stdClass Object ( [id] => 1047326 [title] => ‘Makarski picigin tjera koronu i bolji je od splitskoga!‘: naši reporteri u plićaku gradske plaže s pasioniranim igračima legendarnog sporta [alias] => makarski-picigin-tjera-koronu-i-bolji-je-od-splitskoga-nasi-reporteri-u-plicaku-gradske-plaze-s-pasioniranim-igracima-legendarnog-sporta [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

– Kupio sam stan u Makarskoj samo zbog picigina, ako ćete mi vjerovati – govori nam Ivica Bošković iz Mostara, 49-godišnjak s njemačkom adresom. Čak je i žena podržala njegovu odluku, a koliko god odluku nije bilo lako donijeti jer za uložiti u nekretninu nudilo se još ljupkih destinacija na Jadranu, toliko je odluka u osnovi bila jednostavna i čista. U Makarskoj se igra najbolji picigin, istaknuo je Bošković u kratkom vijećanju, vodeći se jednostavnim kriterijem. Odbacuje Split zbog, kako veli, bahatosti aktera, i naposljetku i Brač gdje ipak igra nije tako kvalitetna i uzbudljiva. Nakon blagoslova supruge, ovaj zaljubljenik u picigin kupuje stan u gradu pod Biokovom i od tada je ovdje triput godišnje.

Najbolja godina

Dok pregledava nogu sa zavojem, ozlijeđenu dakako na piciginu, otkriva kako je picigin za njega sve na svijetu. Ostali protagonisti s razumijevanjem kimaju glavom. Kupili bi i oni stan u Makarskoj zbog picigina, međutim, već ga imaju, pa im ne preostaje drugo nego prihvatiti ovaj blagoslov i pojaviti se na poslijepodnevnom druženju kod "Žute".

Mihovil Miće Marinović, koji je lani čak pokrenuo ideju o brendiranju makarskog picigina, potaknutoj izložbom fotografija Vice Rudana, kaže kako nikad nije bila bolja godina. Korona je učinila svoje. Očistila plaže, podijelila otkaze, ili nije produljila neke ugovore, smanjila pritisak na zaposlene... Po svoj prilici picigin se od rata nije igrao u kolovozu u 4 sata popodne do ove, 2020. godine.

– Obično počnemo igrati u četvrtom ili petom mjesecu, a ove je godine korona spasila stvar. Tako da smo počeli igrati i ranije. Igrali smo zapravo cijelo vrijeme "lockdowna" – kaže Miće, dok se 28-godišnji Jure Raffanelli ubacuje, kazavši kako je picigin procvao u koroni.

Dao Bog i dogodine bila ovakva sezona, napola konstatiramo, a napola pitamo u šali. Razumni odgovor bi trebao glasiti: nipošto! Neka nam turista, od čega ćemo živjeti ako i druga sezona bude "pod ručnom". Ali u životu nije važan samo razum, važna je i ravnoteža, i tjelesna i duhovna, pa zato slijede dvoumljenja. Marko Pejković kaže kako bi radije dogodine potpisao za manje posla od uobičajenih stresnih sezona, a više picigina.

Boris Buklijaš se odlučuje za zlatnu sredinu. Što bi to bilo, pitamo. Neki blaži i manje virulentan virus?

– Tako nekako, neka koronica – smije se Buklijaš, dodajući kako picigin predstavlja neopisivi gušt.

– To je jedan oblik relaksacije, nema natjecanja, nema svađa, nema pobjednika. U sportu je inače važno pobijediti, ovdje je cilj okupiti se, družiti i uživati – tumači Buklijaš koji je i sam sportski trener.

Nije ti ništa

Osim njega, sportski je trener i Marko Stojadinović, Miće je vaterpolist, a većina ostalih se rekreativno bavi ili se bavila sportom. No osim po zaigranosti i ljubavi prema piciginu i sportu, ova je ekipa sve samo ne homogena. Dobno se vrte od 18. do 50. godine, uleti tu i tamo poneki tinejdžer, ili igrač 50+. Ima ih oženjenih i slobodnih, ima inženjera, sportskih trenera, aviomehaničara, trgovaca, bukera...

Ekipa broji 30-ak članova, s tim da ih 10 do 15 intenzivnije igra, otkriva Miće koji je ekipu doveo u red, pa se preko društvenih mreža dogovaraju i igra se sada ozbiljno doživljava. Iako svuda postoji nekakva tolerancija u vidu akademske četvrti, pa kako ne bi u makarskom piciginu, ipak se nastoji ne kasniti. Ove su godine igrali sigurno za 30 posto više nego inače, najprije jer su rano počeli, a potom jer baš i nije bilo pauze koja inače nastupi zbog enormnih gužvi na najpoznatijoj makarskoj gradskoj plaži, na kojoj se u kolovozu počesto nema gdje staviti ručnik. Pauza nastupi jedino zbog ozljede, a ozljede su svakodnevica.

Kako rekosmo u uvodu, Bošković je ozlijedio nogu, natečeni prst pokazuje nam i Stojadinović, dok Milan Grubišić, kojega predstavljaju kao hardcore igrača s kojim krvi bude do koljena, samozatajno kaže kako su ozljede normalne i svakodnevne.

Trenutačno pati od udarca u glavu kojeg je zadobio udarivši u Mićino rame. Točnije bi bilo reći da ozljedu ignorira. Od ozljede nitko ne pati, objašnjava Stojadinović koji na naše pitanje imaju li službenog liječnika odgovara kako imaju Joju. Naime, dr. Josip Marinović Joja, Mićin otac, uglavnom dade istu dijagnozu: nije ti ništa, možeš nastavit igrat.

