stdClass Object ( [id] => 1085309 [title] => Talijanski vlasnik za ‘Slobodnu‘ je otvorio vrata dvorca iz kojeg je nastao Kaštel Štafilić: Odustao sam od hotela, ali od vrhunskog crljenka - nisam! [alias] => talijanski-vlasnik-za-slobodnu-je-otvorio-vrata-dvorca-iz-kojeg-je-nastao-kastel-stafilic-odustao-sam-od-hotela-ali-od-vrhunskog-crljenka-nisam [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zaštitna građevinska mreža, dizalica i meštri koji se svakodnevno mogu vidjeti Kaštelanima su jasan znak da se radi na obnovi kaštela Stafileo u, dakako, Kaštel Štafiliću.

Što se do sada uradilo bit će im prezentirano 15. lipnja ove godine, doznajemo u razgovoru s vlasnikom dvorca Massimom Vecchijem i glasnogovornicom projekta, diplomiranom organizatoricom turizma Renee Čaleta Meroni, u kojemu je, ipak, naglasak bio na planiranim sadržajima. Suprotno dosadašnjim najavama, kaštel iz kojeg se razvio današnji Štafilić, među mještanima poznat i po nazivu Rotondo, naime, neće biti hotel.

– Prošle godine zbog korone se nije moglo putovati, neke svoje poslove morao sam zaustaviti, a budući da sam uvijek htio nastaviti uređenje dvorca u Kaštelima, odlučio sam uhvatiti se toga i taj posao završiti – kazao nam je talijanski investitor, dodajući da su njegovu odluku "požurili" i konzervatori podsjećanjem da se radovi moraju pokrenuti.

---

image
Kasnije dogradnje bit će primjereno tretirane
Ante Čizmić/Cropix
---

Dvorac Rotondo je, očekivano, zaštićeno kulturno dobro pa je logično da svaki potez u obnovi bude pod paskom konzervatora.

– Želio sam svakako otvoriti dvorac i pridonijeti turističkoj infrastrukturi Kaštela – naglašava Vecchio i obrazlaže:

– Dok smo imali interventnu sanaciju dvorca, ojačavali zidove i mijenjali krov, naišli smo na dva grba obitelji Stafileo, na kojima su lišće vinove loze i grozdovi pa smo došli na ideju da bismo u jednom dijelu prostora otvorili vinoteku s kušaonicom, s time da bi kaštelanska vina bila najviše zastupljena, primjerice čuveni crljenak.

Kroz priče o čvrstoj poveznici crljenka kaštelanskog i globalno prepoznatljivijeg zinfandela povezali bismo povijest dvorca s poviješću vinogradarstva i vinarstva pod Kozjakom i prezentirali ih posjetiteljima. Bili bi tu svakako i "odjeli" s vinima iz ostalih hrvatskih regija.

S obzirom na to više se nisam koncentrirao na hotel, nego u suradnji s Gradom i Turističkom zajednicom Kaštela te Konzervatorskim odjelom iz Trogira na nove sadržaje.

---

image
Pogled na kaštel poznat i pod nazivom Rotondo, kao i ostatak Donjih Kaštela
Ante Čizmić/Cropix
---

Iz gradske uprave predložili su nam da u tim sadržajima bude i kavana s čitaonicom, u kojoj bi gostima bile na raspolaganju ponajprije knjige s lokalnom povijesnom tematikom, a Turistička zajednica je predložila da u jednom dijelu uredimo i informativni punkt za posjetitelje, što moramo razmotriti zajedno s konzervatorima, kojima zahvaljujem na suradnji i stručnim uputama kojih se detaljno pridržavamo.

Odustajanje od hotelskih kapaciteta ne znači da u potkrovlju dvorca neće biti uređeno nekoliko prostora za noćenje, no o tome još uvijek nije donesena konačna odluka. Uglavnom, sve će sadržaje trebati rasporediti na 1370 kvadrata raspoložive površine.

– Ovaj kaštel je moja strast i ljubav, ali ga ne želim samo za sebe, to će na neki način biti moj poklon Kaštelima. Želim ostaviti dobar turistički trag u ovoj sredini.

Možda će u budućnosti netko reći "ovdje je nekad bio jedan Massimo Vecchi koji je ovo napravio" – otkrio je naš sugovornik svoje motive investiranja u lijepo, ali desetljećima devastirano kameno zdanje bogate povijesti u kojemu se nije teško zamisliti s čašom vina ili šalicom kave u ruci uz prozore s kojih sa svih strana pucaju prekrasni pogledi na kulu Nehaj, koja je prema kazivanju nekada bila skladište ovoga istog dvorca, tornjeve crkava ili Split s druge strane zaljeva.

U odgovoru na pitanje "otkud vi s ove strane Jadrana", naš sugovornik će reći da je zaljubljen u Kaštela, i to još od davne 1982. godine, kad je zajedno s još 900 svojih sugrađana gostovao u Splitu u povodu bratimljenja Splita i Ancone, gradova-prijatelja.

Budući da je tada boravio u hotelu u Resniku, primijetio je, kaže, da se radi o mirnom dijelu Dalmacije, s puno zelenila uz more, što mu se svidjelo, pa se počeo vraćati svake godine. Dva-tri boravka svake godine na kraju su rezultirala kupnjom kuće nasuprot kule Nehaj, koju je uredio u svoj prvi dom u Hrvatskoj.

---

image
Premda se odustalo od prvotnog plana za uređenje hotela unutar dvorca, bit će mjesta za noćenje
Ante Čizmić/Cropix
---

Poduzetnik je do 2007. godine u Italiji imao tvrtku koja je proizvodila industrijske vijke, da bi se potom preselio u Švicarsku i tada već imao tri međunarodne kompanije. U jednom trenutku računovotkinja mu je javila da se prodaje dvorac Rotondo.

