StoryEditorOCM
ObalaDAN GRADA

Paunović županu Bobanu u oči: Suprotstavili smo se privatnim interesima, a za bolju Makarsku nužna je pomoć Županije

24. listopada 2023. - 21:23

U povodu Dana grada Makarske, koji se slavi 24. listopada, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća, i to ovaj put u dvorani Sveučilišnog studija Hotelijerstvo i gastronomija.

Počasni gosti sjednice bili su Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča, koji se našao u ulozi izaslanika predsjednika RH, dok je Josip Pavić, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, došao kao izaslanik predsjednika Vlade RH. Gradsku vlast je svojim dolaskom počastio župan Blaženko Boban, kao i rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić, voditelj makarskog Studija Ivan Pavić, trogirski gradonačelnik Ante Bilić, dobitnici nagrada Grada – FA Tempet, Nenad Videka, mons. Pavao Banić, Aleksandar Srzić, DVD Makarska i Ante Gelo, predstavnici gradova prijatelja – delegacije Đakova, Vukovara, Starog Grada Sarajevo, Kavadarci i Stein.

Povijesni događaj

Dan grada Makarske slavi se u spomen na događaj otprije 158 godina, kada je hrvatski jezik postao službeni u Makarskoj. Odnosno, obilježava se 24. listopada u spomen na 1865. godinu, kada je na taj datum Obćinsko viće Makarske proglasilo hrvatski jezik službenim jezikom.

Ovogodišnja svečana sjednica Vijeća, održana četiri dana prije, započela je projekcijom 10-minutnog videouratka "Moja Makarska – naša druga godina", a u kojem se spominje uređenje Peškere i prethodno uklanjanje kioska, a onda prometna gradska uređenja, semaforizacija križanja kod zgrada POS-a, uređenje Trga Hrpina, ishođenje građevinske dozvole za nadogradnju vrtića "Ciciban", revitalizacija stare gradske jezgre, riješeni problemi zdravstvene skrbi, financijska potpora Grada Apfel areni za prikazivanje filmova, otvaranje vrtića "Maslina", participativno budžetiranje, platforma "Otvoreni grad", sustav GIS i ozelenjavanje grada.

image

Gradonačelnik je razrezao megatortu

Ivo Ravlić/Cropix

image

Koncert Glazbene škole iz Virovitice

Ivo Ravlić/Cropix

image

Defile Gradske glazbe

Ivo Ravlić/Cropix

image

Kačićev trg je bio pun

Ivo Ravlić/Cropix

Nakon filma, gostima se obratio SDP-ov gradonačelnik Zoran Paunović kazavši da je aktualna vlast prije tri godine prihvatila odgovornost i okrenula novu stranicu suprotno populizmu i privatnim interesima.

– Naša vizija koju smo tada nazvali "Moja slika Makarske" sada dobiva čvrste konture kroz male i mnoge velike projekte. Projekte biramo pažljivo, a počivaju na strateškim dokumentima i nema više stihijskih odluka, što je postao standard za koji vjerujem da ga više nitko neće smjeti promijeniti. Ali potrebna nam je suradnja koja nije temeljena na političkim predznacima, već na javnom interesu.

Tako su se suradnjom po pitanju zdravstva udružile sve općine Makarske rivijere, osim Baške Vode, pružili smo ruku Županiji i zajedno smo riješili problem zdravstva u Makarskoj – kazao je Paunović, dodavši da je suradnja sa Županijom nužna po pitanju zbrinjavanja otpada, zgrade srednje škole i "Biokovke", za koju je utvrdio da je treba reorganizirati jer joj je neiskorišten potencijal.

Trogirski gradonačelnik Ante Bilić kazao je da je Makarska grad po mjeri čovjeka i da mu je donedavno prva asocijacija na Makarsku bila betonizacija, apartmanizacija i bespravna gradnja, ali nakon pola mandata ove gradske vlasti Makarska je postala više od toga pa je nabrajao ostvarene projekte prikazane u promofilmu.

Pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević sagledao je što se događa s Makarskom pa je tako ustvrdio da smo simbol pretjerane betonizacije, posebno u predjelu Veliko Brdo i sve je to primjer što je ljudska pohlepa donijela gradu.