Igra liječi sve, a koroni ne da pristup. Imali su jednog "light-koronaša" čija je izolacija očito prošla bezbolno i za njega i za ostatak ekipe koja je ove godine dobila i pridružene članove.

– Uvijek se nađe barem pet ljudi, no što više, to bolje. Jer teško je igrati u krugu dva sata, umoriš se, pa netko iziđe, a drugi uleti – objašnjava Miće, dodajući kako su ove godine uspjeli odraditi i team building na Hvaru. Slijedi Brač, i tamošnji salbun, koji i nije toliko bezopasan kako se misli. Ipak, najveću opasnost za picigin predstavljaju – nasipane plaže.

– Ovog proljeća nismo mogli igrati odmah ovdje dok more nije "učinilo". Naime, u četvrtom je mjesecu bilo grozno, pa smo morali ići na "Dalmaciju". Bude u moru svega, od željeza, armature, otpada, plastike... – govore Miće i Milan.

Dok je na plaži bio aqua park, bio je čistiji taj komad plaže, ali da imaju još 50-ak metara za sebe, bilo bi to, kažu, savršeno. Ivica koristi priliku oglasiti potrebu za reflektorom. Mostarac se, naime, sjeća kako je prije 10-ak godina kod Žute kuće bio reflektor koji je omogućavao i noćni picigin.

Dinamična verzija

– Bilo bi dobro usput i to naglasiti, jer noćni picigin je sjajan – kaže Bošković.

Međutim, gradski oci i uopće ljudi na položajima, pri čemu mislimo prije svega na TZ Makarska, ne znaju igrati picigin. Ni doslovno ni preneseno. Figurativno, Marinović je lani dobacio lopticu, predlažući brendiranje makarskog picigina i za početak postavljanje table na kojoj bi se opisala igra i upoznalo turiste s vrijednom tradicijom. Loptica je ostala u zraku; nitko nije reagirao na dobru ideju, koja u osnovi gotovo pa ništa ne košta. Svi se sugovornici slažu kako je splitski picigin postao brend, a nije ništa bolji i atraktivniji od makarskog. Naprotiv, kažu, priča je skroz drukčija...

– Svak' od nas može igrati splitski picigin bez problema, ali ne može svak' igrati makarski picigin – složno će ekipa kod "Žute".
Ivica Radovančić kaže kako se makarski picigin igra na zvijezdu.

– Loptica bi trebala ići brzo i paralelno, u Splitu je pliće i više se bacaju u zrak – govori.

Pitamo ima li istine u tome da se Splićani ponašaju kao da je njihov picigin dogma. Ili da ne okolišamo s politički korektnim konstrukcijama, reći ćemo da ispada po onome što čujemo kako se malo prave važni.

– Da, oni su to patentirali, Makarska je tu zaista zakasnila – sliježe Ivica ramenima. Miće dodaje kako makarski piciginaši mogu igrati splitski picigin, no Splićani ne mogu ubrzanu, dinamičnu makarsku verziju.

– Oni ne priznaju naš teren ni naš picigin. Kod njih je cilj da se loptica baci što dalje, a igrač trči sprintom ne bi li je vratio u igru. Ovdje se igra pozicionirano, cilj je da loptica što dulje ostane u zraku i da leti brzo – objašnjava Stojadinović, dodajući kako je uvijek posebna satisfakcija kad se loptica zadrži 15-ak sekundi dulje i kad u skokovima budu osobito koordinirani.

– Cijeli dan budeš pod dojmom tog sklada. Možda zvuči glupo i dječje, ali obuzme te igra – nadahnuto će Marko dalje.

Riskira karantenu

Osim što je ovo ljeto bilo posebno po koroni koja je prorijedila gužvu, pa su se nesmetano bacali po plićaku, pamtit će ga piciginaši i po otkriću Decathlonove loptice. Bog je poslao koronu i rekao "neka bude picigin", ali suprotno uvredama koje u 2020. godini idu na račun Svevišnjeg, valja biti pravedan i reći kako je prema makarskim piciginašima bio posebno milostiv poslavši im lopticu s kojom igra traje dulje, a odvija se slađe.

Koliko je picigin poseban, najbolje uostalom ilustrira priča Ivice Boškovića koji zbog ove igre riskira karantenu nakon povratka u Njemačku.

– Što bude, bit će. Uopće se ne zamaram. Svakako ostajem do početka desetog – otkriva ovaj igrač koji nam je ispričao još jednu anegdotu s kojom je želio zaokružiti priču o šarmu picigina.

– Bili smo nekidan na Braču, i pustio sam muziku na plaži, na što mi supruga i rodica predbacuju kako će ljudima možda smetati. Kažem ja kako Oliver nikome ne smeta, baš kao što nikome ne smeta picigin – iznio je ovu sjajnu metaforu o ovom dalmatinskom sportu, u kojemu ne samo da nema ljutnje među igračima, nego se ne ljute ni oni koji bivaju poprskani.

Slaže se s time i djevojka koja se zatekla na plaži tijekom naše reportaže, i koja je, kako kaže Miće, dvaput pogođena lopticom.

– Ne smeta mi picigin, a još manje pogled – smije se aludirajući na manekene u plićaku.

Pomislili biste da picigin ujedinjuje ljude na plaži, no krucijalno je pitanje: što vele ljepše polovice. Zamjeraju li toliku količinu posvećenosti balunu?

