stdClass Object ( [id] => 1266077 [title] => Skandal u Makarskoj: SDP-ovka napala djevojčicu koja se sukobila s njezinim sinom, reagirala je policija, ali i sud [alias] => skandal-u-makarskoj-sdp-ovka-napala-djevojcicu-koja-se-sukobila-s-njezinim-sinom-reagirala-je-policija-ali-i-sud [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Događaj koji se u krugu Osnovne škole Stjepana Ivičevića zbio 30. rujna prošle godine, oko 10 sati, u policijskom biltenu je prošao "ispod radara", ali o njemu bruji cijela Makarska.

Postoji sumnja da je 43-godišnja Makarka, inače članica SDP-a (kaže da se nedavno ispisala iz stranke, op.a.) i članica Školskog odbora osmoljetke i Vijeća za davanje koncesija na pomorskom dobru, napala 14-godišnju učenicu koja se sukobila s njezinim 12-godišnjim sinom i tijekom svađe mu iskidala majicu i izgrebala ga. Kada je sin sav prestrašen došao majci u ured koji se nalazi u blizini škole, ona je odmah reagirala i počela tražiti ime djevojčice koja joj je napala sina kao i imena njezinih roditelja u namjeri da ih nazove i porazgovara s njima o incidentu.

Međutim, u tom trenutku je naletjela na 14-godišnjakinju koju je odvela do ravnateljice OŠ Stjepana Ivičevića. Od tog trenutka dolazi do razilaženja priča od strane napadnute djevojčice i njezine majke te 43-godišnjakinje, a o svemu će na koncu odlučiti sud u Splitu na kojem je nedavno održano ročište.

Nakon saznanja o sudskom sporu, odlučili smo kontaktirati majku učenice i samu učenicu kako bismo doznali njihovo viđenje situacije. Prema njihovim riječima, 43-godišnjakinja je djevojčicu vukla za kosu od trgovine do škole, odnosno oko 40 metara.

- Kako sam se tresla kada sam tu ženu ugledala na sudu, tako se tresem i sada. Majka poznanika s kojim sam se posvađala, vukla me za kosu do škole, izgrebala me noktima, a oko vrata sam imala modrice. Psovala mi je sve žive i nežive, govorila da će me ubiti, a pustila me tek kada smo ušle u školu jer su je djelatnici zaustavili.

Kada sam došla kući, moja majka se šokirala i onda sam s ocem otišla u policiju prijaviti napad, a kasnije na Hitnu pomoć. Sve su to ispred škole vidjeli učenici pred kojima me ta žena osramotila - tvrdi učenica, na što njezina majka govori da se nemili događaj nije trebalo ni dogoditi da je kojim slučajem u obrazovnu ustanovu pozvana ona i otac njezine kćeri kao i roditelji dječaka s kojim se sukobila njezina kći.

O cijelom slučaju se, nakon našeg pitanja, oglasila Policijska uprava splitsko-dalmatinska iz koje ističu da je Policijska postaja Makarska evidentirala događaj i poduzete su sve potrebne mjere i radnje.

- Provedeno je kriminalističko istraživanje nad tada 42-godišnjom ženom, te je Općinskom državnom odvjetništvu dostavljena prijava zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 177., stavak drugi Kaznenog zakona - navode iz policije.

Spomenuti "paragraf" govori da je riječ o kaznenom djelu "zanemarivanje i zlouporaba djetetovih prava", a u tom slučaju "osoba koja dijete navodi na ponašanje koje je štetno za njegov razvoj ili na drugi način grubo zlorabi djetetova prava, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Zbog nemilog događaja smo kontaktirali Centar za socijalnu skrb u Makarskoj iz kojeg nam je rečeno da zbog njihove obveze osiguranja tajnosti i zaštite podataka, ne mogu iznositi nikakve informacije o bilo kojem konkretnom predmetu. Marica Gržić, ravnateljica spomenute obrazovne institucije, kaže se cijeli incident dogodio izvan njihove zgrade pa o njemu odmah nisu imali saznanja, već tek kada je u školu došao otac 14-godišnjakinje.

- U školu nam je došla i policija jer mi taj događaj nismo prijavili, već je to učinio otac učenice. S djevojčicom je porazgovarala stručna služba i sve smo prijavili Centru za socijalnu skrb. Policiji nismo prijavljivali događaj, jer djevojčica nije imala ozljede, a obavili smo i razgovor s gospođom za koju učenica tvrdi da je napala, a ona je sve negirala - tvrdi Gržić.