– Istoga dana kad sam to doznao, dvorac sam i kupio – prisjeća se Vecchi tih vremena, u koja spada i dvogodišnje sređivanje imovinskopravnih odnosa s tadašnjim vlasnicima.

Glavni projekt za buduću namjenu radio je Ivo Vojnović, no na odobrenje projekta čekalo se sve do 2011. godine.

Odobrenju je prethodilo i arheološko i ispitivanje morskog dna oko dvorca u kojemu je sudjelovao i talijanski arhitekt Marco Pipponzi, koji je mjesec dana s dr. sc. Katjom Marasović, izvanrednom profesoricom Katedre za graditeljsko nasljeđe na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije, radio na istraživanju obitelji Stafileo i Rotondo.

Do zastoja je, međutim, došlo u iznalaženju novca za realizaciju. Massimova kćerka Veronica Vecchi je sa suradnicima godinu dana pripremala program za sudjelovanje u projektu "Adrion" preko kojega je odobravan novac Europske unije. U konkurenciji s još četiri projekta obnove dvoraca koji bi postali hoteli, jedini hrvatski - nije prošao.

---

image
Radovi u donedavno zapuštenom baštinskom objektu odvijaju se pod budnim okom stručnjaka
Ante Čizmić/Cropix
---

Vecchi se s toga posvetio drugim poslovima, među ostalima i na Kubi, ali s koronom je opet došlo do promjene u planovima, a ovaj put bi "dobitnik" mogla biti kaštelanska turistička ponuda s konačno uređenim dvorcem Rotondo.

S obzirom na novu namjenu, ovoga trenutka diplomirana arhitektica Neli Žolo Huljev u suradnji s konzervatorima radi izmjenu Vojnovićeva projekta, dok je nadzor povjeren Tariku Hađiahmetoviću, dipl. ing. građevinarstva.

Očekuje se da će idejni projekt biti završen i potvrđen do listopada ove godine, kako bi se radovi mogli nastaviti i u iduće dvije godine u fazama završiti.

U svakom slučaju, sada je već poznato da će, po nalogu stručnjaka, biti uklonjeni svi građevinski elementi dodani tijekom prošlih desetljeća kako bi se dvorac približio izvornom izdanju, dok će svi novi elementi biti vidljivo označeni kako bi jasno bila uočljiva razlika u dobu nastajanja.

---

POD GOSPINOM SLIKOM

Grožđe i loza u korijenu grčkih Trogirana

U konzervatorskom elaboratu izrađenom u svrhu adaptacije dvorca za novu namjenu navodi se da je Stephano Stafileo, utemeljitelj Kaštel Štafilića, rodom s Krete, došao 1450. u Trogir te da se na obiteljskom grbu nalazi lozova grana s dva lista i o grani viseći grozd. Riječ "staphile" na grčkom jeziku znači grozd vinove loze pa se grčko podrijetlo, eto, ogleda i na grbu. Godine 1500. Stafileo je od trogirskog kneza dobio dozvolu da na morskim grebenima zapadno od crkve sv. Petra od Klobučca, jezgre današnjeg Kaštel Novog, može sagraditi utvrdu, a ta koncesija mu je potvrđena osam godina kasnije.

Kaštel Stafileo izvorno se sastojao od rezidencijalne građevine na jugu i dvorišta okruženog obrambenim zidom i kulom na sjeveru. Unutar dvorišta danas se nalaze građevine koje su sagrađene u kasnijim razdobljima.

Iz dokumenta iz 1553. godine doznaje se raspored prostorija u kaštelu. Po sredini građevine, na prvom i drugom katu, spominje se salon, a bočno od njega po jedna soba. U salonu drugog kata bila je kapelica čudotvorne Gospe sve dok nije izgrađena bogomolja 1571. godine: Nakon toga "svakog puta kada bi Štafiliću zaprijetila pogibelj, iznosila se slika Blažene Djevice iz crkve i zbog sigurnosti sklanjala u tvrdom kaštelu, gdje se u dvorani gornjeg kata izlagala javnom štovanju" pa su je zbog toga nazivali "gospa od dvorane", navodi se, među ostalim, u konzervatorskom elaboratu.