– Ne, dapače – kaže Milan, dok Miće dodaje kako doma dođu mirniji i zadovoljniji. Jedina zamjerka ide na račun krvavih lancuna i pijeska u kupatilu, kažu, no picigin bez ozljede nije picigin, naprosto zato jer se ta igra, kako kažu, ne može igrati napola. U stopostotnoj posvećenosti, bez posebna cilja osim elegantne igre i bez težnje pobjedi, upravo, naime, i leži ljepota picigina.

---

Makarski piciginaši


Mihovil Marinović
Godina: 35
Staž u piciginu: 20
Profesija: vaterpolist, turistički radnik
Pozicija: lijevi bočni

Milan Grubišić
Godina: 42
Staž: 30 godina
Profesija: trgovac
Pozicija: srednji

Marko Stojadinović
Godina: 34
Staž: 17 godina
Profesija: sportski trener
Pozicija: lijevi dubinski

Ivica Bošković
Godina: 49
Staž: 36
Profesija: aviomehaničar
Pozicija: desni bočni

Ivica Radovančić
Godine: 45
Staž: 25 godina
Profesija: buker
Pozicija: desni dubinski

Boris Buklijaš
Godine: 30
Staž: 12 godina
Profesija: sportski trener
Pozicija: srednji

Marko Pejković
Godine: 23
Staž: 3 godine
Profesija: trgovac na benzinskoj
Pozicija: lijevi dubinski

Jure Raffanelli
Godine: 28
Staž: 13 godina
Profesija: inženjer pomorstva
Pozicija: lijevi dubinski