Drugu stranu priče, potpuno suprotnu od one kakvu su nam ispričale učenica i njezina majka, ima 43-godišnjakinja. Kako ističe, a u kontekstu "postupku koji je u tijeku i u kojem nije utvrđeno za što je se lažno optužuje".

- Budući da je kaznena prijava protiv mene lažna, pretpostavljam da će predmet biti odbačen. No, treba znati i ovo: maloljetnica o kojoj pričamo je na velikom odmoru 30. rujna brutalno napala mog maloljetnog sina, iskidala mu majicu kao da ga je napala gorila, zadala mu ogrebotine po vratu i prsima, istukla ga kao odrasla osoba, dvostruko veća od njega.

Usput, maloljetnica je imala vještine za brutalno pretući mog sina jer godinama trenira borilačke vještine. Sve je ovo zavedeno u školi. Budući da je učenica u trenutku napada na mog sina bila maloljetna, odnosno 17 dana ju je dijelilo od navršavanja 14 godina kada protiv nje može biti podnesena kaznena prijava, u školi joj je izrečena samo mjera ukora.

Tvrdnje učenice koje ste mi prenijeli, da sam je za kosu vukla do škole, su notorna laž. Škola ima kamere i video zapis na kojem se jasno vidi da je vodim za ruku, a ne vučem za kosu. Osim toga, svjedokinje koje je učenica imenovala, ne potvrđuju njezinu priču, već potvrđuju da sam je vodila u školu za ruku. Pa drugo ni ne mogu potvrditi kad se nije dogodilo.

Postoje odrasli ljudi koji su svjedoci da se ništa od toga što ona tvrdi nije dogodilo, osim verbalnog sukoba i vođenja za ruku, što nikad nisam ispred nikoga negirala - tvrdi 43-godišnjakinja i dodaje da joj se djevojčica unosila u lice dok je vodila za ruku kod ravnateljice.

- Neprestano je govorila: ‘‘Tko ti misliš da si, platit ćeš za ovo, itekako ćeš platiti‘‘. Vidim da ta cura, za koju je meni i suprugu rečeno na razgovoru u školi od strane ravnateljice i psihologice da je manipulatorica, ne preže ni od čega - ističe sugovornica koja tvrdi da je upravo ona od škole tražila da se zove policija, socijalna služba i druge institucije zbog napada na njezina sina, no škola je u tom pogledu potpuno propustila adekvatno reagirati.

- Nažalost, nasilnica prolazi potpuno nekažnjeno. Kao roditelj sam reagirala isključivo s namjerom da zaštitim svog sina. Apsolutno ne podržavam nikakvo nasilje, ni vršnjačko, ni obiteljsko. Međutim, ne podržavam ni gnjusne laži kakvima se bavi maloljetnica i njezini odrasli zastupnici.

---

image
Ivo Ravlić/Ilustracija/Cropix
---

Važno je napomenuti i postaviti pitanje, zbog čega se dotična maloljetnica, odnosno njezini odrasli zastupnici, tek pet mjeseci nakon događaja i nakon davanja iskaza svjedoka koje je sama predložila, obraća medijima i traži da događaj izađe u javnost. (napominjemo da smo sami kontaktirali djevojčicu i njezinu majku, a ne obrnuto, op.a.).

U istrazi, svjedoci koje je sama predložila nisu potvrdili njezine izmišljotine o mom postupanju prema njoj te je ona, zajedno sa svojim odraslim zastupnicima, zaključila da neće postići cilj koji je naumila prijavljivanjem, pa se sada obraća medijima i iznosi nove laži koje nije iznijela ni u prijavi protiv mene (u prijavi je izjavila da sam je počupala ispred trgovine, a sada je to evoluiralo do toga da sam je za kosu vukla do škole) te očekuje da će me javnost osuditi na temelju njenih laži, kad to već neće sud.

Nadam se da o ovome nećete naprečac izvještavati i da shvaćate kakve su posljedice uništavanja nečijeg imena i ugleda na temelju lažnih prijava i tvrdnji, kao i objava koje se temelje na lažima - zaključuje 43-godišnjakinja.