---

---

‘KULISA‘ ZA REKLAMU

Dvorac Rotondo u Fordovoj reklami

Godine 2016. ljubitelji Fordovih automobila mogli su u reklamnom osmominutnom filmu prepoznati dvorac Rotondo. Glavne uloge imali su glumci Mads Mikkelsen i Jake Scott, a reklamiran je novi Ford Edge.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BISER BAŠTINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => BISER BAŠTINE 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-03-19 13:34:05 [created_by] => 3137 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-20 08:05:00 [modified_by] => 3137 [publish_up] => 2021-03-20 08:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 43 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17222792.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17222782.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17222800.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17222784.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17222762.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17222788.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17222780.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17222772.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17222778.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17222770.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17222758.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17222790.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17222754.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17222748.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17222802.jpg","\/images\/slike\/2021\/03\/19\/17222796.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["'Zaljubio sam se u Ka\u0161tela prije \u010detrdesetak godina i sada \u0107u ostvariti svoj san', ka\u017ee talijanski poduzetnik","Krov \u0107e dobiti nove grede","Kasnije dogradnje bit \u0107e primjereno tretirane","","Rekonstrukcija sada te\u010de punom parom","Radovi u donedavno zapu\u0161tenom ba\u0161tinskom objektu odvijaju se pod budnim okom stru\u010dnjaka","U bo\u010dnim dijelovima ka\u0161tela nalazile su se sobe","Mlin za masline bit \u0107e prava atrakcija","U zidu su jo\u0161 vidljivi rubovi nekada\u0161njeg kamina plemi\u0107ke obitelji Stafileo","Premda se odustalo od prvotnog plana za ure\u0111enje hotela unutar dvorca, bit \u0107e mjesta za no\u0107enje","Pogled na ka\u0161tel poznat i pod nazivom Rotondo, kao i ostatak Donjih Ka\u0161tela","Massimo Vecchi","U grbovima obitelji Stafileo vidljiv je 'izvor' njihova prezimena, grozd vinove loze koji se na gr\u010dkom naziva - staphile","","Pogled na glavno, sjeverno pro\u010delje spomenika kulture","Massimo Vecchi sa suradnicom Renee \u010caleta Meroni"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1126","hd_17222792_1920.jpg":"1920x1080","k_17222792_1280.jpg":"1280x1280","k_17222792_1024.jpg":"1024x1024","k_17222792_640.jpg":"640x640","k_17222792_480.jpg":"480x480","k_17222792_340.jpg":"340x340","k_17222792_220.jpg":"220x220","o_17222792_1280.jpg":"1280x750","o_17222792_1024.jpg":"1024x600","o_17222792_640.jpg":"640x375","o_17222792_480.jpg":"480x281","o_17222792_340.jpg":"340x199","o_17222792_220.jpg":"220x129","h_17222792_1280.jpg":"1280x854","h_17222792_1024.jpg":"1024x683","h_17222792_640.jpg":"640x427","h_17222792_480.jpg":"480x320","h_17222792_340.jpg":"340x227","h_17222792_220.jpg":"220x147","pp_17222792_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222792_1024.jpg":"805x1024","pp_17222792_640.jpg":"503x640","pp_17222792_480.jpg":"377x480","pp_17222792_340.jpg":"267x340","pp_17222792_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1234","hd_17222782_1920.jpg":"1920x1080","k_17222782_1280.jpg":"1280x1280","k_17222782_1024.jpg":"1024x1024","k_17222782_640.jpg":"640x640","k_17222782_480.jpg":"480x480","k_17222782_340.jpg":"340x340","k_17222782_220.jpg":"220x220","o_17222782_1280.jpg":"1280x822","o_17222782_1024.jpg":"1024x658","o_17222782_640.jpg":"640x411","o_17222782_480.jpg":"480x308","o_17222782_340.jpg":"340x218","o_17222782_220.jpg":"220x141","h_17222782_1280.jpg":"1280x854","h_17222782_1024.jpg":"1024x683","h_17222782_640.jpg":"640x427","h_17222782_480.jpg":"480x320","h_17222782_340.jpg":"340x227","h_17222782_220.jpg":"220x147","pp_17222782_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222782_1024.jpg":"805x1024","pp_17222782_640.jpg":"503x640","pp_17222782_480.jpg":"377x480","pp_17222782_340.jpg":"267x340","pp_17222782_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1205","hd_17222800_1920.jpg":"1920x1080","k_17222800_1280.jpg":"1280x1280","k_17222800_1024.jpg":"1024x1024","k_17222800_640.jpg":"640x640","k_17222800_480.jpg":"480x480","k_17222800_340.jpg":"340x340","k_17222800_220.jpg":"220x220","o_17222800_1280.jpg":"1280x803","o_17222800_1024.jpg":"1024x642","o_17222800_640.jpg":"640x401","o_17222800_480.jpg":"480x301","o_17222800_340.jpg":"340x213","o_17222800_220.jpg":"220x138","h_17222800_1280.jpg":"1280x854","h_17222800_1024.jpg":"1024x683","h_17222800_640.jpg":"640x427","h_17222800_480.jpg":"480x320","h_17222800_340.jpg":"340x227","h_17222800_220.jpg":"220x147","pp_17222800_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222800_1024.jpg":"805x1024","pp_17222800_640.jpg":"503x640","pp_17222800_480.jpg":"377x480","pp_17222800_340.jpg":"267x340","pp_17222800_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1244","hd_17222784_1920.jpg":"1920x1080","k_17222784_1280.jpg":"1280x1280","k_17222784_1024.jpg":"1024x1024","k_17222784_640.jpg":"640x640","k_17222784_480.jpg":"480x480","k_17222784_340.jpg":"340x340","k_17222784_220.jpg":"220x220","o_17222784_1280.jpg":"1280x829","o_17222784_1024.jpg":"1024x663","o_17222784_640.jpg":"640x414","o_17222784_480.jpg":"480x311","o_17222784_340.jpg":"340x220","o_17222784_220.jpg":"220x142","h_17222784_1280.jpg":"1280x854","h_17222784_1024.jpg":"1024x683","h_17222784_640.jpg":"640x427","h_17222784_480.jpg":"480x320","h_17222784_340.jpg":"340x227","h_17222784_220.jpg":"220x147","pp_17222784_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222784_1024.jpg":"805x1024","pp_17222784_640.jpg":"503x640","pp_17222784_480.jpg":"377x480","pp_17222784_340.jpg":"267x340","pp_17222784_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17222762_1920.jpg":"1920x1080","k_17222762_1280.jpg":"1280x1280","k_17222762_1024.jpg":"1024x1024","k_17222762_640.jpg":"640x640","k_17222762_480.jpg":"480x480","k_17222762_340.jpg":"340x340","k_17222762_220.jpg":"220x220","o_17222762_1280.jpg":"1280x854","o_17222762_1024.jpg":"1024x683","o_17222762_640.jpg":"640x427","o_17222762_480.jpg":"480x320","o_17222762_340.jpg":"340x227","o_17222762_220.jpg":"220x146","h_17222762_1280.jpg":"1280x854","h_17222762_1024.jpg":"1024x683","h_17222762_640.jpg":"640x427","h_17222762_480.jpg":"480x320","h_17222762_340.jpg":"340x227","h_17222762_220.jpg":"220x147","pp_17222762_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222762_1024.jpg":"805x1024","pp_17222762_640.jpg":"503x640","pp_17222762_480.jpg":"377x480","pp_17222762_340.jpg":"267x340","pp_17222762_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1228","hd_17222788_1920.jpg":"1920x1080","k_17222788_1280.jpg":"1280x1280","k_17222788_1024.jpg":"1024x1024","k_17222788_640.jpg":"640x640","k_17222788_480.jpg":"480x480","k_17222788_340.jpg":"340x340","k_17222788_220.jpg":"220x220","o_17222788_1280.jpg":"1280x818","o_17222788_1024.jpg":"1024x654","o_17222788_640.jpg":"640x409","o_17222788_480.jpg":"480x307","o_17222788_340.jpg":"340x217","o_17222788_220.jpg":"220x140","h_17222788_1280.jpg":"1280x854","h_17222788_1024.jpg":"1024x683","h_17222788_640.jpg":"640x427","h_17222788_480.jpg":"480x320","h_17222788_340.jpg":"340x227","h_17222788_220.jpg":"220x147","pp_17222788_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222788_1024.jpg":"805x1024","pp_17222788_640.jpg":"503x640","pp_17222788_480.jpg":"377x480","pp_17222788_340.jpg":"267x340","pp_17222788_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1181","hd_17222780_1920.jpg":"1920x1080","k_17222780_1280.jpg":"1280x1280","k_17222780_1024.jpg":"1024x1024","k_17222780_640.jpg":"640x640","k_17222780_480.jpg":"480x480","k_17222780_340.jpg":"340x340","k_17222780_220.jpg":"220x220","o_17222780_1280.jpg":"1280x787","o_17222780_1024.jpg":"1024x629","o_17222780_640.jpg":"640x393","o_17222780_480.jpg":"480x295","o_17222780_340.jpg":"340x209","o_17222780_220.jpg":"220x135","h_17222780_1280.jpg":"1280x854","h_17222780_1024.jpg":"1024x683","h_17222780_640.jpg":"640x427","h_17222780_480.jpg":"480x320","h_17222780_340.jpg":"340x227","h_17222780_220.jpg":"220x147","pp_17222780_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222780_1024.jpg":"805x1024","pp_17222780_640.jpg":"503x640","pp_17222780_480.jpg":"377x480","pp_17222780_340.jpg":"267x340","pp_17222780_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1255","hd_17222772_1920.jpg":"1920x1080","k_17222772_1280.jpg":"1280x1280","k_17222772_1024.jpg":"1024x1024","k_17222772_640.jpg":"640x640","k_17222772_480.jpg":"480x480","k_17222772_340.jpg":"340x340","k_17222772_220.jpg":"220x220","o_17222772_1280.jpg":"1280x836","o_17222772_1024.jpg":"1024x669","o_17222772_640.jpg":"640x418","o_17222772_480.jpg":"480x313","o_17222772_340.jpg":"340x222","o_17222772_220.jpg":"220x143","h_17222772_1280.jpg":"1280x854","h_17222772_1024.jpg":"1024x683","h_17222772_640.jpg":"640x427","h_17222772_480.jpg":"480x320","h_17222772_340.jpg":"340x227","h_17222772_220.jpg":"220x147","pp_17222772_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222772_1024.jpg":"805x1024","pp_17222772_640.jpg":"503x640","pp_17222772_480.jpg":"377x480","pp_17222772_340.jpg":"267x340","pp_17222772_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2793","hd_17222778_1920.jpg":"1920x1080","k_17222778_1280.jpg":"1280x1280","k_17222778_1024.jpg":"1024x1024","k_17222778_640.jpg":"640x640","k_17222778_480.jpg":"480x480","k_17222778_340.jpg":"340x340","k_17222778_220.jpg":"220x220","o_17222778_1280.jpg":"1280x1862","o_17222778_1024.jpg":"1024x1489","o_17222778_640.jpg":"640x931","o_17222778_480.jpg":"480x698","o_17222778_340.jpg":"340x494","o_17222778_220.jpg":"220x320","h_17222778_1280.jpg":"1280x854","h_17222778_1024.jpg":"1024x683","h_17222778_640.jpg":"640x427","h_17222778_480.jpg":"480x320","h_17222778_340.jpg":"340x227","h_17222778_220.jpg":"220x147","pp_17222778_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222778_1024.jpg":"805x1024","pp_17222778_640.jpg":"503x640","pp_17222778_480.jpg":"377x480","pp_17222778_340.jpg":"267x340","pp_17222778_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17222770_1920.jpg":"1920x1080","k_17222770_1280.jpg":"1280x1280","k_17222770_1024.jpg":"1024x1024","k_17222770_640.jpg":"640x640","k_17222770_480.jpg":"480x480","k_17222770_340.jpg":"340x340","k_17222770_220.jpg":"220x220","o_17222770_1280.jpg":"1280x854","o_17222770_1024.jpg":"1024x683","o_17222770_640.jpg":"640x427","o_17222770_480.jpg":"480x320","o_17222770_340.jpg":"340x227","o_17222770_220.jpg":"220x146","h_17222770_1280.jpg":"1280x854","h_17222770_1024.jpg":"1024x683","h_17222770_640.jpg":"640x427","h_17222770_480.jpg":"480x320","h_17222770_340.jpg":"340x227","h_17222770_220.jpg":"220x147","pp_17222770_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222770_1024.jpg":"805x1024","pp_17222770_640.jpg":"503x640","pp_17222770_480.jpg":"377x480","pp_17222770_340.jpg":"267x340","pp_17222770_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1193","hd_17222758_1920.jpg":"1920x1080","k_17222758_1280.jpg":"1280x1280","k_17222758_1024.jpg":"1024x1024","k_17222758_640.jpg":"640x640","k_17222758_480.jpg":"480x480","k_17222758_340.jpg":"340x340","k_17222758_220.jpg":"220x220","o_17222758_1280.jpg":"1280x795","o_17222758_1024.jpg":"1024x636","o_17222758_640.jpg":"640x397","o_17222758_480.jpg":"480x298","o_17222758_340.jpg":"340x211","o_17222758_220.jpg":"220x136","h_17222758_1280.jpg":"1280x854","h_17222758_1024.jpg":"1024x683","h_17222758_640.jpg":"640x427","h_17222758_480.jpg":"480x320","h_17222758_340.jpg":"340x227","h_17222758_220.jpg":"220x147","pp_17222758_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222758_1024.jpg":"805x1024","pp_17222758_640.jpg":"503x640","pp_17222758_480.jpg":"377x480","pp_17222758_340.jpg":"267x340","pp_17222758_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17222790_1920.jpg":"1920x1080","k_17222790_1280.jpg":"1280x1280","k_17222790_1024.jpg":"1024x1024","k_17222790_640.jpg":"640x640","k_17222790_480.jpg":"480x480","k_17222790_340.jpg":"340x340","k_17222790_220.jpg":"220x220","o_17222790_1280.jpg":"1280x854","o_17222790_1024.jpg":"1024x683","o_17222790_640.jpg":"640x427","o_17222790_480.jpg":"480x320","o_17222790_340.jpg":"340x227","o_17222790_220.jpg":"220x146","h_17222790_1280.jpg":"1280x854","h_17222790_1024.jpg":"1024x683","h_17222790_640.jpg":"640x427","h_17222790_480.jpg":"480x320","h_17222790_340.jpg":"340x227","h_17222790_220.jpg":"220x147","pp_17222790_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222790_1024.jpg":"805x1024","pp_17222790_640.jpg":"503x640","pp_17222790_480.jpg":"377x480","pp_17222790_340.jpg":"267x340","pp_17222790_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2735","hd_17222754_1920.jpg":"1920x1080","k_17222754_1280.jpg":"1280x1280","k_17222754_1024.jpg":"1024x1024","k_17222754_640.jpg":"640x640","k_17222754_480.jpg":"480x480","k_17222754_340.jpg":"340x340","k_17222754_220.jpg":"220x220","o_17222754_1280.jpg":"1280x1823","o_17222754_1024.jpg":"1024x1458","o_17222754_640.jpg":"640x911","o_17222754_480.jpg":"480x683","o_17222754_340.jpg":"340x484","o_17222754_220.jpg":"220x313","h_17222754_1280.jpg":"1280x854","h_17222754_1024.jpg":"1024x683","h_17222754_640.jpg":"640x427","h_17222754_480.jpg":"480x320","h_17222754_340.jpg":"340x227","h_17222754_220.jpg":"220x147","pp_17222754_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222754_1024.jpg":"805x1024","pp_17222754_640.jpg":"503x640","pp_17222754_480.jpg":"377x480","pp_17222754_340.jpg":"267x340","pp_17222754_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1228","hd_17222748_1920.jpg":"1920x1080","k_17222748_1280.jpg":"1280x1280","k_17222748_1024.jpg":"1024x1024","k_17222748_640.jpg":"640x640","k_17222748_480.jpg":"480x480","k_17222748_340.jpg":"340x340","k_17222748_220.jpg":"220x220","o_17222748_1280.jpg":"1280x818","o_17222748_1024.jpg":"1024x654","o_17222748_640.jpg":"640x409","o_17222748_480.jpg":"480x307","o_17222748_340.jpg":"340x217","o_17222748_220.jpg":"220x140","h_17222748_1280.jpg":"1280x854","h_17222748_1024.jpg":"1024x683","h_17222748