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA KRAJU LJETA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => NA KRAJU LJETA 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-17 11:04:04 [created_by] => 3131 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-09-28 19:03:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-09-28 18:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/17\/14691542.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/17\/14691540.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/17\/14691536.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/17\/14691550.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/17\/14691524.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/17\/14691554.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/17\/14691510.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/17\/14691526.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/17\/14711938.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/17\/14691534.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/17\/14691552.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/17\/14691544.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/17\/14691538.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Igra je krenula","Dinami\u010dna osmorka makarskih picigina\u0161a","Mihovil Mi\u0107e Marinovi\u0107","Milan Grubi\u0161i\u0107","Marko Stojadinovi\u0107","Ivica Bo\u0161kovi\u0107","Ivica Radovan\u010di\u0107","Boris Buklija\u0161","Marko Pejkovi\u0107","Jure Raffanelli","Bliski susret","Publika u prvom redu","Ivica Bo\u0161kovi\u0107 - atrakcija za navija\u010de"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_14691542_1280.jpg":"1280x1280","k_14691542_1024.jpg":"1024x1024","k_14691542_640.jpg":"640x640","k_14691542_480.jpg":"480x480","k_14691542_340.jpg":"340x340","k_14691542_220.jpg":"220x220","o_14691542_1280.jpg":"1280x853","o_14691542_1024.jpg":"1024x682","o_14691542_640.jpg":"640x426","o_14691542_480.jpg":"480x320","o_14691542_340.jpg":"340x226","o_14691542_220.jpg":"220x146","h_14691542_1280.jpg":"1280x854","h_14691542_1024.jpg":"1024x683","h_14691542_640.jpg":"640x427","h_14691542_480.jpg":"480x320","h_14691542_340.jpg":"340x227","h_14691542_220.jpg":"220x147","pp_14691542_1280.jpg":"1006x1280","pp_14691542_1024.jpg":"805x1024","pp_14691542_640.jpg":"503x640","pp_14691542_480.jpg":"377x480","pp_14691542_340.jpg":"267x340","pp_14691542_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14691540_1280.jpg":"1280x1280","k_14691540_1024.jpg":"1024x1024","k_14691540_640.jpg":"640x640","k_14691540_480.jpg":"480x480","k_14691540_340.jpg":"340x340","k_14691540_220.jpg":"220x220","o_14691540_1280.jpg":"1280x853","o_14691540_1024.jpg":"1024x682","o_14691540_640.jpg":"640x426","o_14691540_480.jpg":"480x320","o_14691540_340.jpg":"340x226","o_14691540_220.jpg":"220x146","h_14691540_1280.jpg":"1280x854","h_14691540_1024.jpg":"1024x683","h_14691540_640.jpg":"640x427","h_14691540_480.jpg":"480x320","h_14691540_340.jpg":"340x227","h_14691540_220.jpg":"220x147","pp_14691540_1280.jpg":"1006x1280","pp_14691540_1024.jpg":"805x1024","pp_14691540_640.jpg":"503x640","pp_14691540_480.jpg":"377x480","pp_14691540_340.jpg":"267x340","pp_14691540_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14691536_1280.jpg":"1280x1280","k_14691536_1024.jpg":"1024x1024","k_14691536_640.jpg":"640x640","k_14691536_480.jpg":"480x480","k_14691536_340.jpg":"340x340","k_14691536_220.jpg":"220x220","o_14691536_1280.jpg":"1280x853","o_14691536_1024.jpg":"1024x682","o_14691536_640.jpg":"640x426","o_14691536_480.jpg":"480x320","o_14691536_340.jpg":"340x226","o_14691536_220.jpg":"220x146","h_14691536_1280.jpg":"1280x854","h_14691536_1024.jpg":"1024x683","h_14691536_640.jpg":"640x427","h_14691536_480.jpg":"480x320","h_14691536_340.jpg":"340x227","h_14691536_220.jpg":"220x147","pp_14691536_1280.jpg":"1006x1280","pp_14691536_1024.jpg":"805x1024","pp_14691536_640.jpg":"503x640","pp_14691536_480.jpg":"377x480","pp_14691536_340.jpg":"267x340","pp_14691536_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14691550_1280.jpg":"1280x1280","k_14691550_1024.jpg":"1024x1024","k_14691550_640.jpg":"640x640","k_14691550_480.jpg":"480x480","k_14691550_340.jpg":"340x340","k_14691550_220.jpg":"220x220","o_14691550_1280.jpg":"1280x853","o_14691550_1024.jpg":"1024x682","o_14691550_640.jpg":"640x426","o_14691550_480.jpg":"480x320","o_14691550_340.jpg":"340x226","o_14691550_220.jpg":"220x146","h_14691550_1280.jpg":"1280x854","h_14691550_1024.jpg":"1024x683","h_14691550_640.jpg":"640x427","h_14691550_480.jpg":"480x320","h_14691550_340.jpg":"340x227","h_14691550_220.jpg":"220x147","pp_14691550_1280.jpg":"1006x1280","pp_14691550_1024.jpg":"805x1024","pp_14691550_640.jpg":"503x640","pp_14691550_480.jpg":"377x480","pp_14691550_340.jpg":"267x340","pp_14691550_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14691524_1280.jpg":"1280x1280","k_14691524_1024.jpg":"1024x1024","k_14691524_640.jpg":"640x640","k_14691524_480.jpg":"480x480","k_14691524_340.jpg":"340x340","k_14691524_220.jpg":"220x220","o_14691524_1280.jpg":"1280x853","o_14691524_1024.jpg":"1024x682","o_14691524_640.jpg":"640x426","o_14691524_480.jpg":"480x320","o_14691524_340.jpg":"340x226","o_14691524_220.jpg":"220x146","h_14691524_1280.jpg":"1280x854","h_14691524_1024.jpg":"1024x683","h_14691524_640.jpg":"640x427","h_14691524_480.jpg":"480x320","h_14691524_340.jpg":"340x227","h_14691524_220.jpg":"220x147","pp_14691524_1280.jpg":"1006x1280","pp_14691524_1024.jpg":"805x1024","pp_14691524_640.jpg":"503x640","pp_14691524_480.jpg":"377x480","pp_14691524_340.jpg":"267x340","pp_14691524_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14691554_1280.jpg":"1280x1280","k_14691554_1024.jpg":"1024x1024","k_14691554_640.jpg":"640x640","k_14691554_480.jpg":"480x480","k_14691554_340.jpg":"340x340","k_14691554_220.jpg":"220x220","o_14691554_1280.jpg":"1280x853","o_14691554_1024.jpg":"1024x682","o_14691554_640.jpg":"640x426","o_14691554_480.jpg":"480x320","o_14691554_340.jpg":"340x226","o_14691554_220.jpg":"220x146","h_14691554_1280.jpg":"1280x854","h_14691554_1024.jpg":"1024x683","h_14691554_640.jpg":"640x427","h_14691554_480.jpg":"480x320","h_14691554_340.jpg":"340x227","h_14691554_220.jpg":"220x147","pp_14691554_1280.jpg":"1006x1280","pp_14691554_1024.jpg":"805x1024","pp_14691554_640.jpg":"503x640","pp_14691554_480.jpg":"377x480","pp_14691554_340.jpg":"267x340","pp_14691554_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14691510_1280.jpg":"1280x1280","k_14691510_1024.jpg":"1024x1024","k_14691510_640.jpg":"640x640","k_14691510_480.jpg":"480x480","k_14691510_340.jpg":"340x340","k_14691510_220.jpg":"220x220","o_14691510_1280.jpg":"1280x853","o_14691510_1024.jpg":"1024x682","o_14691510_640.jpg":"640x426","o_14691510_480.jpg":"480x320","o_14691510_340.jpg":"340x226","o_14691510_220.jpg":"220x146","h_14691510_1280.jpg":"1280x854","h_14691510_1024.jpg":"1024x683","h_14691510_640.jpg":"640x427","h_14691510_480.jpg":"480x320","h_14691510_340.jpg":"340x227","h_14691510_220.jpg":"220x147","pp_14691510_1280.jpg":"1006x1280","pp_14691510_1024.jpg":"805x1024","pp_14691510_640.jpg":"503x640","pp_14691510_480.jpg":"377x480","pp_14691510_340.jpg":"267x340","pp_14691510_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","k_14691526_1280.jpg":"1280x1280","k_14691526_1024.jpg":"1024x1024","k_14691526_640.jpg":"640x640","k_14691526_480.jpg":"480x480","k_14691526_340.jpg":"340x340","k_14691526_220.jpg":"220x220","o_14691526_1280.jpg":"1280x1920","o_14691526_1024.jpg":"1024x1536","o_14691526_640.jpg":"640x960","o_14691526_480.jpg":"480x720","o_14691526_340.jpg":"340x510","o_14691526_220.jpg":"220x330","h_14691526_1280.jpg":"1280x854","h_14691526_1024.jpg":"1024x683","h_14691526_640.jpg":"640x427","h_14691526_480.jpg":"480x320","h_14691526_340.jpg":"340x227","h_14691526_220.jpg":"220x147","pp_14691526_1280.jpg":"1