---

Gradonačelnik i šef SDP-a: ‘Za slučaj ne znam, ali ako se utvrdi nasilje, reagirat ćemo‘


O cijelom slučaju se nakon našeg pitanja oglasio i gradonačelnik Zoran Paunović, ujedno i predsjednik makarskog SDP-a. Kako kaže, bez rezerve osuđuje svako fizičko i verbalno nasilje.

- Nisam uopće upoznat s događajem o kojem me pitate, stoga ne mogu na njega konkretnije reagirati, ni javno ni privatno. Ako je, kako navodite, u incident uključena maloljetna osoba, pretpostavljam da je zbog njene zaštite iz postupka isključena javnost, stoga ne mogu u ovom trenutku znati više o tom slučaju. Napomenuo bih samo da 43-godišnjakinja nije bila na SDP-ovoj listi za lokalne izbore 2021. godine, a nije ni članica bilo kojeg tijela stranke, već samo privatna osoba u mnogobrojnom registriranom članstvu SDP-a. Bez obzira na to, za sve članove stranke vrijede ista načela i pravila, te ako se utvrdi da je došlo do tako ozbiljne povrede tih načela, kao stranka ćemo reagirati u skladu sa svojim Statutom - naglašava Paunović.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOK PRED ŠKOLOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ŠOK PRED ŠKOLOM 0 7050 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-19 08:43:58 [created_by] => 3113 [created_by_alias] => Dijana Turić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-19 09:17:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-19 09:17:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 145 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Skandal u Makarskoj: SDP-ovka napala djevojčicu koja se sukobila s njezinim sinom, reagirala je policija, ali i sud [metakey] => vršnjačko nasilje, napad na učenicu, makarska, Osnovna škola Stjepana Ivičevića, članica SDP-a [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/19\/23676586.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/19\/23319554.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Ivo Ravli\u0107\/Ilustracija\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23676586_1920.jpg":"1920x1080","k_23676586_1280.jpg":"1280x1280","k_23676586_1024.jpg":"1024x1024","k_23676586_640.jpg":"640x640","k_23676586_480.jpg":"480x480","k_23676586_340.jpg":"340x340","k_23676586_220.jpg":"220x220","o_23676586_1280.jpg":"1280x853","o_23676586_1024.jpg":"1024x682","o_23676586_640.jpg":"640x426","o_23676586_480.jpg":"480x320","o_23676586_340.jpg":"340x226","o_23676586_220.jpg":"220x146","h_23676586_1280.jpg":"1280x854","h_23676586_1024.jpg":"1024x683","h_23676586_640.jpg":"640x427","h_23676586_480.jpg":"480x320","h_23676586_340.jpg":"340x227","h_23676586_220.jpg":"220x147","pp_23676586_1280.jpg":"1280x1628","pp_23676586_1024.jpg":"1024x1303","pp_23676586_640.jpg":"640x814","pp_23676586_480.jpg":"480x611","pp_23676586_340.jpg":"340x432","pp_23676586_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23319554_1920.jpg":"1920x1080","k_23319554_1280.jpg":"1280x1280","k_23319554_1024.jpg":"1024x1024","k_23319554_640.jpg":"640x640","k_23319554_480.jpg":"480x480","k_23319554_340.jpg":"340x340","k_23319554_220.jpg":"220x220","o_23319554_1280.jpg":"1280x853","o_23319554_1024.jpg":"1024x682","o_23319554_640.jpg":"640x426","o_23319554_480.jpg":"480x320","o_23319554_340.jpg":"340x226","o_23319554_220.jpg":"220x146","h_23319554_1280.jpg":"1280x854","h_23319554_1024.jpg":"1024x683","h_23319554_640.jpg":"640x427","h_23319554_480.jpg":"480x320","h_23319554_340.jpg":"340x227","h_23319554_220.jpg":"220x147","pp_23319554_1280.jpg":"1280x1628","pp_23319554_1024.jpg":"1024x1303","pp_23319554_640.jpg":"640x814","pp_23319554_480.jpg":"480x611","pp_23319554_340.jpg":"340x432","pp_23319554_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7671471 Threads: 4 Questions: 1555585919 Slow queries: 4741848 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111343619 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/skandal-u-makarskoj-sdp-ovka-napala-djevojcicu-koja-se-sukobila-s-njezinim-sinom-reagirala-je-policija-ali-i-sud-1266077 [printLink] => /dalmacija/obala/skandal-u-makarskoj-sdp-ovka-napala-djevojcicu-koja-se-sukobila-s-njezinim-sinom-reagirala-je-policija-ali-i-sud-1266077?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 354765 [name] => Vršnjačko nasilje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrsnjacko-nasilje [link] => /tag/vrsnjacko-nasilje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 706705 [name] => napad na učenicu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-19 10:17:19 [main_article_id] => 0 [alias] => napad-na-ucenicu [link] => /tag/napad-na-ucenicu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 390794 [name] => Makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska [link] => /tag/makarska ) [3] => stdClass Object ( [id] => 706706 [name] => Osnovna škola Stjepana Ivičevića [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-19 10:17:19 [main_article_id] => 0 [alias] => osnovna-skola-stjepana-ivicevica [link] => /tag/osnovna-skola-stjepana-ivicevica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 706707 [name] => članica SDP-a [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-19 10:17:19 [main_article_id] => 0 [alias] => clanica-sdp-a [link] => /tag/clanica-sdp-a ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOK PRED ŠKOLOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Skandal u Makarskoj: SDP-ovka napala djevojčicu koja se sukobila s njezinim sinom, reagirala je policija, ali i sud [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3113 [name] => Dijana Turić [username] => dijana-turi [email] => dijana-turi@sd.hr [password] => $2y$10$qZ4EGSEp2Uk.BmhoIqRLyuM91VuQgaE5Gl4woUd8FFxm55Q.gbUXS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/dijana-turic-3113 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1631 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/40fd6a0e286ba7dfb1d65ceff1b05e7f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff03.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/19/23676586.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/19/23676586.jpg [title] => Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/19/23319554.jpg [title] => Ivo Ravlić/Ilustracija/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Događaj koji se u krugu Osnovne škole Stjepana Ivičevića zbio 30. rujna prošle godine, oko 10 sati, u policijskom biltenu je prošao "ispod radara", ali o njemu bruji cijela Makarska.