_640.jpg":"640x427","h_17222748_480.jpg":"480x320","h_17222748_340.jpg":"340x227","h_17222748_220.jpg":"220x147","pp_17222748_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222748_1024.jpg":"805x1024","pp_17222748_640.jpg":"503x640","pp_17222748_480.jpg":"377x480","pp_17222748_340.jpg":"267x340","pp_17222748_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_17222802_1920.jpg":"1920x1080","k_17222802_1280.jpg":"1280x1280","k_17222802_1024.jpg":"1024x1024","k_17222802_640.jpg":"640x640","k_17222802_480.jpg":"480x480","k_17222802_340.jpg":"340x340","k_17222802_220.jpg":"220x220","o_17222802_1280.jpg":"1280x854","o_17222802_1024.jpg":"1024x683","o_17222802_640.jpg":"640x427","o_17222802_480.jpg":"480x320","o_17222802_340.jpg":"340x227","o_17222802_220.jpg":"220x146","h_17222802_1280.jpg":"1280x854","h_17222802_1024.jpg":"1024x683","h_17222802_640.jpg":"640x427","h_17222802_480.jpg":"480x320","h_17222802_340.jpg":"340x227","h_17222802_220.jpg":"220x147","pp_17222802_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222802_1024.jpg":"805x1024","pp_17222802_640.jpg":"503x640","pp_17222802_480.jpg":"377x480","pp_17222802_340.jpg":"267x340","pp_17222802_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1212","hd_17222796_1920.jpg":"1920x1080","k_17222796_1280.jpg":"1280x1280","k_17222796_1024.jpg":"1024x1024","k_17222796_640.jpg":"640x640","k_17222796_480.jpg":"480x480","k_17222796_340.jpg":"340x340","k_17222796_220.jpg":"220x220","o_17222796_1280.jpg":"1280x808","o_17222796_1024.jpg":"1024x646","o_17222796_640.jpg":"640x404","o_17222796_480.jpg":"480x303","o_17222796_340.jpg":"340x214","o_17222796_220.jpg":"220x138","h_17222796_1280.jpg":"1280x854","h_17222796_1024.jpg":"1024x683","h_17222796_640.jpg":"640x427","h_17222796_480.jpg":"480x320","h_17222796_340.jpg":"340x227","h_17222796_220.jpg":"220x147","pp_17222796_1280.jpg":"1006x1280","pp_17222796_1024.jpg":"805x1024","pp_17222796_640.jpg":"503x640","pp_17222796_480.jpg":"377x480","pp_17222796_340.jpg":"267x340","pp_17222796_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38133059 Threads: 4 Questions: 7082144119 Slow queries: 3296977 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607950302 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/talijanski-vlasnik-za-slobodnu-je-otvorio-vrata-dvorca-iz-kojeg-je-nastao-kastel-stafilic-odustao-sam-od-hotela-ali-od-vrhunskog-crljenka-nisam-1085309 [printLink] => /dalmacija/obala/talijanski-vlasnik-za-slobodnu-je-otvorio-vrata-dvorca-iz-kojeg-je-nastao-kastel-stafilic-odustao-sam-od-hotela-ali-od-vrhunskog-crljenka-nisam-1085309?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 367656 [name] => Kaštel Štafilić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kastel-stafilic [link] => /tag/kastel-stafilic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 627561 [name] => obnova spomenika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-08 12:52:18 [main_article_id] => 0 [alias] => obnova-spomenika [link] => /tag/obnova-spomenika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 633861 [name] => kaštelanski crljenak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-20 09:05:39 [main_article_id] => 0 [alias] => kastelanski-crljenak [link] => /tag/kastelanski-crljenak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 633862 [name] => hotel, Kaštela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-20 09:05:39 [main_article_id] => 0 [alias] => hotel-kastela [link] => /tag/hotel-kastela ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BISER BAŠTINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Talijanski vlasnik za ‘Slobodnu‘ je otvorio vrata dvorca iz kojeg je nastao Kaštel Štafilić: Odustao sam od hotela, ali od vrhunskog crljenka - nisam! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3137 [name] => Jadranka Matić [username] => jadranka-mati [email] => jadranka-mati@sd.hr [password] => $2y$10$rptinSbM9PNBMdkwW36PieXnKxJh3/XMK/zTP6X3O7dCT3CR0tQta [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jadranka-matic-3137 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1655 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/af2202406651f2ab1229c153eb4611e2?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17222792.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] => 'Zaljubio sam se u Kaštela prije četrdesetak godina i sada ću ostvariti svoj san', kaže talijanski poduzetnik [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17222792.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix'Zaljubio sam se u Kaštela prije četrdesetak godina i sada ću ostvariti svoj san', kaže talijanski poduzetnik ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17222782.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixKrov će dobiti nove grede ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17222800.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixKasnije dogradnje bit će primjereno tretirane ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17222784.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17222762.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixRekonstrukcija sada teče punom parom ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17222788.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixRadovi u donedavno zapuštenom baštinskom objektu odvijaju se pod budnim okom stručnjaka ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17222780.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixU bočnim dijelovima kaštela nalazile su se sobe ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17222772.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixMlin za masline bit će prava atrakcija ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17222778.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixU zidu su još vidljivi rubovi nekadašnjeg kamina plemićke obitelji Stafileo ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17222770.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixPremda se odustalo od prvotnog plana za uređenje hotela unutar dvorca, bit će mjesta za noćenje ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17222758.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixPogled na kaštel poznat i pod nazivom Rotondo, kao i ostatak Donjih Kaštela ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17222790.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixMassimo Vecchi ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17222754.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixU grbovima obitelji Stafileo vidljiv je 'izvor' njihova prezimena, grozd vinove loze koji se na grčkom naziva - staphile ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17222748.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17222802.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixPogled na glavno, sjeverno pročelje spomenika kulture ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/03/19/17222796.jpg [title] => Ante Čizmić/CropixMassimo Vecchi sa suradnicom Renee Čaleta Meroni ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Zaštitna građevinska mreža, dizalica i meštri koji se svakodnevno mogu vidjeti Kaštelanima su jasan znak da se radi na obnovi kaštela Stafileo u, dakako, Kaštel Štafiliću.