006x1280","pp_14691526_1024.jpg":"805x1024","pp_14691526_640.jpg":"503x640","pp_14691526_480.jpg":"377x480","pp_14691526_340.jpg":"267x340","pp_14691526_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14711938_1280.jpg":"1280x1280","k_14711938_1024.jpg":"1024x1024","k_14711938_640.jpg":"640x640","k_14711938_480.jpg":"480x480","k_14711938_340.jpg":"340x340","k_14711938_220.jpg":"220x220","o_14711938_1280.jpg":"1280x853","o_14711938_1024.jpg":"1024x682","o_14711938_640.jpg":"640x426","o_14711938_480.jpg":"480x320","o_14711938_340.jpg":"340x226","o_14711938_220.jpg":"220x146","h_14711938_1280.jpg":"1280x854","h_14711938_1024.jpg":"1024x683","h_14711938_640.jpg":"640x427","h_14711938_480.jpg":"480x320","h_14711938_340.jpg":"340x227","h_14711938_220.jpg":"220x147","pp_14711938_1280.jpg":"1006x1280","pp_14711938_1024.jpg":"805x1024","pp_14711938_640.jpg":"503x640","pp_14711938_480.jpg":"377x480","pp_14711938_340.jpg":"267x340","pp_14711938_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14691534_1280.jpg":"1280x1280","k_14691534_1024.jpg":"1024x1024","k_14691534_640.jpg":"640x640","k_14691534_480.jpg":"480x480","k_14691534_340.jpg":"340x340","k_14691534_220.jpg":"220x220","o_14691534_1280.jpg":"1280x853","o_14691534_1024.jpg":"1024x682","o_14691534_640.jpg":"640x426","o_14691534_480.jpg":"480x320","o_14691534_340.jpg":"340x226","o_14691534_220.jpg":"220x146","h_14691534_1280.jpg":"1280x854","h_14691534_1024.jpg":"1024x683","h_14691534_640.jpg":"640x427","h_14691534_480.jpg":"480x320","h_14691534_340.jpg":"340x227","h_14691534_220.jpg":"220x147","pp_14691534_1280.jpg":"1006x1280","pp_14691534_1024.jpg":"805x1024","pp_14691534_640.jpg":"503x640","pp_14691534_480.jpg":"377x480","pp_14691534_340.jpg":"267x340","pp_14691534_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14691552_1280.jpg":"1280x1280","k_14691552_1024.jpg":"1024x1024","k_14691552_640.jpg":"640x640","k_14691552_480.jpg":"480x480","k_14691552_340.jpg":"340x340","k_14691552_220.jpg":"220x220","o_14691552_1280.jpg":"1280x853","o_14691552_1024.jpg":"1024x682","o_14691552_640.jpg":"640x426","o_14691552_480.jpg":"480x320","o_14691552_340.jpg":"340x226","o_14691552_220.jpg":"220x146","h_14691552_1280.jpg":"1280x854","h_14691552_1024.jpg":"1024x683","h_14691552_640.jpg":"640x427","h_14691552_480.jpg":"480x320","h_14691552_340.jpg":"340x227","h_14691552_220.jpg":"220x147","pp_14691552_1280.jpg":"1006x1280","pp_14691552_1024.jpg":"805x1024","pp_14691552_640.jpg":"503x640","pp_14691552_480.jpg":"377x480","pp_14691552_340.jpg":"267x340","pp_14691552_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14691544_1280.jpg":"1280x1280","k_14691544_1024.jpg":"1024x1024","k_14691544_640.jpg":"640x640","k_14691544_480.jpg":"480x480","k_14691544_340.jpg":"340x340","k_14691544_220.jpg":"220x220","o_14691544_1280.jpg":"1280x853","o_14691544_1024.jpg":"1024x682","o_14691544_640.jpg":"640x426","o_14691544_480.jpg":"480x320","o_14691544_340.jpg":"340x226","o_14691544_220.jpg":"220x146","h_14691544_1280.jpg":"1280x854","h_14691544_1024.jpg":"1024x683","h_14691544_640.jpg":"640x427","h_14691544_480.jpg":"480x320","h_14691544_340.jpg":"340x227","h_14691544_220.jpg":"220x147","pp_14691544_1280.jpg":"1006x1280","pp_14691544_1024.jpg":"805x1024","pp_14691544_640.jpg":"503x640","pp_14691544_480.jpg":"377x480","pp_14691544_340.jpg":"267x340","pp_14691544_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_14691538_1280.jpg":"1280x1280","k_14691538_1024.jpg":"1024x1024","k_14691538_640.jpg":"640x640","k_14691538_480.jpg":"480x480","k_14691538_340.jpg":"340x340","k_14691538_220.jpg":"220x220","o_14691538_1280.jpg":"1280x853","o_14691538_1024.jpg":"1024x682","o_14691538_640.jpg":"640x426","o_14691538_480.jpg":"480x320","o_14691538_340.jpg":"340x226","o_14691538_220.jpg":"220x146","h_14691538_1280.jpg":"1280x854","h_14691538_1024.jpg":"1024x683","h_14691538_640.jpg":"640x427","h_14691538_480.jpg":"480x320","h_14691538_340.jpg":"340x227","h_14691538_220.jpg":"220x147","pp_14691538_1280.jpg":"1006x1280","pp_14691538_1024.jpg":"805x1024","pp_14691538_640.jpg":"503x640","pp_14691538_480.jpg":"377x480","pp_14691538_340.jpg":"267x340","pp_14691538_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38471795 Threads: 3 Questions: 7102883304 Slow queries: 3301964 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608476324 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/makarski-picigin-tjera-koronu-i-bolji-je-od-splitskoga-nasi-reporteri-u-plicaku-gradske-plaze-s-pasioniranim-igracima-legendarnog-sporta-1047326 [printLink] => /dalmacija/obala/makarski-picigin-tjera-koronu-i-bolji-je-od-splitskoga-nasi-reporteri-u-plicaku-gradske-plaze-s-pasioniranim-igracima-legendarnog-sporta-1047326?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233079 [name] => makarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska [link] => /tag/makarska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 528110 [name] => picigin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => picigin [link] => /tag/picigin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 417330 [name] => Makarska kronika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska-kronika [link] => /tag/makarska-kronika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA KRAJU LJETA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Makarski picigin tjera koronu i bolji je od splitskoga!‘: naši reporteri u plićaku gradske plaže s pasioniranim igračima legendarnog sporta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3131 [name] => Ivona Ćirak [username] => ivona-irak [email] => ivona-irak@sd.hr [password] => $2y$10$NWVp9CJ2FAf.tC3BdlxF6OPIWdPGjwUoSXZ0S2dr7ZQXbyj09P0dm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivona-cirak-3131 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1649 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ffa632ff6ff670d6ffefcddd6a924042?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/17/14691542.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] => Igra je krenula [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/17/14691542.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixIgra je krenula ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/17/14691540.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixDinamična osmorka makarskih piciginaša ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/17/14691536.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixMihovil Miće Marinović ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/17/14691550.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixMilan Grubišić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/17/14691524.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixMarko Stojadinović ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/17/14691554.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixIvica Bošković ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/17/14691510.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixIvica Radovančić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/17/14691526.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixBoris Buklijaš ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/17/14711938.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixMarko Pejković ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/17/14691534.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixJure Raffanelli ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/17/14691552.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixBliski susret ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/17/14691544.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixPublika u prvom redu ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/17/14691538.jpg [title] => Ivo Ravlić/CropixIvica Bošković - atrakcija za navijače ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