Županov apel

– Nije jednostavno napraviti takav odmak od onoga što obilježava Makarsku posljednjih desetljeća. Upravljanje javnim s pogledom na privatni dovelo je do ovakvih posljedica na makarsku infrastrukturu. Nije bilo jednostavno odlučiti se na preuređenje Peškere i suprotstaviti se onima koji od toga žive. Kapital je nešto što obilježava Makarsku i s jedne strane je hrani, ali, nažalost, ne jednakomjerno – kazao je Krstičević, dodavši kako se nada da će priča s izmjenama PPU-a stati na stranu protivnu betonizaciji i za očuvanje okoliša.

Župan Blaženko Boban apelirao je na mlade da se opredijele za studiranje medicine, a najavio je da će u županijskom proračunu za 2024. ostati nešto sredstava za makarsko zdravstvo jer je Ministarstvo u potpunosti preuzelo financiranje tima 2 Hitne pomoći. Kad je u pitanju zbrinjavanje otpada, kazao je da se u Zagvozdu već gradi pretovarna stanica koja će biti mjesto zbrinjavanja otpada s cijelog Makarskog primorja, a na području županije bit će ih osam.

Na svečanoj sjednici nisu nazočili makarski HDZ-ovi vijećnici jer sjednica nije tradicionalno održana 24. listopada, na Dan grada. O bojkotu HDZ-ovih vijećnika nedolaskom na svečanu sjednicu, u Saboru RH govorio je Jure Brkan, saborski zastupnik i vijećnik HDZ-a, kazavši da su SDP-ov gradonačelnik Paunović i predsjednica Gradskog vijeća Gordana Muhtić svojevoljno odlučili promijeniti datum obilježavanja Dana grada Makarske, a isto je naveo u dopisu medijima.

– U mandatu gradonačelnika Ivana Ivande 1993. godine, taj povijesni datum je proglašen za službeni Dan grada. Od tog dana do danas, Dan grada slavio se na različite načine ovisno o okolnostima. Imali smo tako proslave koje bi kroz razne kulturne, zabavne i sportske manifestacije potrajale i čitav listopad.

Nažalost, imali smo i skromne proslave gdje zbog ratnih okolnosti ili pandemije nije bilo mogućnosti za slavlje. U svakom slučaju, centralna svečanost je uvijek bila svečana sjednica Gradskog vijeća koja se uvijek slavila 24. listopada – podsjetio je Brkan.

‘Uvođenje običaja‘

– Svečanu sjednicu Gradskog vijeća uveličaju razni gosti iz županije, države i inozemstva. Uobičajeni su dolasci visokih uzvanika iz Vlade, Sabora i predsjednika RH. Svečana sjednica Gradskog vijeća također je prilika za uručenje počasti i nagrada zaslužnim pojedincima i skupinama. Nije nam poznato da je od 1993. godine do danas bilo ikakvih problema oko svečane sjednice Gradskog vijeća.

Ove godine, predsjednica Gradskog vijeća Gordana Muhtić i gradonačelnik Zoran Paunović su odlučili, bez ikakvog objašnjenja, održati svečanu sjednicu u petak 20. listopada. Od njih dvoje smo već vidjeli da ne poštuju gradske institucije, a sada možemo vidjeti da ne poštuju ni gradske tradicije.

Ne bismo se začudili od njih dvoje uvođenju i "novih/starijih" običaja o kojima odlučuje samo komitet bez ostalih građana – ustvrdio je Brkan, dodavši da zbog svega navedenog "Klub vijećnika HDZ-a neće sudjelovati u ovoj lakrdiji koja negira našu tradiciju i nećemo nazočiti na sjednici 20. listopada. Nadamo se da će u budućnosti prevladati razum i demokratski običaji i da se ovakve promjene bitne za naš grad neće donositi unutar četiri zida komiteta".
 

Megatorta i koncert virovitičkih glazbenika

Centralna proslava Dana grada Makarske, koji se obilježava 24. listopada, počela je u 9.30 sati polaganjem vijenaca na središnji križ Gradskog groblja svetoga Križa, a nastavila se u 10 sati promenadom Gradske glazbe makarskom rivom, te megatortom koju su srednjoškolci izložili u 17 sati na Kačićevu trgu, na kojem se u 17.30 sati održao koncert Glazbene škole “Jan Vlašimsky” iz Virovitice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 18:34