Što se do sada uradilo bit će im prezentirano 15. lipnja ove godine, doznajemo u razgovoru s vlasnikom dvorca Massimom Vecchijem i glasnogovornicom projekta, diplomiranom organizatoricom turizma Renee Čaleta Meroni, u kojemu je, ipak, naglasak bio na planiranim sadržajima. Suprotno dosadašnjim najavama, kaštel iz kojeg se razvio današnji Štafilić, među mještanima poznat i po nazivu Rotondo, naime, neće biti hotel.

– Prošle godine zbog korone se nije moglo putovati, neke svoje poslove morao sam zaustaviti, a budući da sam uvijek htio nastaviti uređenje dvorca u Kaštelima, odlučio sam uhvatiti se toga i taj posao završiti – kazao nam je talijanski investitor, dodajući da su njegovu odluku "požurili" i konzervatori podsjećanjem da se radovi moraju pokrenuti.

---

image
Kasnije dogradnje bit će primjereno tretirane
Ante Čizmić/Cropix
---

Dvorac Rotondo je, očekivano, zaštićeno kulturno dobro pa je logično da svaki potez u obnovi bude pod paskom konzervatora.

– Želio sam svakako otvoriti dvorac i pridonijeti turističkoj infrastrukturi Kaštela – naglašava Vecchio i obrazlaže:

– Dok smo imali interventnu sanaciju dvorca, ojačavali zidove i mijenjali krov, naišli smo na dva grba obitelji Stafileo, na kojima su lišće vinove loze i grozdovi pa smo došli na ideju da bismo u jednom dijelu prostora otvorili vinoteku s kušaonicom, s time da bi kaštelanska vina bila najviše zastupljena, primjerice čuveni crljenak.

Kroz priče o čvrstoj poveznici crljenka kaštelanskog i globalno prepoznatljivijeg zinfandela povezali bismo povijest dvorca s poviješću vinogradarstva i vinarstva pod Kozjakom i prezentirali ih posjetiteljima. Bili bi tu svakako i "odjeli" s vinima iz ostalih hrvatskih regija.