– Kupio sam stan u Makarskoj samo zbog picigina, ako ćete mi vjerovati – govori nam Ivica Bošković iz Mostara, 49-godišnjak s njemačkom adresom. Čak je i žena podržala njegovu odluku, a koliko god odluku nije bilo lako donijeti jer za uložiti u nekretninu nudilo se još ljupkih destinacija na Jadranu, toliko je odluka u osnovi bila jednostavna i čista. U Makarskoj se igra najbolji picigin, istaknuo je Bošković u kratkom vijećanju, vodeći se jednostavnim kriterijem. Odbacuje Split zbog, kako veli, bahatosti aktera, i naposljetku i Brač gdje ipak igra nije tako kvalitetna i uzbudljiva. Nakon blagoslova supruge, ovaj zaljubljenik u picigin kupuje stan u gradu pod Biokovom i od tada je ovdje triput godišnje.

Najbolja godina

Dok pregledava nogu sa zavojem, ozlijeđenu dakako na piciginu, otkriva kako je picigin za njega sve na svijetu. Ostali protagonisti s razumijevanjem kimaju glavom. Kupili bi i oni stan u Makarskoj zbog picigina, međutim, već ga imaju, pa im ne preostaje drugo nego prihvatiti ovaj blagoslov i pojaviti se na poslijepodnevnom druženju kod "Žute".

Mihovil Miće Marinović, koji je lani čak pokrenuo ideju o brendiranju makarskog picigina, potaknutoj izložbom fotografija Vice Rudana, kaže kako nikad nije bila bolja godina. Korona je učinila svoje. Očistila plaže, podijelila otkaze, ili nije produljila neke ugovore, smanjila pritisak na zaposlene... Po svoj prilici picigin se od rata nije igrao u kolovozu u 4 sata popodne do ove, 2020. godine.

– Obično počnemo igrati u četvrtom ili petom mjesecu, a ove je godine korona spasila stvar. Tako da smo počeli igrati i ranije. Igrali smo zapravo cijelo vrijeme "lockdowna" – kaže Miće, dok se 28-godišnji Jure Raffanelli ubacuje, kazavši kako je picigin procvao u koroni.

Dao Bog i dogodine bila ovakva sezona, napola konstatiramo, a napola pitamo u šali. Razumni odgovor bi trebao glasiti: nipošto! Neka nam turista, od čega ćemo živjeti ako i druga sezona bude "pod ručnom". Ali u životu nije važan samo razum, važna je i ravnoteža, i tjelesna i duhovna, pa zato slijede dvoumljenja. Marko Pejković kaže kako bi radije dogodine potpisao za manje posla od uobičajenih stresnih sezona, a više picigina.

Boris Buklijaš se odlučuje za zlatnu sredinu. Što bi to bilo, pitamo. Neki blaži i manje virulentan virus?

– Tako nekako, neka koronica – smije se Buklijaš, dodajući kako picigin predstavlja neopisivi gušt.

– To je jedan oblik relaksacije, nema natjecanja, nema svađa, nema pobjednika. U sportu je inače važno pobijediti, ovdje je cilj okupiti se, družiti i uživati – tumači Buklijaš koji je i sam sportski trener.

Nije ti ništa

Osim njega, sportski je trener i Marko Stojadinović, Miće je vaterpolist, a većina ostalih se rekreativno bavi ili se bavila sportom. No osim po zaigranosti i ljubavi prema piciginu i sportu, ova je ekipa sve samo ne homogena. Dobno se vrte od 18. do 50. godine, uleti tu i tamo poneki tinejdžer, ili igrač 50+. Ima ih oženjenih i slobodnih, ima inženjera, sportskih trenera, aviomehaničara, trgovaca, bukera...