Postoji sumnja da je 43-godišnja Makarka, inače članica SDP-a (kaže da se nedavno ispisala iz stranke, op.a.) i članica Školskog odbora osmoljetke i Vijeća za davanje koncesija na pomorskom dobru, napala 14-godišnju učenicu koja se sukobila s njezinim 12-godišnjim sinom i tijekom svađe mu iskidala majicu i izgrebala ga. Kada je sin sav prestrašen došao majci u ured koji se nalazi u blizini škole, ona je odmah reagirala i počela tražiti ime djevojčice koja joj je napala sina kao i imena njezinih roditelja u namjeri da ih nazove i porazgovara s njima o incidentu.

Međutim, u tom trenutku je naletjela na 14-godišnjakinju koju je odvela do ravnateljice OŠ Stjepana Ivičevića. Od tog trenutka dolazi do razilaženja priča od strane napadnute djevojčice i njezine majke te 43-godišnjakinje, a o svemu će na koncu odlučiti sud u Splitu na kojem je nedavno održano ročište.

Nakon saznanja o sudskom sporu, odlučili smo kontaktirati majku učenice i samu učenicu kako bismo doznali njihovo viđenje situacije. Prema njihovim riječima, 43-godišnjakinja je djevojčicu vukla za kosu od trgovine do škole, odnosno oko 40 metara.

- Kako sam se tresla kada sam tu ženu ugledala na sudu, tako se tresem i sada. Majka poznanika s kojim sam se posvađala, vukla me za kosu do škole, izgrebala me noktima, a oko vrata sam imala modrice. Psovala mi je sve žive i nežive, govorila da će me ubiti, a pustila me tek kada smo ušle u školu jer su je djelatnici zaustavili.

Kada sam došla kući, moja majka se šokirala i onda sam s ocem otišla u policiju prijaviti napad, a kasnije na Hitnu pomoć. Sve su to ispred škole vidjeli učenici pred kojima me ta žena osramotila - tvrdi učenica, na što njezina majka govori da se nemili događaj nije trebalo ni dogoditi da je kojim slučajem u obrazovnu ustanovu pozvana ona i otac njezine kćeri kao i roditelji dječaka s kojim se sukobila njezina kći.

O cijelom slučaju se, nakon našeg pitanja, oglasila Policijska uprava splitsko-dalmatinska iz koje ističu da je Policijska postaja Makarska evidentirala događaj i poduzete su sve potrebne mjere i radnje.

- Provedeno je kriminalističko istraživanje nad tada 42-godišnjom ženom, te je Općinskom državnom odvjetništvu dostavljena prijava zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 177., stavak drugi Kaznenog zakona - navode iz policije.

