StoryEditorOCM
ObalaRuši brda i tvornice

Priča o mineru Nikoli Jozinoviću, čovjeku koji nema pravo na pogrešku: Ustajem i liježem s dinamitom, ali ne žalim se. Srušio sam i zgradu Jugoplastike

14. veljače 2021. - 14:50
Bušenje brda mi nije ništa posebno, ali miniranje u kućama nešto je skroz drugo. To je posao za majstore, a majstora je sve manjePaun Paunović/Cropix

Postoji mnogo načina da se uništi tvornica. U Hrvatskoj o tome svjedoče puna groblja uništenih tvornica. Zatrpanih pod zemlju kao da nikad nisu postojale. Bez križa, srpa i čekića.

Od postrojenja koje je hranilo nekoliko tisuća obitelji, na pogrebu bi ostala tek vijest s nekoliko slova. Recimo, ova: "Padom 80-metarskog dimnjaka stare cementare Renko Šperac na području Garma u Omišu završen je posao rušenja davno ugasle tvornice, na čijem će se mjestu graditi hoteli i apartmani."

Kao Prsan

Vijest kao vjesnik novog hrvatskog proljeća. No, vratit ćemo joj se poslije. Nakon što obavimo razgovor s čovjekom koji ruši tvornice. Koji ih uništava do neprepoznatljivosti. Koji se svojski trudi, i u tome uvijek nepogrešivo uspije, da od svake ostane tek pokoje zrno prašine.

Ne,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 04:56