Ekipa broji 30-ak članova, s tim da ih 10 do 15 intenzivnije igra, otkriva Miće koji je ekipu doveo u red, pa se preko društvenih mreža dogovaraju i igra se sada ozbiljno doživljava. Iako svuda postoji nekakva tolerancija u vidu akademske četvrti, pa kako ne bi u makarskom piciginu, ipak se nastoji ne kasniti. Ove su godine igrali sigurno za 30 posto više nego inače, najprije jer su rano počeli, a potom jer baš i nije bilo pauze koja inače nastupi zbog enormnih gužvi na najpoznatijoj makarskoj gradskoj plaži, na kojoj se u kolovozu počesto nema gdje staviti ručnik. Pauza nastupi jedino zbog ozljede, a ozljede su svakodnevica.

Kako rekosmo u uvodu, Bošković je ozlijedio nogu, natečeni prst pokazuje nam i Stojadinović, dok Milan Grubišić, kojega predstavljaju kao hardcore igrača s kojim krvi bude do koljena, samozatajno kaže kako su ozljede normalne i svakodnevne.

Trenutačno pati od udarca u glavu kojeg je zadobio udarivši u Mićino rame. Točnije bi bilo reći da ozljedu ignorira. Od ozljede nitko ne pati, objašnjava Stojadinović koji na naše pitanje imaju li službenog liječnika odgovara kako imaju Joju. Naime, dr. Josip Marinović Joja, Mićin otac, uglavnom dade istu dijagnozu: nije ti ništa, možeš nastavit igrat.

Igra liječi sve, a koroni ne da pristup. Imali su jednog "light-koronaša" čija je izolacija očito prošla bezbolno i za njega i za ostatak ekipe koja je ove godine dobila i pridružene članove.

– Uvijek se nađe barem pet ljudi, no što više, to bolje. Jer teško je igrati u krugu dva sata, umoriš se, pa netko iziđe, a drugi uleti – objašnjava Miće, dodajući kako su ove godine uspjeli odraditi i team building na Hvaru. Slijedi Brač, i tamošnji salbun, koji i nije toliko bezopasan kako se misli. Ipak, najveću opasnost za picigin predstavljaju – nasipane plaže.

– Ovog proljeća nismo mogli igrati odmah ovdje dok more nije "učinilo". Naime, u četvrtom je mjesecu bilo grozno, pa smo morali ići na "Dalmaciju". Bude u moru svega, od željeza, armature, otpada, plastike... – govore Miće i Milan.

Dok je na plaži bio aqua park, bio je čistiji taj komad plaže, ali da imaju još 50-ak metara za sebe, bilo bi to, kažu, savršeno. Ivica koristi priliku oglasiti potrebu za reflektorom. Mostarac se, naime, sjeća kako je prije 10-ak godina kod Žute kuće bio reflektor koji je omogućavao i noćni picigin.

Dinamična verzija

– Bilo bi dobro usput i to naglasiti, jer noćni picigin je sjajan – kaže Bošković.

Međutim, gradski oci i uopće ljudi na položajima, pri čemu mislimo prije svega na TZ Makarska, ne znaju igrati picigin. Ni doslovno ni preneseno. Figurativno, Marinović je lani dobacio lopticu, predlažući brendiranje makarskog picigina i za početak postavljanje table na kojoj bi se opisala igra i upoznalo turiste s vrijednom tradicijom. Loptica je ostala u zraku; nitko nije reagirao na dobru ideju, koja u osnovi gotovo pa ništa ne košta. Svi se sugovornici slažu kako je splitski picigin postao brend, a nije ništa bolji i atraktivniji od makarskog. Naprotiv, kažu, priča je skroz drukčija...

– Svak' od nas može igrati splitski picigin bez problema, ali ne može svak' igrati makarski picigin – složno će ekipa kod "Žute".
Ivica Radovančić kaže kako se makarski picigin igra na zvijezdu.

– Loptica bi trebala ići brzo i paralelno, u Splitu je pliće i više se bacaju u zrak – govori.

Pitamo ima li istine u tome da se Splićani ponašaju kao da je njihov picigin dogma. Ili da ne okolišamo s politički korektnim konstrukcijama, reći ćemo da ispada po onome što čujemo kako se malo prave važni.

– Da, oni su to patentirali, Makarska je tu zaista zakasnila – sliježe Ivica ramenima. Miće dodaje kako makarski piciginaši mogu igrati splitski picigin, no Splićani ne mogu ubrzanu, dinamičnu makarsku verziju.

– Oni ne priznaju naš teren ni naš picigin. Kod njih je cilj da se loptica baci što dalje, a igrač trči sprintom ne bi li je vratio u igru. Ovdje se igra pozicionirano, cilj je da loptica što dulje ostane u zraku i da leti brzo – objašnjava Stojadinović, dodajući kako je uvijek posebna satisfakcija kad se loptica zadrži 15-ak sekundi dulje i kad u skokovima budu osobito koordinirani.

– Cijeli dan budeš pod dojmom tog sklada. Možda zvuči glupo i dječje, ali obuzme te igra – nadahnuto će Marko dalje.

Riskira karantenu

Osim što je ovo ljeto bilo posebno po koroni koja je prorijedila gužvu, pa su se nesmetano bacali po plićaku, pamtit će ga piciginaši i po otkriću Decathlonove loptice. Bog je poslao koronu i rekao "neka bude picigin", ali suprotno uvredama koje u 2020. godini idu na račun Svevišnjeg, valja biti pravedan i reći kako je prema makarskim piciginašima bio posebno milostiv poslavši im lopticu s kojom igra traje dulje, a odvija se slađe.

Koliko je picigin poseban, najbolje uostalom ilustrira priča Ivice Boškovića koji zbog ove igre riskira karantenu nakon povratka u Njemačku.

– Što bude, bit će. Uopće se ne zamaram. Svakako ostajem do početka desetog – otkriva ovaj igrač koji nam je ispričao još jednu anegdotu s kojom je želio zaokružiti priču o šarmu picigina.

