pokrovnik spustio Ivica Mudrinić, tada ministar pomorstva prometa i veza, ufriško stigao iz Kanade, što je bio krunski dokaz kako će od svega toga ipak “biti nešto”.
Osnovana je i tvrtka, Zračna luka Pokrovnik, koja je dobila i svog direktora – zlobnici su tvrdili da je samo za to i osnovana – što je podatak koji se i danas može naći u životopisu Igora Malyja, koji je kasnije bio i pomoćnik ministru Božidaru Kalmeti, u njegovom megaministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka - v.d. direktor Zračne luke Pokrovnik u izgradnji. Negdje čak postoji i crno-bijela fotografija tog povijesnog događaja koji se dogodio triput – onda, tada i nikad više.
Uskrsavala bi otad Zračna luka Pokrovnik povremeno, spomenuo bi je netko, ali imali su HDZ-ovci i većih baza od te. Oni s boljim pamćenjem od prosječnog Hrvata, sjetit će se kako je župan Paško Bubalo najavljivao kako će se u TLM-a na Ražinama sklapati ni manje ni više nego Audi.
- Mate Granić je zvao Klausa Kinkela, pitao ga je li istina. I Kinkel je rekao Mati da je, da možemo slobodno ić s tom viješću vanka! - govorili su tada “visoki izvori” novinarima, sporeći se samo oko jednog detalja – koji će se model na Ražinama proizvoditi. Vjerovatno, najnoviji, tada A 3, dok su oni “skeptični” smatrali kako će u pitanju biti stariji modeli A 80 i A 100. Za “afričko” tržište!
Zato je, raspredali su upućeni, i odabran Šibenik jer bi se Audiji na crni kontinent otpremali preko šibenske “Luke”. Koja je tada isto grcala u problemima, jer je ostala bez prekrcaja tovara za “Zorku” Šabac i INA Petrokemiju Kutina. A mi smo, pivao je Oliver, virovali, jer smo bili mali.

Grb je Propeti konjić

U međuvremenu su i sami HDZ-ovci odustali od preidzbornih programa koji su izgledali kao da su im ga pisali braća Grimm i Hans Christian Andersen u koprodukciji – izuzetak je bio jedino kada je Ante Kulušić naručio od šibenskih arhitekata da mu naprave sportsku dvoranu u obliku šibenske kape, ili kada je Željko Burić, ničim izazvan i ni od koga natjeran obećao Grand Prix Konjevrate, Formulu 1.
- Konjevrati su, s obzirom na činjenicu da se nalaze svega 10-ak minuta vožnje od centra Šibenika, a 40-ak kilometara od Splita i Zadra, idealna pozicija ne samo za uređenje certificirane staze za Formulu 1, već i sportsko-adrenalinskog parka sa svim mogućim popratnim sadržajima – kazivao je 2019. godine sada već pokojni Čedo Petrina, tada – između ostalog – i predsjednik Auto – Moto Društva (AMD) Šibenik, koje je isto tako mahalo s nekakvim “idejnim rješenjima”.
Šteta što nije dočekao aerodrom na Pokrovniku, mogao je i njega staviti u položajne prednosti ove lokacije – na 100 je metara od lokacije Zračne luke Srce Dalmacije na Pokrovniku, koju ministar Oleg Butković, zajedno s pet gradova u Šibensko – kninskoj županiji osniva Godine Gospodnje 2023.

---

image

Liberator B-24 kakakav se srušio na Pokrovniku

LEEMAGE VIA AFP
---
- Zamislite, Max Verstappen se iskrca na Pokrovniku iz aviona, i odmah sjeda u svoj Red Bull. Do Čvrljaka bi taman gume ugrijao! - raduju se najzagriženiji. Koji, evo, već vide kako Konjevrate mijenjaju ime u - Ferrarijevo! Kao svojedobno Ploče u Kardeljevo! Barem se ne bi morali mučiti oko dizajniranja općinskog grba – A šta fali Propetom konjiću?!
Ali da se vratimo na početak – Je li ideja o zračnoj luci na Pokrovniku izmišljotina modernog doba? Nije, jer i šibenski arheolog Andrija Nakić, iz Tvrđave kulture Šibenik, veli da se ideja o tome vrtjela već u Kraljevini Jugoslaviji, a smatra kako možda nije slučajno ni to što se američki avion B- 24 Liberator u Drugom svjetskom ratu srušio baš na Pokrovniku, a pogođen je stotinama kilometara daleko od tog mjesta, iznad – Beča?!
Znači li to da ga je netko ciljano usmjeravao baš na Pokrovnik, da se pokuša tamo spustiti, pa kad to posadi nije uspjelo, onda su aparat pustili da se razbije, odnosno uništi, a piloti su iskočili padobranom?

---

image

Arheolog Andrija Nakić s bocom za Kisik iz Liberatora koji se srušio na Pokrovniku

 

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA
---

Da je na Pokrovniku postojala nekakva improvizirana uzletno – sletna staza, ili barem mogućnosti za nju, svjedoči i činjenica, koje se još sjećaju brojni mještani, da su tadašnje vojne vlasti angažirale stanovnike Goriša i Brnjice da prave “ćule” na platou Pokrovnika – velike kamene hrpe na udaljenosti od pet do deset metara! Zašto poduzimati ovakve fizičke radove u ratno vrijeme? Pa, upravo zato da onemoguće slijetanje vojnih zrakoplova – prvenstveno britanskih i američkih - savezničke koalicije, što su kao razlog Nakiću navodili sami mještani!