Spomenuti "paragraf" govori da je riječ o kaznenom djelu "zanemarivanje i zlouporaba djetetovih prava", a u tom slučaju "osoba koja dijete navodi na ponašanje koje je štetno za njegov razvoj ili na drugi način grubo zlorabi djetetova prava, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Zbog nemilog događaja smo kontaktirali Centar za socijalnu skrb u Makarskoj iz kojeg nam je rečeno da zbog njihove obveze osiguranja tajnosti i zaštite podataka, ne mogu iznositi nikakve informacije o bilo kojem konkretnom predmetu. Marica Gržić, ravnateljica spomenute obrazovne institucije, kaže se cijeli incident dogodio izvan njihove zgrade pa o njemu odmah nisu imali saznanja, već tek kada je u školu došao otac 14-godišnjakinje.

- U školu nam je došla i policija jer mi taj događaj nismo prijavili, već je to učinio otac učenice. S djevojčicom je porazgovarala stručna služba i sve smo prijavili Centru za socijalnu skrb. Policiji nismo prijavljivali događaj, jer djevojčica nije imala ozljede, a obavili smo i razgovor s gospođom za koju učenica tvrdi da je napala, a ona je sve negirala - tvrdi Gržić.

Drugu stranu priče, potpuno suprotnu od one kakvu su nam ispričale učenica i njezina majka, ima 43-godišnjakinja. Kako ističe, a u kontekstu "postupku koji je u tijeku i u kojem nije utvrđeno za što je se lažno optužuje".

- Budući da je kaznena prijava protiv mene lažna, pretpostavljam da će predmet biti odbačen. No, treba znati i ovo: maloljetnica o kojoj pričamo je na velikom odmoru 30. rujna brutalno napala mog maloljetnog sina, iskidala mu majicu kao da ga je napala gorila, zadala mu ogrebotine po vratu i prsima, istukla ga kao odrasla osoba, dvostruko veća od njega.

Usput, maloljetnica je imala vještine za brutalno pretući mog sina jer godinama trenira borilačke vještine. Sve je ovo zavedeno u školi. Budući da je učenica u trenutku napada na mog sina bila maloljetna, odnosno 17 dana ju je dijelilo od navršavanja 14 godina kada protiv nje može biti podnesena kaznena prijava, u školi joj je izrečena samo mjera ukora.

Tvrdnje učenice koje ste mi prenijeli, da sam je za kosu vukla do škole, su notorna laž. Škola ima kamere i video zapis na kojem se jasno vidi da je vodim za ruku, a ne vučem za kosu. Osim toga, svjedokinje koje je učenica imenovala, ne potvrđuju njezinu priču, već potvrđuju da sam je vodila u školu za ruku. Pa drugo ni ne mogu potvrditi kad se nije dogodilo.

Postoje odrasli ljudi koji su svjedoci da se ništa od toga što ona tvrdi nije dogodilo, osim verbalnog sukoba i vođenja za ruku, što nikad nisam ispred nikoga negirala - tvrdi 43-godišnjakinja i dodaje da joj se djevojčica unosila u lice dok je vodila za ruku kod ravnateljice.

- Neprestano je govorila: ‘‘Tko ti misliš da si, platit ćeš za ovo, itekako ćeš platiti‘‘. Vidim da ta cura, za koju je meni i suprugu rečeno na razgovoru u školi od strane ravnateljice i psihologice da je manipulatorica, ne preže ni od čega - ističe sugovornica koja tvrdi da je upravo ona od škole tražila da se zove policija, socijalna služba i druge institucije zbog napada na njezina sina, no škola je u tom pogledu potpuno propustila adekvatno reagirati.

- Nažalost, nasilnica prolazi potpuno nekažnjeno. Kao roditelj sam reagirala isključivo s namjerom da zaštitim svog sina. Apsolutno ne podržavam nikakvo nasilje, ni vršnjačko, ni obiteljsko. Međutim, ne podržavam ni gnjusne laži kakvima se bavi maloljetnica i njezini odrasli zastupnici.

---

image
Ivo Ravlić/Ilustracija/Cropix
---

Važno je napomenuti i postaviti pitanje, zbog čega se dotična maloljetnica, odnosno njezini odrasli zastupnici, tek pet mjeseci nakon događaja i nakon davanja iskaza svjedoka koje je sama predložila, obraća medijima i traži da događaj izađe u javnost. (napominjemo da smo sami kontaktirali djevojčicu i njezinu majku, a ne obrnuto, op.a.).