– Bili smo nekidan na Braču, i pustio sam muziku na plaži, na što mi supruga i rodica predbacuju kako će ljudima možda smetati. Kažem ja kako Oliver nikome ne smeta, baš kao što nikome ne smeta picigin – iznio je ovu sjajnu metaforu o ovom dalmatinskom sportu, u kojemu ne samo da nema ljutnje među igračima, nego se ne ljute ni oni koji bivaju poprskani.

Slaže se s time i djevojka koja se zatekla na plaži tijekom naše reportaže, i koja je, kako kaže Miće, dvaput pogođena lopticom.

– Ne smeta mi picigin, a još manje pogled – smije se aludirajući na manekene u plićaku.

Pomislili biste da picigin ujedinjuje ljude na plaži, no krucijalno je pitanje: što vele ljepše polovice. Zamjeraju li toliku količinu posvećenosti balunu?

– Ne, dapače – kaže Milan, dok Miće dodaje kako doma dođu mirniji i zadovoljniji. Jedina zamjerka ide na račun krvavih lancuna i pijeska u kupatilu, kažu, no picigin bez ozljede nije picigin, naprosto zato jer se ta igra, kako kažu, ne može igrati napola. U stopostotnoj posvećenosti, bez posebna cilja osim elegantne igre i bez težnje pobjedi, upravo, naime, i leži ljepota picigina.

---

Makarski piciginaši


Mihovil Marinović
Godina: 35
Staž u piciginu: 20
Profesija: vaterpolist, turistički radnik
Pozicija: lijevi bočni

Milan Grubišić
Godina: 42
Staž: 30 godina
Profesija: trgovac
Pozicija: srednji

Marko Stojadinović
Godina: 34
Staž: 17 godina
Profesija: sportski trener
Pozicija: lijevi dubinski

Ivica Bošković
Godina: 49
Staž: 36
Profesija: aviomehaničar
Pozicija: desni bočni

Ivica Radovančić
Godine: 45
Staž: 25 godina
Profesija: buker
Pozicija: desni dubinski

Boris Buklijaš
Godine: 30
Staž: 12 godina
Profesija: sportski trener
Pozicija: srednji

Marko Pejković
Godine: 23
Staž: 3 godine
Profesija: trgovac na benzinskoj
Pozicija: lijevi dubinski

Jure Raffanelli
Godine: 28
Staž: 13 godina
Profesija: inženjer pomorstva
Pozicija: lijevi dubinski

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix
Ivo Ravlić/Cropix
Igra je krenula
Ivo Ravlić/Cropix
Dinamična osmorka makarskih piciginaša
Ivo Ravlić/Cropix
Mihovil Miće Marinović
Ivo Ravlić/Cropix
Milan Grubišić
Ivo Ravlić/Cropix
Marko Stojadinović
Ivo Ravlić/Cropix
Ivica Bošković
Ivo Ravlić/Cropix
Ivica Radovančić
Ivo Ravlić/Cropix
Boris Buklijaš
Ivo Ravlić/Cropix
Marko Pejković
Ivo Ravlić/Cropix
Jure Raffanelli
Ivo Ravlić/Cropix
Bliski susret
Ivo Ravlić/Cropix
Publika u prvom redu
Ivo Ravlić/Cropix
Ivica Bošković - atrakcija za navijače
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/makarski-picigin-tjera-koronu-i-bolji-je-od-splitskoga-nasi-reporteri-u-plicaku-gradske-plaze-s-pasioniranim-igracima-legendarnog-sporta-1047326 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=07066d2b725a0319515401bbc0801d573aad4269 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Makarski+picigin+tjera+koronu+i+bolji+je+od+splitskoga%21%E2%80%98%3A+na%C5%A1i+reporteri+u+pli%C4%87aku+gradske+pla%C5%BEe+s+pasioniranim+igra%C4%8Dima+legendarnog+sporta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fmakarski-picigin-tjera-koronu-i-bolji-je-od-splitskoga-nasi-reporteri-u-plicaku-gradske-plaze-s-pasioniranim-igracima-legendarnog-sporta-1047326 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fmakarski-picigin-tjera-koronu-i-bolji-je-od-splitskoga-nasi-reporteri-u-plicaku-gradske-plaze-s-pasioniranim-igracima-legendarnog-sporta-1047326 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA KRAJU LJETA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
ObalaNA KRAJU LJETA

‘Makarski picigin tjera koronu i bolji je od splitskoga!‘: naši reporteri u plićaku gradske plaže s pasioniranim igračima legendarnog sporta

28. rujna 2020. - 20:59

– Kupio sam stan u Makarskoj samo zbog picigina, ako ćete mi vjerovati – govori nam Ivica Bošković iz Mostara, 49-godišnjak s njemačkom adresom. Čak je i žena podržala njegovu odluku, a koliko god odluku nije bilo lako donijeti jer za uložiti u nekretninu nudilo se još ljupkih destinacija na Jadranu, toliko je odluka u osnovi bila jednostavna i čista. U Makarskoj se igra najbolji picigin, istaknuo je Bošković u kratkom vijećanju, vodeći se jednostavnim kriterijem. Odbacuje Split zbog, kako veli, bahatosti aktera, i naposljetku i Brač gdje ipak igra nije tako kvalitetna i uzbudljiva. Nakon blagoslova supruge, ovaj zaljubljenik u picigin kupuje stan u gradu pod Biokovom i od tada je ovdje triput godišnje.

Najbolja godina

Dok pregledava nogu sa zavojem, ozlijeđenu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 20:08