S obzirom na to više se nisam koncentrirao na hotel, nego u suradnji s Gradom i Turističkom zajednicom Kaštela te Konzervatorskim odjelom iz Trogira na nove sadržaje.

---

image
Pogled na kaštel poznat i pod nazivom Rotondo, kao i ostatak Donjih Kaštela
Ante Čizmić/Cropix
---

Iz gradske uprave predložili su nam da u tim sadržajima bude i kavana s čitaonicom, u kojoj bi gostima bile na raspolaganju ponajprije knjige s lokalnom povijesnom tematikom, a Turistička zajednica je predložila da u jednom dijelu uredimo i informativni punkt za posjetitelje, što moramo razmotriti zajedno s konzervatorima, kojima zahvaljujem na suradnji i stručnim uputama kojih se detaljno pridržavamo.

Odustajanje od hotelskih kapaciteta ne znači da u potkrovlju dvorca neće biti uređeno nekoliko prostora za noćenje, no o tome još uvijek nije donesena konačna odluka. Uglavnom, sve će sadržaje trebati rasporediti na 1370 kvadrata raspoložive površine.

– Ovaj kaštel je moja strast i ljubav, ali ga ne želim samo za sebe, to će na neki način biti moj poklon Kaštelima. Želim ostaviti dobar turistički trag u ovoj sredini.

Možda će u budućnosti netko reći "ovdje je nekad bio jedan Massimo Vecchi koji je ovo napravio" – otkrio je naš sugovornik svoje motive investiranja u lijepo, ali desetljećima devastirano kameno zdanje bogate povijesti u kojemu se nije teško zamisliti s čašom vina ili šalicom kave u ruci uz prozore s kojih sa svih strana pucaju prekrasni pogledi na kulu Nehaj, koja je prema kazivanju nekada bila skladište ovoga istog dvorca, tornjeve crkava ili Split s druge strane zaljeva.

U odgovoru na pitanje "otkud vi s ove strane Jadrana", naš sugovornik će reći da je zaljubljen u Kaštela, i to još od davne 1982. godine, kad je zajedno s još 900 svojih sugrađana gostovao u Splitu u povodu bratimljenja Splita i Ancone, gradova-prijatelja.

Budući da je tada boravio u hotelu u Resniku, primijetio je, kaže, da se radi o mirnom dijelu Dalmacije, s puno zelenila uz more, što mu se svidjelo, pa se počeo vraćati svake godine. Dva-tri boravka svake godine na kraju su rezultirala kupnjom kuće nasuprot kule Nehaj, koju je uredio u svoj prvi dom u Hrvatskoj.

---

image
Premda se odustalo od prvotnog plana za uređenje hotela unutar dvorca, bit će mjesta za noćenje
Ante Čizmić/Cropix
---

Poduzetnik je do 2007. godine u Italiji imao tvrtku koja je proizvodila industrijske vijke, da bi se potom preselio u Švicarsku i tada već imao tri međunarodne kompanije. U jednom trenutku računovotkinja mu je javila da se prodaje dvorac Rotondo.

– Istoga dana kad sam to doznao, dvorac sam i kupio – prisjeća se Vecchi tih vremena, u koja spada i dvogodišnje sređivanje imovinskopravnih odnosa s tadašnjim vlasnicima.

Glavni projekt za buduću namjenu radio je Ivo Vojnović, no na odobrenje projekta čekalo se sve do 2011. godine.

Odobrenju je prethodilo i arheološko i ispitivanje morskog dna oko dvorca u kojemu je sudjelovao i talijanski arhitekt Marco Pipponzi, koji je mjesec dana s dr. sc. Katjom Marasović, izvanrednom profesoricom Katedre za graditeljsko nasljeđe na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije, radio na istraživanju obitelji Stafileo i Rotondo.

Do zastoja je, međutim, došlo u iznalaženju novca za realizaciju. Massimova kćerka Veronica Vecchi je sa suradnicima godinu dana pripremala program za sudjelovanje u projektu "Adrion" preko kojega je odobravan novac Europske unije. U konkurenciji s još četiri projekta obnove dvoraca koji bi postali hoteli, jedini hrvatski - nije prošao.

---

image
Radovi u donedavno zapuštenom baštinskom objektu odvijaju se pod budnim okom stručnjaka
Ante Čizmić/Cropix
---

Vecchi se s toga posvetio drugim poslovima, među ostalima i na Kubi, ali s koronom je opet došlo do promjene u planovima, a ovaj put bi "dobitnik" mogla biti kaštelanska turistička ponuda s konačno uređenim dvorcem Rotondo.

S obzirom na novu namjenu, ovoga trenutka diplomirana arhitektica Neli Žolo Huljev u suradnji s konzervatorima radi izmjenu Vojnovićeva projekta, dok je nadzor povjeren Tariku Hađiahmetoviću, dipl. ing. građevinarstva.

Očekuje se da će idejni projekt biti završen i potvrđen do listopada ove godine, kako bi se radovi mogli nastaviti i u iduće dvije godine u fazama završiti.

U svakom slučaju, sada je već poznato da će, po nalogu stručnjaka, biti uklonjeni svi građevinski elementi dodani tijekom prošlih desetljeća kako bi se dvorac približio izvornom izdanju, dok će svi novi elementi biti vidljivo označeni kako bi jasno bila uočljiva razlika u dobu nastajanja.

---

POD GOSPINOM SLIKOM

Grožđe i loza u korijenu grčkih Trogirana

U konzervatorskom elaboratu izrađenom u svrhu adaptacije dvorca za novu namjenu navodi se da je Stephano Stafileo, utemeljitelj Kaštel Štafilića, rodom s Krete, došao 1450. u Trogir te da se na obiteljskom grbu nalazi lozova grana s dva lista i o grani viseći grozd. Riječ "staphile" na grčkom jeziku znači grozd vinove loze pa se grčko podrijetlo, eto, ogleda i na grbu. Godine 1500. Stafileo je od trogirskog kneza dobio dozvolu da na morskim grebenima zapadno od crkve sv. Petra od Klobučca, jezgre današnjeg Kaštel Novog, može sagraditi utvrdu, a ta koncesija mu je potvrđena osam godina kasnije.

