StoryEditorOCM
ObalaPRIVREMENA MJERA

Sud vratio na posao dalmatinskog profesora: ‘Pozvali su me da danas dođem u školu, a učenici na proljetnim praznicima‘

Piše Marija Lončar
4. travnja 2024. - 15:26

Toni Skelin, profesor tjelesne i zdravstvene kulture, koji je nakon 10 godina rada na određeno u šibenskoj Osnovnoj školi Meterize ostao bez posla, jutros se ponovo vratio na posao.

Skelin je bez posla ostao 20. ožujka nakon što je ravnateljica Margit Vrbičić, poslije raspisanog natječaja, odbacila prijedlog povjerenstva da se za nastavnika tjelesnog primi Toni Skelin koji je od petero pozvanih kandidata jedini položio pisani i usmeni ispit. Skelin se na to žalio te je o svemu izvijestio i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a oni su potvrdili kako je pokrenuta i prosvjetna inspekcija.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Skelin se sada vratio u školu jer je takvo rješenje donio Općinski sud u Šibeniku kao privremenu mjeru dok se ne riješi sudski spor koji je u tijeku. Odluka suda stigla je i u školu, pa je Skelin, kako nam je kazao, dobio e-mail iz tajništva da na svoje radno mjesto dođe već danas, iako u školi nema djece jer su u tijeku proljetni praznici. Učenici se, naime, u klupe vraćaju u podjeljak, 8. travnja.

Zatekao samo spremačice

- Od tajnika sam dobio mail da dođem u 7. 30 sati i došao sam. Zatekao sam praznu školu. Nema ni djece ni nastave. Nikoga nije bilo osim spremačica. Nisam dobio kabinet u kojem sam prije bio, nego mi je dodijeljen novi.

Zapravo to i nije kabinet, više spremište gdje se odlažu rekviziti i lopte. Tu se nalaze i sklopke za spuštanje zavjesa u dvorani, jer je ona trodijelna. Poslao sam mail tajniku i ravnateljici da mi kažu koja su moja zaduženja i do kada ovdje moram biti sada kada nema nastave.

Stigao je odgovor da moram biti osam sunčanih sati koliko je radno vrijeme, ali mi kolege kažu da je naše radno vrijeme 6 + 2, ova dva sata odnose se na pripremu. Očekujem da ću u ponedjeljak kada se vrate djeca, raditi s njima - opisao je svoju trenutačnu situaciju Skelin.

Pokušali smo doći i do ravnateljice, ali ona nije odgovarala na pozive. Prethodno je u medijima izjavila kako će škola poštovati privremenu mjeru suda, ali će se na tu odluku ipak žaliti.

image
Nikolina Vukovic Stipaničev/Cropix

Priča o Toniju Skelinu odjeknula je u javnosti nakon što je otvorena Facebook grupa podrške Toni Skelin - naš profesor koja je u samo nekoliko dana privukla više od tisuću pratitelja. Sve je kulminiralo i javnim prosvjedom odražanim prije tjedan dana ispred gradske uprave.

Skelin danas kaže i kako je predmet sudskog i nadzora prosvjetne inspekcije nezakonitost otkaza ugovora o radu kojega je ravanteljica sklopila s njim nakon što je i po treći put izabrana za ravnateljicu, a taj se reizbor dogodio krajem prošle godine. Vrlo brzo Skelinu je ponuđen novi ugovor.

Dva različita ugovora

- Ugovor sam sklopio 21. siječnja ove godine gdje sam defakto potpisao dva različita ugovora: jedan s trajanjem do 16. veljače, a drugi na 60 dana od zasnivanja radnog odnosa.

Do tada sam radio temeljem ugovora o radu na određeno vrijeme koji je sklopljen prije 10 godina, u veljači 2014. godine. Može li itko imati sklopljena istovremeno dva različita ugovora o radu? Ne. Dakle, spori se zakonitost ugovora iz siječnja ove godine.

Sud je udovoljio zahtjevu za izdavanje privremene mjere ocjenjujući visokim stupnjem vjerojatnosti da bi sami tužbeni zahtjev koji sam podnio osnovan, a u obrazloženju odluke sud uzima u obzir moju potrebu uzdržavanje dvoje djece. Naglasio bih kako bih zahvalio pravosudnoj vlasti što je reagirala brzo i što me je zaštitila - kazao je Toni Skelin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 11:37