StoryEditorOCM
ObalaPiotr i Marcin

Poljski policajci spasili mladića koji se utapao u Makarskoj. Čak nisu ni bili u smjeni: ‘Čuli smo zapomaganje...‘

Piše Dijana Turić
21. srpnja 2023. - 09:27

Slogan MUP-a ‘‘Sigurnost i povjerenje‘‘ opravdan je milijun puta, a on bi mogao biti i slogan policije u Poljskoj jer su dvojica poljskih policajaca tek 18 dana nakon dolaska u Makarsku u sezonsku ispomoć kolegama, već opravdala da je uz policiju sve sigurno jer su od utapanja spasili 29-godišnjeg Zagrepčanina.

Glavni info punkt koji se nalazi na makarskoj gradskoj plaži, obišli smo dva dana nakon herojskog podviga poljskih policajaca i tamo smo imali što vidjeti - poljske policijske službenike 46-godišnjeg Piotra Filara i 37-godišnjeg Marcina Czyza, policajke iz Bosne i Hercegovine Irinu Halapić i Majdu Ramić te makarske policijske snage - Martinu Mendeš i Vjekoslava Gudelja. Četvero policajaca iz Poljske i BiH u Makarskoj s kolegama iz PP Makarska rade od 1. srpnja do 31. kolovoza, a od ove godine ih se na plaži može naći na dva mjesta, pored plažnih info punktova gdje domaćima i turistima pružaju vrlo korisne informacije ili im pomažu kada se nađu u neprilikama.

Kako su nam kazali poljski policajci Piotr i Marcin, tog 18. srpnja ujutro kada su napravili herojski čin i spasili život mladiću iz Zagreba, nisu bili u službi jer su radili poslijepodne, ali su na plaži u blizini hotela Biokovka čuli da iz mora netko doziva upomoć.

image

Piotr Filar i Marcin Czyz s kolegicama i kolegama - tu su i policajke iz BiH Irina Halapić i Majda Ramić te makarske policijske snage, Martina Mendeš i Vjekoslav Gudelj

Ivo Ravlić/Cropix

- Vidjeli smo ženu i muškarca za koje nam se učinilo da se oboje utapaju pa smo od gostiju na plaži uzeli sup dasku i otplivali do njih. Dečko je zapomagao i utapao se, a žena mu je pokušala pomoći, međutim, kada je vidjela da ne može, dozivala je upomoć. Mladić iz Zagreba je znao plivati, ali nije mogao jer ga je jako boljelo rame tako da smo ga mi doveli do obale živog i zdravog što nam je najveće zadovoljstvo – kazuju policajci Piotr i Marcin koji su potom u popodnevnim satima radili i šetali plažom kada ih je prepoznao Zagrepčanin kojem su spasili život.

Tek tada je mladić kroz razgovor s Poljacima, doznao kako su ga zapravo spasili policajci. Kako kazuju Piotr i Marcin, u Makarskoj su prvi put u sezonskoj službi, dok je Marcin ovog ljeta zapravo prvi put u Hrvatskoj, a njegov kolega je lani i preklani radio sa zadarskim policajcima. Obojica su u službi već 15 godina, Piotr radi u blizini Krakova, a Marcin u Bidgošču.

image
Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix

Kako kazuju i naši i inozemni policajci, turisti na info punktu traže različite vrste pomoći, od informacija o kulturnim i zabavnim događanjima do cijena najma aqua parka ili padobrana, ali se i požale na izgubljene dokumente ili krađu s plaže. S poljskim policajcima koje su u trenutku našeg razgovora, prekinuli gosti iz Poljske, želeći se fotografirati, porazgovarali smo o nešto laganijim temama, dalmatinskoj spizi, načinu života pa smo ih tako upitali gdje im je ljepše, u Makarskoj ili Poljskoj.

Kako kazuju, sve je to isto.

- Makarska ima svoje prednosti jer je ljeti puna turista, grad živne i sve je lijepo i puno života. Ali tu su i velike gužve na plažama na kojima nema mjesta za sunčanje, kupači su poredani jedan do drugoga kao ribe. Što je više ljudi, više je problema pa nam se tako turisti požale i traže pomoć pri gubitku dokumenata, ključeva, ukradenih osobnih stvari, a ove godine se posebno žale na prijevare prilikom rezervacije apartmana. Naime, na internetu su pronašli i uplatili noćenja u apartmanu, ali kada dođu u Makarsku, onda taj apartman ili ne postoji ili postoji, ali nisu rezervirali kod vlasnika, već su prevaranti ukrali fotografije apartmana pravim vlasnicima i tako ih namamili da im unaprijed uplate najmanje sedam noćenja. Ali zimi je Makarska prazna jer tu živi nešto manje od 15 tisuća stanovnika i čim padne mrak, na ulici nema nikoga. Jednostavno postane grad duhova – kazuju Piotr i Marcin koji nadodaju da Hrvatsku ljeti posjeti milijun Poljaka.

image

Sunarodnjaci ih traže savjete, ali i autograme!

Ivo Ravlić/Cropix
image
Ivo Ravlić/Cropix

Kako pričaju, Poljaci su istraživači i na ljetovanju se vole penjati na Biokovo, a bude tu i potrebe za intervencijom HGSS-a. -Prilikom uspona na planinu, zaborave ponijeti sa sobom vodu, a budu i neadekvatno odjeveni na što ih stalno upozoravamo – kazuje Piotr koji je i sam obišao Biokovo i najviši vrh Sv. Jure, Skywalk, ali i Modro i Crveno jezero u Imotskom. Poljaci obožavaju tortu makaranu, pršut, sir i maslinovo ulje

- Hrvatski, odnosno makarski policajci jako se trude da Makarska bude siguran grad što i jest tako da se i Makarani i svi turisti ovdje mogu osjećati sigurno, a mi smo tu kako bismo im ljeti pomogli u komunikaciji s gostima. Nedavno smo imali intervenciju vezanu za Poljakinju koja je na motociklu nastradala u prometnoj nezgodi pa je operirana u KBC-u Split. Odmah smo kontaktirali njezinu obitelj u Poljskoj i tako joj pomogli – kazuju poljski policajci s kojima smo popričali i o dalmatinskoj spizi pa su nam tako rekli da vole jesti tortu makaranu, sir, pršut i ribu te maslinovo ulje, a sviđaju im se dalmatinska domaća vina.

image
Ivo Ravlic/Cropix
image

Zajedničko poziranje

Ivo Ravlić/Cropix

- Čim smo počeli raditi u Makarskoj, odmah smo se prilagodili i počeli osjećati kao Dalmatinci. Ma nema velike razlike između Dalmatinaca i Poljaka jer naše su žene jednako lijepe kao i Dalmatinke, a svi smo zapravo jednostavni ljudi – kazuju Piotr i Marcin koji nadodaju kako ne znaju hoće li i dogodine biti raspoređeni u službu u Makarsku što im je velika želja jer sada poznaju grad, a sprijateljili su se s makarskim policajcima. U svakom slučaju, u Makarsku će doći sljedećeg ljeta ili kao turisti sa svojim obiteljima ili kao policajci.

- Ove godine turisti se žale da je u Makarskoj sve poskupjelo, ali ja ne mislim da je tako jer svaki restoran ili kafić ima jela, pića ili sladolede po povoljnim cijenama – kazuje Piotr.

image
Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 11:51