Kaštel Stafileo izvorno se sastojao od rezidencijalne građevine na jugu i dvorišta okruženog obrambenim zidom i kulom na sjeveru. Unutar dvorišta danas se nalaze građevine koje su sagrađene u kasnijim razdobljima.

Iz dokumenta iz 1553. godine doznaje se raspored prostorija u kaštelu. Po sredini građevine, na prvom i drugom katu, spominje se salon, a bočno od njega po jedna soba. U salonu drugog kata bila je kapelica čudotvorne Gospe sve dok nije izgrađena bogomolja 1571. godine: Nakon toga "svakog puta kada bi Štafiliću zaprijetila pogibelj, iznosila se slika Blažene Djevice iz crkve i zbog sigurnosti sklanjala u tvrdom kaštelu, gdje se u dvorani gornjeg kata izlagala javnom štovanju" pa su je zbog toga nazivali "gospa od dvorane", navodi se, među ostalim, u konzervatorskom elaboratu.

---

---

‘KULISA‘ ZA REKLAMU

Dvorac Rotondo u Fordovoj reklami

Godine 2016. ljubitelji Fordovih automobila mogli su u reklamnom osmominutnom filmu prepoznati dvorac Rotondo. Glavne uloge imali su glumci Mads Mikkelsen i Jake Scott, a reklamiran je novi Ford Edge.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix
'Zaljubio sam se u Kaštela prije četrdesetak godina i sada ću ostvariti svoj san', kaže talijanski poduzetnik
Ante Čizmić/Cropix
Krov će dobiti nove grede
Ante Čizmić/Cropix
Kasnije dogradnje bit će primjereno tretirane
Ante Čizmić/Cropix
Rekonstrukcija sada teče punom parom
Ante Čizmić/Cropix
Radovi u donedavno zapuštenom baštinskom objektu odvijaju se pod budnim okom stručnjaka
Ante Čizmić/Cropix
U bočnim dijelovima kaštela nalazile su se sobe
Ante Čizmić/Cropix
Mlin za masline bit će prava atrakcija
Ante Čizmić/Cropix
U zidu su još vidljivi rubovi nekadašnjeg kamina plemićke obitelji Stafileo
Ante Čizmić/Cropix
Premda se odustalo od prvotnog plana za uređenje hotela unutar dvorca, bit će mjesta za noćenje
Ante Čizmić/Cropix
Pogled na kaštel poznat i pod nazivom Rotondo, kao i ostatak Donjih Kaštela
Ante Čizmić/Cropix
Massimo Vecchi
Ante Čizmić/Cropix
U grbovima obitelji Stafileo vidljiv je 'izvor' njihova prezimena, grozd vinove loze koji se na grčkom naziva - staphile
Ante Čizmić/Cropix
Pogled na glavno, sjeverno pročelje spomenika kulture
Ante Čizmić/Cropix
Massimo Vecchi sa suradnicom Renee Čaleta Meroni
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/talijanski-vlasnik-za-slobodnu-je-otvorio-vrata-dvorca-iz-kojeg-je-nastao-kastel-stafilic-odustao-sam-od-hotela-ali-od-vrhunskog-crljenka-nisam-1085309 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=aa1404c66c27e69a2a7185bfa6a350d043b32d52 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Talijanski+vlasnik+za+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98+je+otvorio+vrata+dvorca+iz+kojeg+je+nastao+Ka%C5%A1tel+%C5%A0tafili%C4%87%3A+Odustao+sam+od+hotela%2C+ali+od+vrhunskog+crljenka+-+nisam%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Ftalijanski-vlasnik-za-slobodnu-je-otvorio-vrata-dvorca-iz-kojeg-je-nastao-kastel-stafilic-odustao-sam-od-hotela-ali-od-vrhunskog-crljenka-nisam-1085309 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Ftalijanski-vlasnik-za-slobodnu-je-otvorio-vrata-dvorca-iz-kojeg-je-nastao-kastel-stafilic-odustao-sam-od-hotela-ali-od-vrhunskog-crljenka-nisam-1085309 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BISER BAŠTINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
ObalaBISER BAŠTINE

Talijanski vlasnik za ‘Slobodnu‘ je otvorio vrata dvorca iz kojeg je nastao Kaštel Štafilić: Odustao sam od hotela, ali od vrhunskog crljenka - nisam!

20. ožujka 2021. - 09:05
'Zaljubio sam se u Kaštela prije četrdesetak godina i sada ću ostvariti svoj san', kaže talijanski poduzetnikAnte Čizmić/Cropix

Zaštitna građevinska mreža, dizalica i meštri koji se svakodnevno mogu vidjeti Kaštelanima su jasan znak da se radi na obnovi kaštela Stafileo u, dakako, Kaštel Štafiliću.

Što se do sada uradilo bit će im prezentirano 15. lipnja ove godine, doznajemo u razgovoru s vlasnikom dvorca Massimom Vecchijem i glasnogovornicom projekta, diplomiranom organizatoricom turizma Renee Čaleta Meroni, u kojemu je, ipak, naglasak bio na planiranim sadržajima. Suprotno dosadašnjim najavama, kaštel iz kojeg se razvio današnji Štafilić, među mještanima poznat i po nazivu Rotondo, naime, neće biti hotel.

– Prošle godine zbog korone se nije moglo putovati, neke svoje poslove morao sam zaustaviti, a budući da sam uvijek htio nastaviti uređenje dvorca u Kaštelima, odlučio sam uhvatiti...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 22:02