U istrazi, svjedoci koje je sama predložila nisu potvrdili njezine izmišljotine o mom postupanju prema njoj te je ona, zajedno sa svojim odraslim zastupnicima, zaključila da neće postići cilj koji je naumila prijavljivanjem, pa se sada obraća medijima i iznosi nove laži koje nije iznijela ni u prijavi protiv mene (u prijavi je izjavila da sam je počupala ispred trgovine, a sada je to evoluiralo do toga da sam je za kosu vukla do škole) te očekuje da će me javnost osuditi na temelju njenih laži, kad to već neće sud.

Nadam se da o ovome nećete naprečac izvještavati i da shvaćate kakve su posljedice uništavanja nečijeg imena i ugleda na temelju lažnih prijava i tvrdnji, kao i objava koje se temelje na lažima - zaključuje 43-godišnjakinja.

---

Gradonačelnik i šef SDP-a: ‘Za slučaj ne znam, ali ako se utvrdi nasilje, reagirat ćemo‘


O cijelom slučaju se nakon našeg pitanja oglasio i gradonačelnik Zoran Paunović, ujedno i predsjednik makarskog SDP-a. Kako kaže, bez rezerve osuđuje svako fizičko i verbalno nasilje.

- Nisam uopće upoznat s događajem o kojem me pitate, stoga ne mogu na njega konkretnije reagirati, ni javno ni privatno. Ako je, kako navodite, u incident uključena maloljetna osoba, pretpostavljam da je zbog njene zaštite iz postupka isključena javnost, stoga ne mogu u ovom trenutku znati više o tom slučaju. Napomenuo bih samo da 43-godišnjakinja nije bila na SDP-ovoj listi za lokalne izbore 2021. godine, a nije ni članica bilo kojeg tijela stranke, već samo privatna osoba u mnogobrojnom registriranom članstvu SDP-a. Bez obzira na to, za sve članove stranke vrijede ista načela i pravila, te ako se utvrdi da je došlo do tako ozbiljne povrede tih načela, kao stranka ćemo reagirati u skladu sa svojim Statutom - naglašava Paunović.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Ivo Ravlić/Ilustracija/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/skandal-u-makarskoj-sdp-ovka-napala-djevojcicu-koja-se-sukobila-s-njezinim-sinom-reagirala-je-policija-ali-i-sud-1266077 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6a3bf6e8ab5d7d9481e5929b9bfdf5d65ab76d8c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Skandal+u+Makarskoj%3A+SDP-ovka+napala+djevoj%C4%8Dicu+koja+se+sukobila+s+njezinim+sinom%2C+reagirala+je+policija%2C+ali+i+sud&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fskandal-u-makarskoj-sdp-ovka-napala-djevojcicu-koja-se-sukobila-s-njezinim-sinom-reagirala-je-policija-ali-i-sud-1266077 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fskandal-u-makarskoj-sdp-ovka-napala-djevojcicu-koja-se-sukobila-s-njezinim-sinom-reagirala-je-policija-ali-i-sud-1266077 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠOK PRED ŠKOLOM [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ObalaŠOK PRED ŠKOLOM

Skandal u Makarskoj: SDP-ovka napala djevojčicu koja se sukobila s njezinim sinom, reagirala je policija, ali i sud

Piše Dijana Turić
19. veljače 2023. - 10:17

Događaj koji se u krugu Osnovne škole Stjepana Ivičevića zbio 30. rujna prošle godine, oko 10 sati, u policijskom biltenu je prošao "ispod radara", ali o njemu bruji cijela Makarska.

Postoji sumnja da je 43-godišnja Makarka, inače članica SDP-a (kaže da se nedavno ispisala iz stranke, op.a.) i članica Školskog odbora osmoljetke i Vijeća za davanje koncesija na pomorskom dobru, napala 14-godišnju učenicu koja se sukobila s njezinim 12-godišnjim sinom i tijekom svađe mu iskidala majicu i izgrebala ga. Kada je sin sav prestrašen došao majci u ured koji se nalazi u blizini škole, ona je odmah reagirala i počela tražiti ime djevojčice koja joj je napala sina kao i imena njezinih roditelja u namjeri da ih nazove i porazgovara s njima o incidentu.

Međutim, u tom trenutku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 04:13