Nijemci u strahu

Taj je strah Nijemaca i njhovih saveznika bio vjerojatno najintenzivniji u razdoblju kada se špekuliralo da bi se drugi front u Europi i iskrcavanje anglo – američkih snaga moglo dogoditi ne u Normandiji, nego baš na Jadranu, koji je bio puno pogodniji za veliki amfibijski desant nego nepristupačna atlantska obala. Dakle, zrakoplovi se oko Pokrovnika, kao mačak oko vruće kaše, ili kiša oko Drniša, vrte već sto godina, a slučaj je htio da dočekaju i – Hrvoja Zekanovića. Koji je 2017. ponovno, i to dok još nije bio član vladajuće koalicije, već oporbenjak koji je jurišao na mjesto šibenskog gradonačelnika, uskrisio ideju o Pokrovniku, vrativši je u javni optjecaj.

---

image

Pogled na budući aerodrom na Pokrovniku

 

Privatni album
------
image

Nacrt često spominjanog aerodroma

Privatni album
---
Uporan kao mazga, Zekanović se nije obazirao na uvrede i poruge, nego se Pokrovnika sjetio i kad se već činilo da je zaboravio na njega, dobivši Vodovod i TEF. Ne samo da je od Plenkija dobio pola milijuna eura za “rješavanje papira”, nego je od sadašnjeg Mudrinića – ministra Butkovića – dobio osnivanje tvrtke Srce Dalmacije, u koju je uvezao i Šibensko – kninsku županiju i pet gradova u njoj, kao partnere državi na ovom poslu.
Tako je dobio ne samo općežupanijski, nego i nadstranački konsenzus oko ovog projekta. U kojem su se oko istog štapa s “ljutim desničarem Zekom” uhvatili nezavisni Marko Jelić, bivši SDP-ovac a sada socijaldemokrat Franko Vidović, HDZ-ovci Željko Burić, Branka Juričev Martinčev i gradonačelnici Vodica, Skradina, Drniša – Ante Cukrov Desto, Antonijo Brajković, Josip Begonja, te Jelićev nasljednik u Kninu Mario Ćaćić. I ne samo to, nego s osnivanjem državne tvrtke Srce Dalmacije, zračna luka Pokrovnik postaje od “na vrbi svirale” defacto državni projekt od posebnog značaja, pa Butković može očekivati da će mu Zekanović – koji je Plenkoviću bitan jer mu drži tanku većinu u Saboru – svakodnevno jašiti na vratu oko ove priče.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix Privatni album Privatni album Privatni album Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA LEEMAGE VIA AFP
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Hrvoje Zekanović na lokaciji Pokrovnik

Privatni album

Pogled na budući aerodrom na Pokrovniku

 

Privatni album

Nacrt često spominjanog aerodroma

Nikša Stipaničev/HANZA MEDIA

Arheolog Andrija Nakić s bocom za Kisik iz Liberatora koji se srušio na Pokrovniku

 

LEEMAGE VIA AFP

Liberator B-24 kakakav se srušio na Pokrovniku

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/vjecni-sibenski-projekti-avioni-se-na-pokrovniku-vrte-sto-godina-od-kraljevine-jugoslavije-do-hrvoja-zekanovica-1300310 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0f4d0821d299018720b4acc170d64d2a176979d4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vje%C4%8Dni+%C5%A1ibenski+projekti%3A+Avioni+se+na+Pokrovniku+%E2%80%98vrte%E2%80%99+sto+godina%2C+od+Kraljevine+Jugoslavije+do+-+Hrvoja+Zekanovi%C4%87a&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fvjecni-sibenski-projekti-avioni-se-na-pokrovniku-vrte-sto-godina-od-kraljevine-jugoslavije-do-hrvoja-zekanovica-1300310 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fvjecni-sibenski-projekti-avioni-se-na-pokrovniku-vrte-sto-godina-od-kraljevine-jugoslavije-do-hrvoja-zekanovica-1300310 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => I AUDI, I FERRARI... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ObalaI AUDI, I FERRARI...

Vječni šibenski projekti: Avioni se na Pokrovniku ‘vrte’ sto godina, od Kraljevine Jugoslavije do - Hrvoja Zekanovića

23. lipnja 2023. - 12:26

Je li ideja o aerodromu na Pokrovniku izmišljotina novijeg doba? Pala tek tako napamet HDZ-ovcima početkom 90-ih godina, kako bi s tim obećanjem dobili izbore. Tada nije bilo Photoshopa, niti ostalih digitalnih čuda, pa se moralo obećavati - uživo.

Obećao bi se vodovod ili cesta, pa bi se onda na lice mjesta, poslao bager, točno dan prije svete nedilje, u koju bi se glasalo. Šatro, evo ga, nisu lagali. Viruj svetoj nedilji počet će kopat već sutra, u ponediljak. A u ponedjeljak bi se, naravno, pojavila ista ona labudica koja ga je u subotu, na dan izborne šutnje i dovezla, i “Atlasa” bi nestalo, kao da ga nikad nije ni bilo. A pojavio bi se opet, ponovno, nakon četiri godine, ili prije, na tom ili nekom drugom mjestu, za skupljanje nekih novih glasova.

Krunski dokaz

Tako ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 04:59